Η απόφαση έρχεται ύστερα από την έντονη κυβερνητική και εσωκομματική κρίση, που προκάλεσε η εντολή Μπερλουσκόνι στους υπουργούς του PdL να «ρίξουν» την κυβέρνηση Λέτα, μόλις εκείνη ψηφίσει την απώλεια των αξιωμάτων του, έπειτα και από τη καταδίκη του ηγέτη της Κεντροδεξιάς για φοροδιαφυγή.
«Είμαι εδώ για να κάνω μια επιλογή, που ποτέ δεν περίμενα να κάνω – να μην συμπορευτώ με τη Φόρτσα Ιτάλια», δήλωσε ο 43χρονος Αλφάνο, έπειτα από συνομιλία του με το Μπερλουσκόνι.
Ο Αλφάνο είχε καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να επιτύχει τη διάσωση του μιντιάρχη πολιτικού, προωθώντας, μεταξύ άλλων, νομοσχέδιο για τη χορήγηση ασυλίας τόσο στον πρωθυπουργό όσο και σε άλλες θεσμικές προσωπικότητες της χώρας, νομοσχέδιο που τελικά απορρίφθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο.
Πρόσφατα, ωστόσο, είχε ηγηθεί της εξέγερσης εναντίον του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στο Κόμμα του Λαού της Ελευθερίας αποτρέποντας την κατάρρευση της κυβέρνησης Λέτα.
Σύμφωνα με το Γερουσιαστή, Carlo Giovanardi, η «νέα Κεντροδεξιά» θα λάβει την απαραίτητη υποστήριξη για να κρατήσει ζωντανή την κυβέρνηση συνεργασίας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο Αλφάνο πρόκειται να λάβει την υποστήριξη 37 Γερουσιαστών και 23 μελών της Κάτω Βουλής. Την ίδια ώρα άλλος κεντροδεξιός αξιωματούχος επισημαίνει πως «υπάρχει μεγάλη σύγχυση με τους αριθμούς, και επί της ουσίας δεν είναι αξιόπιστοι, καθώς πολλά άτομα δίνουν υποσχέσεις και στις δύο πλευρές».
Ο υπουργός Μεταφορών, Maurizio Lupi, δήλωσε πως η απόφαση για απαγκίστρωση από τον Μπερλουσκόνι υπήρξε εξαιρετικά δύσκολη, ωστόσο μια ομάδα πολιτικών έκρινε αδύνατο να μετέχει σε μια Φόρτσα Ιτάλια των «εξτρεμιστών».
Λίγο μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης, ο Μπερλουσκόνι δήλωσε χαρακτηριστικά πως οι μετριοπαθείς «είναι ελεύθεροι να αποχωρήσουν»: «Εκείνοι που πιστεύουν σε εμάς, θα μείνουν και θα πολεμήσουν», τόνισε.
(Πληροφορίες: Independent, Reuters)