Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, στο επίκεντρο της συνάντησης του Κ. Μητσοτάκη με τον Ν. Αναστασιάδη, κατά την επίσκεψή του στη Κύπρο, βρέθηκε ο τερματισμός της τουρκικής προκλητικότητας. Ο Κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε πως η Κύπρος «θα έχει τη συμπαράσταση της Ελλάδα και της ΕΕ σε οποιαδήποτε κλιμάκωση των προκλήσεων για τα ενεργειακά θέματα».

Παράλληλα τόνισε ότι τάσσεται υπέρ των τριμερών σχημάτων που έχουν υλοποιηθεί στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι είχαν ξεκινήσει από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά και συνεχίστηκαν και από την επόμενη. Προσέθεσε ότι «η Ελλάδα αξίζει και πάλι την εμπιστοσύνη των πιστωτών της», εστιάζοντας στην αρωγή που χρειάζεται από την Κύπρο για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.

Ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής παραμένει κορυφαίο μέλημα και απόλυτη στρατηγική επιδίωξη της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας», προσθέτοντας ότι «δεν νοείται λύση χωρίς την πλήρη κατάργηση των εγγυήσεων, χωρίς την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων». Υποστήριξε πως το Κυπριακό αφορά την ίδια την ΕΕ, επειδή δεν αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους-μέλους αλλά και την ενεργειακή πολιτική της. «Στα πλαίσια των ευρωπαϊκών οργάνων, είναι δεδομένη η στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο για την όποια κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα» σημείωσε.

Αναφέρθηκε επίσης στα πρώτα τρία νομοσχέδια της κυβέρνησης, που αφορούν «την οργάνωση του κράτους, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη ρύθμιση των 120 δόσεων και το διϋπουργικό, στο οποίο περιλαμβάνεται η διάταξη για το άσυλο, το οποίο από άσυλο προστασίας ιδεών έχει μετατραπεί σε άσυλο προστασίας της ανομίας και της παραβατικότητας εντός των πανεπιστημίων».

https://www.facebook.com/NicosAnastasiades/videos/446255109567267/

Αναστασιάδης: «Λύση χωρίς νικητές και ηττημένους»

Ο Κύπριος πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την στήριξη εκ μέρους της Ελλάδας και της ΕΕ απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Υποστήριξε πως κοινή θέση με τον Κ. Μητσοτάκη είναι πως η «επανέναρξη των συνομιλιών απαιτεί την ενεργό συμβολή της Τουρκίας στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος, τερματίζοντας τις έκνομες ενέργειες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, όπως επίσης τους σχεδιασμούς για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου».

Εν συνεχεία περιέγραψε και τα χαρακτηριστικά μιας αποδεκτής λύσης στο Κυπριακό, που αφορά λύση στη βάση των αρχών της ΕΕ, των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, χωρίς το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και του κατοχικού στρατού. Ο Ν. Αναστασιάδης εξέφρασε την επιθυμία της Λευκωσίας για μία λύση «που δεν θα έχει νικητές και ηττημένους, που θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα, θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των νομίμων πολιτών, χωρίς υπερπρονόμια της μιας Κοινότητας εις βάρος της άλλης».

Επισήμανε επίσης ότι είναι κοινές οι ανησυχίες για τις προκλήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με μερικά παραδείγματα να αποτελούν η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, η κλιματική αλλαγή, η έξοδος της Μεγάλη Βρετανίας από την ΕΕ και η ανάγκη για μια Ένωση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών.

Η Τουρκία περνάει στην αντεπίθεση μετά τις νέες κυρώσεις της ΕΕ