Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, ο Μ. Βέμπερ υποστήριξε πως δεν θα εκβιαστεί από την Τουρκία σε σχέση με την Κύπρο, καθώς «τα σύνορα της Κύπρου είναι επίσης ευρωπαϊκά σύνορα», ενώ κάλεσε την Τουρκία να «αποδεχτεί την πρόσκληση της Κυπριακής Κυβέρνησης να διαπραγματευτεί με καλή πίστη τη θαλάσσια οριοθέτηση».

«Οι πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο αποτελούν συνέχεια αυτού που συνέβαινε με την Κύπρο εδώ και πολύ καιρό και η Τουρκία έχει αποθρασυνθεί για ακόμη περισσότερη κλιμάκωση. Οι ανησυχίες της Κύπρου είναι και δικές μας ανησυχίες και της συμπαραστεκόμαστε για άλλη μια φορά με αλληλεγγύη. Η ομάδα του ΕΛΚ επαναλαμβάνει ότι οι κάτοικοι Κύπρου είναι επίσης Ευρωπαίοι και δεν μπορεί να γίνει ανεκτός ο εκβιασμός».

Απέναντι στις εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις προς την Ελλάδα, η ΕΕ ζητά «να είμαστε καλοί γείτονες»

Παράλληλα, επικαλέστηκε το διεθνές δίκαιο, χωρίς να απαιτεί από την Άγκυρα να αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις ως προς τα δικαιώματα της Κύπρου. «Πρέπει να υπενθυμίσουμε στην Τουρκία ότι τα πιο εποικοδομητικά στοιχεία της σχέσης ΕΕ-Τουρκίας έχουν επιτευχθεί όχι μέσω της διπλωματίας των κανονιοφόρων αλλά μέσω ενός ολοκληρωμένου περιφερειακού διαλόγου και της επιδίωξης βελτίωσης των σχέσεων γειτονίας. Οτιδήποτε άλλο θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε αυτήν την ευμετάβλητη περιοχή. Καλούμε λοιπόν την Τουρκία να αποδεχτεί την πρόσκληση της Κυπριακής Κυβέρνησης να διαπραγματευτεί με καλή πίστη τη θαλάσσια οριοθέτηση μεταξύ των σχετικών ακτών τους. Έτσι λειτουργεί το διεθνές δίκαιο».