Σύμφωνα με έξι επιστολές που δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών, ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ζήτησε να γίνει δεκτή η διπλή ονομασία «Makedonija-Skopje» και σκέτο «Makedonija», εκτός από τον Τζορτζ Μπους Τζούνιορ των ΗΠΑ, και από τον καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο και τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Οι επίμαχες επιστολές εστάλησαν στις 7, 8 και 9.4.2005 από τον Κ. Καραμανλή στους ηγέτες.
Παράλληλα, πανομοιότυπες επιστολές φέρεται να απέστειλε την ίδια περίοδο ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης προς τον Ολι Ρεν, επίτροπο της Ε.Ε. αρμόδιο για τη διεύρυνση, τον Ζαν Ασελμπορν, υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου που είχε τότε την προεδρία της Ε.Ε., και τον Χαβιέ Σολάνα, ύπατο εκπρόσωπο για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας.
Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από τα νέα ντοκουμέντα που έρχονται στη δημοσιότητα, η κυβέρνηση Καραμανλή υιοθετούσε μέσω των επιστολών στους ανώτατους ηγέτες εκείνης της περιόδου την ονομασία «Makedonija-Skopje», χωρίς την πρόβλεψη για χρήση erga omnes, αλλά μόνο στον ΟΗΕ και, με τις χώρες του οργανισμού να ενθαρρύνονται απλώς για τη χρήση του νέου ονόματος.
Ακόμη, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα της ΕΦΣΥΝ, δεν ζητείται η αλλαγή στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, αφήνοντας εκτός κάδρου τα ζητήματα «αλυτρωτισμού», ιθαγένειας και γλώσσας, αφού αναφέρεται πως «το συνταγματικό όνομα Republika Makedonija θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ, κάτι το οποίο σημαίνει ότι δεν απαιτείται καμιά συνταγματική αλλαγή».
Τέλος, υπογραμμίζεται πως στην επιστολή προς τον Τζ. Μπους αναφέρεται ότι η συμφωνία «θα άρει ένα μείζον εμπόδιο που βρίσκεται στον δρόμο της ενσωμάτωσης της ΠΓΔΜ στις ευρωατλαντικές δομές», ενώ στους Γιουνκέρ και Σρέντερ η ίδια φράση μεταβάλλεται ως εξής: «(σ.σ. Η συμφωνία) θα άρει ένα μείζον εμπόδιο για την ΠΓΔΜ στη σταδιακή ένταξή της στην Ε.Ε.» με την επισήμανση, «όπως γνωρίζετε η Εκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται το φθινόπωρο».
«Για δεκαπέντε χρόνια πολιτικοί λόγοι είχαν αποτρέψει μια λύση μεταξύ των δύο χωρών. Προσωπικά, είμαι έτοιμος να αναλάβω το πολιτικό κόστος και να επιλύσω το θέμα τώρα» φέρεται επίσης να αναφέρεται στην επιστολή Καραμανλή προς Θαπατέρο, ενώ λίγο πιο κάτω: «Είναι κρίσιμο σε αυτή τη φάση η Ισπανία να στηρίξει την πρόταση του ΟΗΕ, η οποία, πρέπει να τονίσω, αποτελεί ισορροπημένο συμβιβασμό μεταξύ των θέσεων των δύο πλευρών. Αυτό που χρειάζεται είναι η άλλη πλευρά να αποδεχτεί την πρόταση του ΟΗΕ. Ο Πρόεδρος Τσερβένκοφσκι είναι το πρόσωπο κλειδί για να λάβει τις απαιτούμενες τελικές αποφάσεις».
Η «διαπραγμάτευση» Καραμανλή αναζωπυρώνει τις εντάσεις για το Μακεδονικό
Στο ίδιο δημοσίευμα, υπενθυμίζονται διαρροές των Wikileaks, αναφέροντας πως η επίσημη αποδοχή της διπλής ονομασίας έχει καταγραφεί από τον πρέσβη Ντάνιελ Σπέκχαρντ, λίγο πριν τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, πως «Μετά από τις προτάσεις του Νίμιτς η κυβέρνηση Καραμανλή αποφάσισε το “τολμηρό βήμα” της αποδοχής τους ως βάσης διαπραγμάτευσης. […] Η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε ένα σύνθετο όνομα, “Νέα, Βόρεια, Ανω, οποιαδήποτε Μακεδονία”, υποστήριξε ο Καραμανλής. […] Ως προς την πρόταση του Νίμιτς για μια λύση διπλής ονομασίας (Δημοκρατία της Μακεδονίας για εσωτερική χρήση και ένα σύνθετο όνομα για τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και διεθνή χρήση), ο Καραμανλής είπε ότι θα μπορούσε να το αποδεχτεί, αλλά το σύνθετο όνομα θα έπρεπε να χρησιμοποιείται σε όλα τα διεθνή φόρα και η Ελλάδα περιμένει να χρησιμοποιούν και οι ΗΠΑ το σύνθετο όνομα» (08ATHENS21_a).
Όπως αναφέρεται, οι επίμαχες διατυπώσεις δείχνουν πως η κυβέρνηση Καραμανλή εμφανιζόταν θετική σε μία λύση που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», καθώς αθροίζονται με αυτήν στον Τζ. Μπους, που βρέθηκε εξίσου στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης των τελευταίων ημερών.