Οι υπουργοί οικονομικών των G7 στο Λονδίνο, συμφώνησαν να δεσμευτούν σε μία φορολόγηση των μεγάλων εταιρειών με ελάχιστο συντελεστή 15%. Η συμφωνία αφορά κυρίως τεχνολογικούς «γίγαντες» όπως για παράδειγμα η Facebook, και το αξιοσημείωτο είναι πως ο φόρος θα επιβάλλεται όχι μόνο στις χώρες στις οποίες έχουν τα κεντρικά τους γραφεία, αλλά και στις χώρες που δραστηριοποιούνται.

Σύμφωνα με το Euronews, θεωρείται μία προσπάθεια να αναγκαστούν οι πολυεθνικές εταιρείες να πληρώνουν μεγαλύτερο φόρο και να σταματήσουν να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε χώρες χαμηλής φορολογίας, ενώ αναμένεται να δώσει και μία «ανάσα» σε κυβερνήσεις που είδαν την οικονομία τους να κατακεραυνώνεται την περίοδο της πανδημίας.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός οικονομικών Ρίσι Σούνακ. «Όλοι καταλαβαίνουμε ότι οι μεγάλες εταιρείες πρέπει να πληρώσουν το δίκαιο μερίδιό τους».

Την απόφαση χαιρέτισαν ο εκπρόσωπος της Google Χοσέ Καστανέντα και ο αντιπρόσωπος παγκόσμιων υποθέσεων της Facebook, Νικ Κλεγκ, μέσω twitter:

«Το Facebook ζήτησε από καιρό τη μεταρρύθμιση των παγκόσμιων φορολογικών κανόνων και χαιρετίζουμε τη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε στο G7. Η σημερινή συμφωνία είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς τη βεβαιότητα για τις επιχειρήσεις και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης του κοινού στο παγκόσμιο φορολογικό σύστημα» είπε και πρόσθεσε: «Θέλουμε η διεθνής διαδικασία φορολογικής μεταρρύθμισης να πετύχει και αναγνωρίζουμε ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι το Facebook πληρώνει περισσότερους φόρους και σε διαφορετικά μέρη».

Οι συνομιλίες των υπουργών οικονομικών του Καναδά, Γερμανίας, Γαλλίας, Ηνωμένων Πολιτειών, Ιταλίας, Ιαπωνίας και Ηνωμένου Βασιλείου προετοίμασαν το έδαφος για μια ευρύτερη σύνοδο κορυφής των ηγετών της G7 στην Κορνουάλη της Αγγλίας, η οποία θα ξεκινήσει στις 11 Ιουνίου, και θα παρευρεθεί και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη από τότε που ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο.