Τις προθέσεις της κυβέρνησης αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας την Τετάρτη στην ΕΡΤ, λέγοντας πως «όπου χρειαστεί θα υπάρξουν συνέργειες και με τον ιδιωτικό τομέα, στην ΠΦΥ, στα Νοσοκομεία, στον ΕΟΠΥΥ» και εξήγησε ότι «όταν υπάρχει ένα νοσοκομείο το οποίο παρέχει όλες τις υπηρεσίες, οι οποίες είναι αναβαθμισμένες, δεν τίθεται θέμα αλλαγών […] Αλλά από εκεί και πέρα θα πρέπει να βλέπουμε ποιο νοσοκομείο θα έχει τις κεντρικές, βασικές υπηρεσίες και τα περιφερειακά νοσοκομεία, αυτά δηλαδή που είναι γύρω γύρω, στα 20, 25 χιλιόμετρα, να κρατήσουν αυτά τα οποία είναι απαραίτητα».

Αποκαλυπτικό είναι το σημερινό δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της «Αυγής», σύμφωνα με το οποίο, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, προχώρησε σε μυστική διαβούλευση για το σχέδιο της κυβέρνησης μόνο με 12 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Η διαβούλευση έγινε το βράδυ της Δευτέρας στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας και σε αυτή συμμετείχαν οι 12 γιατροί- βουλευτές της «γαλάζιας» παράταξης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η κ. Γκάγκα, παρουσίασε το σχέδιο που προβλέπει συγχωνεύσεις και την μετατροπή περιφερειακών νοσοκομείων σε Κέντρα Υγείας, κάτι ανάλογο δηλαδή με όσα είπε ο Θάνος Πλεύρης.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της «Αυγής» παρουσίασε στους 12 γιατρούς- βουλευτές τα βασικά σημεία του σχεδίου για τα δημόσια νοσοκομεία το οποίο στηρίζεται στο λεγόμενο σύστημα «hub and spoke», δηλαδή το σύστημα «κόμβου και ακτίνας».

Έκανε λόγο για διασύνδεση των μικρών περιφερειακών νοσοκομείων με τα μεγαλύτερα των αστικών κέντρων που περιλαμβάνουν και συμπράξεις με ιδιωτικά νοσοκομεία.

Σύμφωνα με το σχέδιο το νοσοκομείο «Κόμβου» θα παρέχει όλες τις ιατρικές υπηρεσίες, θα έχει υψηλή χρηματοδότηση και προηγμένη ιατρική τεχνολογία.
Το νοσοκομείο αυτό θα διασυνδέεται με τα λεγόμενα νοσοκομεία «Ακτίνες» τα οποία θα εξυπηρετούν μόνο τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Εάν αυτό το σχέδιο προχωρήσει θα ανοίξει το δρόμο ώστε τα περιφερειακά νοσοκομεία αντί να ενισχυθούν να υποβιβαστούν σε Κέντρα Υγείας.