Αλλαγές κι ανακοινώσεις της τελευταίας στιγμής αναφορικά με τον τρόπο διεξαγωγής των παρελάσεων, με την τελευταία ενημέρωση να αναφέρει πως στην κεντρική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη θα συμμετέχουν μόνο στρατιωτικά σώματα, κι όχι σύλλογοι, σωματεία, μαθητές κλπ.  Προς το παρόν η απόφαση να γίνει η παρέλαση με θεατές, με αποστάσεις ασφαλείας και μάσκες, παραμένει.

Μένει, ακόμα, να διευκρινιστεί εάν την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η μαθητική παρέλαση, καθώς η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας φέρεται να έχει ζητήσει περαιτέρω διευκρινίσεις από το υπουργείο Εσωτερικών.  Η κατάσταση στη χώρα, παρά τις κυβερνητικές θριαμβολογίες, παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο έχει αυξηθεί κατά 28% τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ τα κρούσματα πληθαίνουν και στη Βόρεια Ελλάδα η πληρότητα στις ΜΕΘ σταθερά ξεπερνά το 90%.

Για το ζήτημα των παρελάσεων τοποθετήθηκε το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΙ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ξεκαθαρίζοντας ότι οι παρελάσεις θα διεξαχθούν με τα προβλεπόμενα μέτρα και κάνοντας λόγο για πισωγύρισμα σε διαφορετική περίπτωση. «Είναι σημαντικό να μην γίνονται πισωγυρίσματα στην εικόνα που εκπέμπεται» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Προειδοποιούν οι ειδικοί

«Όσοι πάνε στην παρέλαση θα πρέπει να προσέξουν πάρα πολύ. Τώρα πώς θα κρατήσουν αποστάσεις; Δεν ξέρω», σημείωσε μιλώντας στο Mega η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη για να προσθέσει ότι «ο καθένας να φορέσει τη μάσκα του, να κρατήσει τις αποστάσεις του και όταν τελειώσει η παρέλαση να φύγει για να πάει να φάει. Η μεγάλη κινητικότητα φέρνει αύξηση κρουσμάτων. Δεν παίζει ρόλο αν είναι εξωτερικός χώρος. Δεν μπορείς να ελέγξεις αν ο διπλανός σου είναι ανεμβολίαστος ή αν νοσεί και είναι ασυμπτωματικός. Η Βόρεια Ελλάδα είναι γεμάτη! Αυτό που μας στενοχωρεί είναι το υψηλό ιικό φορτίο και εμβολιασμοί κάτω από 50% σε πολλές περιοχές. Είναι τραγικό αυτό. Εδώ και ένα μήνα 15 θάνατοι από νέους ανθρώπους, βλέπετε πως η μετάλλαξη τρέχει και τρέχει πιο μπροστά κι από εμάς».

Από την πλευρά της η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ ,Αθηνά Λινού, υπογράμμισε ότι οι παρελάσεις δεν μπορούν να γίνουν ελεύθερα και συμπλήρωσε ότι το ζήτημα που προκύπτει είναι από τον συνωστισμό που θα δημιουργηθεί από τος θεατές που θα θελήσουν να τις παρακολουθήσουν.