Σε εξέλιξη βρίσκονται σήμερα μαζικές συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της Ελλάδας στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Μέρας Δράσης για την Υγεία και την Αξιοπρέπεια. Εκατοντάδες συμπολίτες μας αψηφώντας το κρύο και την κακοκαιρία της “Ελπίδας” συγκεντρώνονται σε κεντρικές πλατείες σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Πάτρα – Γιάννενα – Τρίκαλα – Ηράκλειο – Ρέθυμνο – Χανιά – Κομοτηνή – Ξάνθη – Χίο  για να διεκδικήσουν τα αυτονόητα στο χώρο της υγείας μετά από δύο χρόνια πανδημικής κρίσης. Προσπαθώνας να αποκαταστήσουν την έννοια της δημόσιας υγείας και της παιδείας ως βασικά δημόσια αγαθά στα οποία πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι και όλες, οι διαδηλωτές με πανό και πλακάτ αποδοκιμάζουν την κυβερνητική πολιτική για τις υπέρογκες δαπάνες στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Η αναστολή λειτουργίας του Παίδων Πεντέλης, η άρνηση για επαναλειτουργία του Λοιμωδών Θεσσαλονίκης, τα ευτράπελα με την περιβόητη μελέτη Λύτρα- Τσιόδρα, το φιάσκο με τη διατίμηση του PCR test, η εγκατάλειψη των νοσοκομειακών υποδομών και η συστηματική υποστελέχωσή τους, η αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών, τα εξωφρενικά τιμωρητικά πρόστιμα των 100 ευρώ σε ανεμβολίαστους συνταξιούχους και η κουτοπόνηρη δωροδοκία των νέων με χαρτζιλίκι για διακοπές και data για το κινητό, αλλά κυρίως η απώλεια πολλών αγαπημένων προσώπων επειδή βρέθηκαν διασωληνωμένοι σε διαδρόμους νοσοκομείων, είναι κάποιοι από τους λόγους για να ενισχυθεί επιτέλους και σοβαρά η δημόσια υγεία.

Στον πανελλαδικό κάλεσμα οι διοργανωτές αναφέρουν: 

«Τόσο η τωρινή, όσο και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν ευθύνη για την διάλυση του ΕΣΥ και την κοινωνική κατάρρευση. Αντί μπροστά στην πανδημία να ενισχυθεί η δημόσια υγεία και να παρθούν μέτρα προστασίας, η κυβέρνηση εξαπολύει μια αυταρχική επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες. Αντιμετωπίζει την πανδημία με αυταρχισμό, καταστολή και απολύσεις ενώ βάζει διαρκώς στο στόχαστρο τον συνδικαλισμό, τις διαδηλώσεις, το πανεπιστημιακό άσυλο, τα δικαιώματα των προσφύγων κ.α. Μετέτρεψε την ανάγκη για καθολικό εμβολιασμό σε εργαλείο μετάθεσης ευθυνών, τορπιλίζοντας και το πρόγραμμα εμβολιασμού» αναφέρει κάλεσμα του Συντονισμού για τη μέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού, που θα λάβει χώρα στο Σύνταγμα στις 22 Ιανουαρίου.

«Έχουν περάσει δύο χρόνια από το ξέσπασμα της πανδημίας. Η κρατική διαχείριση και η εγκληματική κυβερνητική πολιτική έχουν δημιουργήσει ένα εφιαλτικό τοπίο για την υγεία, τη ζωή του και την αξιοπρέπεια του λαού» τονίζεται στο κάλεσμα, όπου γίνεται αναφορά σε αποδεκατισμένα νοσοκομεία, ανεπαρκείς υποδομές και λιγοστό, εξουθενωμένο ιατρικό προσωπικό.

Η κυβέρνηση αρνείται να εξασφαλίσει επαρκή, δωρεάν τεστ. Τα σχολεία άνοιξαν χωρίς κανένα επαρκή μέτρα προστασίας. Ο ΕΟΔΥ έχει καταρρεύσει. Το ΕΣΥ έχει αποδεκατιστεί με αποτέλεσμα την αύξηση θανάτων από Covid19 και την αδυναμία κάλυψης άλλων επειγουσών ιατρικών αναγκών. Η κυβέρνηση επέλεξε να αφήσει μόνη της την κοινωνία εστιάζοντας στην πόλωση, τη στοχοποίηση, και στις διαρκείς διαβεβαιώσεις για το «τέλος της πανδημίας»

Διεκδικούμε:

-Δωρεάν PCR τεστ σε όλες και όλους. Διανομή μασκών FFP2/KN95. Επαρκής χρόνος καραντίνας πληρωμένης αδείας για την περίοδο της νοσηλείας/ανάρρωσης/αναμονής αποτελεσμάτων
-Μέτρα προστασίας στα σχολεία και χώρους εργασίας. Ενίσχυση των ΜΜΜ, αύξηση δρομολογίων. -Αποτελεσματικό σύστημα ιχνηλάτησης από τον ΕΟΔΥ
-Στήριξη του ΕΣΥ με προσλήψεις προσωπικού και ενίσχυση του εξοπλισμού και υποδομών. Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας και του μαζικού εμβολιασμού. Επίταξη των ιδιωτικών κλινικών. Άμεση αύξηση των δαπανών για την υγεία.
-Οικονομική στήριξη ανέργων και εργαζομένων, των επαγγελμάτων που πλήττονται από την πανδημία. Αξιοπρεπής διαβίωση για όλο το λαό. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, επίδομα ανεργίας ίσο με τον κατώτατο μισθό.
-Άμεσα και μεγάλης κλίμακας μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια και την στεγαστική επισφάλεια. Απαγόρευση εξώσεων και πλειστηριασμών, και διακοπών παροχής.
-Όχι στην καταστρατήγηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και τον κρατικό αυταρχισμό. Όχι στη διαχείριση της πανδημίας με αυταρχισμό και καταστολή, όχι στα μέτρα περιορισμού των ελευθεριών, τα πρόστιμα και τις απολύσεις.

Δεν θα αφήσουμε συνανθρώπους μας να πεθαίνουν στις ΜΕΘ, την κυβέρνηση να διαλύει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να τα δίνει όλα στους ιδιώτες και ταυτόχρονα να απολύει, να απαγορεύει, να ρίχνει πρόστιμα και να στοχοποιεί τους ανεμβολίαστους για να κρύψει τις δικές της ευθύνες!
Είμαστε μαζί με τους μαχόμενους υγειονομικούς!
Είμαστε με την προστασία της υγείας του λαού!
Θέλουμε υγεία-αξιοπρέπεια-ελευθερία!
Δεν είμαστε μόνοι! Έχουμε μαζί μας χιλιάδες εργαζομένους, σωματεία, συλλογικότητες, φορείς και οργανώσεις!
Βγαίνουμε στους δρόμους!
Διεκδικούμε!