Εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν το Σάββατο έξω από την αρένα ταυρομαχίας Las Ventas στη Μαδρίτη για τη συγκέντρωση υπέρ της κατάργησης των ταυρομαχιών στην Ισπανία. Η διαμαρτυρία, που διοργάνωσε το πολιτικό κόμμα για τα δικαιώματα των ζώων PACMA, κινήθηκε στους δρόμους της ισπανικής πρωτεύουσας με το πλήθος να ανεμίζει πράσινα μαντήλια και να φωνάζει συνθήματα όπως «Τα βασανιστήρια δεν είναι τέχνη ούτε πολιτισμός» και «Σταματήστε τα βασανιστήρια, αυτό δεν είναι πολιτισμός».

Η συζήτηση γύρω από τις ταυρομαχίες στην Ισπανία έχει πάρει διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, με έρευνες να δείχνουν ότι ένα ολοένα αυξανόμενο ποσοστό των πολιτών 47% περίπου σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις- επιθυμεί την κατάργησή τους. Ωστόσο υπάρχει κι ένα ποσοστό της τάξης του 34.7% που ναι μεν δεν θέλει τις ταυρομαχίες, δεν επιθυμεί όμως και την απαγόρευσή τους.

Το 2010 η κυβέρνηση της Καταλονίας προσπάθησε να απαγορεύσει τις ταυρομαχίες στην περιφέρεια, αλλά η απόφαση ανατράπηκε από την ισπανική κυβέρνηση του δεξιού ΡΡ, όταν το συνταγματικό δικαστήριο της Ισπανίας έκρινε ότι οι ταυρομαχίες αποτελούν μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ισπανίας και θα πρέπει να προστατεύονται ως τέτοιες.

Το 2020, το ισπανικό λόμπι των ταυρομαχιών υπέβαλε αίτηση για να αναγνωριστεί η ταυρομαχία από την UNESCO ως «πολιτιστική κληρονομιά που χρήζει επειγόντως προστασίας», αλλά η UNESCO απέρριψε την αίτηση.