X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Σύγκληση Γερμανίας – Ισπανίας για το «Ταμείο Ανάκαμψης», με «μανδύα» μνημονιακών μέτρων

Η επιμονή της Γερμανίας, της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για το «Ταμείο Ανάκαμψης», ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θεωρητικά θα δοθεί μέσω από επιχορηγήσεις και δάνεια μνημονιακών δεσμεύσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στις χώρες της Ένωσης που έχουν πληγεί οικονομικά, δείχνει να λυγίζει την ισπανική κυβέρνηση του Σοσιαλδημοκράτη Σάντσεθ, λόγω της πίεσης χρόνου.
|

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, υποδέχθηκε το βράδυ της Τρίτης στο Βερολίνο τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, προκειμένου να συζητήσουν για το «Ταμείο Ανάκαμψης» ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα δοθούν μέσω επιχορηγήσεων και μνημονιακών  δανείων σε χώρες όπου οι οικονομίες τους έχουν πληγεί λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.

Οι διαφορές για το Ταμείο Ανάκαμψης αφορούν ζητήματα, όπως το ύψος του ποσού και το αν θα πρέπει να συνδεθούν οι επιδοτήσεις με μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα επιτηρούνται. Χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία αρνούνται έναν έλεγχο τύπου τρόικας, ενώ η Αυστρία, η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία τον θεωρούν απαράβατο όρο.

Με παγίδες νέων όρων λιτότητας το «Ταμείο Ανάκαμψης» ύψους 750 δισ. της Κομισιόν

Η σύσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή και για τον λόγο αυτό η Μέρκελ τόνισε πως «ο χρόνος πιέζει» και πολλά ζητήματα  παραμένουν ανοικτά. Υπογράμμισε ότι «η Γερμανία θα πάει στις Βρυξέλλες με ένα ορισμένο απόθεμα διάθεσης για συμβιβασμό».

Ο Σάντσεθ, που έχει υποχωρήσει σχετικά με τις απαιτήσεις του για την έκδοση του ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ανέφερε πως θα πρέπει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για το Ταμείο. «Η Ισπανία θα κάνει το παν προκειμένου να επιτευχθεί σύντομα μια συμφωνία». «Ο Ιούλιος θα πρέπει να είναι ο μήνας των αποφάσεων. Και αν αναβάλουμε την ανοικοδόμηση θα επιδεινωθεί η κρίση ακόμη περισσότερο».

Βαθαίνουν οι αντιθέσεις εντός της ΕΕ για τη χρηματοδότηση του «Ταμείου Ανάκαμψης» για τον κορονοϊό

Την Τετάρτη ο Πέδρο Σάντσεθ θα συναντηθεί στη Στοκχόλμη με τον σουηδό πρωθυπουργό Στέφαν Λεβέν και αργότερα στο Παρίσι με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Την Πέμπτη ο γάλλος πρόεδρος θα έχει συνομιλίες με τον Σ. Λεβέν στο Παρίσι και αμέσως μετά θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες για να συναντήσει τον ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.

Στόχος του Μακρόν είναι, σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, να επιτευχθεί συμφωνία τόσο για τον προϋπολογισμό της ΕΕ  όσο και για το «Ταμείο Ανάκαμψης »εντός του μηνός, αφήνοντας κατά αυτό τον τρόπο ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί σε περίπτωση αποτυχίας της επικείμενης Συνόδου Κορυφής μια νέα – πιθανώς δύο εβδομάδες αργότερα.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις