Την «απαλλαγή των συλληφθεισών/έντων της 22ας Φεβρουαρίου» ζητάει η Σύγκλητος του ΑΠΘ, σε ανακοίνωσή της μετά τον ανοιχτό διάλογο που είχε με φοιτητές και φοιτήτριες. Ζητάει «να διερευνηθούν από τις αρμόδιες αρχές οι ευθύνες των αστυνομικών δυνάμεων για την ένταση της βίας που χρησιμοποιήθηκε», αναφέρει ωστόσο ότι η «εφαρμογή του νόμου πρέπει να γίνει με τέτοιον τρόπο ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος σεβασμός προς την ακαδημαϊκότητα του χώρου» σημείο που προκάλεσε διχογνωμία.

Εκ διαμέτρου αντίθετη με την πανηγυρική ανακοίνωση της Πρυτανείας του ΑΠΘ μετά το όργιο καταστολής στις 22 Φεβρουαρίου είναι η τακτική της Συγκλήτου του Ιδρύματος, που πρώτα κάλεσε σε ανοιχτό διάλογο εκπροσώπου φοιτητών και φοιτητριών και στη συνέχει εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωσή της επίσης, η Σύγκλητος «εκφράζει την αγωνία της για το γεγονός ότι η συνέχιση της διαδικτυακής διδασκαλίας υποβαθμίζει τις πανεπιστημιακές σπουδές και την αξία των πτυχίων» και για τον λόγο αυτόν ζητάει από την κυβέρνηση «να ορίσει με προσοχή και σεβόμενη τις προτάσεις των επιμέρους Τμημάτων τους όρους επαναφοράς των πανεπιστημίων στην κανονικότητα, εξετάζοντας μεταξύ άλλων τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας». Τα παραπάνω είναι και βασικά αιτήματα των φοιτητών που πραγματοποιούν συνεχείς διαμαρτυρίες, μεταξύ των οποίων είναι και η κατάληψη στην Πρυτανεία, εδώ και 10 ημέρες.

Παράλληλα, η Πρυτανεία ξεκαθαρίζει ότι «επιθυμεί την απαλλαγή των συλληφθεισών/έντων της 22ας Φεβρουαρίου» και «αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να ξεκινήσει ένας δημιουργικός διάλογος με τις/τους φοιτήτριες/τές προκειμένου να επιλύονται τα προβλήματα με ακαδημαϊκούς όρους».
Στη συνέχεια, η Σύγκλητος φαίνεται πως αντιτίθεται ξεκάθαρα στην αστυνομική καταστολή προς τους φοιτητές, καθώς πέρα από την καταδίκη της «υπέρμετρης βίας» των αστυνομικών αρχών που διατύπωνε στο προηγούμενο ψήφισμά της, ζητά τώρα «να διερευνηθούν από τις αρμόδιες αρχές οι ευθύνες των αστυνομικών δυνάμεων για την ένταση της βίας που χρησιμοποιήθηκε».

Επιπλέον, η Σύγκλητος του ΑΠΘ «αναγνωρίζει την ανάγκη να υπάρξει επαρκής και αποτελεσματική φύλαξη των χώρων του πανεπιστημίου» ενώ με μικρή πλειοψηφία, σε αντίθεση με τις προηγούμενα σημεία, δεν εντάχθηκε στην ανακοίνωση η μη εφαρμογή του νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη για Πανεπιστημιακή Αστυνομία, αλλά στο κείμενο δηλώνεται η «εφαρμογή του νόμου με τέτοιον τρόπο ώστε να προστατεύεται η ακαδημαϊκότητα του χώρου»

Διαβάστε επίσης: