«Σύγκρουση συμφερόντων μελών της επιτροπής» και «ανύπαρκτο δημόσιο σύστημα υγείας» δείχνει ο Βατόπουλος
«Η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί επιδημιολογική επιτήρηση, πρωτοβάθμια φροντίδα και σύστημα δημόσιας υγείας που δεν υπάρχει» δήλωσε σε συνέντευξή του «Στο Κόκκινο» και στον Νίκο Ξυδάκη, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιωλόγων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη σύγκρουση συμφερόντων σε μέλη της επιτροπής που εργάζονται σε ιδιωτικούς ομίλους παροχής ιατρικών υπηρεσιών σημείωσε: «Είχαμε ζητήσει να υπάρξει μία δήλωση για τη σύγκρουση συμφερόντων. Παρόλο που το είχαμε ζητήσει, ακόμα δεν έχει γίνει κάτι που θα ήταν καλό και σκόπιμο και για την έξωθεν καλή μαρτυρία».
«Η Ελλάδα χρειάζεται σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας που δεν έχει, όπως και σύστημα δημόσιας υγείας που και αυτό δεν έχει, ώστε να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους καταστάσεις, όπως είναι η πανδημία» τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, σχολιάζοντας πως η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί επιδημιολογική επιτήρηση, καταγραφές κρουσμάτων και μέτρα περιστολής της διασποράς. «Είναι θέματα δημόσιας υγείας και η Ελλάδα δεν έχει δυστυχώς ανεπτυγμένο ένα τέτοιου είδους σύστημα. Είναι στο χέρι μας να μπει στην πολιτική αντιπαράθεση και στον δημόσιο διάλογο» επεσήμανε.
Όσο για τα διττά μηνύματα που έστελναν μέλη της επιτροπής, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος υπογράμμισε πως «υπήρξε κακή διαχείριση της πληροφορίας. Η επιτροπή δεν είπε ποτέ να φύγουν οι μάσκες, αλλά ότι διατηρούνται παντού όπου υπάρχει συνωστισμός». Αναφορικά με τον εμβολιασμό, σχολίασε πως πρόκειται για «ένα εργαλείο το οποίο θα μας βοηθήσει να απεμπλακούμε από την συνθήκη της πανδημίας». Πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητα και για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τα οποία πρέπει να επικεντρωθούν σε αυτό το θέμα, όπως δήλωσε ο ίδιος, επισημαίνοντας πως «πάντα υπήρχε θέμα παρακολούθησης και εφαρμογής των μέτρων. Πιστεύω ότι το σημαντικό είναι ο εμβολιασμός και το γεγονός ότι δεν έχουμε καταφέρει να πείσουμε τον κόσμο για τα οφέλη του. Είμαι υπέρ της πειθούς και εναντίον της υποχρεωτικότητας, εκτός εξαιρέσεων, όπως όταν μπαίνουν θέματα δεοντολογίας. Ο γιατρός π.χ. πρέπει να προσέχει και να προφυλάσσει τους ασθενείς του. Δε μπορεί να χειρουργεί μολυσμένος ή με γρίπη και να θέτει σε κίνδυνο την υγεία του ασθενή του».
Υπενθυμίζεται πως για το θέμα της διαχείρισης της πληροφορίας, «βόμβα» έριξε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, τη Δευτέρα, μιλώντας στο Open. Το γεγονός πως η επιτροπή λοιμωξιολόγων ποτέ δεν είπε να βγουν οι μάσκες εξέφρασε κατηγορηματικά ο καθηγητής, προσθέτοντας άλλη μία ηχηρή παρέμβαση από λοιμωξιολόγους. «Μεταφέρθηκε εντελώς λάθος στην κοινωνία» είπε όσον αφορά τη μη χρήση των μασκών και πρόσθεσε πως «η επιτροπή δεν το είπε ποτέ» αυτό. Παράλληλα, τόνισε πως το μόνο που είπε η επιτροπή ήταν να μη φοράει ο κόσμος μάσκα σε εξωτερικούς χώρους και εάν δεν υπάρχει συνωστισμός και ως προς τα οριζόντια περιοριστικά μέτρα ανέφερε πως «καλό είναι η Πολιτεία να μην κάνει δηλώσεις ότι δεν θα ξανακλείσει η χώρα».