Οπως υπογραμμίζει στο κάλεσμά της η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις, «είναι μια Συμφωνία επικίνδυνη! Επεκτείνεται αρχικά για 5 χρόνια και στη συνέχεια επ’ αόριστον, μετατρέποντας τη χώρα μας σε αμερικανοΝΑΤΟικό πολεμικό ορμητήριο και ταυτόχρονα σε στόχο αντιποίνων! Αυτό μαρτυρά η εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία για λογαριασμό των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ! Ηδη η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία, που προετοιμάστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, εφαρμόζεται στην πράξη, με τις υποδομές στην Αλεξανδρούπολη, στη Σούδα, στη Λάρισα και σε όλη τη χώρα να συμμετέχουν στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία! Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα στέλνει πολεμικό υλικό και προετοιμάζεται να στείλει και τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεών της, ενώ ταυτόχρονα δεκάδες ασκήσεις – πρόβες πολέμου βρίσκονται σε εξέλιξη!».

Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο απευθύνουν η ΟΓΕ και το ΠΑΜΕ, με το τελευταίο να επισημαίνει: «Εξω η Ελλάδα από τα ιμπεριαλιστικά σφαγεία! Να αποσυρθεί τώρα η Συμφωνία για τις Βάσεις!», τονίζει και καλεί τους εργαζόμενους «να απαιτήσουμε απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και ανταγωνισμούς».

«Δεν φτάνει που πληρώνουμε τις συνέπειες των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με πανάκριβα προϊόντα και ρεύμα, αέριο-φωτιά, εμπλέκουν περισσότερο τον λαό μας στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην αντιπαράθεση με την Κίνα και τη Ρωσία για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς. Η λεγόμενη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας αναβαθμίζει τις ήδη υπάρχουσες αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις και υποδομές στη Σούδα, στην Αλεξανδρούπολη, στο Στεφανοβίκειο, στο Λιτόχωρο, στη Λάρισα.

Ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να χρησιμοποιείται για τα ευρωατλαντικά συμφέροντα και σχεδιασμούς οποιαδήποτε στρατιωτική και πολιτική υποδομή, μετατρέποντας τη χώρα μας σε στόχο αντιποίνων. Για λογαριασμό της πλουτοκρατίας που τρέχει να πάρει κομμάτι από τη λεία, όπως οι εφοπλιστές για τις μπίζνες για το αμερικάνικο LNG που θα ακριβοπληρώσει ο λαός, οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά μπλέκουν ολοένα και πιο βαθιά τη χώρα στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.», αναφέρει το ΠΑΜΕ.

Σε αντιπολεμικό συναγερμό και σε μαζική συμμετοχή στη διαδήλωση κατά της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις βάσεις την Πέμπτη 12 Μάη στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος καλεί ο Αντιπολεμικός Διεθνιστικός Συντονισμός, αλλά και η Αντιπολεμική Πρωτοβουλία των 9 οργανώσεων της Αριστεράς που συνυπέγραψαν την κοινή αντιπολεμική δήλωση (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Αντικαπιταλιστική Πολιτική Ομάδα, ΔΕΑ, ΕΚΚΕ, Πολιτική οργάνωση «Κόκκινο Νήμα», ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση. Ξεκίνημα, ΟΚΔΕ, ΟΚΔΕ Σπάρτακος), ενώ τη συμμετοχή τους στη διαδήλωση αποφασίζουν μια σειρά ακόμα συλλογικότητες του κινήματος και οργανώσεις.

«Η ελληνοαμερικανική συμφωνία “αμυντικής συνεργασίας” στοχεύει να προσδέσει την Ελλάδα ακόμα πιο βαθιά στο άρμα του ΝΑΤΟ. Με την συμφωνία επεκτείνονται οι παλιές και δημιουργούνται νέες βάσεις προς αξιοποίηση από τον αμερικανικό στρατό και το ΝΑΤΟ, ενώ πέρα από τις στρατιωτικές παραχωρούνται και πολιτικές υποδομές, όπως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης! Επιπλέον η νέα ελληνοαμερικανική συμφωνία δίνει χαρακτήρα μονιμότητας στην παραμονή των βάσεων του θανάτου και του πολέμου, αφού δεν θα απαιτείται κάθε χρόνο η ανανέωσή της (όπως γινόταν μέχρι τώρα) και αν δεν καταγγελθεί θα ισχύει επ’ αόριστον», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο Αντιπολεμικός Διεθνιστικός Συντονισμός.