Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα stonisi.gr, στη διοργάνωση συλλαλητηρίου προχωρά το Εργατικό Κέντρο Λέσβου ενάντια στη δημιουργία νέας δομής στην περιοχή «Βάστρια» των Νέων Κυδωνιών. Η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου στις 6 και 30 το απόγευμα στην Πλατεία Σαπφούς.

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου του Π.Ε.Κ. έχει ως εξής:

«Ο Λεσβιακός λαός το προηγούμενο διάστημα έδωσε ξεκάθαρη απάντηση στα σχέδια της Κυβέρνησης προβάλλοντας την αντίθεση του : «Ούτε στην Καράβα- ούτε στη Βάστρια-ούτε πουθενά, Στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν θέλουν τα νησιά».

Καλούμε τα σωματεία, τους φορείς, τον Λεσβιακό λαό να δώσει σύσσωμος συνέχεια στον αγώνα αυτό, ενάντια στη δημιουργία κέντρων – φυλακών, ενάντια στον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στα νησιά μας και στη χώρα μας.

Ας το πάρουν χαμπάρι λοιπόν ότι τα σχέδια τους θα μείνουν στα χαρτιά!
Την τελευταία λέξη την έχει ο λαός της Λέσβου!

Δίνουμε δυναμική απάντηση στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης και της Ε.Ε. για την ανέγερση νέας δομής φυλακής στο νησί μας

Διεκδικούμε χωρίς καμία αναμονή, χωρίς καμία ανοχή :• Να μην δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο ούτε στη Βάστρια-ούτε πουθενά, ούτε ανοιχτό – ούτε κλειστό, να μην μετατραπούν τα νησιά μας σε φυλακές ψυχών
• Να κλείσει η φυλακή του Καρά Τεπέ και των άλλων Hot spot

• Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες. Να απεγκλωβιστούν άμεσα από τα νησιά και τη χώρα μας. Να πάρουν χαρτιά για τις χώρες προορισμού τους και για όσους παίρνουν άσυλο να υπάρξει μέριμνα και οργάνωση από το κράτος για την κοινωνική τους ένταξη χωρίς την παρέμβαση των ΜΚΟ.

• Να υπάρξει ουσιαστική και πλήρη στήριξη των νησιωτών. Αποσύνδεση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το προσφυγικό – μεταναστευτικό».