Αναλυτικά:

Οι γυναίκες, οι θηλυκότητες και τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα πληρώνουν σκληρά το φόρο αίματος της έμφυλης βίας: με 17 γυναικοκτονίες στην Ελλάδα το 2024 και ήδη 2 τους δυο πρώτους μήνες του 2025. Η υπόμνηση ότι γυναίκες που δυναμικά συμμετέχουν σε συλλογικές διεκδικήσεις και διαδικασίες, σχολιάζονται πρωτίστως για την εμφάνισή τους ή την προσωπική τους ζωή σημαίνει ότι έχουμε πολλά ακόμη βήματα να κάνουμε.
Ως Σύλλογος του οποίου τα μέλη στην πλειονότητά τους είναι γυναίκες – με βάση τα ποσοστά εργασίας κατά φύλο στην Αρχαιολογική Υπηρεσία- στηρίζουμε τα αιτήματα του σύγχρονου διαθεματικού και συμπεριληπτικού φεμινιστικού κινήματος για ελευθερία, ισότητα, δικαιοσύνη.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, με διεπιστημονική οπτική, θεωρεί ότι η ανάδειξη της έμφυλης διάστασης της αρχαιολογίας και των πρακτικών της μέσω των οποίων επιτελούνται οι αναπαραστάσεις του παρελθόντος είναι μια συζήτηση που οφείλουμε να ανοίξουμε και να διευρύνουμε, τόσο στους χώρους εργασίας μας όσο και στο ερευνητικό πεδίο. Ο ΣΕΑ προγραμματίζει να αναλάβει σχετικές διεπιστημονικές πρωτοβουλίες το αμέσως προσεχές διάστημα.
Με αφορμή της Ημέρα της Γυναίκας και συμβάλλοντας στον παραπάνω προβληματισμό, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων διοργανώνει θεματική περιήγηση στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού με τίτλο «Νύφη, οπλαρχηγός, εργάτρια, οικοδέσποινα: Μνήμες, σύμβολα και ιστορίες γυναικών στο ΜΝΕΠ»
την Κυριακή 16 Μαρτίου, 11.30 πμ., Άρεως 10. Μέσα από μια συνεκτική επιλογή εκθεμάτων θα φωτίσουμε την καθημερινότητα και θα ακούσουμε το λόγο των γυναικών τους τελευταίους δύο αιώνες, ανατέμνοντας τους άξονες που δόμησαν τη γυναικεία ταυτότητα, τους ρόλους που της αποδόθηκαν και τα σύμβολα που τη σφυρηλάτησαν.
Eνώνουμε τις φωνές μας για ζωή και δουλειά με ίσα δικαιώματα!
Διεκδικούμε οξυγόνο, διεκδικούμε τη ζωή!