«Έλλειψη συντονισμού και αδυναμία ελέγχου της κατάστασης» καταλογίζει η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της φωτιάς σε Κορινθία και Δυτική Αττική. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ επισημαίνουν μάλιστα πως η κυβέρνηση φάνηκε ανήμπορη να διαχειριστεί μια κατάσταση, χωρίς να επικρατούν ιδιαιτέρως δυσμενείς καιρικές συνθήκες. «Ο κρατικός μηχανισμός δε μπορεί να  προστατέψει τους πολίτες από μία συνήθη πυρκαγιά» τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, με το ΚΙΝΑΛ να προσθέτει πως «το πολυ-διαφημισμένο 112 δε λειτούργησε».

Μάλιστα, το Κίνημα Αλλαγής χαρακτήρισε «άβουλους και μοιραίους» τους ανθρώπους που έχουν την ευθύνη της πρόληψης της καταστροφής. «Επενδυτικά σχέδια και μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα» βλέπει το ΚΚΕ πίσω από τη μεγάλη πυρκαγιά στα Γεράνεια. κατά τη σημερινή του ομιλία στη Βουλή. «Δεν φταίει “το κακό το ριζικό μας, ούτε ο θεός που μας μισεί”. Φταίνε οι διαχρονικές ανεπάρκειες στους τομείς δασοπροστασίας και πυρόσβεσης, οι ελλείψεις σε προσωπικό και σύγχρονα μέσα, σε συνδυασμό με την εμπορευματοποίηση των δασών και της γης» τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Υπενθυμίζεται ότι πάνω από 40 χιλιάδες στρέμματα έχουν καεί μέχρι στιγμής από τη μεγάλη φωτιά στα Γεράνεια, σύμφωνα με την πρωινή ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων. Απεγνωσμένοι εκατοντάδες κάτοικοι, οι οποίοι πέρασαν τη νύχτα μακριά από τα σπίτια τους, καθώς τα εγκατέλειψαν μετά από εκκενώσεις δέκα οικισμών.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποδειχθεί ανεπαρκής τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο αντιμετώπισης

Για ανεπάρκεια στην πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, κατηγορεί την κυβέρνηση, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αφορμή την πυρκαγιά στην Κορινθία και καταγγέλλει «έλλειψη συντονισμού και αδυναμία ελέγχου της κατάστασης». Στην ανακοίνωσή του, αναφέρει: «Χωρίς να επικρατούν ιδιαιτέρως δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η φωτιά που ξεκίνησε χθες το βράδυ στην Κορινθία έχει, ήδη, προκαλέσει μεγάλες καταστροφές και μαίνεται ανεξέλεγκτη, σκεπάζοντας με καπνούς όλο το λεκανοπέδιο. Ενώ θα περίμενε κανείς από τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει για το σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης, ο κύριος Χαρδαλιάς περιορίστηκε σε γενικολογίες, προειδοποιώντας για μία δύσκολη νύχτα. Κύριοι του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη, αυτό που ανακοινώσατε, το γνωρίζουν, ήδη, οι κάτοικοι της περιοχής που βλέπουν έναν κρατικό μηχανισμό o οποίος δεν μπορεί να τους προστατέψει από μία συνήθη πυρκαγιά και καταγγέλλουν έλλειψη συντονισμού και αδυναμία ελέγχου της κατάστασης».

Κλείνοντας ο Χρήστος Σπίρτζης υποστηρίζει ότι «εδώ και καιρό, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει μετατραπεί σε Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης για τον κορονοϊό» και καταλήγει: «Σε κάθε περίπτωση φυσικής καταστροφής, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποδειχθεί ανεπαρκής τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο αντιμετώπισης της κατάστασης. Τους καλούμε, επιτέλους, να σοβαρευτούν, να οργανωθούν και να αντιληφθούν ότι η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση και όχι ομάδα επικοινωνίας».

ΚΙΝΑΛ: Ακόμη μια φορά κατώτεροι των περιστάσεων

Αιχμηρή κριτική ασκεί το Κίνημα Αλλαγής στην κυβέρνηση αναφορικά με τις ενέργειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς στον Σχίνο Κορινθίας. «Ακόμη μια φορά απαράσκευοι, ακόμη μια φορά κατώτεροι των περιστάσεων», σχολίασε το Κίνημα Αλλαγής. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Τομέα Πολιτικής Προστασίας του ΚΙΝΑΛ: «Η πρόεδρος του Κινήματος Φώφη Γεννηματά, πριν από 3 εβδομάδες, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στην κυβέρνηση και την Πολιτική Προστασία για τις τραγικές συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η κυβερνητική αβελτηρία: Κανένα έργο πρόληψης δεν είχε γίνει σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο. Ούτε και στο Σχίνο. Ούτε ζώνες πυρόσβεσης υπήρχαν ούτε καθαρισμοί έγιναν». Καταγγέλλει δε ότι δεν λειτούργησε «το πολυ-διαφημισμένο 112», ενώ οι δασικοί χάρτες έχουν παραπεμφθεί στις καλένδες. «Άβουλοι και μοιραίοι, οι άνθρωποι που έχουν την ευθύνη της πρόληψης της καταστροφής παρακολουθούν τις ρίψεις των εναέριων μέσων», καταλήγει το Κίνημα Αλλαγής.

ΚΚΕ: Συμφέροντα που καραδοκούν και που σίγουρα θα αξιοποιήσουν τέτοιες καταστροφές

Αιχμές για την ύπαρξη «επενδυτικών σχεδίων» και «συμφερόντων που καραδοκούν και που σίγουρα θα αξιοποιήσουν τέτοιες καταστροφές» έκανε λόγο ο Δημήτρης Κουτσούμπας, σχολιάζοντας τη μεγάλη πυρκαγιά στα Γεράνεια, κατά τη σημερινή του ομιλία στη Βουλή. «Για μια ακόμη φορά και πριν καλά-καλά ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος ερχόμαστε αντιμέτωποι με μεγάλες πυρκαγιές που απειλούν και καταστρέφουν φυσικό πλούτο, δασικές εκτάσεις, περιουσίες και μάλιστα έναν από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και της Κορινθίας», είπε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ. «Για μια ακόμη χρονιά ακούμε και τις ίδιες γνωστές δικαιολογίες για τους ανέμους, για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχει γίνει η καραμέλα όλων των κυβερνήσεων», είπε προσθέτοντας: «Όχι κύριοι της κυβέρνησης. Για την διαχρονική καταστροφή δεν φταίει “το κακό το ριζικό μας, ούτε ο θεός που μας μισεί”. Φταίνε οι διαχρονικές ανεπάρκειες στους τομείς δασοπροστασίας και πυρόσβεσης, οι ελλείψεις σε προσωπικό και σύγχρονα μέσα, σε συνδυασμό με την εμπορευματοποίηση των δασών και της γης».

«Κάθε χρόνο το ΚΚΕ με παρεμβάσεις, ερωτήσεις, με χίλιους δύο τρόπους επισημαίνει αυτά τα προβλήματα. Απ’ ό,τι φαίνεται εις ώτα μη ακουόντων γιατί για τις κυβερνήσεις σας, όλα αυτά τα θεωρείτε, είναι κόστος. Οπότε και τα δάση παραδίδονται στα χέρια των επενδυτών και των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Πως το είχε πει ο πρωθυπουργός πέρσι από τον Ερημίτη της Κέρκυρας; “Αφού κάποια στιγμή θα καεί, ας το παραδώσουμε στους ιδιώτες”. Και μιλώντας σήμερα για τη συγκεκριμένη περιοχή των Γερανείων είναι γνωστά εδώ και χρόνια τα διάφορα επενδυτικά σχέδια, τα διάφορα συμφέροντα που καραδοκούν και που σίγουρα θα αξιοποιήσουν τέτοιες καταστροφές. Που ξέρετε μπορεί μέσα σε αυτά τα επενδυτικά σχέδια να συμπεριληφθούν και ορισμένα από αυτά που προβλέπει το παρόν νομοσχέδιο για την κάνναβη», επεσήμανε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.