Σε μια ιστορική συμφωνία ελευθέρου εμπορίου κατέληξαν σήμερα στις Βρυξέλλες, μετά από 20 χρόνια διαπραγματεύσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι χώρες της MERCOSUR, δηλαδή οι Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη και Παραγουάη. Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι δύο πλευρές είχαν ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις το 2000 και τις εντατικοποίησαν αφού η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ ανάγκασε τις Βρυξέλλες να παγώσουν τις συνομιλίες τους με την Ουάσινγκτον και να αναζητήσουν άλλους εμπορικούς εταίρους. Η Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστερμ είχε δηλώσει στις αρχές του Ιουνίου ότι η επίτευξη συμφωνίας με τη Mercosur ήταν η κορυφαία προτεραιότητά της.
Πλέον, οι χώρες μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να επικυρώσουν τη συμφωνία αυτή ώστε να τεθεί σε ισχύ. Η διαδικασία της έγκρισης θεωρείται δύσκολη, καθώς η Γαλλία και κάποιες άλλες χώρες φοβούνται τις επιπτώσεις που θα έχει η κατακόρυφη αύξηση στις εισαγωγές βοδινού, ενώ περιβαλλοντικές οργανώσεις που ασκούν επιρροή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζουν ότι η συμφωνία αυτή θα αυξήσει την αποψίλωση των δασών.
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, με ανάρτησή του στο Twitter, τόνισε την περασμένη εβδομάδα ότι πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί ποτέ για τη χώρα του. Η Βραζιλία αναμένει ότι με την εμπορική συμφωνία EE-MERCOSUR θα δοθεί ώθηση στην οικονομία και θα αυξηθούν οι επενδύσεις στη χώρα για τα επόμενα 15 χρόνια. Παράλληλα, θα εξαλειφθούν οι εισαγωγικοί δασμοί για πολλά αγροτικά προϊόντα, όπως για τον καφέ, τα φρούτα και τον χυμό πορτοκαλιού ενώ οι Βραζιλιάνοι παραγωγοί κρέατος, ζάχαρης και αιθανόλης θα αποκτήσουν μεγαλύτερη πρόσβαση, μέσω ποσοστώσεων, στην ευρωπαϊκή αγορά.
EU-Mercosur trade agreement: the text of the agreement in principle is now available.
Learn more [PDF] → https://t.co/Yo7NyC58xf #EUtrade pic.twitter.com/ZXMAF8KNaF— European Commission (@EU_Commission) July 1, 2019
EU-#Mercosur trade agreement in a nutshell – short thread👇 https://t.co/vIPK8Qw30z
— Sabine Weyand (@WeyandSabine) July 3, 2019
Προστασία για είκοσι και πλέον ΠΟΠ και ΠΓΕ
Την πλήρη προστασία της ονομασίας «ΦΕΤΑ» καθώς και 20 άλλων γεωγραφικών ενδείξεων της χώρας μας, περιλαμβάνει το τελικό κείμενο της διεθνούς εμπορικής συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης – MERCOSUR (Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Παραγουάη), η οποία επετεύχθη έπειτα από διαπραγματεύσεις που διήρκησαν συνολικά περίπου 20 χρόνια, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Με τη συμφωνία εκτός από τη Φέτα ΠΟΠ θα προστατευθούν και άλλες 20 σημαντικές ΠΟΠ και ΠΓΕ ονομασίες, όπως «ούζο» και το «τσίπουρο», οι οίνοι (ΡΕΤΣΙΝΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΑΜΥΝΤΑΙΟ, ΝΕΜΕΑ, ΝΑΟΥΣΣΑ, ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ, ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ και ΣΑΜΟΣ), τα ελαιόλαδα (ΚΑΛΑΜΑΤΑ, ΣΗΤΕΙΑ, ΛΥΓΟΥΡΙΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ ΚΑΙ ΚΟΛΥΜΒΑΡΙ ΧΑΝΙΩΝ) καθώς και η ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ, ο ΚΡΟΚΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ, η ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, η ΚΟΝΣΕΡΒΟΛΙΑ ΑΜΦΙΣΣΗΣ, η ΚΕΦΑΛΟΓΡΑΒΙΕΡΑ, το ΜΑΝΟΥΡΙ και η ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΣΤΑΦΙΔΑ ΒΟΣΤΙΤΣΑ.
«Άλλη μία σοβαρή διαπραγματευτική προσπάθεια της χώρας μας καταλήγει σε μια ακόμα σημαντική επιτυχία για τα προϊόντα της πατρίδας μας. Τα προϊόντα ποιότητας της χώρας μας θα αποκτήσουν όχι μόνο προστασία αλλά και ευνοϊκή πρόσβαση σε μια τεράστια αγορά, όπως αυτή των χωρών της MERCOSUR (Μερκοσούρ)», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης.
Ο αρμόδιος υπουργός ευχαρίστησε «την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τους συνεργάτες μου και τα στελέχη του υπουργείου μου αλλά και τα συναρμόδια υπουργεία για αυτή την προσπάθεια που και μακρόχρονη και επίπονη ήταν αλλά είχε αίσιο και ελπιδοφόρο τέλος για τον αγροδιατροφικό τομέα της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και πρόσθεσε: «Η πολιτική μας για την προστασία, προώθηση και αξιοποίηση των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων της χώρας μας παραμένει αταλάντευτη και αδιαπραγμάτευτη και αυτό το αποδεικνύουμε στην πράξη».
Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ, ο τομέας των αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ θα επωφεληθεί από τη μείωση των υφιστάμενων υψηλών δασμών που επιβάλλει η MERCOSUR στα εξαγωγικά προϊόντα της ΕΕ, και συγκεκριμένα στις σοκολάτες και τα είδη ζαχαροπλαστικής (20%), τους οίνους (27%), τα οινοπνευματώδη ποτά (20-35%) και τα αναψυκτικά (20 έως 35%). Μάλιστα, όπως σημειώνει η συμφωνία θα προβλέπει, επίσης, την άνευ δασμών πρόσβαση, με την επιφύλαξη ποσοστώσεων, για τα γαλακτοκομικά προϊόντα της ΕΕ (σημερινός δασμολογικός συντελεστής 28%), ιδίως για τα τυριά.
Μεταξύ άλλων, προβλέπεται από τις χώρες MERCOSUR να θεσπίσουν νομικές εγγυήσεις που θα προστατεύουν από τις απομιμήσεις 357 ευρωπαϊκά προϊόντα διατροφής και ποτά υψηλής ποιότητας που αναγνωρίζονται ως γεωγραφικές ενδείξεις, όπως είναι η Φέτα (Ελλάδα) το Tiroler Speck (Αυστρία), το Fromage de Herve (Βέλγιο), η Münchener Bier (Γερμανία), το Comté (Γαλλία), το Prosciutto di Parma (Ιταλία), η Polska Wódka (Πολωνία), το Queijo S. Jorge (Πορτογαλία), το Tokaji (Ουγγαρία) ή το Jabugo (Ισπανία).
Τέλος, όπως αναφέρει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε ανακοίνωσή του, «η συμφωνία θα απελευθερώσει σε μεγάλο βαθμό το εμπόριο αγαθών. Όσον αφορά ιδιαίτερα στα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα οι δασμοί θα εξαλειφθούν σταδιακά στο 93% των δασμολογικών κλάσεων που αφορούν τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής στην ΕΕ» και συνεχίζει: «Οι γραμμές αυτές αντιστοιχούν στο 95% της αξίας των εξαγωγών των γεωργικών προϊόντων της ΕΕ. Η ΕΕ αντίστοιχα θα ελευθερώσει το 82% των γεωργικών εισαγωγών, ενώ οι υπόλοιπες εισαγωγές θα υπόκεινται σε μερικές δεσμεύσεις ελευθέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των δασμολογικών ποσοστώσεων για πιο ευαίσθητα προϊόντα με πολύ μικρό αριθμό προϊόντων που αποκλείονται συνολικά».