Η συμφωνία επιτεύχθηκε την Παρασκευή κατά τη διάρκεια συνομιλιών στο Πεκίνο, όπως μεταδίδει το Al Jazeera.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν δήλωσε πως η επαναφορά των φυσιολογικών σχέσεων μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας παρέχει «σπουδαίες δυνατότητες και στις δύο χώρες, στην περιοχή και τον ισλαμικό κόσμο». Παρατήρησε επίσης πως η πολιτική σχέσεων καλής γειτονίας που προώθησε η χώρα του τα τελευταία χρόνια ως «άξονα-κλειδί» για την ιρανική εξωτερική πολιτική κινείται προς την σωστή κατεύθυνση ενώ η ιρανική διπλωματική μηχανή «ετοιμάζει ενεργά και περισσότερα περιφερειακά βήματα».

Στο βίντεο που μεταδόθηκε από τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ο Γουάνγκ έδωσε «ολόψυχα συγχαρητήρια» για τη «σοφία» των δύο χωρών.

«Και οι δύο πλευρές έχουν επιδείξει ειλικρίνεια», είπε. «Η Κίνα υποστηρίζει πλήρως αυτή τη συμφωνία».

Το πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας επιβεβαίωσε τη συμφωνία όταν δημοσίευσε επίσης την κοινή δήλωση της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, η οποία ανέφερε ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν να σέβονται την κρατική κυριαρχία και να μην αναμειγνύονται η μία στις εσωτερικές υποθέσεις της άλλης.

Η δήλωση ανέφερε επίσης ότι το Ριάντ και η Τεχεράνη συμφώνησαν να ενεργοποιήσουν μια συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας που υπεγράφη το 2001.

Η συμφωνία επιτυγχάνεται λίγο πριν το ραμαζάνι, με πλήθος Ιρανών να αναμένεται να πραγματοποιήσουν το χατζ, το ετήσιο Ισλαμικό προσκύνημα στην Μέκκα.