Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε ο επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι κατά τη συνάντησή του με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη, η καθυστέρηση επί των διαδικασιών της άρσης της ασυλίας του καταδικασμένου Γιάννη Λαγού οφείλεται στην στάση που έχει τηρήσει η ελληνική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της Εφημερίδας των Συντακτών στις Βρυξέλλες, Μαρία Ψαρά, ο Ντ. Σασόλι δείχνει την ελληνική κυβέρνηση ως υπάιτια για τις καθυστερήσεις, αφού όχι μόνο καθυστέρηση να καταθέσει το αίτημα για την άρση της ασυλίας του καταδικασμένου ηγετικού μέλους της ναζιστικής συμμορίας, αλλά συνόδευσε το αίτημα με μία δικογραφία 2.000 σελίδων γραμμένων στα ελληνικά.

Όπως σχολίασε ο Δ. Παπαδημούλης, υπάρχει η «ανάγκη «να επιταχυνθεί η διαδικασία άρσης της ασυλίας του νεοναζί εγκληματία, Ι. Λαγού», ενώ πρόσθεσε ότι «η συνέχιση της συμμετοχής του στο έργο του Ευρωκοινοβουλίου προκαλεί το κοινό αίσθημα και αποτελεί πλήγμα για τους δημοκρατικούς θεσμούς».

«Συμφωνώ με την ανάγκη η διαδικασία να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς και με σεβασμό στο ισχύον νομικό πλαίσιο. Οι καθυστερήσεις οφείλονται στην καθυστερημένη λήψη από το Ευρωκοινοβούλιο του αιτήματος από τις ελληνικές αρχές« και από το γεγονός ότι το αίτημα «συνοδεύτηκε με την αποστολή μιας δικογραφίας 2 χιλιάδων σελίδων στα ελληνικά, οι οποίες και έπρεπε να μεταφραστούν, γεγονός που προκάλεσε νέες πρόσθετες καθυστερήσεις στη διαδικασία» φέρεται να του απάντησε ο πρόεδρος της ευρωβουλής, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ανδρών ενόψει της αυριανής έναρξης της σχετικής διαδικασίας από την αρμόδια Επιτροπή Νομικών Θεμάτων του Ευρωκοινοβουλίου (JURI).