Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία αποδομούν μία προς μία τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για το δημόσιο σύστημα υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι σκέψεις «μεταρρυθμίσεων» στο σύστημα υγείας με κατεύθυνση την ενδυνάμωση της ιδιωτικής υγείας γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός, μιλώντας για ανάγκη «εξορθολογισμού» του νοσοκομειακού χάρτη της χώρας.

Μάλιστα, κάνοντας ειδική μνεία στη συνεργασία κράτους και ιδιωτικού τομέα, υποστήριξε πως το σύστημα υγείας πρέπει να βρει νέους τρόπους συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, τονίζοντας μάλιστα πως δεν είναι υποχρεωτικό να είναι μόνο κρατικό, αλλά ποιοτικό». Μετά την εκτενή αναφορά του στην ιδιωτική υγεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θυμήθηκε να ευχαριστήσει το προσωπικού του ΕΣΥ «που μας έβγαλαν ασπροπρόσωπους στη διάρκεια της πανδημίας».

Συγκεκριμένα, η Πανελλήνια Ομοσπονδιακή Ένωση Δημοσίων Νοσοκομείων επαναδιατυπώνει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για «μεταρρυθμίσεις» στο σύστημα υγείας με κατεύθυνση την ενδυνάμωση της ιδιωτικής υγείας. Κάνοντας ειδική μνεία στη συνεργασία κράτους και ιδιωτικού τομέα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως το σύστημα υγείας πρέπει να βρει νέους τρόπους συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, τονίζοντας μάλιστα πως δεν είναι υποχρεωτικό να είναι μόνο κρατικό, αλλά ποιοτικό». Μετά την εκτενή αναφορά του στην ιδιωτική υγεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θυμήθηκε να ευχαριστήσει το προσωπικού του ΕΣΥ «που μας έβγαλαν ασπροπρόσωπους στη διάρκεια της πανδημίας».

Η ΠΟΕΔΗΝ εστιάζοντας σε τρία βασικά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού, σχολιάζει με τον δικό της τρόπο προσλήψεις, είσοδο ιδιωτών στα νοσοκομεία και καταργήσεις και συγχωνεύσεις μονάδων υγείας.

«Προσλάβαμε έκτακτο προσωπικό για να καλύψουμε τα κενά μέρος του οποίου θα μονιμοποιηθεί» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία να απαντούν πως «αυτό σημαίνει ότι το μεγάλο ποσοστό των συμβασιούχων που εργάζονται στη πρώτη γραμμή θα παραμείνει με συμβάσεις με αβέβαιο μέλλον.  16.000 υπηρετούν στα Νοσοκομεία και οι συμβάσεις λήγουν από 30/10/2021.  Οι κενές οργανικές θέσεις είναι 40.000». Όπως επισημαίνουν, όλοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και υπηρετούν πολλά χρόνια. «Η κυβέρνηση προτίθεται να δώσει το δικαίωμα συμμετοχής ενός μέρους των εκτάκτων με αυξημένη μοριοδότηση σε επικείμενους διαγωνισμούς. Αυτό δεν είναι μονιμότητα» σχολιάζουν.

«Το σύστημα πρέπει να βρει νέους τρόπους συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα. Δεν είναι υποχρεωτικό να είναι μόνο κρατικό αλλά ποιοτικό» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους εργαζόμενους να απαντούν πως «ο πρωθυπουργός εννοεί συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα  στην υγεία, νοσοκομεία νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου».

Οι ίδιοι υπογραμμίζοντας πως η υγειονομική κρίση και η αντιμετώπιση της πανδημίας ανέδειξαν την αναγκαιότητα συγκρότησης ενός ισχυρού δημόσιου συστήματος υγείας, τονίζουν πως ο ιδιωτικός τομέας επιλεκτικά λειτούργησε στην αντιμετώπιση της πανδημίας, δεχόμενος επιλεκτικά κυρίως γενικά περιστατικά no covid. «Το σύστημα υγείας πάσχει από το τριτοκοσμικό ύψος των δημόσιων δαπανών που είναι 5%  του ΑΕΠ.Η πανδημία ήταν μία μοναδική ευκαιρία ανάκαμψης του συστήματος που δυστυχώς χάνεται. Πως τα άλλα κράτη της Ευρώπης αντέχουν δημόσιες δαπάνες υγείας πάνω από 7% του ΑΕΠ;» διερωτώνται.

«Είναι αδιανόητο να έχουμε δυο νοσοκομεία σε μικρές αποστάσεις και να είναι και τα δυο προβληματικά» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους εργαζόμενους να απαντούν πως «η κυβέρνηση προωθεί την αναδιοργάνωση του υγειονομικού χάρτη της χώρας που θα συμπεριλαμβάνει καταργήσεις, συγχωνεύσεις υγειονομικών δομών και νοσοκομείων». Πολλά εξ αυτών ήδη έχουν χάσει τη νομική υπόσταση και χρησιμοποιούνται ως δεξαμενή μετακινήσεων προσωπικού και λειτουργούν με επισφάλεια λόγω εγκατάλειψης, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά.