Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης, το πρωί της Τετάρτης απηύθυνε ερώτηση προς τη κυβέρνηση, αναφορικά με τις μάσκες- «αερόστατα» που δόθηκαν σε πολλούς μαθητές σχολείων. Σε απάντηση, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης έκανε λόγο για «συλλογική ευθύνη», λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Η κυβέρνηση συλλογικά πιστώνεται τα θετικά και η κυβέρνηση συλλογικά χρεώνεται την αστοχία. Ποτέ, σε ό,τι με αφορά, δεν θα μετέφερα την ευθύνη σε άλλη κυβερνητική ή διοικητική μονάδα, πολλώ δε μάλλον δεν θα μετέφερα την ευθύνη σε μία υγειονομική επιτροπή, η οποία μας έχει στηρίξει όλο αυτό το διάστημα και πιστώνεται ένα μεγάλο κομμάτι τις επιτυχούς αντιμετώπισης του ιού».
Από πλευράς του ο Γιάννης Ραγκούσης, υποστήριξε πως τα μέλη της κυβέρνησης είναι «ηθικά και πολιτικά οι αυτουργοί των καταλήψεων», ενώ πρόσθεσε μεταξύ άλλων πως «αν δε ζητήσετε συγγνώμη για το φιάσκο θα είμαστε και η χώρα με τα περισσότερα τετραγωνικά μέτρα αλαζονείας και αμετροέπειας ανά Υπουργό».

Ακόμα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αναφέρθηκε σε φίλια και άσχετη με το αντικείμενο των μασκών, εταιρεία αλουμινίου, η οποία σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα φέρεται να ανέλαβε το έργο, καθώς επίσης και στις αυξήσεις των μαθητών ανά τμήμα στα δημοτικά σχολεία σε αντίθεση με τις οδηγίες μελών της επιστημονικής επιτροπής του ΕΟΔΥ.

«Όλοι είδαμε το φιάσκο του δήθεν επιτελικού κράτους», είπε ο Γ. Ραγκούσης και πρόσθεσε πως, «είδαμε 6 εκατομμύρια ευρώ να πηγαίνουν ουσιαστικά χαμένα και κυρίως οι μάσκες-αλεξίπτωτα ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Και τι είχε προηγηθεί; Τα σχολεία άνοιξαν με 20 χιλιάδες λιγότερους εκπαιδευτικούς ενώ είχαμε και αύξηση του ανώτατου αριθμού μαθητών στα δημοτικά σε σχέση με πέρυσι, παρά τις εισηγήσεις μελών της επιστημονικής επιτροπής του ΕΟΔΥ», επεσήμανε.

Ο Γ. Γεραπετρίτης με τη σειρά του αφού παραδέχτηκε τη «συλλογική ευθύνη» της κυβέρνησης σημείωσε πως «όντως, για τα παιδιά κάτω των 10 ετών υπήρχε παρερμηνεία για το μέγεθος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα για ορισμένα παιδιά οι μάσκες να είναι δυσανάλογες. Προσωπικά θα ζητήσω συγγνώμη από παιδιά που δεν έλαβαν την μάσκας τους στο σωστό μέγεθος». Συμπλήρωσε ακόμα πως «επειδή αντιληφθήκαμε στο τέλος ότι υπήρχε ένα ζήτημα μεγάλου μεγέθους, εξαντλήσαμε τα αποθέματα των μικρών μασκών ώστε ακόμη και τα μεγαλύτερα παιδιά, από 10 έως 15 ετών, να πάρουν τις μικρές μάσκες, αφού υπήρχε πρόνοια για μεγαλύτερο αριθμό». Ωστόσο είπε πως η επίδοση των μασκών στους μαθητές «έχει πρωτίστως συμβολικό χαρακτήρα», καθώς υποστήριξε πως η πλειοψηφία των μαθητών προσήλθαν στη τάξη με δική τους μάσκα.

Επιπλέον υπογράμμισε πως «σήμερα, η υγειονομική επιτροπή έχει δώσει ήδη νέες προδιαγραφές μασκών και έχει εκκινήσει η διαδικασία της δεύτερης παρτίδας που θα διανεμηθεί εντός του Οκτωβρίου και η τρίτη παρτίδα θα δοθεί εντός του Νοεμβρίου, χωρίς κόστος για το ελληνικό Δημόσιο αφού θα γίνει μεταποίηση των μασκών, οι οποίες βρίσκονται στη διάθεση της ΚΕΔΕ και πλέον όλα τα παιδιά στο τέλος της ημέρας θα έχουν τις τρεις μάσκες που τους αναλογούν»

«Οι μαθητές είναι εν δικαίω. Εσείς είστε εν αδίκω»

Η ένταση μεταξύ των δύο πολιτικών κορυφώθηκε, όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., βάσει της κατάστασης που περιέγραψε, συμπέρανε πως έτσι κατέληξαν οι μαθητές να πραγματοποιούν καταλήψεις, εξαιτίας της έλλειψης εμπιστοσύνης τους προς τη κυβέρνηση.

Απαντώντας ο Γιώργος Γερπαετρίτης είπε πως «σήμερα είχαμε μία συνομολόγηση, μία πολιτική υιοθεσία των κινητοποιήσεων που γίνονται στα σχολεία», για να συνεχίσει υποστηρίζοντας πως «με ρητό, σαφή τρόπο, ο κ. Ραγκούσης δικαίωσε αυτού του τύπου την επιβολή της μειοψηφίας πάνω στην πλειονότητα των παιδιών, τα οποία θέλουν να διδαχθούν και σήμερα εμποδίζονται». Παράλληλα έκανε λόγο για «καταδυνάστευση», η οποία μάλιστα σύμφωνα με τον Γιώργο Γεραπετρίτη έχει και «ταξικό χαρακτήρα», καθώς όπως είπε «τα παιδιά, τα οποία σήμερα δεν λαμβάνουν τη μόρφωσή τους, είναι εκείνα που ουσιαστικά εκβιάζονται να το πράξουν».

Ο Γ. Ραγκούσης εξαπέλυσε εκ νέου επίθεση κατά του υπουργού Επικρατείας τονίζοντας πως ««Οι καταλήψεις αυτές δεν έχουν σχέση με όσες καταλήψεις έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια, τις τελευταίες δεκαετίες», απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Αυτές οι καταλήψεις δεν είναι στο μυαλό των μαθητών όπλα διεκδίκησης. Είναι μέσο αυτοπροστασίας τους. Αυτό αισθάνονται ότι κάνουν. Αυτοπροστατεύονται. Αυτό που τους ζήτησε εν τέλει ο κ. Μητσοτάκης, βάζοντας το δίλημμα αυτοπροστασία ή καραντίνα», είπε.

Επίσης παρέθεσε στοιχεία επικαλούμενος δημοσίευμα της «Αυγής», σύμφωνα με τα οποία «ενώ στους έξι μήνες της πανδημίας είχαμε 776 μαθητές-κρούσματα του κορονοϊού, τώρα, μόνο σε δύο εβδομάδες, από τότε που άνοιξαν τα σχολεία, έχουμε 365 κρούσματα. Μόλις σε δύο εβδομάδες έχουμε ήδη 150 σχολεία, στα οποία βρίσκονται κλειστές τάξεις, λόγω κορονοϊού», εξήγησε ο Γ. Ραγκούσης.

«Τα αντανακλαστικά αυτοπροστασίας των μαθητών και της εκπαιδευτικής κοινότητας, δεν αντιμετωπίζονται με αστυνομική λογική, όπως αυτό που πήγε να κάνει η κυβέρνηση στο Κερατσίνι και πήγε να κάνει στην Καβάλα, στέλνοντας αστυνομικούς να απειλήσουν μικρά παιδιά. Οι μαθητές είναι εν δικαίω. Εσείς είστε εν αδίκω», κατέληξε.