Συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας (ΣΑΜ) έλαβε χώρα το βράδυ της Τρίτης, υπό τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, με τη συμμετοχή όλων των αρχηγών όπλων του ελληνικού στρατού και του υφυπουργού Στεφανή, και με αντικείμενο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας, «την αποτίμηση της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή και το συνολικό επιχειρησιακό σχεδιασμό». Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, παρουσία και του Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ, Αντωνίου Οικονόμου.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ανακοινώσεις της κυπριακής κυβέρνησης, ο Έλληνας Πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Κύπριο Πρόεδρο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως «υπήρξε συντονισμός των δύο ηγετών για τα περαιτέρω μέτρα που πρέπει να ληφθούν για αντιμετώπιση της τουρκικής επεκτατικότητας, και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή».

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Κυριάκος Κούσιος, κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε το Νίκο Αναστασιάδη για την κατάσταση που επικρατεί στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Ελλάδας, μετά τις τελευταίες τουρκικές έκνομες ενέργειες, καθώς επίσης και για τις διάφορες επαφές που είχε με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, για παρεμπόδιση των τουρκικών παραβατικών ενεργειών που αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ρητορικές καταδίκες και «επιφυλακτικότητα» απέναντι στο ελληνικό αίτημα για αντίδραση

Νωρίτερα, ο Νίκος Δένδιας, είχε ζητήσει την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, την ώρα που από την Κομισιόν αρκούνται στο μήνυμα της «πλήρους αλληλεγγύης» σε Ελλάδα και Κύπρου, κάνοντας λόγο «επιπλέον κατάλληλα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν». Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε σε δήλωσή του πως «Η Τουρκία επιδιώκει να επιβάλλει τετελεσμένα. Δε θα δεχθούμε τετελεσμένα, δε θα υπάρξει ανοχή στις προσπάθειες της Τουρκίας. Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Παράλληλα, κατηγόρησε την Τουρκία για «γνώριμη παραβατικότητα», συμπληρώνοντας πως «Απέδειξε και πάλι ότι οι δηλώσεις της περί ετοιμότητας για διάλογο ήταν ανειλικρινείς και προσχηματικές. Ότι αποστρέφεται τις σύγχρονες αντιλήψεις που διέπουν τα κράτη τον 21ο αιώνα. Ότι ζει και ενεργεί στον 19ο αιώνα. Ότι εφαρμόζει πολιτική κανονιοφόρων. Ότι εμμένει στον αποσταθεροποιητικό της ρόλο. Ότι δρα εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου. Ότι επιδιώκει να επιβάλλει τετελεσμένα».

Αξίζει να σημειωθεί πως παρά τις εκκλήσεις του ΥΠΕΞ, η γερμανική αντίδραση που μεταφέρεται περιγράφεται ως «επιφυλακτικότητα του Βερολίνου», με το skai.gr να μεταδίδει πως η Γερμανία εκτιμά για το αίτημα σύγκλησης έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων πως «μάλλον δεν βοηθά επί της ουσίας», αποδίδοντας μάλιστα την αποστροφή αυτή σε κυβερνητικό αξιωματούχο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η Αγκέλα Μέρκελ δεν έχει επικοινωνήσει με τον Ερντογάν το τελευταίο δεκαήμερο, ενώ η ίδια πηγή αφήνει αιχμές για το timing της υπογραφής της συμφωνίας της Ελλάδας με την Αίγυπτο.

Αξιοσημείωτη θεωρείται και η «διακριτική» στάση της Γαλλίας, η οποία την ίδια ώρα φέρεται να έχει δυναμική παρουσία στην Κύπρο, ενώ τελευταία «επίσημη» αμερικανική αντίδραση ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σε ερώτηση για την τουρκική προκλητικότητα τη Δευτέρα, με την οποία καλείται η Τουρκία να σταματήσει τη δραστηριότητα του Oruc Reis στην Αν. Μεσόγειο.

«Πορεία στα νοτιοανατολικά»

Για αλλαγή πορείας του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis κάνουν λόγο ελληνικά μέσα ενημέρωσης το βράδυ της Τρίτης, το οποίο θέλουν να παραμένει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με κατεύθυνση ωστόσο νοτιοανατολική. Όπως αναφέρεται, το πλοίο συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού και οι κινήσεις τους παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Σημειώνεται ωστόσο πως σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Ναυτεμπορική, το πρωί της Τρίτης το πλοίο έκανε αντίστοιχους ελιγμούς, χωρίς στη συνέχεια να κινηθεί νοτιοανατολικά.

Η πορεία του Oruc Reis, όπως μετάδωσε το ΣΚΑΪ

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πορεία του τουρκικού ερευνητικού και των υπολοίπων παρακολουθείται από το Πολεμικό Ναυτικό, ενώ το βράδυ δόθηκε στη δημοσιότητα από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, βίντεο τραβηγμένο από ελικόπτερο που φέρεται να δείχνει το Oruc Reis και τα πλοία, με λεζάντα που αναφέρει «Εμπνευσμένοι από την ένδοξη ιστορία μας, την αγάπη και την εμπιστοσύνη του έθνους μας, είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατέψουμε όλων των ειδών τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της “Γαλάζιας μας Πατρίδας” μέχρι τέλους».

Σύμφωνα με πλήθος δημοσιευμάτων του συστημικού Τύπου, οι ελληνικές δυνάμεις βρίσκονται και το βράδυ της Τρίτης σε επιφυλακή, τόσο στο Αιγαίο όσο και σε άλλα σημεία της χώρας. Μάλιστα, νωρίτερα το βράδυ της Τρίτης σημειώθηκε επεισόδιο μεταξύ σκάφους του Λιμενικού και τουρκικής θαλαμηγού ανοιχτά της Ρόδου που προκάλεσε ένταση. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν πως το ελληνικό λιμενικό άνοιξε πυρ με αποτέλεσμα τη βύθιση της θαλαμηγού, με το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος να περιγράφει πως την εντόπισε κοντά στις δυτικές ακτές της Ρόδου επιχείρησε να σταματήσει το πλοίο για έλεγχο χωρίς αποτέλεσμα, ενώ στη συνέχεια η θαλαμηγός μπήκε σε τουρκικά χωρικά ύδατα.

Σημειώνεται πως δημοσίευμα του militaire.gr, κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ τη Δευτέρα, στο τραπέζι έπεσε «έτοιμη πρόταση για ενέργεια που θα προκαλούσε σοβαρά εμπόδια στον πλου του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis» η οποία φέρεται να απορρίφθηκε «από την κυβέρνηση η οποία είναι αποφασισμένη από τη μία να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να προκαλέσει υποψία κλιμάκωσης, αλλά από την άλλη κάποιοι “κύκλοι” πυροδοτούν από χθες σενάρια για “κάτι μεγάλο που θα γίνει”». Το δημοσίευμα συμπληρώνει πως «τίποτα μεγάλο δεν έγινε και δεν αναμένεται πλέον».

Πάντως, σε δηλώσεις του στο Πρώτο Θέμα, ο πρώην αρχηγός του Στρατού, Φράγκος Φραγκούλης, δήλωσε πως «αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα πλέον, είναι να τους ξεκαθαρίσουμε, ότι αν κάνουν έρευνες, εμείς θα κάνουμε, αυτό που πρέπει να γίνει», ζητώντας ρυμουλκά από τον Πειραιά «που είναι ισχυρότατα» να ρυμουλκήσουν το τουρκικό πλοίο, αναρωτόμενος «Να δούμε οι Τούρκοι θα χτυπήσουν αυτό το πολιτικό πλοίο;».