«Το σύστημα έχει ξεπεράσει τα όριά του», ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στον «Alpha 98,9». Όπως είπε «αυτό φαίνεται με δύο αποφάσεις της κυβέρνησης:

  • Αναστολή των τακτικών χειρουργείων κατά 80%, άνθρωποι που περιμένουν να μπουν χειρουργείο δύο χρόνια, τώρα υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα για τη ζωή τους, αν δεν έχουν χρήματα να πάνε ιδιωτικά. Ακόμα και έκτακτα θα αναβάλλονται, γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμες γενικές κλίνες ΜΕΘ.
  • Δεύτερον, μετατρέπουν τις γενικές κλίνες ΜΕΘ σε ΜΕΘ κορονοϊού. Στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή υπήρχαν 30 κλίνες κενές, που γέμισαν το Σαββατοκύριακο. Τη Δευτέρα έτρεχε στη Θεσσαλονίκη ο Κικίλιας και μετέτρεψε σχεδόν όλες τις ΜΕΘ σε ΜΕΘ κορονοϊού», εξήγησε ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ υπογράμμισε πως εξαιτίας των ελλείψεων στις ΜΕΘ «από δω και πέρα τροχαία, άλλα ατυχήματα και παθήσεις θα περιμένουν διασωληνωμένοι σε κανονικά δωμάτια, περιμένοντας στη λίστα».

Ακόμα πρόσθεσε ότι «σε πολλά νοσοκομεία όταν ακούτε ότι πεθαίνουν άνθρωποι με covid, σε νοσοκομεία που δεν διαθέτουν ΜΕΘ, όπως Ιπποκράτειο, Αγίας Βαρβάρας, στην Άρτα, στην Πρέβεζα, στο Αλεξάνδρα. Εκεί δεν υπάρχουν ΜΕΘ κορονοϊού, ως εκ τούτου οι άνθρωποι πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ», κατήγγειλε ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Μάλιστα προχώρησε σε μια σοκαριστική περιγραφή της κατάστασης λέγοντας πως «όταν ξέρουν τη δυσκολία για κλίνη ΜΕΘ όσοι εργάζονται στο σύστημα υγείας και οι εντατικολόγοι, όταν βλέπουν έναν ηλικιωμένο με covid ή με πολλά υποκείμενα νοσήματα, τον πάνε σε νοσοκομείο, (που δεν διαθέτει ΜΕΘ) και ξέρουν ότι εκεί θα επιβαρυνθεί η υγεία του πολύ γρήγορα και θα καταλήξει».

Επιπλέον συμπλήρωσε πως «στην Παμακάριστο έχουν πεθάνει πολλοί ασθενείς, δεν ξέρουν ότι εκεί δεν υπάρχουν ΜΕΘ; Στο Αλεξάνδρας, στο Ιπποκράτειο Αθηνών, στο Αγίας Βαρβάρας. Από τα γηροκομεία πηγαίνουν εκεί ηλικιωμένοι. Ε, τι θα κάνουν; Οι περισσότεροι θα πεθάνουν. Όταν ένας ηλικιωμένος νοσεί από κορονοϊό έχει σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, κανονικά θα πρέπει να μπει σε ΜΕΘ, αφού είναι βέβαιο ότι θα παρουσιάσει επιπλοκές. Δεν μπαίνει, γιατί δεν υπάρχουν ΜΕΘ», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Επιπροσθέτως υποστήριξε ότι «έχουμε γίνει Ιταλία», καθώς όπως είπε οι ΜΕΘ είναι ελάχιστες και άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα που νοσούν και ηλικιωμένοι θα έπρεπε να βρίσκονται από την πρώτη στιγμή σε ΜΕΘ κι επειδή ξέρουν ότι θα διασωληνωθούν και θα μείνουν ίσως 2-3 μήνες εκεί, δίνοντας τη μάχη για τη ζωή, δεν τους βάζουν, σημείωσε.

«Υπάρχει η ατομική ευθύνη για τα μέτρα, αλλά είχαμε οκτώ μήνες για να προετοιμάσουμε το σύστημα υγείας. Δεν είναι ωραίο η Βουλή να χαρίζει στο νοσοκομείο “Σωτηρία” 50 ΜΕΘ και να λειτουργούν οι 12. Στη Νίκαια επιχειρηματίας έκανε δωρεά και ακόμη δεν λειτουργούν», επεσήμανε ο Μ. Γιαννάκος.

Τέλος σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο γίνονται τα τεστ, σχολίασε πως αυτά πραγματοποιούνται μόνο στις επαφές θετικών κρουσμάτων. «Έτσι δεν αντιμετωπίζεται η νόσος. Δεν είναι ατομική ευθύνη να στοιβάζεται ο κόσμος στα μέσα μαζικής μεταφοράς σαν σαρδέλες κάθε πρωί», σημείωσε.

Οι μισοί θάνατοι από κορονοϊό δεν σημειώνονται στις ΜΕΘ, σύμφωνα με έγγραφο στα «Νέα»

Έγγραφο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Τα Νέα», το οποίο η εφημερίδα αναφέρει ότι προέρχεται από αρμόδιους κρατικούς λειτουργούς, χωρίς να δίνονται περαιτέρω λεπτομέρειες και αναφέρεται στην πορεία της πανδημίας, καταδεικνύει πως το διάστημα μεταξύ 19 και 25 Οκτωβρίου, οι ηλικιωμένοι κατά κύριο λόγο άνω των 80 ετών, παρά το γεγονός ότι η υγεία τους επιδεινώνεται δραματικά από τον ιό, καταλήγουν σε κλίνες απλής νοσηλείας.

Όπως αναφέρει το 11σέλιδο έγγραφο, κατά το παραπάνω διάστημα «απεβίωσαν συνολικά 63 άτομα με διάμεση ηλικία 82 έτη και υπήρξε συγκριτικά αύξηση της τάξης του 1,59% των θανάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα», συμπληρώνοντας πως «η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν σε ΜΕΘ είναι τα 72 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν εκτός ΜΕΘ είναι τα 84 έτη». Επομένως βάσει του εγγράφου «αρμόδιων κρατικών λειτουργών για την πορεία της πανδημίας»

Ένα βήμα πριν την κατάρρευση οι ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) Δάφνη Κατσίμπα, η οποία παραχώρησε τη Τρίτη συνέντευξη στο «TVXS», η κατάσταση των ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη είναι ένα βήμα πριν την απόλυτη κατάρρευση.

Όπως είπε, όλες οι κλίνες ΜΕΘ που προϋπήρχαν έχουν πλέον γεμίσει, ενώ ακόμα και εκείνες οι επιπλέον που έφτιαξε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, πρόκειται να γεμίσουν αυτές τις ημέρες.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τον αριθμό κλινών ΜΕΘ που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη, είπε πως αυτέ;ς ήταν μόνο 4, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Από το σύνολο των 25 επιπλέον κλινών έχουν καλυφθεί οι 21.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε η Δ. Κατσίμπα:

  • στο νοσοκομείο “Παπανικολάου” είναι γεμάτες 18 από τις προϋπάρχουσες και 6 νέες,
  • στο “Γεννηματάς” και οι 10 επιπλέον έχουν ασθενείς,
  • στο “Παπαγεωργίου” και οι 6.
  • εκτός από αυτές τις 4 στο ΑΧΕΠΑ που ενδεχομένως γεμίσουν τις επόμενες ώρες, όλες οι άλλες κλίνες ΜΕΘ για νοσημεία ασθενών COVID-19 είναι κατειλημμένες.

«Το υπουργείο σχεδιάζει να δημιουργήσει κι άλλες κλίνες στο “Άγιος Παύλος” και το στρατιωτικό νοσοκομείο. Όμως μέχρι να λειτουργήσουν αυτές, βρισκομαστε σε οριακό σημείο, υπογραμμίζει η πρόεδρος της ΕΝΙΘ.

Επίσης εξηγεί πως ανάμεσα στους ασθενείς με κορονοϊό, βρίσκονται και αρκετά άτομα που που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας. Πιο συγκεκριμένα, «από την 28η Οκτωβρίου έχουμε μετρήσει πάνω από 100 κρούσματα σε άτομα του προσωπικού και κάποια εξ’ αυτών νοσηλεύονται, αναφέρει η πρόεδρος της ΕΝΙΘ. Για τα άτομα αυτά, γίνονται τεστ στις 7 και τις 14 ημέρες προκειμένου να επανέλθουν με ασφάλεια στη δουλειά τους. Ωστόσο οι απουσίες αυτές δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο το έργο όσων εργάζονται, ενώ πολλοί εργαζόμενοι δεν έχουν πάρει ρεπό για ολόκληρες εβδομάδες. «Είμαστε σε κατάσταση υπερεξάντλησης και αποδεκατισμού αναφέρει η Δ. Κατσίμπα.

Επίσης τονίζει πως «για να δημιουργηθούν οι επιπλέον κλίνες ΜΕΘ, κλείνουν κλινικές των νοσοκομείων και το προσωπικό μετακινείται στα τμήματα COVID-19. Όμως στο ήδη υποστελεχωμένο ΕΣΥ, το ελάχιστο προσωπικό των κλινικών τακτικής νοσηλείας δεν επαρκεί για τις ανάγκες της εντατικής θεραπείας. Και στις ΜΕΘ, το ειδικό προσωπικό δεν έχει αυξηθεί», επισημαίνει και συμπληρώνει πως «ήταν νομοτελειακά σίγουρο ότι θα έχουμε έξαρση. Τον Μάρτιο η κυβέρνηση έλεγε ότι το ΕΣΥ είναι οχυρωμένο ενώ δεν ήταν. Κι ύστερα είχε τόσους μήνες στη διάθεσή της για να προετοιμάσει το σύστημα. Οι προσλήψεις που έγιναν είναι όλες με σύμβαση και αφορούν μόνο σε 400 γιατρούς. Η κυβέρνηση δεν οχύρωσε το σύστημα γιατί δε θέλει να το κάνει. Ασχολούνται μόνο με την είσοδο των ιδιωτών στην υγεία μέσω ΣΔΙΤ, κατέληξε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΘ.

Σε οριακή κατάσταση και τα νοσοκομεία της Ηπείρου

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου (ΕΙΝΗ) καταγγέλλει την κυβέρνηση για τα ελλιπέστατα μέτρα κατά της πανδημίας του κορονοϊού. Υπογραμμίζουν πως η παντελής εγκατάλειψη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και η μη δημιουργία Κέντρων Υγείας για την αντιμετώπιση του ιού φορτώνουν ακόμα περισσότερο τα νοσοκομεία. Το «φρακάρισμα» του Πανεπιστημιακού Ιωαννίνων έχει οδηγήσει σε διακομιδή ασθενών σε άλλα νοσοκομεία της Ηπείρου, που με τη σειρά τους βρίσκονται σε οριακή κατάσταση, τη στιγμή που υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις σε προσωπικό.

Στα πρόθυρα «έκρηξης» τα νοσοκομεία της Ηπείρου

Όπως, επισημαίνει μεταξύ άλλων η ΕΙΝΗ, η πληρότητα των ΜΕΘ για τον ιό κάνει ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση και αναγκάζει το προσωπικό των νοσοκομείων σε υπεράριθμες εφημερίες. «Από το βράδυ της 31/10/2020 η πληρότητα των κλινών Covid-19 του ΠΓΝΙ ανάγκασε σε διακομιδή ασθενών σε άλλα νοσοκομεία της Ηπείρου (Άρτα, Φιλιάτες, Πρέβεζα), όπου δεν είναι παντού εξασφαλισμένες οι προϋποθέσεις της ασφαλούς τους νοσηλείας. Η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ Covid-19, δηλαδή οι 5 στις 8 μοναδικές κλίνες ΜΕΘ-Covid σε όλη τη ΒΔ Ελλάδα (στο ΠΓΝΙ), κρούει παραπέρα τον κώδωνα του κινδύνου, για κάθε περιστατικό που θα χρειαστεί ΜΕΘ. Σε όλα τα τμήματα Covid-19 και την ΜΕΘ Covid-19 ανακυκλώνονται οι συνάδελφοι άλλων τμημάτων και οι λιγοστοί γιατροί της ΜΕΘ, κάνοντας υπεράριθμες εφημερίες».

2166 νέα κρούσματα

Η όλη κατάσταση επιβαρύνεται έτι περαιτέρω, μετά την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ των 2.166 κρουσμάτων για το τελευταίο 24ωρο. Τον αριθμό που θα έφτανε τα 2.000 κρούσματα είχε προβλέψει σε συνέντευξή του το πρωί της Τρίτης και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης αρκουμανέας.

Όπως είπε, η βασική αιτία της μετάδοσης του ιού είναι η μετακίνηση των πολιτών.

Εξευτελιστική καταγγελία για ΕΟΔΥ – κυβέρνηση και ξεχασμένα δείγματα από τους γιατρούς της Λέρου