Την απόφαση για κατ’ εξαίρεση εξιτήρια και μέσα στο Σαββατοκύριακο, παρότι κάτι τέτοιο κανονικά δεν συμβαίνει, έλαβαν νοσοκομεία της Αττικής για την αντιμετώπιση της κατάστασης που φέρεται να χειροτερεύει από ώρα σε ώρα, με τον πρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και πνευμονολόγου του νοσοκομείου «Αττικόν», Στέλιο Λουκίδη, να αναφέρει στο ΣΚΑΪ πως «ίσως είναι η πιο μεγάλη πίεση, από την άποψη εισαγωγών, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Αττική από την αρχή της πανδημίας».

«Εφημερεύαμε μαζί με τον Ευαγγελισμό και καταλαβαίνετε ότι αν σε δυο μεγάλα νοσοκομεία οι εισαγωγές είναι 80-100 την ημέρα, είναι ένας μεγάλος αριθμός. Αυτές οι εισαγωγές μπαίνουν όλες σε κλινικές Covid, πράγμα που σημαίνει ότι εμείς πρέπει στις επόμενες ημέρες να προσπαθήσουμε να σταθεροποιήσουμε τους αρρώστους και να αποφύγουμε τις εισαγωγές στις ΜΕΘ» ανέφερε ο ίδιος, την ώρα που πληροφορίες θέλουν τις ΜΕΘ του νοσοκομείου να είναι πλήρεις.

Εκτός του Αττικόν, πληροφορίες του TPP αναφέρουν πως έχουν γεμίσει και οι ΜΕΘ του Αγία Όλγα, ενώ ελάχιστες είναι οι διαθέσιμες κλίνες και στον Ευαγγελισμό. Μάλιστα, στο νοσοκομείο του Ευαγγελισμού έχουν μετατραπεί σε Covid τμήματα της Δ’ Παθολογικής, της Χειρουργικής, της Θωρακοχειρουργικής, της Ορθοπεδικής, ενώ το Καρδιολογικό έχει περιοριστεί σε έναν μικρό χώρο με ένα μόλις ιατρείο, χωρίς αρκετές παροχές οξυγόνου. Αντίστοιχη εικόνα και από τον Ερυθρό Σταυρό, όπου η ΜΕΘ του νοσοκομείου μετατρέπεται σε Covid, με ότι αυτό συνεπάγεται για περιστατικά που δεν έχουν να κάνουν με κορονοϊό, καθώς ένας πολυτραυματίας θα πρέπει να μεταφερθεί για να νοσηλευτεί αλλού. Στο δε νοσοκομείο ΚΑΤ, μετά τις μετατροπές και τις έκτακτες μετακινήσεις προσωπικού από άλλα νοσοκομεία, θα υπάρχουν 3 ΜΕΘ Covid και μόλις μία απλή.

Τα παραπάνω αποκαλύπτουν την περαιτέρω μετατροπή του συστήματος υγείας σε σύστημα «μίας νόσου», καθώς ελάχιστα θα είναι τα περιστατικά μη Covid που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν, ωστόσο σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων του υπουργείου Υγείας, κατόπιν συμφωνίας με ιδιωτικές κλινικές, εκεί θα μεταφέρονται όσα περιστατικά δεν αφορούν κορονοϊό. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως για κάτι τέτοιο δεν έχουν υπάρξει επίσημες ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ που μεταδίδει ο συστημικός Τύπος, ο αριθμός των εισαγωγών έχει φτάσει τις 300 ανά ημέρα, γεγονός που έχει χτυπήσει συναγερμό σε όλα τα νοσοκομεία της περιφέρειας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην έκτακτη επιχειρησιακή σύσκεψη που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο ΕΚΑΒ δόθηκε εντολή για την παραχώρηση επιπλέον 70 κλινών ΜΕΘ, με στόχο να ανοίξουν τις επόμενες ημέρες. Συγκεκριμένα, αναφέρονται 12 κλίνες ΜΕΘ από τον Ευαγγελισμό, 9 από την Αγία Όλγα, 14 από τον Ερυθρό Σταυρό, από το ΚΑΤ, από το Αττικόν και το Τζάνειο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως μετά από τα παραπάνω, οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ στην Αττική για Covid θα φτάσουν τις 340.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, ο Διοικητής της 1ης ΥΠΕ Παναγιώτης Στάθης, ο Διοικητής της 2ης ΥΠΕ Χρήστος Ροϊλός και η Υπεύθυνη Συντονίστρια της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων του ΕΚΑΒ Ιατρός Αναστασία Ζυγούρα, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Γιώννη Κωτσιόπουλο.

«Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για τη μέγιστη αξιοποίηση των δυνάμεων του ΕΣΥ γνωρίζοντας από τους επιστήμονες ότι αναμένεται επιβάρυνση των νοσοκομείων και περισσότεροι ασθενείς. Η παραχώρηση των επιπλέον 70 κλινών θα δώσει ανάσα στις ΜΕΘ. Και εννοείται πως όσοι ασθενείς με άλλα νοσήματα πλην Covid-19, χρειαστούν ΜΕΘ θα διακομιστούν με το ΕΚΑΒ στις ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών στο πλαίσιο της σχετικής συμφωνίας που έχουμε κάνει» υποστήριξε μετά τη σύσκεψη ο γγ Υπηρεσιών Υγείας, Γ. Κωτσιόπουλου, ενώ σε ετοιμότητα δήλωσε από πλευράς ΕΚΑΒ ο επικεφαλής του, Νίκος Παπαευσταθίου, το οποίο βρίσκεται σε 24ωρη υπηρεσία για τη διακομιδή περιστατικών.