Ενόψει της άτυπης πενταμερούς που θα διεξαχθεί στα τέλη του μήνα στη Γενεύη, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

«Προσερχόμαστε σε αυτές τις συζητήσεις πάντα με καλή διάθεση για να βρεθεί λύση που θα είναι δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη προς όφελος όλων των Κυπρίων», τόνισε ο
Μητσοτάκης κατά τη συνομιλία που είχε με τον Αναστασιάδη στην έναρξη της συνάντησης.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το γεγονός ότι η πενταμερής λαμβάνει χώρα υπό τον ΟΗΕ προσδιορίζει και το πλαίσιο των συζητήσεων, που είναι απολύτως σαφές και στηρίζεται σε όλες τις προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η λύση μπορεί να εξευρεθεί μόνο στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνής εκπροσώπηση και βέβαια με την αποχώρηση των στρατών κατοχής αλλά και την κατάργηση του αναχρονιστικού πλαισίου των εγγυήσεων, πρόσθεσε ο Μητσοτάκης.

«Συμφωνούμε με την διαπίστωση ότι τα πλαίσια που θα διαπραγματευτούμε καθορίζονται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις αρχές και αξίες της ΕΕ», τόνισε ο Αναστασιάδης ο οποίος έκανε λόγο για μία σημαντική νέα προσπάθεια, μετά από 3,5 χρόνια, για να δημιουργηθούν συνθήκες ώστε να επιτρέψουν στον γγ του ΟΗΕ να διερευνήσει κατά πόσο υπάρχει έδαφος για να επαναρχίσει ένας διάλογος για λύση ενός προβλήματος που οφείλεται στις ενέργειες της Τουρκίας.

«Η λύση μπορεί να εξευρεθεί μόνο στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Μία κυριαρχία μία ιθαγένεια, μία διεθνής εκπροσώπηση. Και βέβαια με την αποχώρηση των στρατών κατοχής αλλά και την κατάργηση του αναχρονιστικού πλαισίου των εγγυήσεων», τόνισε ο πρωθυπουργός στην έναρξη της συνάντησης η οποία, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, αποτελεί συνέχεια του διαρκούς συντονισμού και της συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας, ενόψει και της άτυπης Πενταμερούς Συνάντησης (5+1), την οποία έχει συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στις 27-29 Απριλίου, στη Γενεύη.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος από ελληνικής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Πρέσβης Ελένη Σουρανή και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Κύπρου του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Το ΥΠΕΞ κατεβάζει τους τόνους μετά την ένταση στη συνέντευξη Τύπου Δένδια – Τσαβούσογλου

Διάβημα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα για το γαλλικό πλοίο L’ Atalante

Διάβημα διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη από την ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα προς την τουρκική πλευρά, αναφορικά με το ζήτημα του γαλλικού ερευνητικού πλοίου L’Atalante, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι δημιουργήθηκε ένταση μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας, όταν ανακοινώθηκε ότι γαλλικό πλοίο θα διεξήγαγε έρευνες, εκ μέρους της Ελλάδας σε περιοχή της ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας, με αποτέλεσμα την περασμένη Παρασκευή να κληθούν σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα οι πρέσβεις Ελλάδας και Γαλλίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Αθήνα ξεκαθάρισε πάντως ότι το πλοίο κινούνταν εντός ορίων ελληνικής αρμοδιότητας γι’ αυτό και η σχετική NAVTEX εκδόθηκε από τον αρμόδιο σταθμό του Ηρακλείου Κρήτης.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στον απόηχο της έντασης Δένδια – Τσαβούσογλου

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου μιλώντας στο Haberturk , εξέφρασε ξανά την ενόχληση του για τις δηλώσεις Δένδια κατηγορώντας τον ότι «δεν συμπεριφέρθηκε έντιμα και δεν ήταν ειλικρινής. Πριν από τη συνέντευξη τύπου η ελληνική πλευρά μας είχε πει ότι δεν θα χρησιμοποιούσε κάποια φράση η οποία θα δημιουργούσε πρόβλημα. Με αυτή την προσέγγιση όμως που επέδειξε η ελληνική πλευρά δεν θα είναι εύκολο να προχωρήσουν πάρα πέρα οι σχέσεις. Εμείς παρόλα αυτά είμαστε έτοιμοι χωρίς προϋποθέσεις να συζητήσουμε θέματα των οποίων οι λύσεις είναι πιο εύκολες».

Ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε «προσωπικό φίλο και συνεργάτη» τον Νίκο Δένδια και ανακοίνωσε συνάντηση Μητσοτάκη -Ερντογάν:

«Συμφωνήσαμε σε έναν οδικό χάρτη στη συνάντηση με τον πρόεδρό μας. Ο Δένδιας θα με προσκαλέσει στην Αθήνα. Μετά τη συνάντησή μας, θα κανονίσουμε και συνάντηση του προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Θα αποφασίσουμε για αυτό αργότερα. Ο πρόεδρός μας είπε: Είμαι πάντα έτοιμος να συναντηθώ με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη».

Για το Κυπριακό, ο Τσαβούσογλου είπε ότι «επί 53 χρόνια συζητάμε για μια ομοσπονδιακή λύση. Οι συζητήσεις δεν έχουν ευοδωθεί. Δεν βρέθηκε κάποια λύση. Επομένως θα βάλουμε στο τραπέζι τη λύση των δύο κρατών…Η πρότασή μας για λύση θα τεθεί επίσης στο τραπέζι στην άτυπη συνάντηση στη Γενεύη”.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μίλησε για «προσχεδιασμένη προβοκάτσια Γαλλίας – Ελλάδας» σε «τουρκική» υφαλοκρηπίδα ενώ ισχυρίστηκε ότι «το ναυτικό μας δεν τους επέτρεψε να εισέλθουν».

«Άλλο ένα δείγμα πως δεν έχουν καλές προθέσεις, είναι πως μια ημέρα μετά τη συνάντηση μας με τον Νίκο Δένδια, ένα γαλλικό ερευνητικό πλοίο το οποίο ήταν σχεδόν υπό την προστασία μιας ελληνικής φρεγάτας, επιχείρησε να εισέλθει στην υφαλοκρηπίδας μας».

«Θα πρέπει να σεβαστούν την υφαλοκρηπίδα μας. Δυστυχώς αυτή η ενέργεια ήταν μια προβοκάτσια. Δεν ήταν καλοπροαίρετη επιχείρηση. Το λέω και για τη Γαλλία και για την Ελλάδα Φαίνεται πως έχουν συντονιστεί από πριν, γι αυτό εμφανίστηκε η ελληνική φρεγάτα. Καλέσαμε τους πρεσβευτές τους διαμαρτυρηθήκαμε και το Ναυτικό μας δεν τους επέτρεψε να εισέλθουν».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έθεσε ξανά το θέμα αποστρατιωτικοποίησης νησιών:

«Ο Δένδιας λέει πως πάρα τη Συνθήκη της Λωζάννης το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών παραβιάζεται επειδή υπάρχει απειλή. Όμως αυτή η παραβίαση του καθεστώτος όπως και οι εξοπλισμοί δεν θα τους βοηθήσουν σε κανένα θέμα. Αν θα επιλύσουμε τα θέματα, θα το κάνουμε μεταξύ μας. Αν είναι να φτάσουμε στο άλλο το σημείο, όσα όπλα και οτιδήποτε άλλο αγοράσει η Ελλάδα, δεν θα έχει κανένα όφελος θα είναι άχρηστο».