Όπως μεταδίδει το «Βήμα» η συνάντηση των εποχικών πυροσβεστών με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια ολοκληρώθηκε άκαρπη καθώς η κυβέρνηση επέμεινε στη μη ανανέωση των συμβάσεων των 2.500 εποχικών πυροσβεστών, σημειώνοντας ότι αυτό αναφέρει η εισήγηση της φυσικής ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.

«Ο κ. υπουργός ήταν ξεκάθαρος. Δέχεται τις προτάσεις της φυσικής ηγεσίας που δε μας καλύπτουν σε καμία περίπτωση. Οι άνω των 35 ετών, όπως μας είπαν, δεν έχουν κάποιο μέλλον πέραν της εποχικότητας» σημείωσε ο Άκης Μπαρδάκης αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών.

«Ζητούμε 12μηνη εργασία και αυτό θα συνεχίσουμε να ζητούμε μέχρι να δικαιωθούμε. Δεν μας καλύπτει τίποτε απ’ όσα ακούσαμε. Θα ενημερώσουμε τα μέλη μας και θα δούμε τι απόφαση θα παρθεί τις επόμενες ημέρες. Δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι» ανέφερε κλείνοντας.

«Πάνω από 1.600 άτομα θα έχουν προσληφθεί ως το 2025»

Όπως δήλωσε ο υπουργός, από τους αρχικούς 2.500 εποχικούς πυροσβέστες, το 2025 θα έχουν προσληφθεί στο Πυροσβεστικό Σώμα πάνω από 1.600 άτομα, ενώ τόνισε ότι «τα ηλικιακά όρια, θα διατηρηθούν στα 40 έτη για τους μάχιμους, αλλά θα αυξηθούν στα 50 έτη για τους οδηγούς».

Επιπλέον ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι για τους παλιούς εποχικούς πυροσβέστες, θα ισχύσει μοριοδότηση για κάθε αντιπυρική περίοδο, ώστε να αξιοποιηθεί η προϋπηρεσία και η πρότερη εμπειρία και πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα θα συνεχίσουν με νέες προσλήψεις από τη δεξαμενή των εποχικών πυροσβεστών για την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος με μόνιμα στελέχη. Τέλος, όπως είπε ο υπουργός, αναφορικά με τους παλιούς εποχικούς πυροσβέστες μεγαλύτερης ηλικίας, η κυβέρνηση εξετάζει αν και πού υπάρχουν ανάγκες σε σχετικό ή συναφές αντικείμενο στο δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα -όπως για παράδειγμα στις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας των Δήμων ή στις δασικές υπηρεσίες- προκειμένου να απορροφηθούν σε αυτές τις θέσεις.

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλια:

«Χθες, σε σύσκεψη με την Προεδρία της Κυβέρνησης και με τη συμμετοχή της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, αξιολογήθηκαν οι ανάγκες για την περαιτέρω ενίσχυση του Μηχανισμού Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και ιδιαίτερα της Πυροσβεστικής, που είναι ο βασικός επιχειρησιακός βραχίονας της Πολιτικής Προστασίας.

Αποφασίστηκε ότι μετά τη λήξη των 5ετων συμβάσεων των εποχικών πυροσβεστών θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για την επόμενη 5ετία, όπως ορίζει ο νόμος και το Σύνταγμα. Τα ηλικιακά όρια θα διατηρηθούν στα 40 έτη για τους μάχιμους, αλλά θα αυξηθούν στα 50 έτη για τους οδηγούς. (Το ηλικιακό όριο στους οδηγούς ήταν μέχρι το 2019 στα 40 έτη, το 2020 το αυξήσαμε στα 45 και τώρα το αυξάνουμε στα 50). Προβλέπονται επίσης ιατρικές εξετάσεις και αθλητικές δοκιμασίες.

Επιπλέον, για τους παλιούς εποχικούς πυροσβέστες, θα ισχύσει μοριοδότηση για κάθε αντιπυρική περίοδο, ώστε να αξιοποιηθεί η προϋπηρεσία και η πρότερη εμπειρία.

Ταυτόχρονα, θα συνεχίσουμε με νέες προσλήψεις από τη δεξαμενή των εποχικών πυροσβεστών για την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος με μόνιμα στελέχη.

Υπενθυμίζω ότι μέσα στο 2025 θα προσληφθούν επιπλέον 300 δασοκομάντος, οι οποίοι θα προστεθούν στους 500 που προσλάβαμε το 2022 και στους 650 φέτος. Επίσης από το pool των εποχικών θα προσληφθούν και 150 πυροσβέστες.

Έτσι, από τους αρχικούς 2.500 εποχικούς πυροσβέστες, το 2025 θα έχουν προσληφθεί στο Πυροσβεστικό Σώμα πάνω από 1600 άτομα.

Επίσης, μετά τη δημιουργία 20 μονάδων δασοκομάντος σε όλη τη χώρα και δεδομένου ότι έχουν αλλάξει οι επιχειρησιακές ανάγκες, η φυσική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος αποφάσισε ότι απαιτείται εκ νέου σχεδιασμός για την κατανομή των εποχικών πυροσβεστών στις υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος ανά την επικράτεια.

Τέλος, αναφορικά με τους παλιούς εποχικούς πυροσβέστες μεγαλύτερης ηλικίας, η κυβέρνηση εξετάζει αν και πού υπάρχουν ανάγκες σε σχετικό ή συναφές αντικείμενο στο δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα- όπως για παράδειγμα στις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας των Δήμων ή στις δασικές υπηρεσίες- προκειμένου να απορροφηθούν σε αυτές τις θέσεις.

Στόχος μας ήταν και παραμένει η ενίσχυση τόσο σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό της επιχειρησιακής δύναμης του Πυροσβεστικού Σώματος, στο οποίο όλοι οι Έλληνες χρωστάμε διαχρονικά πολλά».

Κι άλλες αναίτιες προσαγωγές την ώρα της σύσκεψης

Μάλιστα, όπως γράφει το «Έθνος», ενόσω ήταν σε εξέλιξη η σύσκεψη Κικίλια με τους εποχικούς πυροσβέστες, έξω από το κτίριο βρισκόταν ένας μικρός αριθμός εποχικών πυροσβεστών και κάποια στιγμή εμφανίστηκαν τρεις νεαροί οι οποίοι δήλωσαν ότι ήρθαν για να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους. Σε ανύποπτο χρόνο, αστυνομικοί της ΟΠΚΕ και της Ασφάλειας πλησίασαν τους τρεις νεαρούς και έκαναν σωματικό έλεγχο. Πάνω τους, και συγκεκριμένα μέσα σε τσάντα, βρέθηκε ένα πανό (δεν το είχαν ανοίξει) και τότε οι αστυνομικοί έλαβαν εντολή να κάνουν προσαγωγές. Στο ίδιο σημείο ήταν και ένας εποχικός πυροσβέστης ο οποίος είπε στους αστυνομικούς «αφήστε τα παιδιά», ο οποίος, επίσης, προσήχθη.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Πέμπτης 31/10 έλαβε χώρα άγρια καταστολή της ειρηνικής διαμαρτυρίας των εποχικών πυροσβεστών, εντός του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, όταν τα ΜΑΤ επενέβησαν και έριξαν χημικά μέσα στο κτίριο και ξύλο στους πυροσβέστες.