Oι δύο πρόεδροι είχαν χθες και τηλεφωνική επικοινωνία για το ζήτημα της Συρίας, ένα από τα βασικά σημεία όπου τα δύο κράτη έχουν διαφορετική προσέγγιση, καθώς η Ρωσία αποτελεί σύμμαχο της συριακής κυβέρνησης, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει αντιπολετευτικές ομάδες. Το προηγούμενο διάστημα ο πρόεδρος Ερτνογάν, προκάλεσε την αντίδραση της Μόσχας, καθώς ανακοίνωσε τα σχέδιά του για στρατιωτική επιχείρηση στη Β. Συρία, περιοχές τις οποίας ελέγχονται από κουρδικές δυνάμεις, τις οποίες η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί τρομοκρατικές ομάδες.

Στην ατζέντα είναι και το ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία και ιδιαίτερα η επισιτιστική κρίση, με βασικό θέμα τους ασφαλείς θαλάσσιους διαδρόμους που χρειάζονται για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, όπου η Τουρκία έχει αναλάβει διαμεσολαβιτικό ρόλο.

Αναλυτικότερα, η συνάντηση των δύο προέδρων, αλλά και του προέδρου του Ιράν, Ιμπραΐμ Ρεϊσί θα γίνει στις 19 Ιουλίου. Να σημειώσουμε ότι η Τουρκία είχε ανακοινώσει ότι ο Ερντογάν θα πραγματοποιούσε αυθημερόν επίσκεψη την ερχόμενη Τρίτη στο Ιράν, ενώ το Κρεμλίνο, μέσω του Ντμίτρι Πεσκόφ, ανακοίνωσε ότι στην Τεχεράνη θα βρεθεί και ο Βλαντίμιρ Πούτιν, με την Άγκυρα να γνωστοποιεί ότι θα υπάρξει επίσης τετ-α-τετ του Ερντογάν με τον Ρεϊσί κατά την επίσκεψη του πρώτου στην πρωτεύουσα του Ιράν.

Ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την επικοινωνία των δύο προέδρων

«Παραμονές της επικείμενης ρωσοτουρκικής συνόδου κορυφής, οι ηγέτες εξέτασαν μια σειρά θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην περαιτέρω εντατικοποίηση της οικονομικής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για τη βελτίωση του νομικού της πλαισίου, της αύξησης του όγκου των συναλλαγών και της χρήσης εθνικών νομισμάτων στους διακανονισμούς, καθώς και στη συνέχιση της αδιάλειπτης παροχής ρωσικών ενεργειακών πόρων.

Συμφωνήθηκε η στενή συνεργασία σε αυτούς τους τομείς σε επίπεδο συμπροέδρων της διμερούς διακυβερνητικής επιτροπής και της ηγεσίας των αρμόδιων υπηρεσιών.

Συνεχίστηκε η ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο του συντονισμού των προσπαθειών για την εγγύηση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα και των εξαγωγών σιτηρών στις παγκόσμιες αγορές.

Κατά τη συζήτηση σχετικά με τη διευθέτηση του συριακού προβλήματος, τονίστηκε η σημασία της τριμερούς – με τη συμμετοχή Ιρανών εταίρων – κοινής εργασίας στο πλαίσιο της διαδικασίας της Αστάνα.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη θερμά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ολόκληρο τον τουρκικό λαό για το Κουρμπάν Μπαϊράμ».