Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε επί του θέματος: «Εδώ υπάρχει ένας σχεδιασμός που ξεκίνησε με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, με την επιλογή να μένουν χιλιάδες μαθητές εκτός των ΑΕΙ, πάρα πολλές σχολές να φυτοζωούν γιατί τα παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα να περάσουν σε αυτές και να πηγαίνουν ως επί το πλείστον σε κάποιες ιδιωτικές σχολές».

«Έρχεται τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη και εξισώνει προς τα κάτω τους απόφοιτους των καλλιτεχνικών σχολών, δημόσιων και ιδιωτικών, ώστε να ωθήσει κάποιες από τις ιδιωτικές σχολές σε αυτή τη φάμπρικα της συνεργασίας με τα κολέγια του εξωτερικού. Προφανής ο λόγος και σαφής η πολιτική σκοπιμότητα» πρόσθεσε σε άλλο σημείο.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε επίσης λόγο για επίθεση στους ανθρώπους του πολιτισμού από δύο πλευρές: «Από τη μία είναι το πώς διαμορφώνεται το πλαίσιο των σπουδών και η αρχιτεκτονική της τριτοβάθμιας και της μεταλυκειακής εκπαίδευσης και σε επίπεδο επαγγελματικών δικαιωμάτων. Από την άλλη, έχουμε να κάνουμε με μία ευθεία επίθεση στους ανθρώπους του πολιτισμού, που δεν έχουν υποστεί και λίγα τα τελευταία χρόνια».

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να στοχεύσουμε όλοι μαζί να αποσυρθεί αυτό το Προεδρικό Διάταγμα και εφόσον δεν αποσυρθεί, από εμάς έχετε τη δέσμευση ότι θα αποσυρθεί από την επόμενη κυβέρνηση» διαβεβαίωσε τους αντιπροσώπους της ομοσπονδίας.

«Να αποσυρθεί το Προεδρικό Διάταγμα» – «Να ιδρυθούν τμήματα σε τριτοβάθμιο επίπεδο»

Ο Πρόεδρος της ΠΟΘΑ ανέφερε από την πλευρά των ηθοποιών πως: «Σε συμβολικό, ουσιαστικό και τυπικό επίπεδο πρόκειται για μία προσβολή των ανθρώπων οι οποίοι σπουδάζουν σε αυτές τις σχολές, οι οποίοι έχουν αποφοιτήσει από αυτές τις σχολές και οι οποίες εδώ και σαράντα χρόνια είναι ο κορμός της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Διότι όλοι αυτοί με την κατάταξη σε ΔΕ χαρακτηρίζονται ως δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης»

«Την Παρασκευή είχαμε μια μεγάλη κινητοποίηση των σπουδαστών, στην οποία συμμετείχαμε και εμείς. Χθες Τρίτη αμέσως μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων είχαμε ξανά κινητοποίηση ογκωδέστατη παρά το γεγονός ότι λείπει ο κόσμος λόγω των γιορτών και αυτές τις ημέρες είναι το πικ της δικής μας σεζόν» ανέφερε σχετικά με τις κινητοποιήσεις των φορέων.

Τα αιτήματα τους: «Αυτό το οποίο ζητάμε είναι καταρχήν την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος, που αφορά στις δικές μας ειδικότητες, επαναφορά της ΤΕ για όλους τους καλλιτέχνες μέχρι να φτιαχτεί ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα μιλάει για αντιστοίχιση, γιατί αυτή η εκκρεμότητα υπάρχει από το 2003. Να ξεκινήσει ο διάλογος, να ιδρυθούν τμήματα σε τριτοβάθμιο επίπεδο, ανώτατες δημόσιες σχολές».

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Δραματικής Τέχνης, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο, από τη «Κάτω από τη Σκηνή» και το Σωματείο Εργαζομένων στο χώρο του χορού