Το πιλοτικό ψηφιακό πάσο, το οποίο έδωσε τη δυνατότητα σε εκατοντάδες νέους να συμμετέχουν σε συναυλία, επανέλαβε η Ισπανία, με στόχο την επιστροφή στις κοινωνικές επαφές χωρίς να διασπείρεται ο ιός. Νέοι στη Ζιρόνα λικνίζονταν στους ρυθμούς της  μουσικής, για την οποία φρόντιζε ζωντανά ένας DJ, ενώ το πείραμα έδινε τη δυνατότητα σε Ισπανούς να επισκεφθούν και εστιατόρια.

Από τον Οκτώβριο, οι συναυλίες έχουν απαγορευτεί στην περιφέρεια της Καταλονίας, στη βορειοανατολική Ισπανία, ενώ τα εστιατόρια και τα μπαρ δεν λειτουργούν τη νύχτα από τον Δεκέμβριο.Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, οι κάτοικοι στη Χιρόνα θα μπορούσαν για μία βραδιά να αποκτήσουν ένα ψηφιακό πάσο που θα τους επέτρεπε να πάνε σε μια συναυλία ή να δειπνήσουν σε πέντε εστιατόρια. Για να το κάνουν αυτό, έπρεπε να «κατεβάσουν» μια εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνά τους και να υποβληθούν σε τεστ αντιγόνων Covid-19, να επιδείξουν ένα αρνητικό μοριακό τεστ ή να αποδείξουν ότι έχουν ήδη περάσει τον νέο κορονοϊό. Περίπου 250 άνθρωποι έσπευσαν μέσα σε 20 λεπτά να προμηθευτούν τα εισιτήρια για τη βραδιά στο κλαμπ το Σάββατο.

Στα πέντε εστιατόρια που συμμετείχαν στο πρόγραμμα τους επετράπη να λειτουργήσουν με χωρητικότητα στο 80%. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το πάσο ισχύει για έως και 36 ώρες και κοστίζει μεταξύ 2,50 και 8,50 ευρώ. «Η πρωτοβουλία Open Girona είναι ένα σχέδιο που στοχεύει να δοκιμάσει ένα μοντέλο ψηφιακών πάσων διενέργειας τεστ και εμβολιασμού προκειμένου να ανοίξουμε ξανά τη Zιρόνα, με έναν ασφαλή και ελεγχόμενο τρόπο», σημείωσαν, σε ανακοίνωσή τους, οι διοργανωτές Blockchain Centre of Catalonia, ένας δημόσιος οργανισμός.

Μια δοκιμαστική συναυλία στη Βαρκελώνη τον Μάρτιο, όπου 5000 άνθρωποι έκαναν rapid τεστ Covid-19 και κατέκλυσαν έναν χώρο χωρίς να τηρούν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, δεν οδήγησε σε μολύνσεις, σύμφωνα με τους διοργανωτές, δίνοντας ελπίδα στον τομέα της ζωντανής μουσικής. Οι θεατές χόρευαν φορώντας προστατευτικές μάσκες, χωρίς όμως να τηρούν αποστάσεις, με τους διοργανωτές της συναυλίας να δηλώνουν ότι θέλησαν να αποδείξουν ότι οι συναυλίες είναι εφικτές παρά την πανδημία.