Συνεχώς αυξάνονται οι καταγγελίες για κακοποιήσεις ή εκμετάλλευση παιδιών από εργαζόμενους σε Βρετανικές Μη Κυβερνητικές  Οργανώσεις (ΜΚΟ), που έρχονται να προστεθούν σε όσα πρόσφατα ήρθαν στο φως για τις κακοποιήσεις παιδιών σε ιδιωτικά αλλά και δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. 

 Νέες κακοποιήσεις έθεσε υπόψιν της κυβέρνησης του Λονδίνου η Διεθνής Αναπτυξιακή Επιτροπή (International Development Committee, ΙDC) που στην σχετική της ανακοίνωση, μάλιστα, χαρακτήριζε τις ΜΚΟ «τελευταίο καταφύγιο των σεξουαλικών εκμεταλλευτών» (the last safe haven for perpetrators). 

Οι αποκαλύψεις για τις κακοποιήσεις από βρετανούς εργαζόμενους σε ΜΚΟ ήδη απασχολούν τη Βρετανική κυβέρνηση, που δήλωσε την Πέμπτη ότι «η αύξηση των καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση και βιασμούς από εργαζόμενους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας (aid workers) είναι σημάδι πως όλο και περισσότερα θύματα νοιώθουν ότι μπορούν να μιλήσουν, γιατί έχουν ληφθεί ήδη μέτρα προστασίας τους». 

Η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι «Παρ΄ όλα αυτά η σεξουαλική εκμετάλλευση, οι βιασμοί και οι κακοποιήσεις από aid workers, που συμβαίνει πάρα πολύ συχνά (far too often), παραμένουν κρυφά γιατί τα περισσότερα θύματα δεν τολμούν ακόμη να μιλήσουν», και ανακοίνωσε την λήψη νέων μέτρων και νομοθετικού πλαισίου για την προστασία των θυμάτων εργαζομένων σε ΜΚΟ.

Η Βρετανία έχει βρεθεί στο στόχαστρο ήδη από το 2018, όταν βγήκαν στο φως λεπτομέρειες για την «χρήση» εργατριών του σεξ και την κακοποίηση τους αλλά και για βιασμούς, από εργαζόμενους στην Οξφαμ (Oxfam) στην Αϊτή το 2010. Την περασμένη εβδομάδα βγήκαν στο φως, από τους Τάιμς του Λονδίνου, νέες καταγγελίες για την κακοποιό δράση και πάλι εργαζόμενων της Όξφαμ στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, που πάνε πίσω μέχρι και το 2015. 

Ένα από τα βασικά προβλήματα για την αντιμετώπιση του φαινομένου είναι οι διαφορετικές νομολογίες μεταξύ των κρατών προέλευσης και δράσης των κακοποιητών. Παράλληλα, όπως ανέφερε και η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας, «σε περιοχές που οι συρράξεις είναι καθημερινές και ο κοινωνικός ιστός εύθραυστος δεν υπάρχει καμμία υποστήριξη για τα θύματα».

Στη Βρετανία οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση έχουν πάρει διαστάσεις από όταν άνοιξε ο ιστότοπος Everyone’s Invited, όπου μπορούν να καταθέσουν τα θύματα, κυρίως άνθρωποι που υπέστησαν ανήλικοι την κακοποίηση, την εμπειρία τους. Στον ιστότοπο ήδη καταγράφονται άνω των 8.000 καταγγελιών, και είναι πάρα πολλές όσες αφορούν παιδιά που κακοποιήθηκαν στο σχολείο τους, ένα χώρο που όφειλε να παρέχει τη μέγιστη ασφάλεια.  Όπως αναφέρει στατιστική της βρετανικής αστυνομίας, πάνω από 100 από τα πρωτοκλασσάτα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, από ιδιωτικά σχολεία έως κολέγια, ερευνώνται μετά από τις ευάρρυθμες σχετικές καταγγελίες. Δημοσκόπηση της εταιρίας Οπίνιουμ καταγράφει ότι το 58% των κοριτσιών 14-21 ετών στη χώρα έχει παρενοχληθεί σεξουαλικά και από αυτές το 66% υπέστη την παρενόχληση στο σχολείο ή το κολέγιο. Οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί χώροι απί έτη δεν προσέφεραν και δεν προέβλεπαν καν ότι πρέπει να προσφέρουν βοήθεια στα θύματα.