Το ZackieOh Justice Watch υποστηρίζεται από την πρωτοβουλία Justice4Zak/Zackie, το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ – Παράρτημα Ελλάδας και δημοσιογραφικά από το The Press Project και το omniatv.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, μετά από την εκφώνηση των μαρτύρων του κατηγορητηρίο, όπως και της υποστήριξη της κατηγορίας, η πολιτική αγωγή έθεσε στην πρόεδρο του δικαστηρίου ζήτημα δημοσιότητας, ζητώντας ανεμπόδιστα ο καθένας να μπορεί να παρακολουθήσει τη δίκη και να διασφαλιστεί η δημοσιότητα σε φορείς σε δημοσιογράφους, πάντοτε με την τήρηση των μέτρων.

«Θα έλεγα ότι ζητούμε να διεξαχθεί σε μεγαλύτερη αίθουσα όπου υπάρχει, για να μπορεί να γίνει με όλους τους όρους της σωστής απονομής δικαιοσύνης», ανέφερε η Άννυ Παπαρρούσου, εκ την δικηγόρων της οικογένειας Κωστόπουλου. «Ένας από αυτούς που είναι η δημοσιότητα. Ναι, με περιορισμούς λόγω covid αλλά τουλάχιστον να έχουμε εξασφαλίσει το δικαίωμα αυτό. Είναι φορείς, είναι δημοσιογράφοι, είναι η κοινωνία που θέλει να είναι παρούσα σε αυτό το δικαστήριo, που θέλει να είναι παρούσα μέσω των εκπροσώπων της, ζητούμε τη μεταφορά σε μεγαλύτερη άιθουσα, ανοιχτό ακροατήριο με μέτρα τήρησης covid», προσέθεσε.

Ο Oρφέας Φίλος, συνήγορος του κατηγορούμενου μεσίτη Α. Χορταριά, έθεσε το αίτημα στη διαδικασία της εξέτασης των μαρτύρων να παρουσιαστεί το βιντεοληπτικό υλικό, που περιέχεται στο αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας. Ερωτόμενος από τη πρόεδρο αν ζητεί αυτό θα γίνει σε στάδιο προγενεστερο των εγγράφων, ο συνήγορος υπεράσπισης δήλωσε «Το θέτω εκ προοιμίου, να υπάρξει κάποια πρόβλεψη αλλά επειδή θα υπάρξει πρόβλημα στο μέλλον, το ζητώ από τώρα».

Αστυνομικός αναφέρει πως ο μάρτυρας κ. Χ. δεν μπορεί να εισέλθει γιατί δεν έχει το τεστ, είναι έξωτερικά, αλλά δεν μπορεί να εισέλθει γιατί δεν έχει τις απαραίτητες βεβαιώσεις, με τη πρόεδρο να ζητά ο μάρτυρας να περιμένει απ’έξω. Στη συνέχεια η Πρόδεδορς εκφωνεί τα ονόματα των κατηγορουμένων: Δημόπουλος Σπυρίδων, Χορταριάς Αθανάσιος, Βασίλειος Ρουσάκος,
Λεωνίδας Αλεξανδρής, Δαυίδ Σεφέρης, Ιωάννης Τσομπάνης. Παρόντες οι αστυνομικοί, απών ο κατηγορούμενος Δημόπουλος.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου κοσμηματοπώλη, Χάρης Αναγνωστόπουλος, δηλώνει πως δεν διαφωνεί με το θέμα δημοσιότητας των συναδέλφων αλλά βάσει ΚΥΑ και του αριθμού των ατόμων, η πρόεδρος να λάβει υπόψη ότι χρειάζεται και οι κατηγορούμενοι να έχουν κάποιους ανθρώπους που να παρακολουθούν τη δίκη, έχει να κάνει η δημοσιότητα και με αυτό. Η Εβίτα Βαρελά, συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορουμένων αστυνομικών, δηλώνει επίσης «δεν έχουμε καμία αντίρρηση και θα θέλαμε και μεις να υπάρχει συγγενής των αστυνομικών αλλά να μη δημιουργούνται παραπλανητικές εντυπώσεις ότι κάποιος πάει να υποκρύψει κάτι. Και εμείς επιθυμούμε την δημοσιότητα, αλλά το υπέρτατο έννομο αγαθό είναι η δημόσια υγεία».

«Προς ενίσχυση του αιτήματος του συνηγόρου του κοσμηματοπώλη που ζητήθηκε να προβληθεί το αποδεικτικό υλικό και να πω ότι την ώρα που θα εξεταστούν οι ιατροδικαστές θα πρέπει να γίνει προβολή του βιντεοληπτικού για να δούμε πως υπάρχει η προβολή του κάθε κατηγορουμένου», προσέθεσε ο συνήγορος του κατηγορούμενου μεσίτη.

Η Άννυ Παπαρούσου συμφωνεί με την προβολή του βιντεοληπτικού υλικού, ενώ επισημαίνει πως «Εδώ έχουμε μια ιδιαιτερότητα και μια ευκαιρία, να είναι αποτυπωμένη η εγκληματική δράση στο σύνολό της, να μπορούμε ανά πάσα στιγμή να εξετάζουμε, συμφωνούμε με το αίτημα».

Η εισαγγελία δηλώνει πως δεν είναι εφικτό να μεταφερθούν στην αίθουσα του εφετείου, ενώ οι δημοσιογράφοι καλούνται να προσέρχονται κυκλικά, ένας-ένας, όπως και η εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας, περιορίζοντας τον αριθμό στα 20-25 άτομα.

Η Παπαρρούσου προτείνει τη μεγάλη αίθουσα καθως «η δίκη της Μάνδρας δε γίνεται κάθε μέρα οπότε θα μπορούσαμε να συντονιστούμε ώστε να είμαστε εκεί χωρίς να πλήττεται η ουσία της δίκης με την έννοια της δυνατότητας της ανοιχτής δημοσιότητας να τηρείται ο συνταγματικός κανόνας». «Με αυτό που προτείνει ο κ. εισαγγελέας δε θα μπορέσει να εξασφαλιστεί η δημοσιότητα. Αν όχι η μεγάλη αίθουσα του Εφετείου, κάποια άλλη αίθουσα έστω, δεν μιλώ για την πραγματική δημοσιότητα που θα έπρεπε θα έχει, μιλώ για δυνατότητα δημοσιότητας. Μου έχουν πει για κάποιες πιο κατάλληλες [αίθουσες] θεωρώ ότι μπορεί να γίνει συντονισμός και να γίνει αυτή η δίκη αξιοπρεπώς. Αυτό ήταν και το αίτημα της προηγούμενης εκδίκασης», προσθέτει.

Η συνήγορος των αστυνομικών με τη σειρά της δήλωσε πως «επειδή την προηγούμενη φορά το θέμα της δημοσιότητας αποτέλεσε θέμα αναβολής της δίκης, εμείς επιθυμούμε να συνεχιστεί η διαδικασία, δεν θέλουμε να διακοπεί εξαιτίας της δημοσιότητας», με την συνήγορο της Πολιτικής Αγωγής του Ζακ, Κλειώ Παπαπαντολέων να αντιτείνει πως «αυτό μπορεί το δικαστήριο να το λύσει σήμερα χωρίς να επανέρχεται, νομίζω αν έχουμε την εναλλακτική του Εφετείου, ούτως η άλλως στην τελετών δεν γίνεται ποτέ μια πολυπρόσωπη δίκη, είναι εναλλασσόμενες».

Η πρόεδρος αρνείται να κάνει δεκτό το αίτημα για την αίθουσα, δηλώνοντας: «Το αίτημα για την αίθουσα δε θα γίνει δεκτό, θα είμαστε σε επικοινωνία και με τους δημοσογράφους, δεν υπάρχει πρόθεση να μην υπάρχει δημοσιότητα, αλλά 10 φορές το μηνα εγώ πρέπει να είμαι στην Ευελπίδων, όπως και η εκ δεξιών και εξ αριστερών μου, οπότε 10 μέρες το μήνα ή και 8 θα είναι οι μέρες που θα μπορεούμε να συνεδριάζουμε ουσιαστικά και μπορεί να συμπέσουν οι μέρες αυτές με τις μέρες που θα δικάζεται η Μάνδρα. Αν θελετε να γίνει η διαδικασία σε έναν εύλογο χρόνο, δεν αποκλείουμε κανέναν, δεν αποκλείουμε τη Διεθνή Αμνηστία ή κάποιον άλλο, αλλά θελουμε να τηρήσουμε και την ΚΥΑ. Δεν έχουμε απαλλαγή δυστυχώς από τις άλλες μας υπηρεσίες. Ας σημειωθεί ότι απορρίπτεται αίτημα για μεταφορά σε άλλη αίθουσα».

Η Παπαρρούσου αιτείται παρουσία φωτορεπόρτερ «όπως και στη δίκη της Χρυσής Αυγής, που επιτράπηκαν φωτογραφίες».
Πρόεδρος: «Σε ποιες διατάξεις βασίζεται το αίτημα; Να καταγραφεί με φωτογραφίες; Να βιντεοσκοπηθεί;». «Επειδή καταγράψαμε τη δίκη της Χρυσής Αυγής και γνωρίζουμε τη διαδικασία, μας έδιναν τη δυνατότητα με το νόμο των προσωπικών δεδομένων να καταγράψουμε», αναφέρει η φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη. «Και για τον ιστορικό του μέλλοντος και για την κοινωνία», ο φωτορεπόρτερ Μάριος Λώλος.

«Να μη γίνεται αναφορά σε άλλη δίκη, να τηρείται το μέτρο, να μην άγεται σαν τη δίκη του αιώνα, λέει ο συνήγορος του μεσίτη.

Μετά από δεκάλεπτη διακοπή, η Παπαρούσου επανέρχεται με δίνοντας γραπτώς το αίτημα για αλλαγή αίθουσας, επισημαίνοντας πως υπάχει και Δ4. Σχετικά με το αίτημα των φωτορεπόρτερ υπάρχει η σχετική διάταξη, αρ. 8 του 3090/2002, επισημαίνει επίσης η Παπαπαντολέων.

Ο συνήγορος των αστυνομικών δηλώνει: «Να πούμε και εμείς από την πλευρά των αστυνομικών, για το αίτημα έχουμε αντίρρηση και πρέπει να δείξετε μια μεγάλη προσοχή. Είναι έξω στο δρόμο, εκτίθενται λόγω επαγγέλματος και αν υπάρχει κάποια αποτύπωση…Αυτοί οι άνθρωποι ειναι οικογενειάρχες, και δεν πιστεύω το δικαστήριό σας να θέλει να φέρει ευθύνη αν πάθουν κάτι στο μέλλον».

Εισαγγελέας: «Εγώ κα πρόεδρε, προτείνω ότι πρεπει να απορριφθεί το αίτημα για φωτογράφιση, να υπάρξουν περισσότεροι δημοσιογράφοι, να καλύπτεται έτσι η αναγκη για δημοσιότητα. Κρίνω ότι δεν πρέπει να γίνει δεκτό το αίτημα των φωτορεπόρτερ».

«Κατ’ αρχήν επιτρέπεται η δημοσιότητα και αν κάποιος διαφωνεί προβάλλονται αντιρρήσεις. Στη δίκη της ΧΑ είχαμε και εικόνα που ήταν πολύ σημαντική, δεν γίνεται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των παραγόντων αυτής της δίκης, μην αποψιλώσουμε κάθε έννοια δημοσιότητας», αναφέρει η Παπαρρούσου.

Το δικαστήριο αποφαίνεται για την παρουσία έως 4 δημοσιογράφων, η παρουσία φωτογράφων δε θα γίνει δεκτή. Ως προς τις οργανώσεις: ένας παρατηρητής από το παρατηρητήριο, ένας από τη Διεθνή Αμνηστία, και ένας από τη ΛΟΑΤΚΙ οργάνωση.

Μετά από διακοπή ενός τετάρτου ώστε η έδρα να ορίσει επόμενες δικασίμους, η πρόεδρος καλεί τα ονόματα των υποψηφίων ενόρκων. Υποψήφια ένορκος ζητά εξαίρεση καθως «οι κατηγορούμενοι είναι και αστυνομικοί, ο πεθερός μου είναι απόστρατος και επειδή ζω σε ένα άλφα περιβάλλον ζητώ εξαίρεση», με το προεδρίο να αρνείται την εξαίρεση. Ο συνήγορος υπεράσπισης του κοσμηματοπώλη δήλωσε πως την εξαιρούν εκείνοι.

Παπαρούσου: «Οι ένορκοι σύμφωνα με το 398 ΚΠΔ, πρέπει να κάθονται μαζί σας. Η θέση τους, σύμφωνα με ΚΠΔ είναι μαζί σας, δεν είναι σωστό ούτε να τους γυρνάμε την πλάτη ούτε να μη τους βλέπουμε. Τηρήθηκε η συνήθεια αυτή, γιατί περί συνήθειας πρόκειται, να κάθονται πίσω από την Πολιτική Αγωγή. Νομίζω τώρα πρέπει να αποκατασταθεί».

Οι ένορκοι Παπαθεοδωρόπουλος, Τσιμπουράκη, Γεωργάκη, Φίλη, ορκίστηκαν ο καθένας/καθεμία ξεχωριστά, ενώ επιβλήθηκε ρηματική ποινή σε απούσα ένορκο.

Ξεκινάει η απολογία του μεσίτη, με το δικηγόρο του να ζητά να μην καταγράφονται προσωπικά δεδομένα από τους δημοσιογράφους. Οι αστυνομικοί Δαυίδ Σεφέρης, Τσομπάνης Ιωάννης και Αλεξανδρής Λεωνίδας δηλώνουν αθώοι. Τη κατηγορία αρνείται (ο απών) κοσμηματοπόλης, μέσω του δικηγόρου του, δηλώνοντας πως συντρέχουν οι προυποθέσεις της νομιζόμενης άμυνας.

Η εισαγγελέας κάνει ανάγνωση κατηγορητηρίου.

Η Παπαπαντολέων κάνει υποβάλλει μετατροπής της κατηγορίας: «Η οικογένεια του θανόντος έχει τον ισχυρισμό ότι το σύνολο των κατηγορουμένων έπρεπε να έχουν παραπεμφθεί εδώ για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και να απευθυνθώ κυρίως στους ενόρκους, ο ενδεχόμενος δόλος είναι ο εξής: δεν θέλω και δεν επιδιώκω, όμως με την πράξη μου προβλέπω το θάνατο και παρ όλα αυτά συνεχίζω γιατί αποδέχομαι το επερχόμενο αποτέλσμα […] με ποια κριτήρια, με ποιο τρόπο ένα δικαστήριο μπορεί να προσεγγίσει τι σκέφτεται, τι νομίζει ένας δράστης; Δεν μπορούμε να κάνουμε καταβύθιση αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους λεγόμενους ενδείκτες δόλου […] σπάνε το τζάμι και βγάζουν τον θανόντα με τρομερή αγριότητα, αποκλειστικά και μόνο στο κεφάλι…»

Αναγνωστόπουλος [διακόπτει]: «Έχουμε μπει στην ουσία όμως και νομίζω ότι έχουμε υπερβεί τα του αιτήματος.
Πρ: Έχουμε περιορισμένες δικασίμους, να μη πάρει μία ώρα».

Παπαπαντολέων: «Ολοκληρώνω, είναι για τους ενόρκους, για να εξηγήσω ότι όταν χτυπάς συντονισμένα έναν άνθρωπο μαζί, δεν μπορεί να μην αποδέχεσαι ότι ο άνθρωπος αυτός μπορεί να πεθάνει. Στη συνέχεια οι αστυνομικοί έρχονται να επιτείνουν το αποτέλεσμα αυτό και κατ’ ουσίαν πεθαίνει στα χέρια της αστυνομίας […] Επικουρικά: αν δε γίνει δεκτό για το σύνολο των κατηγορουμένων, να το κάνετε δεκτό για τους δύο πρώτους κατηγορούμενους και για τους υπόλοιπους 4 για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη».

Παπαρρούσου: […] «Ο τρόπος, η βιαιότητα, το περιβάλλον που έγιναν τα χτυπήματα, […] έχουμε μια καθαρή ανθρωποκτονία, όλες τις νομικές προϋποθέσεις και όλα τα πραγματικά περιστατικά».

Αναγνωστόπουλος: «Όλα τα θέματα που εξέθεσαν έχουν κληθεί στο σχετικό βούλευμα που είναι αμετάκλητο, θεωρώ ότι είναι πρόωρα και είναι και θέματα ουσίας και αν είχαν δόλο οι κατηγορούμενοι θα συνέχιζαν την πράξη τους, δε θα σταματούσαν όταν ο δράστης ακινητοποιήθηκε».

Ορφ.Φίλος: «Με κατηγορούμενο τον εντολέα μου, τον κ. Χορταριά, έχουν υποβάλει και μήνυση που έχει απορριφθεί, η συνεχής επαναφορά θα πρέπει να απορριφθεί».

Βαρελά [συνήγορος κατηγ. αστυνομικών]: «Εδώ γίνεται μία προσπάθεια στο πλαίσιο κατασκευής ενόχων να καταστήσουμε τους αστυνομικούς κατηγορούμενους ενώ δεν ήταν καν παρόντες. Έλαβαν σήμα για ληστεία, πολλαπλά και διαδοχικά και έφτασαν αφού είχε εξέλθει από τη βιτρίνα και βρισκόταν στο οδόστρωμα. Όταν ο Ζαχαρίας Κωστόπουλος σπάει την τζαμαρία αποκόπτει ένα τεράστιο κομμάτι γυαλί και απειλεί τον διασώστη, έπειτα στρέφεται εναντίον του αστυνομικού και εν συνεχεία γυρνάει προς το πλήθος, και στρέφει το τεράστιο κομμάτι γυαλί, που το λένε οι μαρτυρικές καταθέσεις μη αστυνομικών, τι έπρεπε να κάνουν; Να μην τον χειροπεδήσουν; Πού είναι ο ανθρωποκτόνος δόλος σε μια τέτοια αφόπλιση; Τον συνέλαβαν και τον παρέδωσαν εν ζωή στους διασώστες του ΕΚΑΒ και μάλιστα έφυγαν και πήγαν ανοίγοντας το δρόμο προς Ευαγγελισμό για να φτάσει εγκαίρως. […] Και ποια βία; Το λάκτισμα το εμπρόσθιο στον γλουτό; Με κομμάτι γυαλί 30 εκατοστά προς έναν άνθρωπο και στους υπολοίπους; Δηλώνουμε κατηγορηματικά αθώωοι. Και για τη μετατροπή έχει αποφανθεί το συμβούλιο».

Παπαρρούσου: «Μία λέξη μόνο, κυριαρχικά το δικαστήριό σας μπορεί να αποφασίσει για το αίτημα μετατροπής».

Προεδρίο: «Το 352 θα το δούμε στην πορεία».

Αναγνωστόπουλος: «Θα επαναφέρω το αίτημα για το βιντεοληπτικό, για τους ιατροδικαστές αν φτάσουμε σήμερα θεωρώ ότι δε γίνεται η δίκη χωρίς αυτή τη διασφάλιση».

Εισαγγελία: «Να ξεκινήσουμε με τους μάρτυρες από την οικογένεια.»

Ορφ.Φίλος: «Εμείς σε ζητήματα που ανέκυψαν την 1/10/21 θα υποβάλλουμε αίτημα αναβολής […], ενημερωθήκαμε από τον ιστότοπο του The Press Project ότι επανήλθε με προσφυγή του εισαγγελέα Εφετών και διετάχθη περαιτέρω ανάκριση και από την 1/10/21 εκκρεμεί πλέον στον εισαγγελέα για να αποφανθεί το Συμβούλιο για τους κατηγορούμενους για τα αδικήματα για συνέργεια και θανατηφόρα έκθεση που αφορούν μάρτυρες σε αυτή την υπόθεση, παρακαλώ μη καταγράφετε τα ονόματα είναι μάρτυρες. Έχουμε το δικονομικό πρόβλημα, αν παραπεμφθούν να δικαστούν, τότε δε θα έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν ως μάρτυρες, επειδή όμως ακόμα δεν έχουν παραπεμφθεί αμετακλήτως, θα έχουμε σημαντικό θέμα με τον διασώστη που δε θα μπορέσει να απαντήσει κατ’ άρθρο 223 παρ.4, ενοχοποιώντας τον εαυτό του, δε θα απαντήσει αν έχει τιμωρηθεί πειθαρχικά, γιατί όλα αυτά θα τον αυτοενοχοποιούν […] Έχει εκδοθεί και πειθαρχικό πόρισμα σε βάρος του διασώστη που είναι κρίσιμο, γιατί επιρρίπτοντας ευθύνες στον διασώστη, θέτει σοβαρό ζήτημα σε σχέση με τον αιτιώδη σύνδεσμο του θανατηφόρου αποτελέσματος του 311 […] Εμείς ζητούμε αρχικώς την αναβολή για κρείσσονες έως ότου κριθεί η υπόθεση που εκκρεμεί στο Συμβούλιο Πλημ/δικών για τους μάρτυρες αστυνομικούς και τον διασώστη του ΕΚΑΒ, μέχρι να αποφανθεί το Συμβούλιο […] επομένως σας έχουμε και εγγράφως τα αιτήματα μαζί με τα σχετικά».

Εισαγγ.: «Θα πρέπει να κληθούν οι μάρτυρες που ήταν και αυτόπτεις, αυτό θα σήμαινε διακοπή, ως προς τα λοιπά είναι θέματα ουσίας, εδώ έρχεται σε μας ο κ. Τζ. ως μάρτυρας. Θα εξετάσουμε τα περιστατικά στη δική μας υπόθεση, δε θα χρησιμοποιηθεί ποτέ η δική του μαρτυρική κατάθεση σε άλλη δίκη, εμάς μας ενδιαφέρει τι είπε στην υπόθεσή μας, οι μάρτυρες πρέπει να κλητευθούν».

[συσκέπτεται η έδρα] Πρ: «Θα διακόψουμε να δούμε το αίτημα για 5 λεπτά».

Συνέχιση της διαδικασίας 13:10

Εισαγγελέας: «Ως προς το βιντεοληπτικό, αυτό που ενδιαφέρει είναι ότι πρέπει να αναφέρεται γραπτώς πού θα χρησιμοποιηθεί, ποιο λεπτό, ποιο βίντεο κατά την εξέταση ποιου μάρτυρα. Πρέπει να αναφέρετε για ποιο λόγο θα γίνει».

Παπαπαντολέων: «Επειδή συντασσόμαστε, για να είμαστε πρακτικοί, να υπάρχει ένα λάπτοπ διαρκώς διαθέσιμο στο ακροατήριο και το δικαστήριο και ένορκοι να μπορούν να κάνουν χρήση. Δεν γίνεται από πριν να ξέρουμε ποιον μάρτυρα θα ρωτήσουμε και τι».

Πρ: «Και κάθε φορά θα βάζουμε το βίντεο; Θα πάρει ώρες».

Παπαπαντολέων: «Μερικά λεπτά κρατάει το βίντεο, όλα τα στοιχεία είναι εκεί, είμαστε μια σύγχρονη ευρωπαική χώρα δεν γίνεται να μη μπορεί να γίνει».

Αναγνωστόπουλος: «Πώς μπορούμε να ξέρουμε από τώρα, ποιος μάρτυρας από τώρα; Το πρώτο είναι διάρκειας 3 λεπτών».

Παπαπαντολέων: «Το άλλο είναι 5 λεπτά…»

Παπαρρούσου: «Το ζήτημα έιναι ότι στο Εφετείο είχαμε και την υλικοτεχνική υποδομή, στη δίκη Θεοφίλου συγκεκριμένα, με μεγάλη οθόνη».

Αναγνωστόπουλος: «Η συνάδελφος έχει δίκιο, το γνωρίζω κι εγώ».

Πρ: «Υπάρχει η δυνατότητα σε αυτή την αίθουσα;»

Γραμ: «Για τη συγκεκριμένη συνεδρίαση μπορεί να έρθει προτζέκτορας, αλλά αυτό πρέπει να γίνεται κάθε φορά εκ νέου».

Εισ: «Ένα λαπτοπ να υπάρχει εφεδρικά».

Γιαννελάκη: «Όμως με μια οθόνη ενός λάπτοπ δεν μπορεί να γίνει διευκρίνιση, άλλο να είναι προτζέκτορας. Και συναινούν και υπεράσπιση και πολιτική αγωγή. Επίσης οι πράξεις είναι δύο ξεχωριστές, τη στιγμή που εισέρχεται στο κοσμηματοπωλείο και τη στιγμή που προσέρχονται οι αστυνομικοί».

Πρ: «Τεχνικά, κυρία γραμματέα, από τη μία μέρα διακοπή στην άλλη σε οποιαδήποτε αίθουσα μπορεί να γίνει;»

Γραμματέας: «Λόγω χώρου σε μία από τις δύο αίθουσες».

Πρ: «Θα επιτραπεί η προβολή. Θα καταβάλουμε προσπάθεια να υποβάλλουμε αιτήματα κάθε φορά, και σε έσχατη περίπτωση θα υπάρχει το λάπτοπ. Να σημειωθεί: Επιτρέπει την προβολή βιντεοληπτικού μέσω οπτικοακουστικών μέσων υπηρεσιακών του Πρωτοδικείου με υποβολή σχετικού αιτήματος προς αυτήν. Άλλως μέσω Η/Υ».

Πρ:« Για τα άλλα θέματα τώρα».

Ορφ.Φίλος: «Να προσθέσω ότι το έγγραφο αυτό είναι ουσιώδες».

Παπαντολέων: «Το αδίκημα είναι συναφές και σε δεύτερο βαθμό θα μπορούσαν να συνεκδικασθούν οι υποθέσεις, δεν έχω αντιληφθεί ακριβώς ποιο έιναι το αίτημα της υπεράσπισης».

Πρ: «Το αίτημα περί αναβολής βάσει άρ. 352 ΚΠΔ για κρείσσονες, απορρίπτεται, ως προς τα λοιπά επιφυλασσόμαστε κατά την πορεία της διαδικασίας, ως προς τους μάρτυρες που δεν κλήθηκαν, θα κληθούν. Οπότε, αναφορικά με την έτερη δικογραφία επιφυλάσσεται».

Πρ: «Προχωράμε με τους μάρτυρες, ξεκινάμε την αποδεικτική. Κωστόπουλος Ευθύμιος».

Εισ: «Να καταθέσουν σήμερα οι συγγενείς και σε επόμενο στάδιο που θα είναι 9/11 αίθουσα 2 στις 9:00 και η επόμενη είναι στις 16/11».

Κωστόπουλος Ευθύμιος: «Το 1955 γεννήθηκα, είχα τρία τέκνα τώρα έχω δύο, έμενα στην Αμερική και λόγω του συμβάντος αναγκάστηκα και μετακόμισα».

Πρ: «Τι γνωρίζετε για την υπόθεση;»

Κωστ. Ευθ.: «Γνωρίζω ότι το παιδί μου δεν μπήκε για να κλέψει μέσα, το είπα στον κ. ανακριτή και μου απάντησε και κάθε μέρα φέρνω αυτά τα λόγια στο μυαλό μου, ότι πρέπει να γίνει ιατροδικαστική. Αυτό έγινε και αποδείχτηκε ότι δεν είχε μπει για να κλέψει. Το άλλο που του είπα, ήταν ότι θα μπορούσαν να κατεβάσουν το ρολό και αν ήταν κλέφτης να έρθει στο εδώλιο και να δικαστεί και εκεί μου απάντησε ‘πολλά θα μπορούσαν να γίνουν και δεν έγιναν’. Εγώ μετά είδα το βίντεο και ήταν μια στυγνή δολοφονία. Ποιος αμφιβάλλει γι αυτό; […] Για μένα οι αστυνομικοί είναι διπλά δολοφόνοι, απέκρυψαν στοιχεία, […] δεν έκαναν έλεγχο στα τηλέφωνα, εγκληματίσανε που δεν δώσανε στοιχεία, […] εγώ το βίντεο είδα να το έχουν κάτω αιμόφυρτο το παιδί και να το κλωτσάνε! Πού ακούστηκε, πριν λίγο ένας σκότωσε ένα γατάκι και είναι μέσα και αυτοί ακόμα είναι έξω! [φωνάζει]. Συγγνώμη για την οργή μου, αλλά εχω οργή μέσα και θυμό […] δεν είναι πράγματα αυτά σε πολιτισμένη χώρα. Δεν ξέρω τι άλλο να πω, λέω αυτά που έχω δει και που με εξοργίζουν σαν πατέρα».

Πρ: «Σας είχε πει ότι κάποιος τον απειλούσε ή ήθελε να του κάνει κακό;»

Κωστ. Ευθ.: «Ήμουν ο πρώτος που μου είπε ότι είναι ομοφυλόφιλος, ένα τηλέφωνο που είχα κάνει μου είπε για ιατρικές εξετάσεις για τα Χριστούγεννα, και του είπα θα πας σήμερα σε ιατρικό κέντρο και σου στέλνω σήμερα τα χρήματα. Είχε την στήριξή μας στο οικονομικό, δεν ήταν περιθωριακό άτομο, δούλευε σε εφημερίδα, σε εκδοτικό οίκο, δούλευε σε θέατρο, μάλιστα ήταν χαρούμενος γιατί το θέατρο που έπαιζε θα γινόταν και την άλλη χρονιά. Έπαιρνε κάποιο επίδομα ως οροθετικός, εγώ δεν υπήρχε περίπτωση να τον αφήσω χωρίς χρήματα.

Σε ένα πανηγύρι στο χωριό μου είχε πει «μπαμπά αύριο φεύγεις, πάμε στα κλαρίνα;» «Πώς και εσύ» του λεω «θες να πάμε εκει»; και μου είπε «θέλω να τη δω αυτή την τραγουδίστρια», ήταν χαρούμενος, σχολίαζε, εκεί στην Ιτέα εγώ είχα ταβέρνα. Μετά με παρομοίαζε στο τραπέζι και μας έκανε όλους να γελάσουμε ήταν ένα χαρούμενο παιδί ένα παιδί που μας λείπει. Ερχόντουσαν στην Ιτέα για να μάθουν για τον Ζαχαρία, η γυναίκα μου έκανε φροντιστήρια αγγλικών, μας ξέρανε ποιοι είμαστε, μέχρι κάποια δημοσιογράφος ρώταγε, […]»

Πρ: Την κυρία Σ. Κ. την ξέρατε;

Κωστ.Ευθ.: Όχι.

Πρ: τον κ. Σ. Β.;

Κωστ.Ευθ: Όχι.

Εισ: Προβληματα υγείας είχε; σας είχε αναφέρει ποτέ;

Κωστ.Ευθ: Όχι, έπαιρνε κανονικά τα φαρμακά του που ήταν οροθετικός αλλά αυτό. Ήταν ακτιβιστής, έγραφε και του έλεγα «ρε παιδί μου εσύ θα φτιάξεις την κοινωνία; Στοχοποιείσαι με αυτά!». Του είχα πει θα πας τώρα σε ιδιωτικό κέντρο για εξετάσεις, του δείχναμε ιδιαίτερη προσοχή που ήταν οροθετικός του είχα πει και να έρθει στην Αμερική, αλλά δεν ήθελε. Δεν μπορούσα να τα περιορίσω τα παιδιά σε αυτά που θέλω εγώ.

Παπαντολέων: Είχε πρόβλημα με την καρδιά του;

Κωστ.Ευθ.: Όχι, ποτέ τίποτα, δεν είχε πάει σε καρδιολόγο ποτέ.

Παπαντολέων: Ποινικές εκκρεμότητες;

Κωστ.Ευθ.: Στα 33 του χρόνια ούτε για μάρτυρας δεν είχε πάει ποτέ.

Παπαρρούσου: Ήταν βίαιος;

Κωστ.Ευθ.: Κάθε άλλο, υπάρχουν άρθρα του που ήταν κατά της βίας.

Παπαρρούσου: Τα άρθρα του αυτά τα είχε γράψει μετά από επιθέσεις;

Κωστ.Ευθ.: Ναι ξαναείχε δεχτεί επιθέσεις και μάλιστα ένα φίλο του τον είχαν τραυματίσει σοβαρά.

Παπαρρούσου: Απλώς θέλω να επικυρώσετε από την πλευρά του πατέρα τα χαρακτηριστικά του.

Κωστ.Ευθ.: Ποτέ. Από την πρώτη στιγμή που μάθαμε ότι «ο Ζαχαρίας λήστεψε» δεν το πιστέψαμε. Έναν άνθρωπο που ήταν κατά της βίας, που κάνει αγώνα γι’ αυτό, να γίνει ο ίδιος βίαιος; Δεν το πιστεύω.
Μακάρι να ήταν ληστής, να ήταν κατηγορούμενος εδώ σαν ληστής και να ήταν ζωντανός. Πολλές φορές πηγαίνω στο μνήμα του και λέω «μακάρι να ήταν ληστής».

Αναγνωστόπουλος: Έχετε δώσει στις 27 Σεπτ. του ’18 μια κατάθεση. Είχατε πει ότι είχατε «ένα φιλάσθενο παιδί και είχα την υποχρέωση να το προστατέψω».

Κωστ.Ευθ.: Στην οροθετικότητα αναφερόμουν.

Αναγν.: Απλά ρωτάω.

Κωστ.Ευθ.: Κι εγώ διευκρινίζω.

Αναγνωστόπουλος: Είπατε για εξετάσεις που έπρεπε να κάνει. Τι εξετασεις; Τι προβλημα ειχε;

Κωστ. Ευθ.: Όχι, μου είπε οτι είναι καθαρές και μην ανησυχεις. Γιατί να ρωτήσω τι εξετάσεις; Τι ψάχνετε να βρείτε αυτή τη στιγμή; Ο γιος μου ηταν αυτάρκης και τον στήριζα.

Αναγνωστόπουλος: Λέτε στην κατάθεσή σας οτι τον στηρίζατε με χρήματα.

Κωστ.Ευθ.: Όταν δούλευε σε έναν εκδοτικό οίκο για παράδειγμα, αυτές οι δουλειές αργούν να πληρωθούν. Μέχρι να πληρωθεί φυσικά και θα τον στήριζα οικονομικά.

Πρ.: Επόμενοι συνήγοροι; Ερωτησεις;

Βαρελά: καταρχας εκφραζω τα συλληπητήριά μου προς την οικογένειά σας. Εγώ εκπροσωπώ τους αστυνομικούς. Θα ήθελα να ρωτήσω επειδή είπατε ότι τις μαρτυρικές καταθέσεις δεν τις λαμβάνετε υπόψιν.

Κωστ.Ευθ.: Εγώ λαμβάνω υπόψιν ότι είδαν τα μάτια μου.

Βαρελά: Γνωρίζετε αν αυτές οι καταθέσεις είναι αστυνομικών; Επειδή αναφερθήκατε εκεί και υπάρχει πληθώρα μη αστυνομικών που έχουν δει κάποια πράγματα. Γνωριζετε τι έχουν καταθέσει;

Κωστ.Ευθ.: Όχι, εγώ πιστεύω ο,τι έχουν δει τα μάτια μου

Βαρελά: Φαντάζομαι σας ενδιαφέρει το περιεχόμενο της δικογραφίας.

Κωστ.Ευθ.: Εγώ είδα το βίντεο, είδα το παιδί μου να το κλωτσοπατάνε και να το στέλνουν στο νοσοκομείο.

Βαρελά: Είδατε το μαχαίρι;

Κωστ.Ευθ.: Είδα ότι δεν έχει αποτυπώματα.

Βαρελά: Άρα έχετε δει την ιατροδικαστική έκθεση;

Κωστ.Ευθ.: Κάποια στιγμή μου είπε η δικηγόρος μου ότι δεν βρέθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα στο μαχαίρι. Εγώ εδώ λέω αυτά που είδα. Και για τα υπόλοιπα να ρωτήσετε τους δικηγόρους μου.

Βαρελά: Εφόσον είδατε το βίντεο, έχετε αντίληψη τι ώρα έφτασαν οι αστυνομικοί;

Κωστ.Ευθ.: Έχει κενά το βίντεο. Εγώ είδα να τον κλωτσοπατάνε. Αν υπάρχει κάποιο άλλο βίντεο να μου το δείξετε.

Βαρελά: Άρα έχετε δει και το πριν και το μετά; «Κλωτσοπατάνε» σε ποιους αναφέρεστε;

Κωστ.Ευθ.: Στους αστυνομικούς.

Βαρελά: Επειδή αναφέρεστε στο βιντεοληπτικό υλικό, έχετε δει να σπάει τη τζαμαρία του κατ…

Κωστ.Ευθ.: Τη τζαμαρία τη σπάσανε οι ίδιοι.

Βαρελά: Δεν με αφήνετε να ολοκληρώσω την ερώτηση.

Κωστ.Ευθ.: Ναι, γιατί με πνίγει το δίκιο μου.

Βαρελά: Σας έχει ενημερώσει η συνήγορός για τα ευρήματα που έχουν βρεθεί στο δεξί του χέρι; Υπάρχει κάποιος Τριανταφυλλίδης που καλεί και λέει «άντρας με μαχαίρι», «κέντρο, απειλεί να αυτοκτονήσει».

Κωστ.Ευθ.: Όχι, δεν το ξέρω, πρώτη φορά το ακούω.

Ορφ.Φίλος: Μια μόνο ερώτηση γιατί ξέρω ότι είναι ευαίσθητη η θέση σας και ως πατέρας κατανοώ. Ποιος ήταν εδώ και επιμελήθηκε τα πάντα για τους ιατροδικαστές;

Κωστ.Ευθ.: Ο γιος μου ο μικρός.

Γιαννελάκης: Εκφραζω τα συλληπητήριά μου κι εγώ. Είπατε ότι ο γιος σας δεν είναι βίαιος, είπατε ότι είδατε να κλωτσάνε οι αστυνομικοί τον γιο σας. Αυτό είναι μεταγενέστερο. Πριν υπάρχει το υλικό που ο γιος σας κυνηγάει κάποιον με ένα γυαλί; Και προσπαθεί να χτυπήσει 2 ανθρώπους. Αυτό πώς το χαρακτηρίζετε;

Κωστ.Ευθ.: Δεν το χαρακτηρίζω. Ο γιός μου αποκλειεται να κινήθηκε εναντίον ανθρώπων. Απ΄όσο ξέρω τον γιο μου, αποκλείεται.

Γιαννελάκης: Έχετε δει απομονωμένες εικόνες. Μπορείτε να μου εξηγήσετε τα συμπεράσματα σας;

Κωστ.Ευθ.: Δεν έχω κάτι να εξηγήσω.

Πρόεδρος: Απελευθερώνεται ο μάρτυρας.

Παπαρρούσου: Θα επιθυμούσα να μη γίνονται τέτοιες ερωτήσεις από την υπεράσπιση. Αυτός ο Τριανταφυλλίδης που πήρε τηλέφωνο είναι ο άνθρωπος με το κίτρινο μπλουζάκι και είναι ένας άνθρωπος που πιθανολογήθηκε πως συνεργάζεται με τους αστυνομικούς, γιατί στα βίντεο κρατάει και ένα γκλομπ. Κρατάμε λοιπόν και αυτό.

Πρ.: Σχόλια πάνω στη μαρτυρική κατάθεση;

Αναγνωστόπουλος: Επιτρέπεται σχόλιο που δεν είναι επί της μαρτυρικής κατάθεσης, αλλά προς τις ερωτήσεις της υπεράσπισης.

Βαρελά: Δεν σχολιάζω τη μαρτυρική κατάθεση του Τριανταφυλλίδη. Αναφέρομαι στο απόσπασμα των συνομιλιών μεταξύ του κέντρου ΔΙΑΣ και του σταθμού που παίρνει την κλήση και πηγαίνει προς το σταθμό. Δεν αναφέρθηκα στην κατάθεση του, αλλά στο σήμα που πήραν.

Παπαρρούσου: Ένας άνθρωπος που δεν έχει όνομα θεωρείται αξιόπιστος;

Πρ: Να προχωρήσουμε στον επόμενο μάρτυρα. Νικόλαος Κωστόπουλος.

Ν. Κωστ.: 29 ετών, άγαμος, έναν αδερφό πλέον, κατοικώ στην Αθήνα.

Πρ: Πείτε μας τι γνωρίζετε.

Ν. Κωστ.: Ήμουν στο εξωτερικό εκείνο το διάστημα. Πήρε η θεία μου και μου ανακοίνωσε πως ο Ζαχαρίας πήγε να κλέψει, πως είχε πάρει ναρκωτικά και πως είναι νεκρός. Έπαθα σοκ, πήρα το αεροπλάνο και ήρθα στην Ελλάδα. Μετά απο τηλέφωνα στον Ευαγγελισμό μου είπαν ότι δε βρέθηκαν ούτε κλειδιά πάνω του. Τις επόμενες δυο μέρες πήγα στο σημείο της δολοφονίας. Ρώτησα στις καφετέρειες, πείτε μου τι έγινε, γιατί θέλω να μάθω. Μου είπαν και τα δυο παιδιά οτι αυτοκτόνησε και με έδιωξαν. Δεν μου είπαν τίποτα, με έδιωξαν. Δουλεύουν εκεί, υποθέτω πως είχαν κάποια γνώση, αλλά είχα την αίσθηση ότι μου έλεγαν κάποιο ψέμα.

Πρ: Στο σημείο είδατε κάτι; Τι είπαν;

Ν. Κωστ.: Ότι αυτοκτόνησε. Ως προς τα κλειδιά που ψάχναμε, μας τα έδωσε ο άνθρωπος από το γραφείο τελετών και μου είπε ο άνθρωπος ότι βρέθηκαν στο τζιν του.

Πρ: Υπήρχε σκοπιμότητα; Όταν μπήκατε στο σπίτι, είχε πειραχτεί το σπίτι;

Ν. Κωστ.: Όχι, όχι, δεν εννοώ αυτό. Απλά υπήρχαν κλειδιά στην τσέπη του που δεν τα βρήκε κανείς, όπως τον αναπτήρα και το κινητό. Απλά μου έκανε εντύπωση.

Πρ: Την τελευταία εβδομάδα πριν το περιστατικό, καταλάβατε να έχει κάποιο πρόβλημα; Οικονομικό ή με παρέες;

Ν. Κωστ.: Όχι, ήταν πολύ χαλαρός. περάσαμε ένα μήνα μαζί και ήταν μια χαρά. Μιλήσαμε την Τετάρτη πριν το περιστατικό και μου είπε ότι ήταν καλά, και επειδή πιεζόμουν με το μεταπτυχιακό μου, είπε ότι «δεν σε φοβάμαι εσένα».

Πρ.: Θα σας ρωτήσω, ως αδερφός, αναφορικά με παραβατικό παρελθόν; Είχε συλληφθεί ποτέ;

Ν. Κωστ.: Όχι, όχι, ποτέ.

Πρ.: Πώς εξηγείτε ότι μπήκε εκεί;

Ν. Κωστ.: Ήταν φοβισμένος. Του είχαν επιτεθεί πολλές φορές στο παρελθόν και ο αδερφός μου έλεγε ότι «τρέχω γρήγορα και φεύγω». Δεχόταν συχνά επιθέσεις [ο μάρτυρας συγκινήθηκε]. Εννοώ με αυτό ότι ήταν ένα παιδί που είχε δεχτεί πολλά εκεί έξω, και ψυχολογικά και σωματικά. Απ’ ό,τι είδα προσπάθησε μάλλον να αισθανθεί ασφαλής κάπου και βρέθηκε σε λάθος σημείο.

Εισαγγ.: Είχε προβλήματα υγείας;

Ν. Κωστ.: Πέρα από την οροθετικότητα, που δεν θεωρείται και πλέον πρόβλημα υγείας, όχι.

Πρ.: Ερωτήσεις οι συνήγοροι;

Παπαρρούσου: Εσείς ζήσατε όλα τα περιστατικά, τις έρευνες που έγιναν, θέλετε να μας αναφέρετε αυτό το περιστατικό στου Βενέτη – να σας θυμίσω – ήταν ο Ζαχαρίας έξω. Τι καταλαβαίνετε απ΄αυτό;

Ν. Κωστ.: Αντιλαμβάνομαι μια ταραχή εκεί, ότι είναι ταραγμένος, και εκεί υπάρχει και ο άνθρωπος με το κίτρινο μπλουζάκι που η αστυνομία μας είπε μια μέρα μετά ότι δεν μπορεί να βρεθεί γι’αυτό αναγκάστηκα να πάω στους Forensic Architecture. Αλλά είναι ένας άνθρωπος που κάτι ήξερε. Γιατί δεν είπε στους αστυνομικούς ότι ζητούσε βοήθεια;

Παπαρρούσου: Θυμάστε απ’ αυτόν τον άνθρωπο αν είχαμε αναζητήσει να έρθει και να καταθέσει ως μάρτυρας; Ποια ήταν η απάντηση της αστυνομίας;

Ν. Κωστ.: Θυμάμαι ότι την κάναμε το μεσημέρι και την επόμενη ημέρα μας είπαν ότι δεν μπορεί να βρεθεί.
Παπαρρούσου: Να σημειώσω εδώ ότι αναγκαστήκαμε να απευθυνθούμε στους Forensic Architecture. Και τελικά όταν βρέθηκε κατέθεσε στην ανάκριση;

Ν. Κωστ.: Πολλές φορές σκέφτηκα ότι γιατί να γίνω εγώ ο ερευνητής; Είναι καταγεγραμμένο από τους Forensic Architecture ότι κατέγραφαν 14 κινητά εκείνη την ημέρα.

Παπαρρούσου: Έχετε την αίσθηση οτι υπήρχε μια ολιγωρία;
Τι σας έκανε εντύπωση στο όλο περιστατικό;

Ν. Κωστ.: Μου εκανε εντύπωση οι δηλώσεις που έκαναν στα κανάλια, μου έκανε εντύπωση ο μεσίτης, ο οποίος μέσω τουίτερ μιλούσε για εθνοκαθάρσεις με ομοφοβία και ρατσισμό.

Παπαρρ.: Πριν αποκαλυφθεί η ταυτότητα του αδερφού σας γνωρίζετε τι δικογραφία είχε σχηματιστεί;

Ν. Κωστ.: Δεν αναφερόταν κανένα από τα πραγματικά περιστατικά, ήταν κάτι που ήθελαν να μπει στο ραφι, μια δικογραφία 3 γραμμές. Για μένα είναι ένα ρατσιστικό έγκλημα. Ο αδερφός μου… του άρεσε να είναι πολύχρωμος και όμορφος. Δεν ξέρω αν είδαν ότι έχει βαμμένα νύχια ή οτιδήποτε άλλο, αλλά ξέρω ότι ήταν ένα ρατσιστικό έγκλημα.
Αναγνωστόπουλος: Έχετε δώσει μια κατάθεση στις 27 Σεπτέμβρη και έχετε πει είχε κάποια προβλήματα υγείας και τον είχα στείλει για εξετάσεις; Τι εννοούσατε;

Ν. Κωστ.: Κονδυλώματα

Αναγνωστόπουλος: Εκός απ’ αυτό είχε άλλα προβλήματα με καταχρήσεις όπως αλκοόλ;

Ν. Κωστ.: Όχι, έπινε όπως όλοι.

Αναγνωστόπουλος: Εκός απ’ αυτό είχε άλλα προβλήματα με καταχρήσεις όπως αλκοόλ;

Ν. Κωστ.: Όχι, έπινε όπως όλοι.

Αναγνωστόπουλος: Έχετε πει ότι είχε προβλήματα.

Ν. Κωστ.: Όχι, είχα πει ότι όταν έχασε το σκύλο του, έπινε λίγο παραπάνω.

Αναγνωστόπουλος: Δηλαδή; πόσο επινε;

Ν. Κωστ.: Δυο μπύρες δυο φορες την εβδομάδα.

Αναγνωστόπουλος: Δεν είχατε πει αυτό.

Αναγνωστόπουλος: Εκός απ’ αυτό είχε άλλα προβλήματα με καταχρήσεις όπως αλκοόλ;

Ν. Κωστ.: Όχι, έπινε όπως όλοι.

Αναγνωστόπουλος: Έχετε πει ότι είχε προβλήματα.

Ν. Κωστ.: Όχι, είχα πει ότι όταν έχασε το σκύλο του, έπινε λίγο παραπάνω.

Αναγνωστόπουλος: Δηλαδή; πόσο επινε;

Ν. Κωστ.: Δυο μπύρες δυο φορες την εβδομάδα.

Αναγνωστόπουλος: Δεν είχατε πει αυτό.

Ν. Κωστ.: Πιέστηκα πολύ εκείνη την ημέρα από τον ανακριτή. Μακάρι να γραφόντουσαν οι ερωτήσεις που μου έκανε στα πρακτικά γιατί οι αναφορές που έκανε ήταν συνεχώς για ληστεία και μαχαίρι.

Πρ.: Πάμε σε άλλη ερώτηση.

Αναγνωστόπουλος: Είχε κάνει ποτέ χρήση ναρκωτικών;

Ν. Κωστ.: Όχι, δεν το ξέρω. Και μέναμε μαζί αρκετά χρόνια.

Αναγνωστόπουλος: Γιατί στην συγκεκριμένη κατάθεση λέτε ότι έκανε χρήση παλιά;

Ν. Κωστ.: Ναι, έκανε ενα τσιγάρο το 2014.

Αναγνωστόπουλος: Αυτό γνωριζετε; Δεν έχω άλλες ερωτήσεις.

Ορφ. Φίλος: Αν με κάποια ερώτηση σας φέρω σε δύσκολη θέση να μου το πείτε. Θα χρειαστώ όμως διευκρινίσεις. Είπατε ως προς τον κ. Χορταριά ότι χλεύαζε τον αδερφό σας. Σε ποιο προφίλ;

Ν. Κωστ.: “snake…”

Ορφ. Φίλος: Άρα δεν μπήκατε σε κάποιο προφίλ που έγραφε «Χορταριάς». Μας είπε ο πατέρας σας ότι ήσασταν ο πρώτος που επιμελήθηκε όλα τα διαδικαστικά. Ήσασταν εκεί όταν διενεργήθηκε η νεκροτομή;

Ν. Κωστ.: Όχι, δεν ήμουν.

Ορφ. Φίλος: Σας ζητήθηκε ποτέ ο ιατρικός φάκελος του αδερφού σας;

Ν. Κωστ.: Όχι, δεν θυμάμαι κάτι τέτοιο.

Ορφ. Φίλος: Άρα δεν σας ζητήθηκε.

Ν. Κωστ.: Δεν θυμάμαι.

Παπαπαντολέων: Όχι, δεν το ζήτησαν.

Ορφ. Φίλος: Ιατρικό ιστορικό με κάποια πάθηση ζήτησε κανείς;

Ν. Κωστ.: Όχι.

Ορφ. Φίλος: Δεν έχω άλλη ερώτηση.

Βαρελά: Θεωρώ χρέος μου να εκφράσω τα συλληπητήριά μου. Οι αστυνομικοί δεν γνώριζαν τον αδερφό σας. Εσείς φαίνεται να έχετε ερευνήσει την υποθεση. Τις μαρτυρικές καταθέσεις των μη αστυνομικών αυτοπτών τις έχετε διαβάσει;

Ν. Κωστ.: Όχι, πρέπει να καταλάβετε ότι νιώθω μεγάλη θλίψη και οργή και περίμενα να φτάσει αυτή η στιγμή, οπότε όχι, δεν είχα το κουράγιο να τα διαβάσω όλα.

Βαρελά: Είναι λογικό, αλλά δεν θέλετε να διαβάσετε τι είπαν; για το γυαλί;

Ν. Κωστ.: Το άκουσα και πριν απο εσάς, και δεν καταλαβαίνω. Είναι ένας άνθρωπος που του επιτέθηκαν σαν να βρίσκεται σε μια ζούγκλα. Αν εσείς είχατε ανακτήσει τις δυνάμεις σας, δεν θα θέλατε να ξεφύγετε; Έχω διαβάσει ότι κρατούσε και γυαλί αλλά δεν το γνωρίζω. Είναι ένας άνθρωπος και τον χτυπάνε κάτω, μετά τα χτυπήματα σηκώθηκε, με ό,τι δύναμη είχε στην ψυχή του δεν θα προσπαθούσε να ξεφύγει;

Βαρελά: Οι αστυνομικοί είχαν φτάσει;

Ν. Κωστ.: Οι αστυνομικοί τον πάτησαν κάτω.

Βαρελά: Σε τι κατάσταση βρισκόταν;

Ν. Κωστ.: Ήταν ημιθανής ο αδερφός μου.

Βαρελά: Στην κατάθεσή σας έχετε πει ότι ήταν σε κατάσταση αμόκ.

Ν. Κωστ.: Δέχτηκα επίμονες ερωτήσεις από τον ανακριτή. Όταν δέχομαι μια ψυχολογική πίεση και εμείς…

Βαρελά: Κι εμείς είμαστε κατηγορούμενοι, και έχουμε τέσσερις οικογένειες από πίσω.

Ν. Κωστ.: Τη δική μου οικογένεια τη σκέφτηκαν αυτοί οι άνθρωποι;

Γιαννελάκης: Πόση διαφορά είχατε με τον αδερφό σας; Ήσασταν κοντά;

Ν. Κωστ.: Ναι, πολύ.

Γιαννελάκης: Είπατε ότι κάνατε έρευνα.Έγινε μια έκθεση λοιπόν, πώς έγινε αυτη η έκθεση; [του Forensic Architecture] Με δική σας επιμέλεια έγινε αυτό; Όταν ολοκληρώθηκε το είδατε το υλικο;

Ν. Κωστ.: Ναι αυτό το έχω δει γιατί δεν περιέχει βια.

Γιαννελάκης: Οπότε δεν έχετε δει κανένα πλάνο από τότε;

Ν. Κωστ.: Όχι, μόνο ό,τι έχουν δείξει στις ειδήσεις.

Γιαννελάκης: Επιμένω στο πλάνο με το γυαλί. Θεωρείτε πως θίχτηκε το έννομο αγαθό της ζωής τους εκείνη την ώρα; Θα το δείτε κάποια στιγμή…

Ν. Κωστ.: Όχι, δε θέλω να δω αυτο το βίντεο. Και οχι, δεν θεωρώ ότι απειλούσε κάποιον.

Γιαννελάκης: Γνωρίζετε ότι ήταν ημιθανης ο αδερφός σας;

Παπαντολέων: Δεν έχετε στοιχειώδη ευαισθησία για την οικογένεια του νεκρού και μας μιλάτε για τις οικογένειες των αστυνομικών.

Πρ: Να διακόψουμε γιατί κλαίει ο μάρτυρας.

Ν. Κωστ.: Όχι, δε θελω.

Στη συνέχεια, το προεδρείο αποδέσμευσε τον Ν. Κωστόπουλο και έδωσε το λόγο στην Ελένη Κωστοπούλου.

Πρ: Σας απελευθερώνουμε [προς Ν. Κωστόπουλο] και να περάσουμε στην Ελένη Κωστοπούλου.

Πρ: Θέλετε να μας πείτε για την προσωπικότητα αυτού του παιδιού και ό,τι άλλο θέλετε; Και ίσως αν ξέρετε αν μπήκε εκεί μέσα.

Ελένη Κ.: Θα ήθελα να ξεκινήσω παρουσιάζοντας το παιδί μου, για όσους δεν το γνωρίζετε. Ήταν ήσυχος, πράος, έξυπνος, αγαπούσε τους συμμαθητές του. Θυμάμαι ακόμη ότι στο δημοτικό ήταν ο μόνος που έκανε παρέα με ένα παιδάκι απο την Αλβανία. Μεγαλώνοντας έδειξε όλες του τις ευαισθησίες του. Δεν είχα ακούσει ποτέ να κακολογεί κανέναν, ήταν ευαίσθητος, προσπαθούσε να τους βοηθήσει. Μεγαλώνοντας πέρασε σε ένα ΤΕΙ και δεν ήθελε να πάει εκει. Πήγε σε δραματική σχολή και προσπαθούσε να βελτιώσει τον εαυτό του. Είχε κάνει σεμινάρια νοηματικής για να μπορεί να βοηθάει τους συνανθρώπους του. Ο Ζαχαρίας ήταν πολύ αγαπητός, και όσους ρωτήσετε το ίδιο θα σας πουν. Πάντα δούλευε και έψαχνε μια καλύτερη δουλειά. Έκανε μεταφράσεις δυο βιβλίων, δούλευε στο θέατρο, αρθρογραφούσε σε εφημερίδες, λίγο πριν τον δολοφονήσουν δούλευε στο θέατρο. Δεν ήταν άτομο που χρειαζόταν οικονομική στήριξη και όταν το χρειαζόταν την είχε από εμάς. Είχε πει πολλές φορές ότι δεν μπορει τη βια. Είμαστε μια πολύ ήσυχη οικογένεια. Είχε πει και ο ίδιος, ότι απεχθάνεται τη βία και ούτε στο σινεμά δεν την μπορούσε. Έτσι είμαι κι εγώ. Δε μπορώ να βλέπω να βιαιοπραγούν. Δεν ήταν ένας άνθρωπος που θα χρησιμοποιούσε βία για να ληστέψει ή να κάνει κακό όπως είπαν όλοι στην αρχή. Ακόμη και σήμερα οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν συνεισφέρει στην υπόθεση για να μάθουμε τι συνέβη εκείνη την ημέρα. Έφτασε η μερα που μπήκε σ’ αυτό το μαγαζί και δέχτηκε τη βία των τεράτων, γιατί δεν μπορώ να τους πω ανθρώπους. Δέχτηκε τόσο μίσος. Θέλω να τους ρωτήσετε γιατί το έκαναν αυτό όταν ανέβουν εδώ πάνω. Γιατί όλες αυτές οι δικαιολογίες και τα ψέματα είναι αδικαιολόγητες, απάνθρωπες, βίαιες. Μετά κλήθηκε η αστυνομία που περιμένουμε να προστατέψει τον πολίτη. Κάποιος τον αποκάλεσε ληστή, αλλά δεν ήξεραν τι είναι και δεν φρόντισαν να μάθουν. Προσπαθούν να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους, όμως η εικόνα είναι εκεί και την έχουν δει εκατομμύρια άνθρωποι. Μην αφήνετε την κοινωνία μας να γίνει ένα μέρος που κάποιος θα σκοτώνει τόσο βασανιστικά έναν άνθρωπο και μετά να ξεφεύγει με τέτοιες δικαιολογίες. Ούτε «η περιουσία μας». Οι άνθρωποι αυτοί δεν ήταν σε άμυνα.
Θα μπορούσαν να τον κλείσουν μέσα και να περιμένουν. Τώρα ο Ζαχαρίας θα μπορούσε να είναι εδώ και να εξηγεί ο ίδιος γιατί μπήκε εκεί και όχι να είναι σε έναν υγρό τάφο. Να αποδοθεί δικαιοσύνη. Για τα παιδιά σας και για τα εγγόνια σας.

Πρόεδρος: ερωτήσεις καποιος;

[Κανείς]

Ορφ. Φίλος: Σήμερα κηδεύεται η θεία μου, αν γίνεται να διακόψουμε.

Αναγνωστόπουλος: Ο επόμενος μάρτυρας είναι ο Σαγ., αν γίνεται να τον καλέσουμε.

Εισ: Είναι αγνώστου [διαμονής], είναι πέντε μάρτυρες που δεν έχουν κλητευθεί καθόλου.

Πρόεδρος: 9/11/21 στην ίδια αίθουσα η επόμενη δικάσιμος.

Αναγνωστόπουλος: Στην επόμενη δικάσιμο θα χρειαστεί να κανονίσουμε και το οπτικοακουστικό.

Πρ: Το διαδικαστικό θα το λύσουμε.