Η δίκη ξεκίνησε με την υπεράσπιση του χρυσαυγίτη Λαγού, ο οποίος ακόμη δηλώνει πολιτικός κρατούμενος, να υποβάλει αίτημα για τηλεοπτική κάλυψη της δίκης και κυρίως της κατάθεσης της Μάγδας Φύσσα, καθώς όπως ανέφερε τα μέσα ενημέρωσης «ελέγχονται». Ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης από την πλευρά του απέκρουσε το αίτημα υπενθυμίζοντας ότι είχε απορριφθεί πρωτόδικα. Άλλοι κατηγορούμενοι, όπως οι κατηγορούμενοι πρώην βουλευτές Νικ. Μιχαλολιάκος και Γ. Γερμενής, που δεν συναίνεσαν στο αίτημα, αναφέροντας ότι εξετάζεται μια ποινική δίκη και δεν πρέπει να προσδίδονται άλλες διαστάσεις. Το δικαστήριο υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση, σύμφωνα με την οποία απαιτείται η συναίνεση όλων των παραγόντων ανεξαρτήτως αν τίθεται ζήτημα δημοσίου συμφέροντος, απέρριψε το αίτημα.

Αμέσως μετά, ξεκίνησε η κατάθεση της Μάγδας Φύσσα, με την πρόεδρο να ρωτά τι γνωρίζει για την υπόθεση. «Τι ξέρω; Για το παιδί μου να μιλήσω. Για τον Παύλο. Ονομάζομαι Μάγδα, και ο Παύλος είναι γιος μου. Στις 17 Σεπτεμβρίου χαιρετηθήκαμε. Πήγαινε για καφέ με την κοπέλα του, τη Χρύσα, και μετά θα πήγαιναν να δουν μπάλα. Πήγαινα στην κόρη μου εγώ και είπαμε θα τα πούμε το πρωί».

Συνεχίζει για την ώρα που έμαθε για τη δολοφονία: «Τίποτα δεν προμήνυε το μεγάλο κακό που μας βρήκε. Χτύπησε το κουδούνι στις 2 τη νύχτα. Δεν θα μπορούσε τέτοια ώρα να έρθει ο κουνιάδος για καλό. Αντικρύζω ένα ωχρό πλάσμα που δεν βρίσκει λόγια να μας πει τι έχει συμβεί. Τον ρώτησα τι έχει γίνει. Μου είπε ότι απλά ο Παύλος χτύπησε και σε θέλει στο νοσοκομείο. Αν ήταν κάτι πολύ απλό δεν υπήρχε περίπτωση να με ανησυχήσει. Ρωτούσα τι συμβαίνει αν είναι στην εντατική, πώς χτύπησε, μου έλεγε ότι τίποτα δεν έχει. Φτάσαμε στο νοσοκομείο, ήταν πάρα πολύς κόσμος αλλά κανείς δεν έλεγε τίποτα. Τους ρωτούσα επίμονα πού είναι το παιδί μου κατάλαβα ότι είχε γίνει κάτι πολύ κακό αλλά πόσο κακό δεν ήξερα. Μου έδωσε ένα χάπι με πήρε στο γραφείο και μου είπε ότι ο Παύλος δεν ζει. Ότι τον δολοφοόνησαν. Ότι τον δολοφόνησε η χρυσή αυγή και ότι τον δολοφόνο τον πιάσανε. Ήταν επαγγελματικό το χτύπημα. Οι μαχαιριές ήταν επαγγελματικές…».

Και συνεχίζει: «Εκεί χάθηκαν όλα. Με όσο κουράγιο είχα ζήτησα να πάω να τον δω. Ήταν στο νεκροτομείο. Πήγα και το είδα το παιδί μου. Ζήτησα να πέσουμε πάνω να τον ζεστάνουμε και να σηκωθεί. Δεν ήταν φοβισμένος, κοιμόταν, λέω κοιμάται να τον ξυπνήσουμε. Δυστυχώς ήταν νεκρός. Κι εκεί αρχίζει ο εφιάλτης. Πώς να συνειδητοποιήσεις ότι δεν έχεις το παιδί σου. Έξω ήταν όλα παιδιά, συγγενείς φίλοι όλοι εκεί, κάποια στιγμή έπρεπε να φύγουμε από το νοσοκομείο και ξεκίνησε η όλη διαδικασία για αυτά που έπρεπε να γίνουν. Μαζί μου μένει και η Χρύσα, η κοπέλα του Παύλου. Αρχίζουμε να συλλέγουμε πληροφορίες, πώς έγινε, πώς βρέθηκε η Χρυσή Αυγή στο Κερατσίνι. Αρχίζει να μας εξιστορεί τα γεγονότα…».

Και περιγράφει τη σκηνή της δολοφονίας: «Μέσα στο μαγαζί δύο τύποι που φορούσαν παντελόνια παραλλαγής και μπλούζα της Χρυσής Αυγής ανάποδα. Φάνηκαν να δυσανασχετούν. Ήταν ο Άγγος και ο Μιχαλάρος. Υπήρχε μια κινητικότητα από αυτούς. Αφού τελείωσε η μπάλα πάνε να φύγουν και βλέπουν ότι έχουν βγει έξω οι δυο τύποι και απέναντι έχουν μαζευτεί 5 άτομα με κακές προθέσεις. Ο Παύλος είπε «πάμε να φύγουμε και ερχόμαστε μετά για τα αυτοκίνητα». Φτάνοντας Τσαλδάρη και Κεφαληνίας βλέπουν ένα ολόκληρο κομβόι. Το πρώτο αυτοκίνητο είναι του Ρουπακιά. Σταματάει και ρωτάει τον Παύλο ποιά είναι η Κεφαληνίας και ο Παύλος του λέει αυτή είναι. Ήδη έχουν συγκεντρωθεί από 5 άτομα πάνω από 30-40, δεν ξέρω ακριβώς πόσοι και έχει έρθει και η ΔΙΑΣ, ήδη δύο μηχανές από το μαγαζί. Οι μηχανές γίνονται τέσσερις στην Τσαλδάρη. Το τάγμα αρχίζουν τις βρισιές και κρατούσαν ρόπαλα, λοστούς, έχουν έρθει με σκοπό να τρομοκρατήσουν. Τα παιδιά αποφασίζουν να περάσουν απέναντι και να πάνε στο σπίτι, αφού πάρουν τσιγάρα. Οι από εκεί αρχίζουν να βρίζουν. Περνάνε την Τσαλδάρη και την Κεφαλληνίας, και αυτοί του τάγματος αρχίζουν να βρίζουν «κότες, που πάτε;» με αυτό το βάδισμα το τρομοκρατικό που έχουν ένα τάγμα ολόκληρο να χτυπάει τα πόδια του».

Τότε ο Παύλος, όπως περιγράφει η Μάγδα Φύσσα, βάζει τους φίλους του μπροστά και τους λέει «τώρα τρέχουμε». «Ο Παύλος όμως δεν έτρεξε. Και φτάνοντας στη μέση τον προλαβαίνουν και αρχίζουν ανά πεντάδες να περνάνε να χτυπάνε και να φεύγουν και να εναλλάσσεται με αποτέλεσμα να τον εγκλωβίσουν εκεί. Μάχη με χρυσαυγίτες να χτυπάνε και τον Παύλο και τον Μελαχροινόπουλο. Δεν μπόρεσαν να τον ρίξουν κάτω. Μιλάμε για λίγο χρόνο. Το αυτοκίνητο που ρώτησε αν αυτή είναι η Κεφαλληνίας, ανέβηκε την Παύλου Μελά, την Ξανθού. Ο δολοφόνος βγαίνει από το αυτοκίνητο και τσεκάρει πού είναι ο Παύλος. Το αυτοκίνητο το οδηγούσε ανάποδα. Δεν φορούσε τη στολή της Χρυσής Αυγής και ήταν μεγαλύτερος των άλλων ηλικιακά. Ήταν σε ψύχραιμη κατάσταση με ήρεμες κινήσεις και όλοι κάνουν στην άκρη μπαίνει ανάμεσα αγκαλιάζει τον Παύλο και τον μαχαιρώνει. Αυτό το κομμάτι το έχω μάθει από τον Μελαχροινόπουλο…», περιγράφει.

Η κοπέλα του Παύλου Φύσσα, Χρύσα, σύμφωνα με τη Μάγδα, έτρεξε στους αστυνομικούς. «Παρακαλούσε 8 αστυνομικούς εκ των οποίων ο ένας ήταν με βαρύ οπλισμό. Τους παρακαλάει να πάνε και της έλεγαν ότι δεν έχουν το δικαίωμα. Τους τράβαγε. Κάποιος συγκινήθηκε και την ακολούθησε. Φτάνοντας είχε γίνει η δολοφονία και αντί να συλλάβουν το δολοφόνο, έβγαλαν χειροπέδες για τον Παύλο ο οποίος σήκωσε την μπλούζα του και λέει «Με μαχαίρωσε θα με συλλάβετε και από πάνω;». Και έδειξε το δολοφόνο του λέγοντας «Με μαχαίρωσες και φεύγεις». «Είπαμε όχι και μαχαίρια» είπε η αστυνομικός τότε, που σημαίνει ότι γνωρίζανε από πριν. 8 αστυνομικοί που δεν έκαναν τίποτα απολύτως. Υπήρχε ένα όχημα της αστυνομίας, που είδε το συμβάν…».

Όσο περιγράφει η Μάγδα Φύσσα δύο χρυσαυγίτες γελάνε με αποτέλεσμα να τους αποδοκιμάσει το κοινό.

Η Μάγδα Φύσσα συνεχίζει: «Ο δολοφόνος μπαίνοντας στο περιπολικό τους λέει «δικός σας είμαι». Εκείνοι δεν κατάλαβαν. Τον ρώτησαν «αστυνομικός είσαι;». Και εκείνος απάντησε «όχι, της Χρυσής Αυγής». Οι αστυνομικοί τότε είπαν «τι δουλειά έχουμε εμείς με αυτά;». Με το που γίνεται η δολοφονία εξαφανίζονται όλο, 8 αστυνομικοί δεν συλλαμβάνουν κανέναν και χειροπέδες βάλαν στα παιδιά που πήγαν να κρυφτούν, σε αυτούς που είπε ο Παύλος ζήτησε να τρέξουν. Μέσα στο κρατητήριο μαζί με τα δικά μας παιδιά έχουν και τον δολοφόνο αλλά αυτός είναι στο κρατητήριο με το τηλέφωνό του και μιλάει κανονικότατα. Την ώρα που μαθαίνουν ότι ο Παύλος υπέκυψε, εκεί ζητάει να τον βγάλουν γιατί φοβήθηκε. Τα παιδιά δε γνώριζαν ότι είναι ο δολοφόνος. Ένας αστυνομικός του λέει να πάει στον τρίτο μόνος του και να ζητήσει να τον βάλουν σε γραφείο».

Δυο παιδιά που έχουν γυρίσει από το φροντιστήριο και έχουν δει όλο το περιστατικό, όπως περιγράφει η Μάγδα Φύσσα, «βρήκαν το θάρρος για την ηλικία τους να πάνε στο ΑΤ να καταθέσουν ό,τι είδαν. Φτάνοντας βλέπουν τον δολοφόνο να κάθεται έξω. Ειδοποιούν τον διοικητή ότι αυτός σκότωσε τον Παύλο».

Και συνεχίζει: «Είναι πολλά που πρέπει αν διαχειριστούμε μετά. Ο τρόπος. Ότι ένα ολόκληρο τάγμα έφτασε στο Κερατσίνι με σκοπό να σκοτώσει. Ήρθε για να σκοτώσει».

O πρόεδρος απευθύνει ερωτήσεις – διάλογοι από το Golden Dawn Watch 

«Δεν είναι θάνατος, είναι δολοφονία»

Πρ: Αν και εσείς δεν είστε αυτόπτης, είναι ο κ. Μελαχροινόπουλος που τον έχουμε εδώ, η Χρύσα δεν είναι μάρτυρας;
Μάγδα: Ναι, και υπάρχει και στο βίντεο και αποδεικνύεται περίτρανα πώς ήρθε και πώς σκότωσε.
Πρ: Η χρύσα ήταν μέσα είπατε;
Μ. Φύσσα: Ναι, ήταν μέσα.
Πρ: Εκεί που ήταν ο Άγγος, ο Τσαλίκης και Μιχάλαρος, έγινε κάποια παρεξήγηση;
Μ. Φύσσα: Καμία.
Πρ: Δεν ανταλλάξανε κάτι, ούτε κοιταζόντουσαν;
Μ. Φύσσα: Εάν κοιτούσαν προκλητικά οι άλλοι δεν το ξέρω.
Πρ: Ήταν κάπως περίεργα ντυμένα τα παιδιά;
Μ. Φύσσα: Σίγουρα το περίεργο ντύσιμο το είχαν εκείνοι.
Πρ: Όταν η μπλούζα είναι ανάποδα φαίνεται ότι είναι της ΧΑ;
Μ. Φύσσα: Τις φορούσαν ανάποδα για να μη φαίνεται, όμως τα παντελόνια ήταν παραλλαγής.
Πρ: Δεν τους ήξερε η παρέα του Παύλου από πριν ότι είναι Χρυσαυγίτες;
Μ. Φύσσα: Δεν ήξερε και κανείς ότι στο μαγαζί αυτό μπορεί να μαζευόντουσαν.
Πρ: Ο σύζυγός σας λέει ότι ήταν στέκι Χρυσαυγιτών.
Μ. Φύσσα: Δεν το ξέραμε. Ο συζυγός μου αν το είπε είπε ότι ήταν στέκι, εμείς δεν γνωρίζαμε.
Πρ: Είπατε για κινητικότητα στα τηλέφωνα μέσα στο Κοράλι, Τι ήταν αυτό;
Μ. Φύσσα: Ναι, ήταν από τους δύο που εκ των υστέρων βγήκαν τα στοιχεία αυτά.
Πρ: Κινητικότητα τι εννοείτε;
Μ. Φύσσα: Ότι μιλάγανε στο τηλέφωνο με μία νευρικότητα.
Πρ: Και αφορούσε τα παιδιά αυτό; Πώς το συνέδεσε η Χρύσα ότι ειναι σημαντικό στοιχείο αυτό;
Μ. Φύσσα: Εννοείται ότι μετά το συνέδεσε. Από τα μηνύματα που βρέθηκαν μετά. Μετά αρχίζεις να συλλέγεις στοιχεία και μην ξεχνάμε ότι οι συλλήψεις ξεκίνησαν 10 μέρες μετά.
Πρ: Άγγος και οι υπόλοιποι φύγαν πριν από τα παιδιά;
Μ. Φύσσα: Περιμέναν, ήταν χωρίς οχήματα εκεί, ο Άγγος είναι πάρα πολύ δίπλα εκεί μένει στην Παύλου Μελά, και ο Τσαλίκης επίσης, ο Μιχάλαρος το ίδιο.
Πρ: Πώς δικαιολογείτε την κινητοποίηση; Γιατί έγιναν στόχος ο Παύλος και η παρέα του;
Μ.Φύσσα: Εκ των υστέρων, λοιπόν, και μαθαίνοντας, γιατί και εμείς δεν γνωρίζαμε πολλά πράγματα από τη ΧΑ, και από πού άλλωστε να το ξέρουμε, όταν η τηλεόραση το μόνο που έκανε ήταν να τους φτάχνει το προφίλ τους; Ούτε και με τη δολοφονία του Λουκμάν γνωρίζαμε τι είχε γίνει, παρόλο που έγινε από τους ίδιους. Μάθαμε ότι υπάρχει αυτή η οργάνωση. Το ξέραμε, μπήκαν και στη Βουλή, και από τα μηνύματα είναι ολοφάνερο, και από το χρόνο που έγιναν και από τα τηλεφωνήματα και την άρση του απορρήτου που έγινε, εκεί βρέθηκαν όλα, το πώς συνδέεται και το πώς έφτασαν τόσο γρήγορα στο «Κοράλι». Οι Καζαντζόγλου, Πατέλης, Λαγός. SMS ο Πατέλης, «όλοι τώρα στην τοπική».
Πρ: Ο Ρουπακιάς που έμενε;
Μ.Φύσσα: Νομίζω στη Νίκαια
Πρ: Γιατί κάπου διάβασα για Ταύρο.
Μ.Φύσσα: Εκεί, δεν ειναι μακριά.
Πρ: Πόσο απέχει;
Μ.Φύσσα: Από τη Νίκαια δεν είναι μακριά, και Νίκαια-Κερατσίνι επίσης ένα πεντάλεπτο με το αυτοκίνητο.
Πρ: Ήταν γνωστός ο γιος σας για κάποια δραστηριότητα;
Μ.Φύσσα: Μουσικός, ασχολιόταν με μουσική, τη ραπ μουσική
Πρ: Άλλες δραστηριότητες; Ήταν δημοφιλής; Κοινωνικός;
Μ.Φύσσα: Φυσικά και τον ξέρανε και ήξερε πολύ κόσμο, λόγω της δραστηριότητας που είχε που ήταν αλληλέγγυος και ένας ενεργός πολίτης. Ένας άνθρωπος κανονικός, αντιφασίστας, αντιρατσιστής, αλληλέγγυος απέναντι στον αδικημένο, σε οτιδήποτε είχε να κάνει με όλους αυτούς τους πονεμένους ανθρώπους.
Πρ: Θα μπορούσαν να τον ξέρουν εκεί στην περιοχή στην ΧΑ με αυτές του τις ιδιότητες;
Μ.Φύσσα: Και με αυτές τις δραστηριότητες. Με αυτές βασικά, αυτές τους ενοχλούσαν.
Πρ: Τους ενοχλούσε λέτε;
Μ.Φύσσα: Γιατί ήταν ακριβώς αντίθετος από αυτούς.
Πρ: Και η παρέα του εκείνο το βράδυ φαινόταν ότι ήταν σε αυτό το χώρο;
Μ.Φύσσα: Τα παιδιά αυτά της ραπ φορούσαν μια βερμούδα και μια μπλούζα, απλά ρούχα.
Πρ: Εσείς μου λέτε το «πώς». Σας λέω γιατί ξεκίνησε;
Μ.Φύσσα: Γιατί ξεκίνησε… Στο «Κοράλι» συγκεκριμένα;
Πρ: Εκεί δεν ξεκίνησε;
Μ.Φύσσα: Ήταν το στέκι των ΧΑυγιτών.
Πρ: Είπατε πριν ότι δεν το γνωρίζατε.
Μ.Φύσσα: Το μάθαμε εκ των υστέρων. Αν το ξέραμε δε θα πήγαινε ο Παύλος εκεί και μετά από τις συλλήψεις έρχονται πολλά άτομα, που αν δεν είναι κατηγορούμενοι ανήκουν εκεί.
Πρ: Εκεί δηλαδή τι έκανε;
Μ.Φύσσα: Προφανώς ήταν στόχος από πριν. Δεν έγινε εκέινη την ώρα. Οπότε τον είδαν εκεί, ειδοποιήθηκαν και αμέσως έφτασαν στο σημείο. Η ταχύτητα είναι το θέμα πως έφτασε ένα ολόκληρο τάγμα μέσα σε 10 λεπτά, πως συγκεντρώθηκε εκεί, έχει σημασία στην οργάνωση γι’ αυτό τη λέμε εγκληματική οργάνωση. Υπάρχει ιεραρχία, στρατιωτική δομή, εκπαίδευση, είναι όλα αυτά φανερά, με στοιχεία όχι λόγια. Αυτά βέβαια πριν τη δολοφονία δεν τα γνωρίζαμε.
Πρ: Σας είπε η Χρυσα αν έγινε κάποιο επεισόδιο στο Κοράλλι με τον κ. Άγγο;
Μ.Φύσσα: Η Χρύσα και ο Άγγος;
Πρ: Όχι με τη Χρύσα, με την παρέα του γιού σας
Μ.Φύσσα: Όχι, δεν το γνωρίζω.
Πρ: Είπατε ότι ο γιατρός σάς είπε ότι ήταν επαγγελματικό το χτύπημα;
Μ.Φύσσα: Ναι επαγγλεματικό, τρία θανατηφόρα χτυπήματα και το τρίτο στο πόδι να κόψει την αορτή.
Τα δύο χτυπήματα στην καρδιά ήταν ήδη θανατηφόρα.
Πρ: Οπότε ήταν επαγγελματιικό γιατί ήταν στην καρδιά;
Μ.Φύσσα: Αυτός που το έκανε ήταν εκπαιδευμένος.
Πρ: Σας το είπε ο γιατρός;
Μ.Φύσσα: Φυσικά, μου είπε ότι ακόμα και έξω από το νοσοκομείο να γινόταν δε θα προλαβαίναμε.
Πρ: Αυτά βέβαια τα ξέρετε από τον κ. Μελαχροινόπουλο ο οποίος ήταν παρών. Εσείς δεν ήσασταν παρούσα. Γνωρίζετε εάν ήταν σε άμυνα;
Μ.Φύσσα: Ο Ρουπακιάς; Όχι βέβαια
Πρ: Υπάρχει αυτός ο ισχυρισμός, γι’ αυτό.
Μ.Φύσσα: Υπάρχει το βίντεο. Πόσο άνετα πήγε και χτύπησε.
Εισαγγελέας: Έχει περιέλθει σε γνώση σας κάποιο στοιχείο ότι ο γιος σας ήταν στόχος από πριν;
Μ.Φύσσα: Έχω ακούσει ναι, τηλεφωνικές συνομιλίες που βγήκαν μετά τις συλλήψεις. Ο Δεβελέκος το λέει ότι «το ψάχναμε το μπαστάρδι, τώρα θα τραγουδάει στον παράδεισο». Ο Αποστόλου λέει ότι τον ψάχνανε, ότι ήταν στόχος και αν δεν κάνω λάθος ο Αποστόλου μιλάει με μία κυρία και λέει «ναι ήταν, γιατί ο δολοφόνος εκπαιδεύτηκε για αυτό ήταν εκπαιδευμένος».
Εισ: Μας είπατε ότι είπε ο γιος σας σε δύο κοπέλες να πάνε σπίτι;
Μ.Φύσσα: Ναι.
Εισ: Μετά είπε στους άντρες «τώρα τρέχουμε»;
Μ.Φύσσα: Ναι
Εισ: Είπατε ότι δεν έτρεξε, έμεινε εκεί. Θεωρείτε ότι το έκανε γιατί είναι ταπεινωτικό να τρέχεις ή για να σώσει τους φίλους του;
Μ.Φύσσα: Είναι και τα δύο, ταπεινωτικό δεν είναι να τρέχεις. Σίγουρα.
Εισ: Δεν είναι ταπεινωτικό να τρέχεις όταν σε κυνηγάνε;
Μ.Φύσσα: Η αξιοπρέπειά του δεν του επέτρεπε να τρέξει. Ήταν στο σπίτι του. Στη γειτονιά του. Δε θα έτρεχε. Ήθελε όμως να σώσει τα παιδιά. Δε θα είχε τον έλεγχο αν ήταν όλοι μαζί. Πίστευε ότι θα μπορέσει να τα βγάλει πέρα μαζί τους. Δυνατό παιδί ήταν και μπορούσε να ανταπεξέλθει μόνο με ξύλο, δεν περίμενε βέβαια αυτό.
Εισ: Μάθατε εκ των υστέρων ότι ο γιος σας είχε κάτι πάνω του που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως όπλο;
Μ.Φύσσα: Τίποτα απολύτως, το τσαντάκι του.
Εισ: Η παρέα του; Μάθατε;
Μάγδα: Ούτε η παρέα του
Εισ: Είπατε συνελήφθησαν τα άτομα στην παρέα του, με ποια κατηγορία, μάθατε;
Μάγδα: Με ποια κατηγορία; Όχι.
Εισ: Τους αποδοθήκαν κατηγορίες;
Μάγδα: Όχι.
Εισ: Ενώ από την άλλη πλευρά δεν έγιναν συλλήψεις;
Μάγδα: Καμία.
Εισ: Είπατε ότι ο κ. Ρουπακιάς μίλησε με τον γιο σας λίγο πριν.
Μάγδα: Ναι, ναι.
Εισ: Αυτή η στιχομυθία; Μπορείτε να την επαναλάβετε;
Μάγδα: Δεν κατάλαβα.
Εισ: Τη στιχομυθία του Ρουπακιά με τον γιο σας.
Μάγδα: Ρώτησε ποια είναι η Κεφαλληνίας και ο γιος μου είπε «φίλε μου, αυτή εδώ είναι».
Εισ: Πώς την εξηγείτε εσείς;
Μ.Φύσσα: Σίγουρα ήξερε ποια είναι η Κεφαλληνίας. Απλά για να αναγνωρίσει το θύμα.
Εισ: Σωματικά, ως σωματοδομή, ο γιός σας ήταν ψηλότερος;
Μ.Φύσσα: Πιστεύω ψηλότερος. Δεν τον έχω μετρήσει τον δολοφόνο, αλλά ο γιος μου ήταν 1,85,
και ψηλός και δεμένος.
Εισ: Τον έχετε δει
Μ.Φύσσα: Ναι τον έχω δει
Εισ: Μπορεί να ήθελε να τον δει για να τον μετρήσει.
Μ.Φύσσα: Μπορεί ναι βεβαίως. Τον μέτρησε. Με ποιόν έχει να κάνει, ναι, και πως θα πάει.
Εισ: Γιατί λέτε το θεωρείτε απίθανο να μην ήξερε το δρόμο.
Μ.Φύσσα: Το θεωρώ απίθανο αφού εκεί άφησε και άλλους.
Εισ: Είπατε ότι ο γιος σας άρχισε να φωνάζει «με μαχαίρωσε».
Μ.Φύσσα: Ναι. Γιατί πήγε με άνεση να μπει στο αυτοκίνητό του να φύγει.
Εισ: Κι ότι πήγαν να τον συλλάβουν.
Μ.Φύσσα: Ναι τον Παύλο.
Εισ: Πώς το εξηγείτε;
Μ.Φύσσα: Δεν μπορώ, και ούτε και οι αστυνομικοί δεν μπόρεσαν, που ήρθαν εδώ ως μάρτυρες.
Εισ: Αν δεν τον είχε μαχαιρώσει;
Μ.Φύσσα: Σίγουρα θα είχε φύγει. Το είχαν κανονισμένο να φύγει και τους χάλασε τα σχέδια γιατί άντεξε 4 λεπτά με 3 μαχαιριές ο Παύλος και ταυτόχρονα είχε έρθει και το όχημα της αστυνομίας. Οπότε τα παιδιά οι αστυνομικοί εκείνοι τους ήταν εντελώς άγνωστο το γεγονός, και απλά επειδή ήταν υπηρεσία εκείνη την ώρα, κάνανε το καθήκον τους.
Εισ: Στο Κοράλλι είπατε δεν είχε ξαναπάει.
Μ.Φύσσα: Δεν ξέρω αν ήταν με αυτή την ονομασία αλλά ήταν πολλά χρόνια στη γειτονιά σαν καφέ. Όταν άνοιξε, ο Παύλος ήταν σε ηλικία Γυμνασίου. Πήγαιναν εκεί και έπαιζαν τάβλι, σκάκι κλπ. Το πώς άλλαξε ο χώρος, δεν πήγαινα εκεί για πολλά χρόνια. Το στέκι του ήταν ο Κορυδαλλός και όχι εκεί
Εισ: Κάποιος άλλος από την παρέα χτυπήθηκε;
Μ.Φύσσα: Ο Μελαχροινόπουλος και ο Κοντονικόλας εκείνο το βράδυ και στη συνέχεια χτυπήθηκαν και άλλοι.
Εισ: Τον είχε ξανασυναντήσει ο γιός σας τον κ. Ρουπακιά;
Μ.Φύσσα: Φυσικά και όχι
Εισ: Ξέρετε ποιός έστειλε το sms από το Κοράλι;
Μ.Φύσσα: Ο Άγγος στον Καζαντζόγλου.
Εισ: Ξέρετε αν αυτοί ήταν μέλη στην Τ.Ο.;
Μ.Φύσσα: Ο Καζαντζόγλου ήταν στο πενταμελές Νίκαιας με πυρηνάρχη τον Πατέλη.
Εισ: Στη συνέχεια ξέρετε για τα υπόλοιπα sms;
Μ.Φύσσα: Ξέρω ότι ο Άγγος στον Καζαντζόγλου, ο Καζαντζόγλου στον Πατέληκαι ο Πατέλης στον Λαγό.
Εισ: Ο κ. Πατέλης τι είναι;
Μ.Φύσσα: Πυρηνάρης της Νίκαιας. Στο πενταμελές.
Εισ: Και ο Καζατζόγλου ποιον ενημέρωσε;
Μ.Φύσσα: Τον Λαγό.
Εισ: Ο οποίος τι ήταν;
Μ.Φύσσα: Υπεύθυνος Πειραιά.
Εισ: Η υπόθεση Λουκμαν που μας είπατε ;
Μ.Φύσσα: Αυτό είναι με την ιεραρχία που υπάρχει στην οργάνωση, η ιεραρχία είναι αυτή, κανείς δεν κάνει κάτι αν δεν πάρει εντολή.
Εισ: Στη συνέχεια; Αυτοί που ήρθαν έξω από το «Κοράλι» πιστεύετε ότι ενημερώθηκαν από κάποιους;
Μ.Φύσσα: Είπα ο Πατέλης έστειλε sms «Όλοι στην τοπική τώρα. Οι κοντινοί δεν περιμένουμε μακρινούς».
Εισ: Μας είπατε για την υπόθεση Λουκμάν. Τι υπόθεση ήταν αυτή;
Μ.Φύσσα: Ήταν το παλικαράκι, ο Πακιστανός που πήγαινε στη δουλειά του τρεισήμιση το πρωί και δύο μέλη της ΧΑ τον μαχαιρώσαν στα Πετράλωνα με τον ίδιο τρόπο που μαχαιρώθηκε και ο Παύλος γιατί ήταν Πακιστανός απλά και δεν τον θέλανε.
Εισ: Είπατε ότι όταν έτρεχαν ο γιος σας και η παρέα του ακούγονταν φωνές που έλεγαν;
Μ.Φύσσα: Κότες, τους βρίζανε.
Εισ: Με απειλητικό περιεχόμενο;
Μ.Φύσσα: Και απειλητικό.
Εισ: Πιο συγκεκριμένα θυμάστε ;
Μ.Φύσσα: «Θα σας γαμήσουμε, θα σας σκοτώσουμε».
Και συγκεκριμένα, απάντησε ο Παύλος «τι θα κάνετε ρε; θα μας σκοτώσετε;» και αυτό έκαναν. Βρίζανε ναι, τώρα, εντάξει, δε μου έρχονται και στο μυαλό όλες, τους έχουμε ακούσει, άλλωστε.
Εισ: Μετά το θάνατο του γιού σας…
Μ.Φύσσα: Δεν είναι θάνατος, είναι δολοφονία.
Εισ: Εσείς έχετε δικαίωμα να το λέτε έτσι, εγώ θεσμικά δεν μπορώ πριν την αμετάκλητη απόφαση.

«Έχουμε ιεραρχία, είναι ο Μιχαλολιάκος, αρχηγός της οργάνωσης, ο Λαγός περιφερειάρχης, ο πυρηνάρχης και όλα τα μέλη»

Μ.Φύσσα: Ναι. Στο ίδιο σημείο όχι, όμως περιπτώσεις όπως έγιναν στις 13, λίγες μέρες πριν τη δολοφονία του παιδιού μου, είχε γίνει η επίθεση στο ΠΑΜΕ που από τύχη δεν υπήρχε νεκρός. Επιτέθηκαν με ρόπαλα με καρφιά καρφωμένα, με λοστούς και εκεί από τύχη δεν υπήρχε νεκρός, ένα είναι αυτό. Ένα άλλο είναι η επίθεση των αλιεργατών πριν, εκεί στην κυριολεξία σακατέψανε και αν ζει, από θαύμα ζει, και εκεί ήταν η ομάδα του Περάματος με πυρηνάρχη τον Πανταζή. Στον Μελιγαλά, τα είδαμε και στην τηλεόραση αυτά που κι εκεί καμία σύλληψη δεν είχε γίνει και αυτό που αποδεικνύεται τελικά είναι ότι υπήρχε μία κρατική ασυλία, σε μια τρομοκρατική εγκληματική οργάνωση που κυκλοφορούσε ανενόχλητα και σκότωνε αθώους πολίτες.
Εισ: Ο μεγαλύτερος στην παρέα του Φύσσα ποίος ήταν;
Μ.Φύσσα: Ο γιός μου
Εισ: Ο Ρουπακιάς είχε κάποια ιδιότητα στο κόμμα;
Μ.Φύσσα: Στο χώρο, στο κόμμα ήταν ταμίας, στην οργάνωση στη Νίκαια ήταν στο πενταμελές.
Εισ: Ευχαριστώ.
Πρ: Στο αυτοκίνητο είπατε ποιά ατομα ήταν;
Μ.Φύσσα: Ο Καζατζόγλου.
Πρ: Πώς το ξέρετε αυτό;
Μ.Φύσσα: Είχε ξεχάσει το κινητό του εκεί, και τον είδανε και οι μάρτυρες στο σημείο, και απ’ ότι είχε πει ο Μελαχροινόπουλος, ήταν και η σύζυγος του Άγγου.
Πρ: Δεν είναι κατηγορούμενη. Λέτε η εντολή ήταν από τον κ. Λαγό. Πώς το αιτιολογείτε;
Μ.Φύσσα: Υπάρχει μια ιεραρχία και αποδεικνύεται και από το σκεπτικό, αυτής της Ε.Ο., ότι δεν γίνεται τίποτα χωρίς εντολή, ο μικρότερος δεν μπορεί να κάνει τίποτα αν δεν πάρει εντολή από το μεγαλύτερο. Έχουμε ιεραρχία, είναι ο Μιχαλολιάκος, αρχηγός της οργάνωσης, ο Λαγός περιφερειάρχης, ο πυρηνάρχης και όλα τα μέλη.
Πρ: Βουλευτής ήταν ο κ. Λαγός;
Μ.Φύσσα: Ναι, και όλοι ήταν βουλευτές.
Πρ: Ως βουλευτής ήταν υπεύθυνος στη Νίκαια;
Μ.Φύσσα: Στην β’ Πειραιά.
Πρ: Καλά έχουμε και το sms.

«Οι απειλές συνεχίστηκαν σε βάρος μας»

Μ.Φύσσα: Έχω να σας πω όμως και άλλα, ότι μετά από αυτό δεν σταμάτησαν οι απειλές, οι απειλές συνεχίστηκαν σε βάρος μας. Με το να περνάνε κάτω από το σπίτι, να βεβηλώνουν το μνημείο. Πενήντα μέρες περάσανε και το μνημείο του παιδιού ήδη έχει βεβηλωθεί τέσσερις φορές. Συνεχώς υπάρχει μια κινητικότητα. Ακόμα και σήμερα μπορεί να περάσουν να πετάξουν έντυπα. Στις αρχές περνάγανε και κάτω από το σπίτι μας με τις μπλούζες. Και φυσικά δεν ξεχνάμε τους μάρτυρες που ήρθαν να καταθέσουν στον Κορυδαλλό που χτυπηθήκανε άγρια, βρεθήκαν στο νοσοκομείο και μετά επίσης στον κοινωνικό χώρο που λέγεται «Φαβέλα»…
Πρ: Ποιοι μάρτυρες χτυπήθηκαν;
Μ.Φύσσα: Ο Ξυπόλητος και ο Μαντάς. Μετά από αυτό χτυπήθηκε η δικηγόρος μας, Ελευθερία Τομπατζόγλου,
και εκείνη από θαύμα γλίτωσε, δεν τη σκοτώσανε, ο Λαζάρου, ένα παιδί, φοιτητής εδώ, δε σταματήσανε, συνεχίσανε.
Πρ: Η πολιτική αγωγή έχει το λόγο.
[Φτιάχουν τα μικρόφωνα. Θα πρέπει ο δικηγόρος που θέτει ερώτημα να στέκεται σε συγκεκριμένη θέση. Αστυνομικός με φουλ φέις κουκούλα φτιάχνει το μικρόφωνο]
Τομπατζόγλου [υποστήριξη κατηγορίας]: Να σας ρωτήσω, κυρία Φύσσα, μεσολάβησε κάτι από τη στιγμή που ο γιός σας και η παρέα του βγήκαν από το «Κοράλλι» μέχρι τη στιγμή που βρέθηκαν Τσαλδάρη και Κεφαλληνίας;
Μ.Φύσσα: Ναι, μεσολάβησε ένας εκ των οποίων είναι και μάρτυρας, η ιδιότητά του, συστήθηκε ως ειδικός φρουρός, ο οποίος πήγαινε από τη μία πλευρά των χρυσαυγιτών και έδινε οδηγίες. Έλεγε στα παιδιά να μη φοβούνται και ότι αυτός είναι εκεί. Ο Παύλος είπε εκεί «δεν έχω να φοβηθώ κάτι, έχω μάθει να περπατάω ελεύθερος». Δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τον ρόλο του, όμως μετά, που ήρθε ως μάρτυρας, ακούσαμε να λέει την αλήθεια, δεν είπε κάτι αλλιώτικο.
Τομπατζόγλου: Όπως ξέρετε, οι βουλευτές της ΧΑ κατηγορούμενοι διαχωρίζουν τη θέση του κόμματος από τη συγκεκριμένη πράξη του Ρουπακιά και των λοιπών συγγνενών. Υπάρχει κάποια συμπεριφορά από αυτούς προς την πλευρά σας που να δείχνει ότι δεν έχουν κάποια συμμετοχή;
Μ.Φύσσα :Η συμπεριφορά τους μετά ήταν ότι αποποιηθήκανε οποιαδήποτε συμμετοχή, ότι ηταν μόνος του, ότι δεν τον ξέρανε, ενώ παρ’ όλα αυτά υπάρχουν τηλεφωνήματα που αποδεινύουν ότι και τον ξέρανε και πολύ αποδεικτικό υλικό που υπάρχει που αποδεικνύει ότι τον γνώριζαν και τον εκπαίδευσαν μια χαρά. Ένα είναι αυτό, το άλλο είναι ότι μέχρι και τώρα δεν παραδέχονται ότι έχουν κάποια σχέση.
Τομπατζ: Την ευθύνη την έχει αναλάβει κάποιος;
Μ.Φύσσα: Φυσικά, ο αρχηγός ως πολιτική ευθύνη, ενώ στην αρχή δεν τον γνωρίζανε, δεν τον ξέρανε μετά κάποια στιγμή ανέλαβε την πολιτική ευθύνη.
Συρίγος: Κυρία Φύσσα, είπατε ότι ο γιος σας ήταν στοχοποιημένος από πριν. Για ποιο λόγο; Αναφέρεται στα τραγούδια του σε κάτι συγκεκριμένο;
Μ.Φύσσα:Ναι, είναι οι στίχοι του, κάποια τραγούδια του είναι αντιφασιστικά και φυσικά αυτά δεν τους αρέσανε.
Συρ: Στη γειτονιά υπάρχει κάποιος από τους κατηγορούμενους; Γιατί είναι άλλο αν ξέρω κάποιον σαν καλλιτέχνη και άλλο αν τον ήξερε κάποιος από εκεί;
Μ.Φύσσα: Μπορούσε να τον ξέρει και ο Άγγος και ο Μιχάλαρος γιατί και δούλευε στη Ζώνη [ναυπηγοεπισκευαστική] για 8 χρόνια και αυτοί εκεί εργάζονται, μπορούσαν να τον ξέρουν και από εκεί. Επίσης ο Τσορβάς το έχει παραδεχτεί ότι τον ήξερε ως καλλιτέχνη και τον είχε ακούσει. Και ο Καζαντζόγλου τον γνώριζε.
Συρ: Αναφερθήκατε στην οργάνωση και την κινητοποίηση ενός τάγματος εφόδου, σας θυμίζει κάτι; Το έχετε ξαναδεί αυτό σαν τρόπο δράσης, σαν κινητοποίηση ενός τάγματος εφόδου;
Μ.Φύσσα: Τι εννοείτε; Τα χρόνια αυτά;
Συρ: Αν σας θυμίζει ο τρόπος που κινητοποιήθηκε το τάγμα κάποια άλλη επίθεση.
Πανταζή: Αυτό ειναι ζητούμενο, κύριε συνάδελφε, μην το θέτετε εξαρχής.
Μ.Φύσσα: Συγγνώμη, ένα διάλειμμα μπορεί να γίνει για να πάρω και το χάπι μου;
Πρ: Πόση ώρα θέλετε; Τρία τέταρτα;
Παπαδέλλης: Να επιστρέψουμε στις 12 για να πάρω μια αναβολή;
Πρ: Επιστρέφουμε στις 12.
Το δικαστήριο διέκοψε στις 11:07 έως τις 12 περίπου.

– Ώρα 12:03
Προσέρχεται ο κρατούμενος κατηγορούμενος Λαγός.
– Συνέχιση της διαδικασίας 12:03.

Προσέρχεται ο κρατούμενος κατηγορούμενος Λαγός.

Η Μάγδα Φύσσα κάθεται στη θέση του μάρτυρα.

«Ο Παύλος ήταν αντιφασίστας, αντιρατσιστής και αλληλέγγυος» 

Συρίγος [συνήγορος υποστ. κατηγορίας]: Να συνεχίσω. Κα Φύσσα, είπατε ότι ο Παύλος ζήτησε να τρέξουν, αυτός έμεινε, είπατε ότι δεν θεωρείτε ότι ο κατηγορούμενος ήταν σε άμυνα, από όλα αυτά που έχετε δει, ξέρετε και όπως ξέρετε τον γιο σας, γιατί ειπώθηκε ότι ήταν και μια απλή ανθρωποκτονία; Θα μπορούσε μόνος του να διαπράξει αυτή τη δολοφονία;
Μάγδα: Σε καμία περίπτωση, γι’ αυτό και πήγε ολόκληρο τάγμα εκεί. Επειδή γνώριζαν ότι δεν υπήρχε περίπτωση να πέσει.
Πρ: Δεν ακούω αλλά συνεχίστε.
Μ. Φύσσα: Τώρα;
Πρ: Οκ.
Μ. Φύσσα: Η διάπλαση του σώματος του Παύλου, και γενικότερα, δεν υπήρχε περίπτωση να τον λυγίσει κανείς. Το ήξεραν. Γι’ αυτό πήγε ο Ρουπακιάς. Συγκεκριμένα πήγε για το λόγο αυτό, πήγε ολόκληρο τάγμα, ήταν τουλάχσιτον 30-40. Μπορεί και 50, δεν το γνωρίζουμε, γιατί δεν έγινε καμία σύλληψη εκείνο το βράδυ, και όσοι κατηγορούμενοι βρεθήκαν εδώ, ήταν από την άρση απορρήτου. Θέλω να πω ότι ήταν και στόχος, και με σχέδιο, και αυτό μόνο μία εγκληματική οργάνωση θα μπορούσε να το καταφέρει. Πηγαίνοντας εκεί, με τους μισούς να είναι μια μεγάλη ομάδα στο απέναντι πεζοδόρμιο, να βρίζουν, να φωνάζουν, να ποδοπατούν, να προκαλούν τρόμο, ομάδες οι οποίες φεύγανε δύο-τρεις μαζί και πηγαίνανε, χτυπάγανε, φεύγανε πήγαιναν άλλοι. Κάτω δεν τον ρίξανε, και το σχέδιο ήταν βέβαια ο Ρουπακιάς να πάει να δολοφονήσει, να δολοφονήσει ήρεμα, αφού έκανε τον γύρο, και το θύμα γνώρισε, έκανε το γύρο, πάει ανάποδα, και εκεί που γινόντουσαν τα χτυπήματα, ερχόντουσαν άλλοι και φεύγανε, του ανοίγουν το δρόμο, κατεβαίνει από το αυτοκίνητο, μαχαιρώνει και φεύγει. Είναι καθαρά οργανωμένο σχέδιο. Και αυτό είναι ένα σχέδιο που είναι από την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή. Η οποία την περίοδο εκείνη ήταν και κοινοβουλευτικό κόμμα.
Συρίγος: Είπατε ότι μετά τη δολοφονία βεβηλώσαν το μνημείο και πετάγανε τα φλάιερς, αυτά γράφανε πάνω Χ.Α.;
Μ. Φύσσα: Ναι, το έχω δει. Υπάρχουν και φωτογραφίες.
Συρ: Ακούσαμε και εδώ, διάφορους κατηγορουμένους να αποποιούνται την ευθύνη, ότι δεν ξέρανε καθόλου τον Ρουπακιά, όλα αυτά τα πρόσωπα, από την κορυφή μέχρι τον πάτο, ανθρώπινα κάποιος από αυτούς έχει έρθει ποτέ να σας πει: «συγγνώμη, λυπάμαι», «συλλυπητήρια για το γιό σας»;
Μ. Φύσσα: Ποτέ. Κανείς. Όχι μόνο δεν έχουν ζητήσει συγγνώμη – και φυσικά ποιός θα την δεχόταν; – ποτέ, κανείς. Αντίθετα, έχουμε στοχοποιηθεί επειδή τους έχουμε κατηγορήσει. Ακόμα και τώρα συγγενείς των κατηγορούμενων, γιατί δυστυχώς πολλοί είμαστε στην ίδια γειτονιά, συγγενείς, παιδιά, σύζυγοι, μας κοιτάνε περίεργα, σαν να κάναμε εμείς κακό σε αυτούς και όχι αυτοί σε εμάς.
Παπαδοπούλου Χρ. [υποστ. κατηγορίας]: Κυρία Φύσσα, κάποια πράγματα για τον Παύλο, πόσων χρονών ήταν, αναφερθήκατε στη μουσική.
Μ. Φύσσα: Η μουσική ήταν η μεγάλη του αγάπη. Όμως λόγω της οικογενειακής οικονομικής κατάστασης ήταν αδύνατο να ασχοληθεί με αυτό και έπρεπε να ασχοληθεί με άλλα επαγγέλματα για τα προς το ζην. Έχει δουλέψει σε πολλές δουλειές, ήταν 34 χρονών όταν δολοφονήθηκε. Σήμερα θα ήταν 43 αλλά δεν τον αφήσανε να ζήσει. Έκανε πολλές δουλειές και δεν είχε πρόβλημα να δουλέψει σε οτιδήποτε, αρκεί να έχει τα προς το ζην του και να καλύπτει τη μεγάλη του αγάπη, τη μουσική. Σε όλα αυτά τα χρόνια έχει δουλέψει και ηλεκτρολόγος, και σε μηχανουργείο, και στα καράβια, στις επισκευές. Αρκετά χρόνια, και τα τελευταία χρόνια, η δουλειά του ήταν στον καλλιτεχνικό χώρο, Διοργάνωνε συναυλίες, έκανε συναυλίες, στην ουσία με αυτό.

Παπ: Η κοινωνική του δράση, σαν πολίτης στη γειτονιά του, στον Πειραιά, είχε κάποια δράση;
Μ. Φύσσα: Φυσικά και είχε. Ήταν αντιφασίστας, αλληλέγγυος, βοηθούσε όπου μπορούσε και όπου χρειαζόταν, μεγάλο του όραμα να μπορέσει να κάνει πολυχώρο που θα μάζευε όλα τα παιδιά που, κατά κάποιο τρόπο, ήταν στο δρόμο, είχαν χάσει το δρόμο τους ή δεν μπροούσαν να αναταπεξέλθουν σε αυτά που ήθελαν να κάνουν. Γενικότερα ήταν ένας ενεργός πολίτης και ακτιβιστής.
Παπ: Είπατε ότι τα τραγούδια του είχαν και αντιφασιστικό χαρακτήρα, θυμάστε κάποια;
Μάγδα: Ναι το ένα είναι το «γάμα τους», το «εκτός ελέγχου» που αναφέρεται και στον Γρηγορόπουλο και στον Τζουλιάνι, στην Ιταλία που τον δολοφόνησαν, και άλλα που δε θυμάμαι τώρα.
Παπ: Λίγο για το όχημα του Ρουπακιά: ήρθε μόνος του με του αμάξι, εννοώ το αμάξι ήρθε μόνο του στο σημείο στο Κερατσίνι;
Μ. Φύσσα: Όχι. Προηγείτο ενός κομβόι.
Παπαδ: Από τι οχήματα;
Μ. Φύσσα: Από μηχανάκια και άλλο ένα όχημα.
Παπαδ: Τα άτομα αυτά πάνω στα μηχανάκια;
Μ. Φύσσα: Ήταν… ήρθαν από τη Νϊκαια. Ήταν όλοι αυτοί που πήραν το μήνυμα από τον Πατέλη.
Παπαδ: Όταν λέτε από τη Νίκαια, το μήνυμα που είπατε ότι καλούσε τα μέλη της οργάνωσης να εμφανιστούν άμεσα;
Μ. Φύσσα: Συγκεκριμένα στο Κοράλι, στο […] κάποιοι δικοί τους είχαν θέμα. Νομίζω το μήνυμα τους έλεγε στη Νίκαια.
Παπαδ: Στα γραφεία της ΧΑ;
Μ.Φύσσα: Ναι, που είναι Καισαρείας… κάτι.
Παπαδ: Αν μπορείτε, από τη στιγμή που βγαίνουν τα παιδιά έξω, βλέπουν τους χρυσαυγίτες, είναι μπλοκαρισμένα τα αμάξια τους, είπατε για το Χατζησταμάτη, τον ειδικό φρουρό, μπορείτε να πείτε τι συνέβη στα άτομα της ΧΑ που ήρθαν έξω από το Κοράλι;
Μ.Φύσσα: Δεν έχω καταλάβει την ερώτηση.
Παπαδ: Όταν φεύγει ο Παύλος, οι χρυσαυγίτες τι κάνουν απ’ έξω;
Μ. Φύσσα: Αρχίζουν να φωνάζουν. Εκεί είναι που μεσολαβεί ο Χατζησταμάτης και τους λέει να σταματήσουν και πάει στο παιδιά και τους λέει μην κάνετε τίποτα και εκεί ο Παύλος του λέει «εμείς δεν είχαμε σκοπό να κάνουμε τίποτα» και «έχω μάθει να περπατάω στη γειτονιά μου ελεύθερος».
Παπαδ: Τι απόσταση είναι το Κοράλι από το σπίτι σας;
Μ.Φύσσα: Είναι δύο στενά.
Παπαδοπ: Δηλαδή, στη γειτονιά του Παύλου;
Μ.Φύσσα: Φυσικά, στο σπίτι του είναι.

«Ρουπακιάς, Πατέλης, Καζαντόγλου ορκίζονται σε χιτλερικούς ύμνους» – Ομολογία στοχοποίησης 

Παπαδοπ: Αναφέρατε περιστατικά όπου έχουν καταδικαστεί πρωτοδίκως Χρυσαυγίτες: κομμουνιστές συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, Λουκμάν, αλιεργάτες. Μπορείτε να μας πείτε τι κοινό έχει ο Παύλος Φύσσας, ο Λουκμάν, οι κομμουνιστές συνδικαλιστές;
Μ.Φύσσα: Γατί είναι όλοι τους αντίθετοι με εκείνους. Η επίθεση στον Λουκμάν είναι ότι ήταν Πακιστανός, ήταν ρατσιστική. Η επίθεση στο ΠΑΜΕ ότι είναι αντίθετη με τους ίδιους, και ο ίδιος ο Λαγός λέει: «οι λακέδες της Ζώνης θα φύγουν», είναι η επίθεση στους αλιεργάτες που επίσης είναι μετανάστες και αυτοί εχθροί τους. Επίσης το χτύπημα στον Λαζάρου ήταν και αυτό, φυσιογνωμικά δεν τους άρεσε, πολύ απλά θεωρούσαν ότι είναι αντίθετος από αυτούς και τον σαπάκιασαν.
Παπαδοπ: Τι είδους οργάνωση ήταν η ΧΑ που είχε ως στόχο αντιφαστίστες, μετανάστες αναρχικούς; Τι είδους;
Μ. Φύσσα: Εγκληματική οργάνωση που μην ξεχνάμε ότι είναι ένα πολιτικό κόμμα.
Παπαδοπ: Και η ιδεολογία της ΧΑ;
Μ. Φύσσα: Ναζιστική βέβαια. Μία ναζιστική εγκληματική οργάνωση.
Παπαδοπ: Έχετε ακούσει κάποιες δηλώσεις που δείχνουν ότι η προσέγγιση της ήταν ο ναζισμός;
Μ. Φύσσα: Έχω δει βίντεο στη Νέδα, στο οποίο είναι εκεί και ο Ρουπακιάς και ο Πατέλης και ο Καζαντζόγλου, οι οποίοι, νεοσύλλεκτοι, ορκίζονται σε χιτλερικούς ύμνους.
Δαλιάνη [συνήγορος υποστ. κατηγορίας]: Περιορισμένα και συμπληρωματικά, κα πρόεδρε. Κα Φύσσα, χρειάζεται τουλάχιστον μεγάλο απόθεμα ψυχής για να θυμάστε και να ξαναθυμάστε αυτά τα γεγονότα. Σε σχέση με την αναγνωρισιμότητα και τη στοχοποίηση του Παύλου, είπατε ότι έχει δουλέψει και στη Ζώνη του Περάματος;
Μ. Φύσσα: Βεβαίως το είπα. Περίπου οχτώ χρόνια ήταν στη Ζώνη.
Δαλιάνη: Το έχει ομολογήσει κάποιος κατηγορούμενος ότι τον ήξεραν από τη ζώνη του Περάματος;
Μ. Φύσσα: Δεν το θυμάμαι. Εάν τον θυμούνται θα είναι ο Μιχάλαρος και κάποιος άλλος.
Δαλιάνη: Μετά εκ των υστέρων σε συνομιλίες, συνομολόγησαν ότι ήταν στόχος ο Παύλος,
Μ. Φύσσα: Βέβαια, ο Δεβελέκος είπε «το ψάχναμε το μπαστάρδι».

Δαλιάνη: Αυτό δεν είναι ομολογία στοχοποίησης ότι τον ψάχνανε;
Μ. Φύσσα: Βεβαίως. Δεν τον έψαχνε ο Δεβελέκος. Όλη η οργάνωση.
Δαλιάνη: Να πάμε σε εκείνο το βράδ,υ σε σχέση με το διάλογο που είχατε με τον γιατρό στο νοσοκομείο, γιατί, σε σχέση με αυτό, δεν έχετε πλέον δευτερογενή γνώση από μάρτυρες. Σας είπε ο γιατρός ότι «το χτύπημα ήταν επαγγελματικό» και «δε θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα ακόμα, ακόμα κι αν ήταν απ’ έξω από το νοσοκομείο»;
Μ. Φύσσα: Και για το σημείο, και για το είδος, ότι έστριψε το μαχαίρι.
Δαλιάνη: Και αυτό έδειχνε μια εκπαίδευση;
Μ. Φύσσα: Βεβαίως.
Πανταζή: Μη λέτε τι έδειχνε. Αν έδειχνε κάτι.
Δαλιάνη: Είπατε για μια σειρά τηλεφώνων, όταν ο Πατέλης λαμβάνει το τηλέφωνο από τον Καζαντζόλου, γιατί δεν στέλνει το μήνυμα στην τοπική και παρεμβάλλεται ένα μηνυμα;
Μ. Φύσσα: Γιατί τίποτε δεν μπορούσε να γίνει αν δεν έπαιρνε το οκ από τον περιφερειάρχη και ο περιφερειάρχης σίγουρα το οκ από τον αρχηγό. Το έχουμε δει σε βίντεο του Πατέλη, όπου ετοιμάζει μια επίθεση στην Παναγίτσα και αναφέρει «τίποτα δεν μπορεί να γίνει αν δεν πάρουμε το οκ από το Γιάννη, από το Λαγό. Αν πάρουμε το οκ, ό, τι κινείται σφάζεται».
Δαλιάνη: Αυτό δηλαδή το βίντεο την είδατε αυτή την εικόνα να συμβαίνει, αυτό πραγματοποιήθηκε;
Μ. Φύσσα: Αυτό ακριβώς.
Δαλιάνη: Άγγος, Καζατζόγλου, Πατέλης είναι ισότιμοι ή είναι σε ιεραρχία;
Μ. Φύσσα: Ο Άγγος δεν είναι στο πενταμελές, ο Καζαντζόγλου είναι στο πενταμελές, ο Ρουπακιάς είναι, και ο Πατέλης πυρηνάρχης και ο Λαγός περιφερειάρχης.
Δαλιάνη: Κατόπιν της ιεραρχικής ενημέρωσης φτάνει το κομβόι στο Κοράλι με τις μηχανές και τα αυτοκίντηα. Αυτοί οι άνθρωποι που κατεβάινουν εκεί τι εμφάνιση έχουν;
Μ. Φύσσα: Στρατιωτική με τις αρβύλες, με παντελόνια ΧΑ.
Δαλιάνη: Και η κίνησή τους είναι ομοιόμορφη;
Μ. Φύσσα: και η κίνησή τους τρομοκρατούσαν με τα ποδοβολητά, με τις μηχανές, με τον όχλο να δημιοργούν κλίμα.
[Η πρόεδρος απευθυνόμενη στους φωτογράφους: Όχι την έδρα είπαμε!]
Δαλιάνη: Έχουν και οπλισμό;
Μ.Φύσσα: Φυσικά έχουν ρόπαλα, στυλιάρια και άλλα.
Δαλιάνη: Τα παιδιά, ο Παύλος και οι φίλοι του έχουν κάτι που μοιάζει με όπλο ώστε να προκαλέσουν το φόβο στην ομάδα που περιγράφετε;
Μ.Φύσσα: Δεν κυκλοφορούσαν ποτέ με κάτι στα χέρια τους, πόσω μάλλον ότι πήγαν να δούν την μπάλα, τίποτα άλλο δεν είχαν πάνω τους.
Δαλιάνη: Μέχρι τώρα από τη στιγμή που βρίσκονται απέναντι ο Παύλος και οι φίλοι του με την πολυάριθμη ομάδα, πριν εμφανιστέι ο Ρουπακιάς, αυτή η ομάδα επιτίθεται στον Παύλο;
Μ.Φύσσα: Πολλές φορές, σε κύματα, πηγαίνανε και φεύγανε σε κύματα, υπήρχαν και οι σταθεροί στο πεζοδρόμιο που τρομοκρατούσαν φωνάζοντας και βρίζοντας και φυσικά δίνοντας βήμα στους άλλους.
[Ο κατηγορούμενος Λαγός σημειώνει καθ’ όλη τη διάρκεια της κατάθεσης της κυρίας Μάγδας Φύσσα]
Δαλιάνη: Όταν κατεβαίνει ο Ρουπακιάς αυτοί τι κάνουνε; Δρούνε ανεξάρτητα;
Μ. Φύσσα: Ανοίγουν για να μπορέσει να περάσει, καταφέρουν χτυπήματα, μαζεύονται όλοι στο απέναντι πεζοδρόμιο και εξαφανίζονται γιατί ήξεραν τι ήρθε να κάνει ο Ρουπακιάς γι’ αυτό και όλο αυτό, καθυστερούσαν τον Παύλο.
Δαλιάνη: Μεταξύ Ρυπακιά και Παύλου υπάρχει οποιαδήποτε συμπλοκή ή διένεξη;
Μ.Φύσσα: Καμία απολύτως. Ούτε κουβέντα. Η μόνη κουβέντα ήταν όταν τον ρώτησε ποια είναι η Κεφαλληνίας και του είπε πολύ απλά «φίλε μου αυτή είναι» γιατί έτσι είχε μάθει να μιλάει.
Δαλιάνη: Και μετά παρκάρει;

Πρόεδρος έδρας: Μη αυτόπτης μάρτυρας είναι που λέει τα ίδια και τα ίδια 

Πρ: Τα έχει πει.
Μ. Φύσσα: Παρκάρει, πάει ανάποδα, ανάβει το τσιγάρο του, μαχαιρώνει και φεύγει.
Θεοδωρόπουλος [συνήγ. υποστ. κατηγορίας]: Είπατε ότι ο Παύλος δεν γνωριζόταν με τον Ρουπακιά. Είπατε ότι ο Ρουπακιάς δεν ήταν στο Κοράλι κι ότι ήταν στο αυτοκίνητο μπροστά στο κομβόι που ξεκίνησε από πού;
Μ. Φύσσα: από τη Νίκαια.
Θεοδ: Από πού; Τι ήταν εκεί;
Μ.Φύσσα: Καισαρείας, είναι τα γραφεία της ΧΑ.
Θεοδ: Μήπως θυμάστε τι του είπαν του Ρουπακιά όταν έφτασαν στα γραφεία της οργάνωσης;
Μ.Φύσσα: Πάνε να απεγκλωβίσουν δύο δικούς τους.
Οπλαντζάκης [συνήγ. Ρουπακιά]: Αυτό ειναι ερώτηση από την απολογία του Ρουπακιά, να περάσει στα πρακτικά αυτό.
Πρ: Από πού το ξέρετε;
Μ.Φύσσα: Από το δικαστήριο, από τη δικογραφία, γιατί; Απαγορεύεται;
Πρ: Τη δικογραφία την ξέρουμε και εμείς.
Θεοδ: Η δικογραφία, δεν ξέρω δυστυχώς πόσοι τη γνωρίζουν με τόση πληρότητα για να αποδειχθεί το αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται. Σας παρακαλώ, θέλω να κάνω τις ερωτήσεις μου με τη νηφαλιότητα που πρέπει.
Πρ: Τι θέλετε να πείτε, κε συνήγοε, μη αυτόπτης μάρτυρας είναι, που λέει αυτή την ώρα τα ίδια και τα ίδια, τα έχουμε ακούσει.
Θεοδ: Τα ίδια και τα ίδια; Μη αυτόπτης μάρτυρας; Που λέει τα ίδια;
Πρ: Εμείς ρωτάμε από πού το ξέρει.
Θεοδ: Κι εδώ τα είπε και φωναχτά. Τελοσπάντων. Ερώτηση: Ειδοποίηθηκε και πήγε εκεί που πήγε δεν ήταν δίπλα. Διαφορές δεν είχε. Ο Ρουπακιάς ως άτομο, ως αυτόνομη προσωπικότητα είχε κίνητρο, είχε λόγο να κάνει ό, τι έκανε στον Παύλο; Σαν άνθρωπος;
Μ.Φύσσα: Κανέναν λόγο δεν είχε.
Θεοδ: Όμως, παρόλο που δεν είχε;
Μ.Φύσσα: Σκότωσε, δολοφόνησε.
Θεοδ: Και σκότωσε υπό τις συνθήκες που είπατε. Ποιος είναι ο λόγος λοιπόν που ο Ρουπακιάς ως άτομο δεν μπορεί να σκοτώσει μόνος του;
Μ.Φύσσα: Ανήκει σε ναζιστική εγκληματική οργάνωση. [φασαρία από τους δικηγόρους υπεράσπισης]

«Οι κατηγορούμενοι πριν και μετά τη δολοφονία έχουν τηλεφωνική επικοινωνία»

Συνήγορος Γερμενή: Είναι σαφής η περιχάραξη του 224. Δε διέκοψα, κ. συνάδελφε, σέβομαι την κα. μάρτυρα, αλλά να τηρήσουμε τη δικονομική τάξη. Η ερώτησή σας δεν επιτρέπεται.
Πρ: Τα ίδια λέμε τώρα.
Θεοδ: Ας δούμε αν αυτό που θα ρωτήσω τώρα, αν έχει ειπωθεί, και μάλιστα 100 φορές. Πείτε μου, κα. Φύσσα, οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση του Παύλου, μεταξύ τους, πριν τη δολοφονία, έχουν τηλεφωνική επικοινωνία;
Μ.Φύσσα: Έχουν βέβαια.
Θεοδ: Μετά τη δολοφονία έχουν επικοινωνία;
Μ.Φύσσα: Έχουν και μετά αλλά σταματήσανε για λίγο για 4 λεπτά.
Θεοδ: Πότε δεν δουλεύουν τα τηλέφωνα;
Μ.Φύσσα: Την ώρα που γινόταν η δολοφονία, αυτό το διάστημα, 4-5 λεπτά.
Θεοδ: Είπατε για το σημείο της δολοφονίας και κάνατε τις περιγραφές, ότι ήσαν απέναντι 20, δεν ξέρω πόσοι, και κατά κύματα χτυπούσαν τον Παύλο. Ξέρετε αν και αυτόπτες μάρτυρες της περιοχής το έχουν επιβεβαιώσει;
Μ.Φύσσα: ναι το έχει επιβεβαιώσει και τα κορίτσια που ήταν μάρτυρες εκείνο το βράδυ εκει και ο τελευταίος μάρτυρας κατέθεσε τα ίδια. Κι επείσης, το κλίμα τρομοκρατίας το δημιούργησαν σε όλο τον κόσμο που εκείνη την ώρα από τα μπαλκόνια τους έβλεπαν. Δεν υπήρχε τρομοκρατία μόνο στα παιδιά, πολλοί φοβηθήκανε και δεν ήρθαν να καταθέσουν.
Θεοδ: Είπατε ότι έγινε η σύλληψη όπως έγινε, και τι έγινε στο ΑΤ, είχε ομολογήσει ο κ Ρουπακιάς ότι ήταν υπαίτιος αυτής της πράξης;
Μ.Φύσσα: Νομίζω ναι, ότι ομολόγησε.
Θεοδ: Το τηλέφωνό του το πήρε η αστυνομία;
Μ.Φύσσα: Όχι, το είχε μαζί του.
Θεοδ: Είναι φυσιολογικό αυτό από την πείρα σας;
Μ.Φύσσα: Όχι βέβαια, τα παιδιά τα είχαν κλεισμένα χωρίς να έχουν κάνει κάτι.
Θεοδ: Μέσα από το Τμήμα επικοινώνησε ο Ρουπακιάς και αν ναι με ποιόν;
Μ.Φύσσα: Με Πατέλη.
Θεοδ: Όταν τελείωσαν την επικοινωνία με τον Πατέλη, ο Πατέλης με ποιόν επικοινωνούσε;
Μ.Φύσσα: Με τον Λαγό και την επόμενη για να δούνε τι θα κάνουνε.
Θεοδ: Είπατε, 12:37 η ώρα ότι ο κ. Λαγός επικοινώνησε με το Μιχαλολιάκο;
Μ.Φύσσα: Ναι, προκύπτει αυτό.
Θεοδ: Αυτό το γεγονός, της δολοφονίας, ήταν συγκλονιστικό για τη γειτονιά, σωστά;
Μ.Φύσσα: Φυσικά, προφανώς όχι για όλους, αλλά για κάποιους ναι.
Θεοδ: Ειπώθηκε στον κ. Λαγό τι έγινε;
Μ.Φύσσα: Τι λένε ή τι ακριβώς έγινε;

Θεοδ: Μιλήσανε για τη δολοφονία;
Μ.Φύσσα: Όχι. Λένε ότι το έμαθαν την επόμενη ημέρα.
Οπλαντζάκης: [παρεμβαίνει] δικάζουμε δεύτερο βαθμό […]
Θεοδ: Είπατε για πειθαρχία, υπακοή και τα λοιπά. Είναι λογικό ένας άνθρωπος που συνδέεται με τη ΧΑ, που ήταν με άλλους Χρυσαυγίτες, ότι γίνεται συζήτηση και δε λένε για τη δολοφονία;
Συνήγοροι υπέρασπισης: Ερώτηση κρίσης!
Θεοδ: Λένε ότι ο Ρουπακιάς ήταν ένας περαστικός, έτσι δε λέγανε;
Μ.Φύσσα: Ναι, ότι δεν τον γνωρίζανε.
Θεοδ: Εδώ είναι ένας προς έναν, είναι 48 στη φυλακή.
Νασίου [συνήγορος υπεράσπισης]: Το τεκμήριο αθωότητας να το σέβεστε, είναι δικαίωμα μέχρι την αμετάκλητη απόφαση.
Θεοδ: Είναι βαθύτατη η παρατήρηση που κάνετε, δε νομίζω ότι είναι για εμένα, αλλά για φοιτητές της νομικής και αποφοίτους. Πού είμαστε τώρα όμως, κε συνάδελφε; Στον περαστικό. Ο κ. Ρουπακιάς, η Τ.Ο. Νίκαιας πως παρουσιαζόταν; Ως μια μέτρια, ήσυχη οργάνωηση, ή ως κάτι πρωτοποριακό και μεγάλο;
Μ.Φύσσα: παρουσιαζόταν ως τοπική Νίκαιας ότι ήταν τα σκληρά παιδιά της ΧΑ, οι πιο σκληροπυρηνικοί.
Θεοδ: Περιοριζόταν στη δράση μόνο του Πειραιά ή επεκτεινόταν;
Μ.Φύσσα: Τους είδαμε και σε άλλα σημεία. Να εκπαιδεύονται στη Νέδα.
Θεοδ: Ο Ρουπακιάς συμμετείχε σε αυτή τη δραστηριότητα;
Μ.Φύσσα: Βέβαια συμμετείχε, είχε βάλει και τους νεοσύλλεκτους να ορκιστούν. Με ναζιστικούς ύμνους. με σημαίες ναζιστικές.
Θεοδ: Είπατε ότι ορκιστήκανε μπροστά σε ανθρώπους, που ήταν και ο Ρουπακιάς. Το ερώητημα είναι ποιος είναι κατώτερος;
Μ.Φύσσα: Αυτός που ορκίζεται.
Θεοδ: Ξέρετε αν πάρθηκε κανένα μέτρο διαγραφής εναντίον του κ. Πατέλη ή όλων όσοι φέρονται να έχουν συνδράμει στη δολοφονία; Αν έχουν δραγραφεί από την τοπική οργάνωση;
Μ.Φύσσα: Όχι, δεν το ξέρω.

Θεοδ: Ξέρετε αν υπήρξαν άνθρωποι που έλεγαν «διεγράφη», «έκλεισε η τ.ο.» και άλλοι που έλεγαν «όχι δε συνέβη αυτό»;
Μ.Φύσσα: Ίσως να μην έδωσα σημασία σε όλα αυτά. Μπορείο και να ακούστηκε. Κανείς δεν αναλάμβανε την ευθύνη την επόμενη μέρα. Κανείς δε γνώριζε τον Ρουπακιά, κανείς δεν ήξερε τίποτα. Δεν υπήρξε καμία σύλληψη εκείνο το βράδυ. Όλα αυτά έγιναν γιατί είχαν κρατική ασυλία, παρότι ήταν για εμένα μια τρομοκρατική εγκληματική οργάνωση που είχε μπει και μέσα στη Βουλή.

«Οι αστυνομικοί θα μπορούσαν να βάλουν μία ασπίδα, να φύγουν τα παιδιά»

Θεοδ: Κάνετε μια διάκριση στην κατάθεση σας, ανάμεσα στους αστυνομικούς της ΔΙΑΣ και στους αστυν. που συλλάβανε τον Ρουπακιά.
Μ. Φύσσα: 4 μηχανές ναι, 8 αστυνομικοί.
Θεοδ: Αυτοί οι 8, μπόρεσαν να αποτρέψουν αυτή την επίθεση εναντίον του Παυλου και των παιδιών;
Μ.Φύσσα: Θα μπορούσαν να το είχαν κάνει. Δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Όχι μόνο δεν απέτρεψαν, ήρθαν εδώ μάρτυρες και το μόνο που ακούσαμε ήταν ότι δεν είχαν δικαίωμα, δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι.
παρ ότι υπήρξε εκεί ο ένας με βαρύ οπλισμό, που σημαίνει δεν τον έχει για πλάκα, αλλά δεν τους ζήτησε κανείς κάτι που να είναι αντίθετο στα καθήκοντά τους. Ένα πολύ απλό πράγμα θα μπρούσαν να κάνουν. Μια ασπίδα, να φύγουν τα παιδά. Αυτό που μου αφήνει η στυνομία εκείνο το βράδυ, είναι ότι η ΧΑ και οι αστυνομικοί που βρισκόντουσαν το βράδυ εκεί, ήταν ένα και το ίδιο.
Θεοδ: Για να ολοκληρώσω, ξέρετε αν στη μεθοδολογία της δράσης τους υπήρχε ή όχι η δημόσια επιθετική συμπεριφορά; Τι ξέρετε;
Μ.Φύσσα: Το είδαμε δημόσια όλοι το χαστούκι του Κασιδιάρη, το είδαμε δημόσια.
Θεοδ: Το ότι έγινε δημόσια, ξέρετε αν κάποιος από τα ηγετικά στελέχη σχολίασε το γεγονός αυτό και αν τους έβλαψε δημοσκοπικά;
Μ.Φύσσα: Όχι δεν γνωρίζω.
Θεοδ: Άλλη δημόσια τοποθέτηση, που να τη βλέπει ολόκληρος ο λαός, στη Βουλή ενδεχομένως ή οπουδήποτε έχετε υπόψη σας; Άλλη υβριστική συμπεριφορά, στον κ. Δένδια, πχ;
Μ.Φύσσα: Εγώ έχω ακούσει προσωπικά τον Μπαρμπαρούση να θέλει τα κεφάλια ηγετών άλλου κόμματος στις Πρέσπες, μάλλον του πρωθυπουργού, και αυτό μέσα στη Βουλή.
Θεοδ: Θα μπορούσε ποτέ ο Ρουπακιάς να αντιπαρατεθεί και να σκοτώσει τον Παύλο, ένας προς έναν;
Μ. Φύσσα: Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Εδώ ένα μπουκάλι έφαγε και φώναζε την αστυνομία «πάρτε με από εδώ, θα με σκοτώσει».
Θεοδ: Η παρουσία αυτών των ανθρώπων, που είπατε ότι ήταν από τη ΧΑ, ποιον ενδυνάμωνε; τον Παύλο;
Μ.Φύσσα: Τον ίδιο.
Θεοδ: Ποιόν:
Μ.Φύσσα: Τον Ρουπακιά.
Θεοδ: Ευχαριστώ.

Μάγδα Φύσσα: Ξεχνάτε τι τραβήξαμε 5,5 χρόνια εδώ μέσα – Το κοινό χειροκροτεί και η έδρα ενοχλείται

Μ.Φύσσα: Θέλω να πω κάποια μόνο από τα σημεία που ενοχλήθηκα, μιλάτε για δικογραφία, τα πεντέμιση χρόνια δίκης τα ξεχνάμε, για το τι τραβήξαμε εδώ μέσα, στην ίδια αίθουσα.
[Χειροκροτήματα από το κοινό]
Καμπαγιάννης: Κυρία Φύσσα, εμείς εκπροσωπούμε έναν Αιγύπτιο ψαρά. Γνωρίζετε τα πραγματικά περιστατικά για αυτό; Και από τη δίκη. Γιατί καταθέτετε και επί αυτών που ακούσατε, και οποιοσδήποτε λέει ότι δεν καταθέτει και γι’ αυτά που άκουσε στην πρωτόδικη, δεν δικάζει σε αυτή τη χώρα. Άρα λοιπόν. Γνωρίζετε πού έγινε αυτό που είπατε, ότι τον σαπακιάσανε αυτό τον άνθρωπο;
Μ. Φύσσα: Ναι, γνωρίζω ότι έγινε στο Ικόνιο. Ότι οι Αιγύπτιοι κοιμόνταν στο σπίτι τους.
Καμπ: Κοιμόταν λοιπόν;
Μ. Φύσσα: Ναι, μάλιστα.
Καμπ: Λέει η πρωτόδικη απόφαση «κινητοποιήθηκε ιεραρχικά ο σχηματισμός της ΧΑ, και συγκεκριμένα η ομάδα ασφάλειας της Νίκαιας». Ήθελα να σας ρωτήσω, εάν αυτόν τον όρο, «ομάδα ασφάλειας» αν τον ξέρετε τον όρο; Γιατί το γράφει έτσι η πρωτόδικη;

Μ. Φύσσα: Προφανώς είναι η ομάδα η οποία είναι για τη βρώμικη δουλειά της ΧΑ.
Καμπ: Και άρα, εκείνο το βράδυ γνωρίζετε αν τα άτομα εκείνα που κινητοποιήθηκαν ανήκαν εκεί;
Μ. Φύσσα: Μιλάτε για την…;
Καμπ: Για τη δολοφονία του Παύλου.
Μ. Φύσσα: Ήταν αυτή η ομάδα, φυσικά.
Παπαδάκης: [Προσέρχεται στο μικρόφωνο] Κα πρόεδρε, πριν αρχίσω τις ερωτήσεις, αυτή η λειτουργία [αναφέρεται στα μικρόφωνα, ένα στο οποίο προσέρχονται όλοι οι συνήγοροι] είναι ανεπαρκής για τις ανάγκες της δίκης. Στο ανώτατο ειδικό Δικαστήριο, στον ΑΠ, υπάρχουν μικρόφωνα για κάθε συνήγορο. Αυτή η περιφερόμενη κατάσταση, δεν εξυπηρετεί. και θα παρακαλέσω να παρθεί μια πρωτοβουλία και να λυθεί. Θα είναι μια δίκη που θα διαρκέσει.
Παπαδάκ: Τώρα έρχομαι στις ερωτήσεις. Αλλάζω τη ροή, επειδή κάνατε μια αναφορά στο τι περάσαμε 5μιση χρόνια στη δίκη αυτή, θα είχατε την καλοσύνη να αναφέρετε περιστατικά εντός εκτός [του χώρου] Εφετείου που αφορούν τη δράση της οργάνωσης;
Μ. Φύσσα: Σε αυτή την αίθουσα εδώ, ζήσαμε όλοι όσοι ήμασταν εδώ, ένα τάγμα εφόδου να έχει μπει μέσα ως κοινό και ακούσαμε και το «αίμα-τιμή-ΧΑ», απειλές, έχουμε ζήσει τα απίστευτα εδώ μέσα. Και τρομοκρατία, προσπαθήσαν να περάσουν χωρίς κανέναν έλεγχο και την αστυνομία να επιβάλλει την τάξη, η αστυνομία, αντιθέτως, εμάς κηνυγούσε. Εγώ προσωπικά έχω δεχτεί άπειρες απειλές. Σε ένα σημείο μας είχαν εξοντώσει εντελώς.
Και να έχω απέναντι μου ένα απόβρασμα της κοινωνίας που να μου λέει «πού είναι ο Παύλος τώρα;» και να δείχνει με το χέρι κάτω από το χώμα και να χαίρεται.
Παπαδάκ: Σε ποιόν αναφέρεστε, κα Φύσσα;
Μ. Φύσσα: Παυλίδης λέγεται.
Παπαδάκ: Έχει σχέση με τη ΧΑ;
Μ. Φύσσα: Είναι μέλος της.
Παπαδάκ: Ζήσατε και βιαιοπραγίες εκτός από απειλές;
Μ. Φύσσα: Φυσικά, και προχθές το ίδιο έγινε, ναι, πώς δεν έχουμε ζήσει, έχουμε ζήσει να χτυπιέται έξω από το εφετείο μια δικηγόρος της πολιτικής αγωγής από εδώ…
Παπαδάκ: Ποιά δικηγόρος;
Μ. Φύσσα: Κουνιάκη. Και η αστυνομία πάλι δεν έκανε κάτι. Και αν δεν κάνω λάθος, ήταν ο Δεβελέκος.
Παπαδάκ: Ο Δεβελέκος αυτός είχε σχέση με τη ΧΑ;
Μ. Φύσσα: Φυσικά, ήταν πρωτοπαλίκαρο του Μιχαλολιάκου. Ήταν αυτός που είπε «το ψάχναμε το μπαστάρδι».
Παπαδάκ: Εκτός από τον Δεβελέκο και τον Παυλίδη, υπάρχουν άλλα άτομα να κατονομάσετε;

Ο Πλεύρης σηκώνεται και χαιρετάει ναζιστικά παρατεταμένα

Μ. Φύσσα: Εδώ, όσοι έχουν περάσει, έχουν αφήσει το στίγμα τους. Είμαι σωματικά και ψυχικά κουρασμένη αυτή τη στιγμή και δε θυμάμαι τώρα, αλλά έχουμε ακούσει τους ίδιους τους πρώην βουλευτές να απειλούν να φωνάζουν, και – αν είναι δυνατόν – να ακούσουμε σε δικαστήριο ότι είναι πολιτικός κρατούμενος, ποιος, ο Λαγός! Θα τρίζουν τα κόκκαλα όλων αυτών που βασανίζανε οι ίδιοι. Αν είναι δυνατόν!
[Χειροκροτήματα από το κοινό]
Πρ: Δε βλέπω να κάνει κάτι η αστυνομία για τους χειροκροτούντες. Ποιός είναι ο υπεύθυνος αστυνομικός;
Παπαδ: Προχθες χειροκροτούσαν άλλοι και δεν είπατε κάτι κα. πρόεδρε, οι συνυπερασπιστές σας κ. Πλεύρη που σας πάει τρις και μία όποτε τίθεται θέμα κάλυψης.
Πλεύρης: Αν βλέπανε τη δίκη στο εξωτερικό δε θα τολμούσατε να λέτε αυτά που λέτε.
Μ. Φύσσα: [προς Πλεύρη]: Θα τολμούσατε να χαιρετήσετε ναζιστικά αν ήσασταν στο εξωτερικό;
[Πλεύρης σηκώνεται όρθιος και αμίλητος, και χαιρετάει ναζιστικά παρατεταμένα]
[Από το κοινό]: Φασίστα, ε φασίστα τόσα εγκλήματα έχετε κάνει δολοφόνοι έχετε κάψει τη μισή Ελλάδα. Ο Παύλος ζει τσακίστε τους ναζί.
H έδρα αποχωρεί, μικρή διακοπή στις 12:57

Μπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα, άτομα που στέκονται και εσωτερικός χώρος

Συνέχεια της διαδικασίας, 13:10

Πλεύρης: Την ώρα που φύγατε, με αποκαλούσαν δολοφόνο και ήρθαν εδώ να μου ζητήσουν το λόγο. Μου φαίνεται ότι σας έχει ξεφύγει η διαδικασία.
Πρ: Όταν λείπουμε;
Πλεύρης: Ζητώ την προστασία του δικαστηρίου για να ασκήσω το λειτούργημά μου, μπορεί το δικαστήριό σας να με προστατέψει;
Πρ: Βεβαίως.
Παπαδάκης: [Προς Πλεύρη] Τον ναζιστικό σας χαιρετισμό τον είδε το διακστήριο;
Αντανασιώτης: Μα προκαλείτε με τον χειρότερο τρόπο και ζητάτε και τα ρέστα.
Πλεύρης: Αυτό που κάνω δεν απαγορεύεται από τον Νόμο. Τέρμα.
Πρ: Πού είναι ο υπέυθυνος αστυνομικός;
Παπαδάκης: Κα πρόεδρε, καλείστε να κρίνετε αν οι ναζιστικοί χαιρετισμοί είναι ανεκτοί.
Πρ: [Προς αστυνομικό] Παραπονιέται ο κ. συνήγορος ότι τον απειλούν;
Αστυνομικός: Είμαστε εδώ όλη την ώρα…
Παπαδάκης: Χάριν εντυπώσεων. Απευθύνει ναζιστικούς χαιρετισμούς και ψευδώς παραπονείται ότι δήθεν απειλείται.
Πρ: Τα χειροκροτήματα απαγορεύονται.
Από το κοινό: Οι ναζιστικοί χαιρετισμοί;
Αντανασιώτης: Οι ναζιστικοί χαιρετισμοί επιτρέπονται κυρία Πρόεδρε;
Πρ: Ήμασταν στην έδρα;
Από κοινό – συνηγόρους: Ήσασταν στην έδρα.
Πρ: Να βοηθήσετε τη διαδικασία παρακαλώ και όχι να την τορπιλίζετε.
Παπαδάκης: Δεν την προκαλούμε εμείς την ένταση. Ανεχόμαστε ναζιστικούς χαιρετισμούς.
Παπαδάκης [προς τη Μ. Φύσσα]: Θέλω να ρωτήσω εάν μεταξύ όσων κατηγορούνται στη δίκη αυτή για την ανθρωποκτονία του γιού σας και την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Υπήρχε κάποια προσωπική διαφορά;
Μ. Φύσσα: Καμία, ούτε καν γνωριζόντουσαν. Αν κάποιοι τον ξέρανε ήταν από τη Ζώνη και από τη μουσική του.
Παπαδάκης: Αυτοί που τον ήξεραν, είστε βέβαιη ότι δεν υπήρχαν προσωπικές διαφορές μεταξύ τους;
Μάγδα: Ναι, είμαι βέβαιη.
Παπαδάκης: Σας άκουσα να λέτε ότι, τις επόμενες ημέρες της δολοφονίας, στελέχη της ΧΑ καταδίκαζαν τη δολοφονία αλλά δύο χρόνια μετά, ο Μιχαλολιάκος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη.
Μ. Φύσσα: Η δεύτερη βέβαια, που ανέλαβε την πολιτική ευθύνη που σημαίνει ένα κόμμα αναλαμβάνει την ευθύνη του εγκλήματος.
Παπαδάκης: Σε συνέχεια της απάντησής σας, από τότε που έγινε αυτή η δήλωση έως και το 2019 που η ΧΑ ήταν ενιαία και δεν είχε διασπαστεί, έχετε ακούσει κάποιον να διαψεύδει τη δήλωση του Μιχαλολιάκου αυτή; κάποιο άλλο ηγετικό στέλεχος;
Μ. Φύσσα: Όχι δεν τη διέψευσε κανείς.
Παπαδάκης: Και τέλος, μιλήσατε για εγκλ. οργ. που είναι και πολιτικό κόμμα, αν θυμάμαι καλά τα λόγια σας, και θέλω να ρωτήσω αν εγκλ. οργ. και πολιτικό κόμμα είναι το ίδιο πράγμα. Ποιες ομοιότητες έχουν και ποιες διαφορές;
Μ. Φύσσα: Εννοείτε το συγκεκριμένο κόμμα;
Παπαδ: Το συγκεκριμένο φυσικά.
Μ. Φύσσα: Το συγκεκριμένο είναι ένα κόμμα που είναι οργάνωση εγκληματική και για μένα είναι και τρομοκρατική οργάνωση και, δυστυχώς για τον ελληνικό λαό, μέσα στη Βουλή.
Παπαδάκης: Με ποιο κριτήριο τη χαρακτηρίζετε και τρομοκρατική;
Μ. Φύσσα: Είμαι 62 χρονών, έχω δει δίκες που έχουν καταδικαστεί ως τρομοκράτες. Με βάση τα στοιχεία, το τι σημαίνει τρομοκρατική, δεν βλέπω καμία διαφορά στην οργάνωση της ΧΑ. Οι διαφορές είναι μόνο στις ποινές. Εδώ και με την κρατική ασυλία όπως είπα, είναι κάτι παραπάνω από τρομοκρατική οργάνωση. Αυτό που έχω ζήσει στα 62 μου.
Παπαδακης: Μια τελευταία ερώηση. Να ρωτήσω εάν η παρουσία σας στο δικαστήριο αποσκοπεί στην καταδίωξη πολιτικών ιδεών ή κάτι άλλο. Δηλαδή γιατί παρίστασθε ως Πολιτική Αγωγή; Γιατί οι ιδέες των κατηγορουμένων είναι αντίθετες;
Μ. Φύσσα: Όχι βέβαια. Οι ιδέες δε σκοτώνουν. Για τις πράξεις τους είναι εδώ.
Παπαδάκ: Γιατί έχετε μια ενεργή παρουσία όλα αυτά τα χρόνια; Για τις ιδέες;
Μ. Φύσσα: Όχι, δεν είναι γι’ αυτό, όλοι το γνωρίζουνε γιατί είμαι, γιατί αφαιρέσαν τη ζωή του γιού μου με ανάξιο τρόπο, κάτι θρασύδειλα ανθρωπάκια που όταν καθίσαν στο εδώλιο δεν ανέφεραν τίποτα. Το μόνο που ξέρανε είναι να λιποθυμάνε και να λένε ψέμματα.
Παπαδάκης: Ποίο ήταν το κίνητρο;
Μ. Φύσσα: Η εξουσία στο Κερατσίνι.
Παπαδάκης: Σε τι τους ήταν εμπόδιο;
Μ. Φύσσα: Ο αντιφασιστικός τους αγώνας, όλα αυτά που ήταν ο Παύλος. Ο αντιφασιστικός του αγώνας,
μπορώ να πω δυο λόγια;
Πρ: Τι λόγια; όχι δεν μπορείτε.
Μ. Φύσσα: Όχι δεν έχει να κάνει με ερωτήσεις, με το τι έχω ζήσει αυτά τα χρόνια.
Πρ: Δεν κάνετε δηλώσεις, είστε μάρτυρας. Λοιπόν, ελάτε
[προς τους συνηγόρους υπεράσπισης]
Πλεύρης: Κυρία Φύσσα είστε μια πονεμένη μητέρα που το σέβομαι απεριορίστως, γιατί έχω κι εγώ κοντέψει να χάσω το παιδί μου.
Μ. Φύσσα: Έλα μωρέ τώρα κι εσύ [ψιθυριστά].
Πλεύρης: Θέλω να σας ρωτήσω καταδικάζετε..
Από τους συνηγόρους υποστ. κατηγορίας: Κα πρόεδρε, δεν είναι ερώτηση…
Πλεύρης: Είπατε προ ολίγου ότι σκοτώθηκαν αθώοι άνθρωποι από τη ΧΑ. Μπορείτε να μου πείτε ποιος;
Μ. Φύσσα: Τον Λουκμάν, τον ανέφερα.
Πλεύρης: «Αθώοι άνθρωποι» είπα.
Μ. Φύσσα: Ναι, γιατί; δεν ήταν αθώος;

Πλεύρης σε Μάγδα Φύσσα: «Θέλετε να σκοτώσετε τους φασίστες;» – «Δε σκοτώνουν οι αντιφασίστες, οι φασίστες σκοτώνουν», απαντά 

Πλεύρης: Αθωότατος, ναι, ήταν, αλλά δεν ήταν «άνθρωποι», ήταν ένας. Δώσατε μία συνέντευξη και είπατε ότι «ο φασισμός δεν τελειώνει, θα τον τελειώσουμε». Και λέτε αυτό το πράγμα «τον φασισμό θα αγωνιζόμαστε εναντίον του για να τον τελειώσουμε». Αγωνίζεστε εναντίον του φασισμού; Γιατί είπατε ότι καταδικάζουμε πράξεις και καταδικάζουμε τη δολοφονία του γιού σας, δεν το συζητώ. Θέλετε να σκοτώσετε τους φασίστες;
Μ. Φύσσα: Όχι βέβαια.

Πλεύρης: Έξω γράφει «θάνατος στους φασίστες».
Μ. Φύσσα: Σας απαντώ γιατί θέλω να τη δώσω την απάντηση, αλλιώς δεν θα είχα λόγο να σας απαντήσω. Δεν σκοτώνουν οι αντιφασίστες, οι φασίστες σκοτώνουν. Και πάνω σε αυτό, τελειώνοντας ο φασισμός, να τελειώσει με τον τρόπο που εμείς ξέρεουμε, και ο τρόπος είναι ο λόγος, κανένας άλλος.
Πλεύρης: Λέτε «ο φασισμός δεν τελειώνει, ένα κομμάτι». Η ηγεσία είναι μέσα, οι 500 χιλιάδες πρέπει να μπουν μέσα;
Μ. Φύσσα: Ευχαρίστως, γιατί έχουν τα χέρια τους βαμμένα με αίμα.
Πλεύρης: Θαυμάσια. Το τι έχουν βαμμένα, αν θέλετε να δείτε ποιός έχει τα χέρια του βαμμένα με αίμα, να σας δώσω αυτό το βιβλίο να το διαβάσετε…
Μ. Φύσσα: Να το κρατήσετε το βιβλίο να το διαβάσετε, θα μας κάνετε μαθήματα τώρα, προχωρήστε σε ερώτηση.
Πλεύρης: Εγώ λυπάμαι πολύ για το γιό σας.
Μ. Φύσσα: Καλά μη λυπάστε τόσο πολύ.

Πρόεδρος σε Μάγδα Φύσσα: Κάνετε πολιτική τη δίκη – «Υπάρχει νόμος που απαγορεύει το φασισμό ή το ναζισμό στην Ελλάδα;», ρωτάει ο Πλεύρης

Πλεύρης: Θα σας διαβάσω ένα αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό του ποίημα: «Άγκελα, θα ήθελα μια μέρα σε ένα ρετιρέ να σε γαμήσω…»
Μ. Φύσσα: Λοιπόν, ακούστε με λίγο, ο Παύλος έγραφε, δεν σκότωνε. Θέλετε να μου πείτε μία δράση του;
Πρόεδρος: Σταματήστε, κυρία μάρτυρα. Γιατί το ρωτάτε, κ. συνήγορε;
Μ. Φύσσα: Διαβάστε μου ένα του Γερμενή.
Πλεύρης: Να μην κατηγορεί η κυρία την αστυνομία. Προ ολίγου έγινε επίθεση…
Πρ: Έχει σχέση με το αδίκημα η ερώτηση; Πού κατατείνει;
Πλεύρης: Μου αφαιρείτε το λόγο. Για να κάνω ερώτηση πρέπει να γίνει ανάγνωση του ποιήματος.
Πρόεδρος: Οι ερωτήσεις συσχετίζονται με το ποιήμα;
Πλεύρης: Αφού δε θέλετε να το διαβάσω, δεν αντιδικώ με το δικαστήριο. Δεν μπορεί όμως αυτή η κυρία να επιτίθεται στην αστυνομία και να λέει μέσα στο δικαστήριο: «μαζέψτε τους φασίστες». Και να τα ανέχεται το δικαστήριο αυτό με στεναχωρεί.
Μ. Φύσσα: Να χαιρετάτε ναζιστικά δεν σας πειράζει;
Πρ: Εσείς κάνετε πολιτική τη δίκη.
Πλεύρης: Δε σας είπα εγώ για τις ναζιστικές ιδέες. Υπάρχει νόμος που απαγορεύει το φασισμό ή το ναζισμό στην Ελλάδα; Δεν υπάρχει, το ποίημα δεν το θέλετε. Μέσα στο κοινοβούλιο υπάρχει αυτή η οργάνωση, όπως την είπε «εγκληματική» η κυρία, που μη γνωρίζοντας νομικά, αγνοεί το τεκμήριο αθωότητας. Μπήκε μέσα μόνη της ή την ψήφισαν;
Πρ: Το γνωρίζουμε αυτό. Τι να απαντήσει;
Πλεύρης: Μα ότι λέω μου λέτε όχι, σας είπε ναζιστικές ιδέες.
Πρ: Μας ενδιαφέρει πώς έγιναν τα εγκλήματα.
Πλεύρης: Και εγώ απαντώ στις ναζιστικές ιδέες ότι δεν είναι κάτι παράνομο. Πού ξέρετε ότι επικοινώνησε ο κ. Λαγός με τον κ. Μιχαλολιάκο;
Μ. Φύσσα: [δεν απαντά]
Πρ: Δε θα απαντήσετε;
Μ. Φύσσα: Από την άρση απορρήτου.
Πλεύρης: Και τι είπε η άρση απορρήτου; τι λέει;
Καμπαγιάννης: Δε λέει η άρση απορρήτου τι είπαν.
Πλευρης: Αναφέρεστε στα επεισόδια που έκαν η ΧΑ στο Μελιγαλά. Έκανε επεισόδια;
Μάγδα: Ναι, έκανε.
Πλεύρης: Ξέρετε τι ήταν ο Μελιγαλάς;
Μ. Φύσσα: Όχι δεν ξέρω.
Παπαδάκης: Θα σας πω εγώ όταν θα πάρω το λόγο τι ήταν ο Μελιγαλάς. Οι προδότες γερμανοτσολιάδες, αυτοί ήταν.
Πλεύρης: Σέβομαι τον πόνο σας και δεν κάνω άλλες ερωτήσεις.

Ζωγράφος: Είπατε ότι τίποτα δεν προμηνεύει το κακό που σας βρήκε και μετά ότι ο Παύλος ήταν στοχοποιημένος

Ζωγράφος (συνήγορος Λαγού): Είπατε ότι τίποτα δεν προμήνυε το κακό που σας βρήκε. Είπατε στη συνέχεια ότι ο Παύλος ήταν γνωστός και επομένως τον είχαν βάλει στο μάτι για τον αντιφασιστικό του αγώνα. Δε βλέπετε ότι έρχονται σε αντίθεση αυτά τα δύο; Πώς γίνεται να μην προμηνύει τίποτα το κακό που ερχόταν και από την άλλη να είναι στοχοποιημένος σε κάθε του κίνηση;
Μ. Φύσσα: Είπα «τίποτα δεν προμήνυε» μέσα στο σπίτι μας, σαν οικογένεια, το ότι ήταν στόχος αυτο εξακριβώθηκε εκ των υστέρων, μετά τη δολοφονία.
Ζωγράφος: Εσείς γνωρίζατε, ή ο ίδιος, ότι ήταν στόχος λόγω της δράσης που μας αναπτύξατε;
Μ. Φύσσα: Όχι. Τι εννοείτε δράση; Της ΧΑ ή τη δική του;
Ζωγράφος: Τη δική του.
Μ. Φύσσα: Τι είχε η δική του δράση;
Ζωγρ: Είχε συναίσθηση ότι βρισκόταν σε κίνδυνο;

Μ. Φύσσα: Προφανώς και δεν το ήξερε ή τουλάχιστον εμείς δε γνωρίζουμε αν το ήξερε.
Ζωγρ: Είπατε δύο φορές ότι ο Ρουπακιάς τον ρώτησε, πολύ πριν ξεκινήσει το επεισόδιο, για να τον μετρήσει, «πού είναι η Κεφαλληνίας». Ξέρετε αν τον γνώριζε ήδη το γιό σας;
Μ. Φύσσα: τον περιγράψανε, δεν τον γνώριζε, και γι αυτό στάθηκε και του μίλησε.
Ζωγ: Εκείνη την ώρα που τον ρώτησε, αναγνώρισε ότι είναι ο στόχος του, σωστά;
Μ. Φύσσα: Ναι, προφανώς κάπως έτσι θα είναι.
Ζωγ: Γιατί δεν τον σκότωσε τότε, όταν δεν είχε μαζευτεί κανείς από την αστυνομία;
Μ. Φύσσα: Κάνετε λάθος, ήτανε και η αστυνομία εκεί και όλοι ήταν κομβόι και πήγαινε. Κάνετε λάθος.
Ζωγ: Γιατί λοιπόν δεν το έκανε την πρώτη φορά;
Μ. Φύσσα: Γιατί να το κάνει μπροστά στην αστυνομία;
Ζωγ: Ποιος ήταν ο λόγος λοιπόν;
Μ. Φύσσα: Δεν κινήθηκε η αστυνομία. Τον λόγο να τον ρωτήσετε από τον δολοφόνο, όταν έρθει εδώ να καταθέσει. Με γεγονότα, όχι εικασίες.
Ζωγ: Έχετε κάνει πολλές εικασίες.
Μ. Φύσσα: Καμία εικασία.
Ζωγ: Αρχικά υπήρχε επαφή, όπως την περιγράψατε, και η δεύτερη ήταν η θανατηφόρα. Μπορείτε να εκτιμήσετε ποιός ήταν ο λόγος, εφόσον είχε αποφασίσει ήδη να τον δολοφονήσει, γιατί δεν το έκανε τότε;
Μ. Φύσσα: Γιατί είχε και αλλους μέσα στο αμάξι, που έπρεπε να τους αδειάσει και επειδή έπρεπε να έχει τον χρόνο να δημιουργήσει το κλίμα.
Ζωγ: Και τι θα γινόταν αν τον είχε σκοτώσει τότε; Χωρίς το κλίμα;
Μ. Φύσσα: τι να σας πω τώρα, είναι αυτές ερωτήσεις; Τι θα γινόταν αν δεν έφευγε το τάγμα από τη Νίκαια; Απαντήστε μου.

Ζωγ: Η ιεραρχία είναι μόνο σε ένα κόμμα; στη ΧΑ;
Μ. Φύσσα: Εγώ δε γνωρίζω για άλλο κόμμα. Δεν είμαι στην πολιτική σκηνή.
Ζωγ: Η ΝΔ δεν έχει ιεραρχία; Το ΚΚΕ δεν έχει ιεραρχία;
Μ. Φύσσα: Δεν το γνωρίζω.

Ο Λαγός απευθύνει ερωτήσεις στη Μάγδα Φύσσα – «Μου κάνει ερωτήσεις ο δολοφόνος του παιδιού μου»

[Ο Λαγός σηκώνεται να θέσει ερωτήσεις]
Μ. Φύσσα: Έχει δικαίωμα κατηγορούμενος να θέσει ερωτήσεις;
Παπαδοπούλου: Ναι.
Λαγός: Θα ήθελα να ξεκινήσω και να σας ρωτήσω αν γνωρίζετε την υπόθεση με τον καθηγητή Τεμπονέρα και τον Γιάννη Καλαμπόκα.
Μ. Φύσσα: Φυσικά και τη γνωρίζω.
Λάγος: Θυμάστε τη σχέση του Καλαμπόκα με τη ΝΔ;
Μ. Φύσσα: Θυμάμαι τη δολοφονία, από εκεί και πέρα όχι.
Λαγός: Θυμάστε αν ο Καλαμπόκας, σημαίνον στέλεχος της ΝΔ, διώχθηκε κάποιος άλλος από τη ΝΔ; Γιατί αν θυμάστε είχε δοθεί εντολή από τη ΝΔ και το Υπουργείο να σταματήσουν οι καταλήξεις και στη συνέχεια έγινε το τραγικό γεγονός της δολοφονάις; Γνωρίζετε αν διώχθηκε κανένας άλλος;
Μ. Φύσσα: Πρώτον δεν είμαι υποχρεωμένη να σας απαντήσω και θα ήθελα να μη γίνουν ερωτήσεις τέτοιες, πολιτικού περιεχομένου
Πρ: Δε θα επιλέγετε τις ερωτήσεις.
Μ. Φύσσα: Συγγνώμη μου κάνει ερωτήσεις ο δολοφόνος του παιδιού μου.
[ένταση από υπεράσπιση]
Λαγός: Εγώ δολοφόνος;
Μ. Φύσσα: Όλοι είστε δολοφόνοι.
Λαγός: Εγώ δεν είμαι δολοφόνος.
Μ. Φύσσα: Όχι, καλέ, αλίμονο, μόνο εντολές ξέρετε να δίνετε.
[Ένταση]
Λαγός: Από πού προκύπτει ότι έδινα εντολές;
Μ. Φύσσα: Το ότι είστε μέσα.
Λαγός: Α, μάλιστα, εξαιρετικό! Λέτε ότι η οργάνωση τα κανόνιζε όλα στην εντέλεια, μας λέει εδώ η κυρία, ποιοί ήταν οι μαχαιροβγάλτες, όλα. Την ημέρα λοιπόν της δολοφονίας, ξεκινά ένα τάγμα εφόοδου, άριστα εκπαιδευμένο και όταν ξεκινάει, ξεχνάει να ενημερώσει το δολοφόνο. Γιατί δεν ενημερώθηκε ο Ρουπακιάς.

Μ. Φύσσα: Και εσείς πώς το λέτε ότι δεν ενημερώθηκε;
Λαγός: Στο συγκεκριμένο το γνωρίζετε από ποιον έχει ενημερωθεί;
Μ. Φύσσα: Έχει ενημερωθεί. Ήταν εκεί, δίπλα από τον Πατέλη. Ενημερώθηκε.
Λαγός: Προφανώς είναι σε δύσκολη θέση και δε θέλει να απαντήσει η κυρία.
[Ένταση]
Μ. Φύσσα: εγώ είμαι σε δύσκολη θέση;
Λαγός: Πώς πάει ένας δολοφόνος που έχει εκπαιδευτεί και πηγαίνει με τις πινακίδες του να δολοφονήσει;
Πρ: Αυτό είναι κρίσης…
Λαγός: Υπάρχουν μαγαζιά που διαθέτουν κάμερες ασφαλείας;
Μ. Φύσσα: Δε γνωρίζω.
Λαγός: Γνωρίζετε ότι ένας μάρτυας που πέρασε από την πρωτόδικη, είπε ότι έχει κάμερες ασφαλείας από μαγαζί δίπλα, και την επόμενη μέρα πήγε ο Δένδιας και ζήτησε το υλικό;
Καμπαγιάννης: Δεν υπήρχε τέτοιο υλικό.
Λαγός: Γνωρίζετε αν μιλούσα με τον Πατέλη και για ποιο λόγο μιλούσα μαζί του; Δε γνωρίζει τίποτα [φωνάζει] αλλά γνωρίζει ότι έδωσα εντολές και το ακούμε αυτό το πράγμα και θα τρελαθούμε τελείως!
Μ. Φύσσα: Μη φωνάζετε.
Πρ: Ήρεμα, κύριε κατηγορούμενε.
Λαγός: Είναι σε δύσκολη θέση, το καταλαβαίνω.
Μ. Φύσσα: Εγώ είμαι σε δύσκολη θέση;
Λαγός: Λέτε ότι η οργάνωση της Νίκαιας ήταν η πιο σκληρή. Σε ποιά επεισόδια έχει εμπλακεί η οργάνωση της Νίκαιας;
Πρ: Ξέρετε να απαντήσετε;
Μ. Φύσσα: όχι
Λαγός: Πολύ καλά.
Νασίου: Ονομάζομαιι Ευάγγελος Νασίου, είμαι συνήγορος του κ Αναδιώτη. Θα ήθελα να σας υποβάλω τα συλλυπητήριά μου, κυρία Φύσσα. Θα ήθελα να μου απαντήσετε σε δύο – τρεις ερωτήσεις. Κατ’ αρχήν να μου πείτε εάν σε αυτή τη Λεωφόρο, την Παύλου Φύσσα τώρα, Παναγή Τσαλδάρη τότε, στο σημείο που πέθανε το παιδί σας, είναι φωτεινά ή είναι σκοτεινός δρόμος;
Μ. Φύσσα: Είναι φωτεινός και δεν πέθανε, δολοφονήθηκε.

Νασίου: Το τάγμα εφόδου ειδοποιήθηκε με sms από τον Πατέλη, σωστά;
Μ. Φύσσα: Ναι.
Νασίου: Μου το επιβεβαιώνετε. Να γραφτεί στα πρακτικά. Είναι μεγάλη και συγκλονιστική δίκη για όλο το πανελλήνιο.  Θέλετε να καταδικαστούν οι υπεύθυνοι; Και δε σας ζητώ να αξιολογήσετε τους υπευθύνους…
Μ. Φύσσα: Δεν κατάλαβα την ερώτηση.
Νασίου: Να καταδικαστούν οι υπεύθυνοι ή όποιος να’ ναι;

Οπλαντζάκης: Επειδή όσα κατέθεσε η κα Φύσσα είναι από πληροφορίες άλλων, ακούστηκαν ονόματα, και υποβάλλω αίτημα να κληθεί η κα Χρύσα Τοσλούκου. Θα ξεκινήσω με τη στιχομυθία με τον γιατρό: είπε ο γιατρός ότι «τον δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα η ΧΑ»; αυτό πώς το γνώριζε ο γιατρός;
Μ. Φύσσα: Συνελήφθη ο δολοφόνος και το γνώριζε από τα παιδιά εκεί.
Οπλαντζ: Θέλετε να μας πείτε το όνομα;
Μ. Φύσσα: Δεν το γνωρίζω, ήταν στην εφημερία αλλά υπάρχει και η ιατροδικαστική.
Οπλαντζ: Ακριβώς, δεδομένου ότι υπάρχει η ιατροδικαστική και δεν δικαιώνεται…
Μ. Φύσσα: Εκ του αποτελέσματος πώς το βλέπετε, ζει ο Παύλος και τον έχουμε κρύψει;
Οπλαντζ: Εμένα με γνωρίζετε από το πρωτόδικο; […] Εκείνο το βράδυ τι σας είπε η κυρία Τοσλούκου; Είχε κόσμο;
Μ. Φύσσα: Προφανώς και είχε κόσμο.
Οπλαντζ: Ήταν ασφυκτικά γεμάτο;
[…]
Οπλαντζ: Πάμε τώρα στα γεγονότα στην καφετέρια, πως γίνεται να κοιτάζει κάποιος στραβά κάποιον που δε γνωρίζει;
Μ. Φύσσα: Εκεί φαίνεται ότι ήταν στόχος, από το αποτέλεσμα.
Οπλαντζ: Από πού προκύπτει ότι ήταν στόχος;
Μ. Φύσσα: Προκύπτει από τα βλέμματα. Και εγώ εδώ βλέπω τα βλέμματα σας, […]
Οπλαντζ: Πείτε μας, ήταν δύο με τον Δούλβαρη, η κα. Τοσλούκου εντάξει, δεν είχε μυική δύναμη. Μέσα στο Κοράλλι είναι οι δυο κύριοι που στείλανε μηνύματα;
Μ. Φύσσα: Ναι τα μηνύματα είναι ο Άγγος με τον Πατέλη, […]
Οπλαντζ: Ναι αυτό έγινε από τις 9:30…
Μ. Φύσσα: Όταν θα έρθουν να τον ρωτήσετε.
Οπλαντζ: Τον κατηγορούμενο να ρωτήσω εγώ;
Μ. Φύσσα: Δεν έχω απάντηση.
Οπλαντζ: Το περιεχόμενο υπάρχει;
Μ. Φύσσα: Όχι.
Οπλαντζ: Από τις 21:45 έως τις 23:20 έγιναν κάποια τηλέφωνα, τι τους είπε ο γιος σας να κάνουν και για ποιο λόγο να πάνε στο μαγαζί στο Κοράλλι;
Μ. Φύσσα: Να σας εξηγήσω, εγώ δεν ξανασυναντήθηκα, δεν μίλησα, αυτό ηταν συνηθισμένο φαινόμενο να είναι δύο μαζί και ξαφνικά μια παρέα 15 ατόμων.
Οπλαντζ: Κάτι άλλο. Βγαίνουν από το μαγαζί και μας είπατε ότι είχαν έρθει με σκοπό οι Χρυσαυγίτες, να τρομοκρατήσουν, όχι να δολοφονήσουν, έτσι είπατε. Γίνεται μια επικοινωνία, γνωρίζετε εάν στο SMS που εστάλη από τον Πατέλη, εστάλη και στον Γ. Ρουπακιά;
Μ. Φύσσα: Δεν γνωρίζω.
Οπλαντζ: Είπατε λοιπόν ότι όταν πέρασε ο Ρουπακιάς με το αυτοκίνητο μπροστά, ρώτησε πού είναι η Κεφαλληνίας, για ποιο λόγο;
Μ. Φύσσα: Το απάντησα, ότι ήθελε προφανώς να τον μετρήσει, να τον δει.
Οπλαντζ: Άρα δεν τον γνώριζε.
Μ. Φύσσα: Είπαμε ότι είναι στόχος, δεν τον γνώριζε αλλά ενημερωθήκανε ότι «εδώ είναι ελάτε», ποιος σηκώνεται από το σπίτι του να πάει;
Οπλαντζ: Το μήνυμα δεν το έλαβε ο Ρουπακιάς, τον ενημέρωσε άλλος. Ο Ρουπακιάς είναι στο αυτοκίνητο και είπατε ότι είναι η σύζυγος του Άγγου;
Μ. Φύσσα: Εδώ δεν ήρθαν να το πουν;
Οπλαντζ: Ο κ. Άγγος που μένει γνωρίζετε;
Μ. Φύσσα: Πάρα πολύ κοντά στο Κοράλλι.
Οπλαντζ: Θεωρείτε φυσιολογικό η γυναίκα του Ρουπακιά να είναι εκεί δίπλα 12 το βράδυ στα γραφεία;
#GDtrial
OK TWOK
Μ. Φύσσα: Να φύγουν από το σπίτι τους μπορούσαν να πάνε να σκοτώσουν ε; Πείτε μου γιατί πήγαν άραγε;
Οπλαντζ: Μας λέτε ότι του δώσανε χώρο και χρόνο για να καταλάβει τι πρέπει να κάνει. Όταν γίνεται ένα τέτοιο γεγονός, μια εγκληματική ενέργεια με προγραμματισμό και αυτό ςπου συμμετέχει ως αυτουργός, τι σκοπό έχει αφού γίνει η πράξη;
Μ. Φύσσα: Τι εννοείτε;
Οπλα: Να διαφύγει ή να συλληφθεί;
Μ. Φύσσα: Ήταν έτοιμος να διαφύγει.
Οπλα: Με το αμάξι της αδερφής του που ήρθε και κατέθεσε.
Μ. Φύσσα: Η αδερφή του. Που κατέθεσε ότι δεν μπορεί να πιάσει μαχαίρι να κόψει την μπριζόλα;
Οπλα: Πού το εστάθμευσε αυτό το αυτοκίνητο, γνωρίζετε;
Μ. Φύσσα: Στην Ξάνθου, γωνία με Τσαλδάρη. κατεβαίνει κοιτάει βλέπει το θύμα του, πάει ανάποδα, σταματάει ακριβώς
Οπλα: Αυτό ποιός σας το είπε με το χώρο;
Μ. Φύσσα: Και φαίνεται, και ήταν εκεί ο Μελαχροινόπουλος.
Οπλαν: Λέτε στάθμευσε ανάποδα, θα τα δούμε με τον Μελαχροινόπουλο.
Οπλαντ: Γνωρίζετε αν ο δρόμος αυτός έχει κυκλοφορία το βράδυ;
Μ. Φύσσα: Όχι, δεν ξέρω. Δεν μπορώ να γνωρίζω αν είναι ήρεμα. Περνάγαν άνετα πάντως τα αυτοκίνητα γιατί υπήρχε χώρος στο πεζοδρόμιο κι εκεί στάθμευσε, λεωφορείο δεν ξέρω αν πέρναγε, πάντως δε μιλάμε για ώρες.
Οπλαντ: Στάθμευσε όμως, και θα έπρεπε να φύγει με την όπισθεν ή μπροστά, είχε τη δυνανατότητα να φύγει μπροστά;
Μ. Φύσσα: Όχι δεν είχε τη δυνατότητα. δύο αυτοκίνητα τα παίρνει σίγουρα.

Οπλαντ: Αν γίνεται, κυρία πρόεδρε, είχα καταθέσει στο πρωτόδικο δικαστήριο ένα ολόγραμμα του δρόμου που είχα ετοιμάσει εγώ ο ίδιος.
Μ. Φύσσα: Σας λέω, υπήρχαν αυτοκίνητα που φυσικά του είχαν φράξει το δρόμο.
Οπλαντ: Λέμε θέλει να φύγει. Άρα θα κάνει δεξιά για να φύγει από το κοίλωμα και πρέπει να κάνει δεξιά για να φύγει. Υπήρχε ενδεχόμενο να τον κλείσει ένα αμάξι.
Μ. Φύσσα: Όπως τον έκλεισε.
Οπλαντ: Έχει οργανωθεί μια εγκλ. οργάνωση και, όπως μας είπατε, υπήρχαν και πολλες μηχανές, γιατί να μην του πούνε με μηχανάκι «πάμε και φύγαμε»;
Πρ: Τι εννοείτε;
Οπλαντ: Μηχανάκι, πάμε και φύγαμε. Ο εκπαιδευμένος δολοφόνος Ρουπακιάς…
Παναγιώτης Φύσσας: Κα πρόεδρε, είμαι ο πατέρας του, μπορώ να απαντήσω;
Πρ: Όχι, στη σειρά σας τη Δευτέρα.
Παναγιώτης Φύσσας: Ήμουν εγώ παρών, του είχαν κάνει χώρο για να φύγει!
Μ. Φύσσα: Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Μας πιέζετε πάρα πολύ. Πώς μπορώ να απαντήσω αν σκέφτηκε αυτό ή το άλλο;
Οπλαντ: Η άλλη πλευρά όλο ερωτήσεις κρίσεως έκανε.
Μ. Φύσσα: Κα πρόεδρε, εγώ δεν αντέχω άλλο, δεν μπορώ.
Πρ: Εε… εντάξει, θα διακόψουμε.

Απορρίπτεται το αίτημα αναστολής έκτισης της ποινής του Λαγού 

[η Μάγδα Φύσσα αποχωρεί]
Οπλαντζάκης: Θα συνεχίσω τη Δευτέρα εγώ;
Πρ: Ναι.
Παπαδάκης: Να διαβάσετε και τους υπόλοιπους μάρτυρες για να προετοιμαστούμε.
Οπλαντ: Να αποφανθείτε και επί του αιτήματός μας να προσέλθει η μάρτυρας Χρύσα […]
Πρ: Τη Δευτέρα θα συνεχίσει ο Παναγιώτης και η Ειρήνη Φύσσα, μετά είναι ο Σεϊρλής, ο Μελαχροινόπουλος κλπ
Πρ: Θέλετε, κυρία Εισαγγελέα, να πείτε για τον κ. Λαγό και το αίτημα;
Εισ: Θα έπρεπε να κριθεί αυτό το θέμα μετά το πέρας της διαδικασίας, εφόσον το Δικαστήριο δεν μπορεί να αποφανθεί. Ναι, να κληθεί η μάρτυρας.
Παπαδοπούλου: Να κληθεί, συμφωνούμε.
Δαλιάνη: Όμως, κα πρόεδρε, είναι πρόωρο.
Παπαδέλλης: Καθόλου πρόωρο δεν είναι. Είναι η πηγή της γνώσης.
Εισ: [Επί του αιτήματος Λαγού] Κρίθηκε ότι δε θα έχει αναστέλλουσα δύναμη η έφεση του κατηγορουμένου ως από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης, πέραν τούτου δε συνιστά βλάβη ότι αντιμετωπίζει οικονομική καταστροφή και απαξίωση, γιατί τούτο είναι κοινό πρόβλημα κρατουμένων είτε είναι ευρωβουλευτές ή κάτι άλλο. Το ότι θα εκτίσει την ποινή του πριν το πέρας του Εφετείου, συνιστά ωφέλεια δικονομική και δεν μπορεί να ερμηνευτεί ως ανεπανόρθωτη βλάβη και προτείνω την απόρριψη του αιτήματος.
Ζωγράφος: Δευτερολογώντας, η πρόταση είναι ελλιπής, δεδομένου ότι δεν αναφέρθηκε στους υπόλοιπους όρους του άρ. 497, ύποπτος φυγής, φυγόποινος και δεν αποδεικνύεται ότι υπάρχει βάσιμος φόβος ότι θα τελέσει νέες αξιόποινες πράξεις. Εμείς προσκομίσαμε όλα τα έγγραφα από τα οποία αποδεικνύεται και η βλάβη. Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι το Δικαστήριο και σε αυτή την περίπτωση. Μάλλον η πρόταση της Εισαγγελέως δεν έχει μπει στην ουσία των δικαιολογητικών εγγράφων, των ντοκουμέντνω από την ευρωβουλή και η απόρριψη είναι καταχρηστική και γίνεται για λόγους μη δικονομικούς.
Λαγός: Απλά κάνει εντύπωση το γεγονός, η κα. εισαγγελέας μίλησε για ευρωβουλευτές, είμαι ένας, δεν έχει ξαναγίνει αυτό, υπάρχει ένα παρόμοιο περιστατικό με δύο Καταλανούς ευρωβουλευτές, που έγινε η άρση της ασυλίας,
όμως η Ισπανία, σεβόμενη τι έχει γινει δεν ζήτησε τη δίωξη
μου προκαλεί τεράστια εντύπωση που από τα έγγραφα ου προσκόμισα αποδεικνύουν τεράστια παρέμβαση του Υπουργού, μου κάνει τρομερή εντύπωση πως αυτά τα πράγματα δεν τα λαμβάνετε υπόψη σας, αν εγώ δε δικαιούμαι αναστολή, ποιος ελλην πολίτης δικαιούται;
Πρ: Το Δικαστήριο επιφυλάσσεται και θα ανέβουμε σε ένα τέταρτο για το αίτημα αυτό.
Επανέναρξη 14:29
Πρ: Απορρίπτειται το αίτημα του κατηγορούμενου Λαγού.

Διακόπτουμε για τη Δευτέρα.

Διακοπή για τη Δευτέρα: 14:30.