Ρεπορτάζ: Νεκταρία Ψαράκη

100 επιβαίνοντες. 10 νεκροί, 80 διασωθέντες και 10 αγνοούμενοι ήταν ο τραγικός απολογισμός της φρικαλεότητας που έλαβε χώρα στις 6 Οκτωβρίου 2022 στην περιοχή Διακόφτι Κυθήρων, όταν ιστιοφόρο γεμάτο με κατατρεγμένους ανθρώπους προσέκρουσε σε βράχια εξαιτίας των σφοδρών ανέμων ύψους 7 μποφόρ που έπνεαν στην περιοχή. Οι ίδιοι οι επιβαίνοντες ωστόσο δε συμφωνούν με τα επίσημα στοιχεία. Μιλούν για 110 επιβαίνοντες, αυξάνοντας τον ανεπίσημο αριθμό των αγνοούμενων στις 20.

Οι εικόνες με τα πτώματα να επιπλέουν για μέρες στην επιφάνεια της θάλασσας είναι χαραγμένες στις μνήμες ντόπιων και προσφύγων. Με τον εφιάλτη ωστόσο να μην έχει τελειώσει ακόμη. Σήμερα, 24/01 η θάλασσα ξέβρασε ακόμη μία ανθρώπινη σορό διαμελσμένη, ακέφαλη και σε προχωρημένη σήψη. Το πτώμα εντοπίστηκε σε βραχώδη περιοχή στο σημείο του ναυαγίου από περαστικό, ο οποίος στη συνέχεια κάλεσε τις αρχές.

Δεν ήταν ωστόσο το πρώτο περιστατικό. Πριν δύο μήνες εντοπίστηκε ακόμη μία ακέφαλη σορός από ψαρά, ο οποίος βοηθούσε τους πρόσφυγες οι οποίοι επέζησαν να εντοπίσουν τους αγαπημένους τους. Να βρουν τα συγγενικά τους πρόσωπα και να τους θάψουν με τις τιμές που τους αξίζουν. Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι των Κυθήρων στο TPP, το Λιμενικό Σώμα έχει σταματήσει τις έρευνες στην περιοχή, με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να αναζητούν τη βοήθεια των ψαράδων για την ανεύρεση των συγγενών τους, με τους ψαράδες στις περισσότερες περιπτώσεις να τους απαντούν ότι το Λιμενικό Σώμα τους απαγορεύει οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια.

«Το Λιμενικό τον Οκτώβριο μάζεψε όσους επέπλεαν. Απο εκεί και πέρα τίποτα. Δεν ψάχνουν. Πριν δύο μήνες βρέθηκε ξανά από ψαρά ακέφαλη σορός, και σήμερα στην ερημωμένη τοποθεσία του ναυαγίου από περαστικό άλλη μία. Δεν έχουν κάνει καν κίνηση για ανάσυρση του σκάφους, με τα απομεινάρια του να βρίσκονται στον πάτο της θάλασσας. Όμως δεν ξέχασαν να προχωρήσουν σε βραβεύσεις για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Εμείς δεν ξεχάσαμε ούτε τους ανθρώπους που χάθηκαν, ούτε τον πόνο των συγγενών τους οι οποίοι ζητούν να γίνεται με ταχύτητα το τεστ DNA στις ανευρεθείσες σορούς ώστε να αποδίδονται τα σώματα στους οικείους τους», αναφέρουν στο TPP κάτοικοι που συνέδραμαν τον Οκτώβριο του 2022 στην περίθαλψη των επιζώντων και στη διάσωσή τους.

Πηγές του Λιμενικού Σώματος ανέφεραν στο TPP ότι οι έρευνες διάσωσης, μερικές ημέρες μετά τα συμβάντα, περνούν σε αστυνομική αρμοδιότητα. Αυτό, δε σημαίνει ότι μεταφέρεται η ευθύνη στην ΕΛ.ΑΣ., αλλά ότι σταματούν οι οργανωμένες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, αλλά συνεχίζονται οι έλεγχοι στα πλαίσια των περιπολιών. «Δηλαδή, την ώρα της περιπολίας, οι συνάδελφοι ελέγχουν την περιοχή. Το πότε σταματούν οι οργανωμένες έρευνες ποικίλει. Πολλές φορές υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον αριθμό που δηλώνουν οι ίδιοι οι πρόσφυγες και στον πραγματικό, επομένως δεν μπορεί να συνεχίζεται οργανωμένη έρευνα επ’ αόριστον», αναφέρουν.

Οι κάτοικοι των Κυθήρων αναφέρουν ότι το Λιμενικό Σώμα της περιοχής είναι υποστελεχωμένο. Τονίζουν ωστόσο ότι την ημέρα του ναυαγίου, λιμενικοί που δεν βρίσκονταν σε υπηρεσία συνέδραμαν εθελοντικά στην αποκομιδή και την περίθαλψη των προσφύγων εξαιτίας των ελλείψεων.