Από τα τέλη Δεκεμβρίου έως και σήμερα 505.580 άνθρωποι σε 182 χώρες έχουν βρεθεί θετικά στον κορονοϊό, ενώ 23.293 έχουν χάσει τη ζωή τους. Ωστόσο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αριθμός των κρουσμάτων ενδέχεται να είναι αρκετά μεγαλύτερος καθώς σε πολλές χώρες δεν γίνονται πλέον διαγνωστικές εξετάσεις παρά μόνο σε ανθρώπους που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη. Σχεδόν ένας στους πέντε (τουλάχιστον 108.900 άνθρωποι) ιάθηκαν.

Τις τελευταίες 24 ώρες αναφέρθηκαν 2.650 νέοι θάνατοι και 55.897 νέα κρούσματα. Οι χώρες με τα περισσότερα θύματα είναι η Ιταλία (662 νέοι θάνατοι) η Ισπανία (655) και η Γαλλία (365). Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN, οι ΗΠΑ έγιναν η χώρα με τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα που ανέρχονται σε τουλάχιστον 82.404.

Συνολικά, η Ιταλία έχει 80.539 κρούσματα και 8.165 θανάτους, ενώ 9.362 άνθρωποι ιάθηκαν. Μετά την Ιταλία, οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο είναι η Ισπανία (56.188 κρούσματα και 4.089 θάνατοι), η Κίνα (81.285 κρούσματα και 3.287 θάνατοι), το Ιράν (29.406 κρούσματα και 2.234 θάνατοι) και η Γαλλία (29.155 κρούσματα, 1.696 θάνατοι). Στην Κίνα, απ’ όπου ξεκίνησε η πανδημία στα τέλη Δεκεμβρίου, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 67 νέα κρούσματα και 6 νέοι θάνατοι.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε προειδοποιήσει την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ, χώρα με 330 εκατομμύρια κατοίκους, όδευαν να ξεπεράσουν την Ευρώπη και να γίνουν αυτές το επίκεντρο της πανδημίας.

Ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί – η ΕΕ σε εσωστρέφεια

Το βράδυ της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των G20, ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, ξεκαθάρισε ότι «το lockdown θα επηρεάσει άμεσα τομείς που αντιπροσωπεύουν το ένα-τρίτο του ΑΕΠ των μεγάλων οικονομιών», ενώ επισημαίνεται πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς «για κάθε μήνα περιορισμών, θα υπάρξει απώλεια δύο ποσοστιαίων μονάδων στην ετήσια ανάπτυξη του ΑΕΠ».

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημιουργήθηκαν και πάλι δύο στρατόπεδα. Οι χώρες του Νότου ζήτησαν την έκδοση ευρωομολόγου για τον ιό προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση. Η Γερμανία υπήρξε ανένδοτη ως προς αυτό, προωθώντας τη λύση της προληπτικής γραμμής στήριξης, που όμως φαίνεται ότι θα συνοδεύεται από μέτρα λιτότητας και εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, στα πρότυπα των μνημονιακών προγραμμάτων. Στο πλευρό της Γερμανίας τάχθηκαν, ως συνήθως, η Αυστρία και η Ολλανδία. Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τσουζέπε Κόντε, υποστήριξε πως δεν πρόκειται η χώρα του να δεχθεί τη μνημονιακή εργαλειοθήκη.

Νόσησε ο Τζόνσον – 181 νεκροί μια μέρα στη Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπορίς Τζόνσον, ανακοίνωσε ότι βρέθηκε θετικός στον ιό και δήλωσε πως «αυτή τη στιγμή βρίσκομαι εθελοντικά σε καραντίνα, αλλά θα συνεχίσω να ηγούμαι της κυβερνητικής στρατηγικής μέσω τηλεδιάσκεψης καθώς μαχόμαστε κατά αυτού του ιού». Θετικός βρέθηκε και ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ. 181 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την τελευταία μέρα, ενώ συνολικά οι νεκροί έφτασαν τους 759. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σύμφωνα με το BBC ξεπερνούν ta 11.600.

Σημειώνεται ότι προ ημερών ο Τζόνσον είχε δηλώσει ότι ο κατάλληλος τρόπος αντιμετώπισης του ιού είναι «η ανοσία της αγέλης». Όπως ανέφερε ο σχεδιασμός των συμβούλων του Μπόρις Τζόνσον το  60%-80% του βρετανικού πληθυσμού θα καταστεί θετικό στον  ιό μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Με τον τρόπο αυτό  εκτιμούσαν ότι η κορύφωση της καμπύλης των κρουσμάτων θα γινόταν σε 10-14 εβδομάδες (στις αρχές Ιουνίου). Εκτιμούσαν ότι 50% όσων πρόκειται να κολλήσουν, θα κολλήσουν 3 εβδομάδες πριν ή μετά το σημείο εκείνο, ενώ 95% όσων πρόκειται να κολλήσουν θα κολλούσαν 10 εβδομάδες πριν ή μετά.