X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Συνεχίζεται η επιχείρηση άρσης προστασίας των μαρτύρων από ΝΔ – ΚΙΝΑΛ – Βελόπουλο

Αίτημα να επανεξεταστεί το καθεστώς προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων του «Μάξιμου Σαράφη» και της «Αικατερίνης Κελέση» κατέθεσε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου αντιπροσωπεία της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση των καταγγελιών σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, παρότι από το πρωί της ίδιας ημέρας, ο Άρειος Πάγος έχει διαμηνύσει πως θα πρέπει να εξεταστούν με την προστασία που ήδη απολαμβάνουν.
Συνεχίζεται η επιχείρηση άρσης προστασίας των μαρτύρων από ΝΔ – ΚΙΝΑΛ – Βελόπουλο
Menelaos Myrillas / SOOC
|

Όπως μετάδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, με το έγγραφό της η προανακριτική επιτροπή ενημερώνει τον εισαγγελέα Βασίλη Πλιώτα για «όλα τα πραγματικά περιστατικά που επιβεβαιώνουν την παράτυπη άρνηση των προστατευόμενων μαρτύρων να καταθέσουν και την συστηματική προσπάθεια της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη να θέτει προσκόμματα στις εργασίες της προανακριτικής επιτροπής». Ακόμη, ζήτησαν να επανεξεταστεί εκ νέου από την Εισαγγελία το καθεστώς προστασίας των δύο επίμαχων μαρτύρων, λαμβάνοντας υπόψη και τα στοιχεία που προσκόμισαν.

Ειδικότερα, με το έγγραφό τους τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής ζητούν να εξεταστούν οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες, «όπως ακριβώς εξετάστηκαν από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρο Σοφουλάκη».

Η επιτροπή, στο έγγραφο που κατέθεσε, αναφέρει μεταξύ των άλλων, ότι «η εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων από την επιτροπή μας είναι κρίσιμη για την ανεύρεση της αλήθειας και σημαντική διότι πρέπει να εξεταστεί εάν αυτοί έλκουν όφελος ή είναι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, καθώς μάρτυρες έχουν καταθέσει προς τούτο και επομένως πρέπει να αξιολογηθεί εάν νόμιμα εισήχθησαν στο καθεστώς ή δύνανται να παραμένουν».

Να σημειωθεί πως η αντιπροσωπεία των βουλευτών που βρέθηκαν στον Άρειο Πάγο περιελάμβανε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του Κινήματος Αλλαγής και του κόμματος του Βελόπουλου.

Συγκεκριμένα, η προανακριτική επιτροπή και ζητά από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου:

1) Διασφαλίσετε σε μας την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων με τον τρόπο που τους εξέτασε ο αντεισαγγελέας κ. Σοφουλάκης.

2) Διασφαλίσετε να λάβουμε όλα τα αιτηθέντα έγγραφα από την εισαγγελέα διαφθοράς.

3) Στο πλαίσιο των πραγματικών περιστατικών που επισημαίνουμε, απευθυνθείτε στους αρμόδιους εισαγγελείς που έχουν την ευθύνη της υπαγωγής στο καθεστώς προστασίας για να εκτιμήσουν τα ανωτέρω λαμβάνοντας υπόψη τις αντιρρήσεις των προστατευόμενων μαρτύρων που κατέθεσαν στην επιτροπή μας και την εν τέλει άρνησή τους να εξεταστούν, καθώς το ενδεχόμενο βάσει των καταθέσεων που έχουμε ήδη διαβιβάσει να είναι εμπλεκόμενοι στην όλη διαδικασία».

Ως προς την Ελένη Τουλουπάκη, η επιτροπή, μεταξύ των άλλων, αναφέρει:

«Έχουμε αιτηθεί σειρά εγγράφων από την εισαγγελέα διαφθοράς, παρά τη ρητή επισήμανση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ζάχαρη ότι οφείλει να μας διαβιβάσει όλα τα έγγραφα της δικογραφίας και δεν υπάρχουν απόρρητα έγγραφα από ελέγχους σε ανακριτικές διαδικασίες, μέχρι σήμερα δεν το έχει πράξει».

«ΝΔ και ΚΙΝ.ΑΛΛ. προσπαθούν να νομιμοποιήσουν εκ των υστέρων τις παράνομες ενέργειές τους», τονίζει σε δήλωσή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της προανακριτικής Δώρα Αυγέρη.

Όπως σημειώνει σε δήλωσή της: «ΝΔ και ΚΙΝΑΛ αφού καταστρατήγησαν το νόμο, αφού εξαπέλυσαν πογκρόμ εκφοβισμού των προστατευόμενων μαρτύρων για το σκάνδαλο Novartis και αφού ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου τους άδειασε ζητώντας τους να τηρηθεί ο νόμος στην εξέτασή τους και η σχετική υπουργική απόφαση, που ορίζει ότι πρέπει να γίνει με χρήση ηλεκτρονικών Μέσων, τώρα προσπαθούν εκ των υστέρων να νομιμοποιήσουν όλες τις παράνομες ενέργειές τους, ζητώντας από τον Άρειο Πάγο να άρει το καθεστώς προστασίας για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος!

Ο πανικός ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για το φιάσκο τους είναι έκδηλος. Το μόνο που επιδιώκουν είναι ο εκφοβισμός των μαρτύρων για τη συγκάλυψη του σκανδάλου Novartis».

Δίχτυ προστασίας για την ανωνυμία των προστατευόμενων μαρτύρων στις καταθέσεις τους

Στο μεταξύ, νωρίτερα την Πέμπτη, το μήνυμα ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα πρέπει να εξετασθούν με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της ταυτότητάς τους απέστειλε ο Άρειος Πάγος, ενώ παράλληλα απάντησε στις ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ πως αποτελεί αρμοδιότητα της προανακριτικής επιτροπής η έκδοση των ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής. Δεδομένων των εξελίξεων των τελευταίων ωρών και έπειτα από τη δημοσιοποίηση των προθέσεων της πλειοψηφίας της προανακριτικής της Novartis να ζητήσει την άρση της προστασίας των μαρτύρων αναμένεται με ενδιαφέρον η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής, καθώς για τις 13:00 είναι προγραμματισμένη η κατάθεση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Διαβάστε περισσότερα:

Δίχτυ προστασίας για την ανωνυμία των προστατευόμενων μαρτύρων στις καταθέσεις τους


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις