Συνολικά 100 αγωνιστές και αγωνίστριες, μεταξύ των οποίων και ένας ανήλικος 17 ετών, στη μάχη κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη Τήνο διώκονται από την εταιρεία «Ενεργειακή Κυκλάδων ΕΠΕ», η οποία ζητά αποζημίωση ύψους 328.286,20 ευρώ. για διαφυγόντα κέρδη. Από αυτά, το μεγαλύτερο μέρος του ποσού, η εταιρεία υπολόγιζε να το εισπράξει, θεωρώντας ως ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας του πάρκου την 25η Μαρτίου. Παρόλα αυτά μετά τις μεγάλες αντιδράσεις σύσσωμης σχεδόν της τοπικής κοινωνίας του νησιού και τις κινητοποιήσεις τους στις 11 Φεβρουαρίου και 4 Μαΐου, αποτράπηκε η δημιουργία του πάρκου.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της «Αυγής» που ανέδειξε τη δίωξη, η εταιρεία παράλληλα με τα κέρδη που υπολόγιζε ότι θα έχει., συνυπολόγισε ενδεχόμενες τεχνικού χαρακτήρα καθυστερήσεις, εκτιμώντας πως το έλλειμμά της ξεκινά από την 1η Απριλίου και η αποζημίωση που διεκδικείται συνολικά αφορά το διάστημα μέχρι τις 25 Ιουνίου.
Επιπροσθέτως η εταιρεία διεκδικεί μέσω της αγωγής το ποσό των 80.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 27.197,50 ευρώ για την αδυναμία αποπληρωμής δανείων. όπως υποστηρίζει η «Ενεργειακή Κυκλάδων ΕΠΕ», έχει πραγματοποιήσει συμφωνία με την τράπεζα, να ξεκινήσει την αποπληρωμή των δόσεων του δανείου που έχει λάβει, μόλις ξεκινήσει η παραγωγή ενέργειας. Ωστόσο υποχρεούται να πληρώσει τους τόκους όλων αυτών των ημερών που δεν κατέβαλε τις δόσεις.
Άλλες αξιώσεις της εταιρείας όπως αυτές καταγράφονται στο ρεπορτάζ, αφορούν σε καταστροφή του σκυροδέματος που είχαν μέσα οι μπετονιέρες, λόγω μη χρήσης του εξαιτίας των κινητοποιήσεων, τη μίσθωση γερανού που επίσης δεν χρησιμοποιήθηκε και της πληρωμής υπηρεσιών φύλαξης του έργου, των οχημάτων και της περιουσίας, η οποία δεν θα είχε γίνει αν δεν ήταν «διακηρυγμένη η εχθροπάθεια των εναγομένων», όπως αναφέρει η αγωγή.
Επίσης η εταιρεία προχωρά και σε άλλη μια «νουθετιστική» ενέργεια. Με σκοπό να αποτρέψει ενδεχόμενες μελλοντικές κινητοποιήσεις των Τηνιακών, ζητά από τη δικαιοσύνη «να απαγγελθεί εις βάρος του κάθε εναγομένου προσωποκράτηση ενός έτους και χρηματική ποινή 10.000 ευρώ για κάθε ενδεχόμενη μελλοντική επανάληψη της παράνομης αυτής συμπεριφοράς τους».
Μεταβολές στο φυσικό τοπίο
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία είναι μόνο η μία από τις συνολικά τέσσερις που δρομολογούν εργασίες εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη Τήνο. Η εν λόγω εταιρεία σχεδιάζει την ανέγερση ανεμογεννητριών στη θέση Πράσσα, η οποία, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν ανέγγιχτη και πήγαιναν σε αυτήν μόνοι οι μελισσοκόμοι και τα χιλιάδες αδέσποτα ερίφια του νησιού.
Η εταιρεία έχει προκαλέσει εμφανείς αλλοιώσεις του φυσικού τοπίου τόσο με τη διάνοιξη δρόμων όσο και με τη διαπλάτυνση χωμάτινων μονοπατιών, προκειμένου να γίνει ικανή η πρόσβαση στο σημείο από τα βαρέα οχήματα που πραγματοποιούν τα έργα αλλά και εκείνα που πρόκειται να μεταφέρουν τις ίδιες τις ανεμογεννήτριες.
Επίσης σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η εταιρεία προκειμένου να στηρίξει τους τεράστιους αιολικούς «γίγαντες», έχει προχωρήσει σε σκάψιμο και τσιμεντοποίηση του εδάφους, με τόσο τσιμέντο όσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, χρειάζεται η ανέγερση μιας πενταώροφης πολυκατοικίας.
Μάλιστα σύμφωνα με όσα έχει καταγγείλει ο δήμος Τήνου, η διάνοιξη των δρόμων έχει γίνει παράνομα, καθώς ένα μέρος αυτής περνά μέσα από δημοτική έκταση, χωρίς να έχει ληφθεί η σχετική άδεια, ενέργεια της εταιρείας για την οποία η δημοτική αρχή έχει ήδη προσφύγει στη δικαιοσύνη.
Για το καλό του τόπου
Όπως σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα, ένα εκ των βασικών επιχειρημάτων της εταιρείας στην όλη καταπάτηση της δημοτικής περιουσίας, την ίδια ώρα μάλιστα που ασκεί δίωξη σε πολίτες του νησιού, είναι η ενεργειακή αυτονομία που θα μπορέσει να παρέχει στον νησί της Τήνου, κάνοντας μάλιστα και λόγο για έργο φιλικό προς το περιβάλλον, με την αιτιολογία ότι στα σημεία που δρομολογείται η δημιουργία του αιολικού πάρκου υπήρχε ήδη δρόμος.
Εξασφαλισμένο κέρδος είτε υπήρχε ανάγκη είτε όχι
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ίδια η εταιρεία στο κείμενο της αγωγής και αναπαράγει το ρεπορτάζ, η «Ενεργειακή Κυκλάδων ΕΠΕ», είχε πραγματοποιήσει σύμβαση με τον Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ πρώην ΛΑΓΗΕ), για την πληρωμή από μέρους του τελευταίου, του ποσού των 0,098 ευρώ ανά κιλοβατώρα, ανεξαρτήτως αναγκών, ακόμα και σε περίπτωση επάρκειας της ενέργειας του δικτύου.
Όπως εκτιμά η Ενεργειακή Κυκλάδων, η ετήσια παραγωγή θα έφτανε τις 7.749.000 κιλοβατώρες, άρα το ημερήσιο πληρωτέο από τον ΔΑΠΕΕΠ ποσό, αντιστοιχεί σε 2.080,55 ευρώ. Πάλι σύμφωνα με την εταιρεία, από το σύνολο των ημερών που θεωρεί ότθι θα λειτουργούσαν οι ανεμογεννήτριες προκύπτει ένα ποσό των 178.927,30 ευρώ.
Ωστόσο τα ποσά αυτά είναι εντελώς αυθαίρετα, καθώς οι ανεμογεννήτριες δεν λειτουργούν καθημερινά. Για να λειτουργήσουν, χρειάζεται ο άνεμος να πνέει με ταχύτητα μεταξύ τεσσάρων και οκτώ μποφόρ, ειδάλλως σε περίπτωση που η ταχύτητα είναι μικρότερη, ακόμα και μεγαλύτερη, δεν παράγουν ενέργεια. Στις Κυκλάδες ωστόσο, η ισχύς των ανέμων δεν είναι σταθερή.
Όλοι εναγόμενοι
Βάσει των όσων αναφέρει το δημοσίευμα, ανάμεσα στους 100 εναγομένους βρίσκονται τουλάχιστον δέκα αιρετοί, από όλες τις δημοτικές παρατάξεις, μεταξύ των οποίων και εκείνης της δημοτικής αρχής.
Τέλος προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι εκτός από τις υπέρογκες αποζημιώσεις που ζητά προς εκφοβισμό του οικολογικού τοπικού κινήματος της Τήνου,η εταιρεία, ζητάει ακόμα και την κάλυψη των δικαστικών εξόδων και των δύο πλευρών για την υπόθεση με την ίδια ως ενάγοντα.
Σκυροδέτηση εντός της εβδομάδας
Με ανακοίνωση της η πρωτοβουλία «Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών», στηλιτεύει τις αγωγές που «μοίρασε» η εταιρεία, υποστηρίζοντας πως πρόκειται να προχωρήσει σε σκυροδέτηση εντός της εβδομάδας της τελευταίας από τις τρεις βάσεις ανεμογεννητριών. Μάλιστα εξηγεί πως αν ολοκληρωθεί η σκυροδέτηση «το αμέσως επόμενο βήμα» είναι η άφιξη των ίδιων των ανεμογεννητριών προκειμένου να γίνει η τοποθέτηση και συναρμολόγησή τους.
Επίσης όπως αναφέρει γη πρωτοβουλία, η εταιρεία προχωρά στην εν λόγω ενέργεια παράνομα, εφόσον «εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις για την νομιμότητα της εγκατάστασης».