Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», ο Κ. Χατζηδάκης συνέχισε να απαξιώνει τη ΔΕΗ, λέγοντας ότι λόγω των χειρισμών της προηγούμενης ενέργειας η επιχείρηση «τη βγάζει δεν τη βγάζει». Δήλωσε πως λόγω της συμφωνίας της προηγούμενης κυβέρνησης με την Κομισιόν, δεν προχώρησε το σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ» (δηλαδή η ιδιωτικοποίηση του 1/3 της επιχείρησης) και δημιουργήθηκε ένα «οικονομικό φρενοκομείο».

Ερωτηθείς για το πώς γίνεται να υπάρχουν διάφορες εταιρείες, οι οποίες πουλάνε φθηνότερο τιμολόγιο και να διαφημίζουν φθηνότερο τιμολόγιο από τη ΔΕΗ την ώρα που αγόραζαν ρεύμα από τη ΔΕΗ, ο Κ. Χατζηδάκης απάντησε ότι πρόκειται για κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο ανοίγματος αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας.

Τεχνοκράτης του ιδιωτικού τομέα ο εκλεκτός για επικεφαλής της ΔΕΗ

«Είναι κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σωστά; Σωστά. Για να υπάρχουν περισσότερες επιλογές, να μπορείς να διαλέγεις εταιρεία όπως γίνεται στα τηλέφωνα και διαλέγεις μεταξύ (των εταιρειών). Το ίδιο γίνεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και στην ηλεκτρική ενέργεια. Η ΔΕΗ, λοιπόν, στο πλαίσιο αυτού του πράγματος, όπως έγινε και σε άλλες χώρες αυτής της πολιτικής, θα έπρεπε να κατέβει το μερίδιο της αγοράς. Τι είχε σκεφτεί η κυβέρνηση Σαμαρά στο πλαίσιο αυτής της λογικής; Το πιο λογικό πράγμα. Παίρνω ένα κομμάτι της ΔΕΗ και το πουλάω. Τα λεφτά αυτά τα βάζω στην τσέπη της ΔΕΗ, προχωρεί η επιχείρηση μπροστά, παίρνει μια ανάσα, χρηματοδοτεί καινούργιες μονάδες, θα έπρεπε να χρηματοδοτεί ΑΠΕ, που είναι το μόνο μέλλον.

Στη θέση αυτού, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελα να δείξει ότι είναι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων- τώρα τι να πει κανείς γι’ αυτό- πούλησαν το 66% του ΔΕΣΦΑ και πανηγύριζαν. Πούλησαν το 49% του ΑΔΜΗΕ και πανηγύριζαν. Η ΔΕΗ τους μάρανε για να δείξουν την ευαισθησία τους. Λοιπόν, και στη θέση αυτού του πράγματος- της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης Σαμαρά- πήγαν και συμφώνησαν επειδή τους πίεζε η Κομισιόν ότι «ναι, εντάξει, μην στεναχωριέστε θα κατέβει το μερίδιο της ΔΕΗ, θα πάει από το 90% στο 50%. Παρακάτω από ότι θα πήγαινε με τη μικρή ΔΕΗ. Αλλά πώς θα πάει; Με ένα μαγικό τρόπο. Χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα και με τα στελέχη της επιχείρησης να δουλεύουν για να χάσουν πελάτες. Αυτό έκαναν τα τελευταία χρόνια, αυτός ήταν ο βασικός στόχος των στελεχών της ΔΕΗ. Επίσημα και με το νόμο. Ένα οικονομικό φρενοκομείο».

Ο υπουργός έδειξε την κατεύθυνση που ακολουθεί η κυβέρνηση για την αγορά ενέργειας, τονίζοντας ότι «η μετάβαση στο νέο μοντέλο της απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας πρέπει να γίνει με σοβαρότητα, με ευρωπαϊκούς κανόνες και όχι με τους “γιαλαντζί” κανόνες, που πήγε να γίνει στην Ελλάδα», ενώ επισήμανε πως η κυβέρνηση δεν θέλει να είναι αυστηρή με τις ιδιωτικές εταιρίες. «Δεν θέλουμε να στραφούμε εναντίον των άλλων εταιρειών και των καταναλωτών, που έχουν πάει στις άλλες εταιρείες. Δεν ξεκινάμε με την αντίληψη ότι η ΔΕΗ είναι δική μας και τα άλλα είναι αποπαίδια και οι καταναλωτές που είναι στις άλλες εταιρείες και οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στις άλλες εταιρείες δεν είναι Έλληνες, δεν είναι άνθρωποι κτλ. Το θέμα είναι να βρούμε μια ισορροπία».

«Θα υπογράψουμε συμβόλαια με την ExxonMobil και τη γαλλική TOTAL»

Αναφερόμενος στις έρευνες υδρογονανθράκων, δήλωσε ότι σύμφωνα με τα ΕΛΠΕ το 2020 θα γίνει η πρώτη γεώτρηση στον Πατραϊκό, ενώ εξελίξεις υπάρχουν στην Ήπειρο και στο Κατάκολο. Δεσμεύτηκε για το ότι η κυβέρνηση θα υπογράψει συμβόλαια με την ExxonMobil και τη γαλλική TOTAL νοτίως της Κρήτης και όλα αυτά θα κατατεθούν γρήγορα στη Βουλή για να φανεί η βούληση της κυβέρνησης.

«Υπάρχει σε εξέλιξη, και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, μια διαδικασία για τα οικόπεδα με τους υδρογονάνθρακες. Υπάρχει μια αντίληψη ότι θα γίνουμε Σαουδάραβες αύριο το πρωί με τους υδρογονάνθρακες. Δεν θα γίνουμε. Είναι μια πηγή πλούτου, αλλά πρέπει πρώτα να υπάρξουν οι γεωτρήσεις. Να διαπιστώσουμε ακριβώς τι γίνεται. Με βάση το τι γίνεται στην ευρύτερη γειτονιά μας, η λογική λέει, ότι και εδώ υπάρχουν κάποιες τέτοιες δυνατότητες. Αλλά μεταξύ του συμβολαίου και της γεώτρησης μεσολαβούν περίπου 4-7 χρόνια.

‘Αρα, όλη αυτή η διαδικασία που ξεκίνησε ακόμα και από την κυβέρνηση Σαμαρά, προχωρεί. Μου λένε από τα ΕΛΠΕ ότι το 2020 θα κάνουν την πρώτη γεώτρηση στον Πατραϊκό. Υπάρχουν κάποιες άλλες διαδικασίες στην Ήπειρο και στο Κατάκολο. Θα υπογράψουμε συμβόλαια με την ExxonMobil και τη γαλλική TOTAL νοτίως της Κρήτης. Όλα αυτά θα τα καταθέσουμε, και γρήγορα, στη Βουλή προκειμένου να δείξουμε και τη βούλησή μας να τρέξουμε τους υδρογονάνθρακες».