Δεν προέκυψε κάποιο αποτέλεσμα για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών που φτάνουν στην Ευρώπη, καθώς στην άτυπη σύνοδο στο Ελσίνκι, οι υπουργοί Εσωτερικών των 28 χωρών της ΕΕ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για έναν αποτελεσματικό μηχανισμό κατανομής των αιτούντων άσυλο που φτάνουν στην Ευρώπη, όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός, Κριστόφ Καστανέρ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν και πάλι τη Δευτέρα το θέμα στο Παρίσι με ένα σχέδιο για τη δημιουργία ενός μηχανισμού για την κατανομή να βρίσκεται στο επίκεντρο και χρειάζεται τη στήριξη περίπου 15 χωρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, στη συζήτηση για το μεταναστευτικό, που ξεκίνησε τη Τετάρτη, αναφέρθηκαν «πολλές διαφορετικές απόψεις», όπως επισήμανε ο Κ. Καστανέρ, με κάποιες χώρες να αρνούνται να δεχθούν μετανάστες, άλλες να ζητούν αλληλεγγύη και πολλές να εκφράζουν την ανησυχία τους ότι ο μηχανισμός κατανομής μεταναστών θα αποτελέσει κίνητρο για περισσότερους να δοκιμάσουν να διασχίσουν τη Μεσόγειο.

Οι χώρες της ΕΕ αναζητούν εδώ και καιρό κοινή απάντηση στην εισροή μεταναστών στην Ευρώπη από τη Βόρεια Αφρική μέσω της Μεσογείου. Στο παρελθόν η Ιταλία δεχόταν τους περισσότερους μετανάστες, όμως η λαϊκιστική κυβέρνηση στη Ρώμη άρχισε να αντιδρά πέρυσι και να ζητά από άλλες χώρες της ΕΕ να αναλάβουν το μέρος των μεταναστών που τους αναλογεί.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, συμμετείχε στην άτυπη σύνοδο στο Ελσίνκι την Πέμπτη. «Υπουργοί από αρκετές χώρες εξήραν την πολιτική της Ιταλίας να υπερασπιστεί τα σύνορά της, κάτι που έχει οδηγήσει στη δραστική μείωση των αφίξεων στην Ευρώπη και των θανάτων στη Μεσόγειο», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Μ. Σαλβίνι στη διάρκεια της άτυπης συνόδου.

Ενόψει της συνεδρίασης ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζέεχοφερ, είχε δηλώσει ότι θα ζητήσει «μια προσωρινή συμφωνία» για τη διανομή των μεταναστών που διασώζονται στη Μεσόγειο, ωστόσο εξέφρασε αμφιβολίες για το αν θα επιτευχθεί κάποια συμφωνία στην σύνοδο της Πέμπτης και δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα ποσοστά μεταναστών που θα πρέπει να δεχτούν κάποιες χώρες.

Την Τετάρτη, μια ομάδα χωρών της ΕΕ είχε προκαταρκτικές συζητήσεις για το σχέδιο, το οποίο στηρίζει και η Γαλλία. Όμως ούτε 10 ευρωπαϊκές χώρες, σε σύνολο 28, δεν έχουν προσφερθεί να υποδεχθούν μετανάστες, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν μετά το πέρας της συνάντησης.

Βάσει του μηχανισμού που προτείνουν η Γαλλία και η Γερμανία, οι αποφάσεις για το ποια χώρα θα δεχθεί πόσους αιτούντες άσυλο θα λαμβάνονται για κάθε υπόθεση ξεχωριστά, δήλωσε την Πέμπτη ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών. Την Τετάρτη, ο Χ. Ζέεχοφερ απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ποσοστά υποδοχής μεταναστών ανά χώρα για να μην δημιουργηθεί η εντύπωση του «ντε φάκτο ανοίγματος των συνόρων». Σύμφωνα με τον Χ. Ζέεχοφερ, οι μετανάστες θα πρέπει να διασώζονται στη Μεσόγειο και να μεταφέρονται σε ασφαλές λιμάνι, που όμως «δεν είναι απαραίτητο να είναι ευρωπαϊκό».

Ο X. Ζέεχοφερ επιβεβαίωσε ότι στο τραπέζι παραμένει το ενδεχόμενο η «λύση» να μετατεθεί εκτός από τα σύνορα της Ευρώπης, εκφράζοντας τις αμφιβολίες του για το αν θα πρέπει οι διασωθέντες μετανάστες στη Μεσόγειο να μεταφέρονται σε ευρωπαϊκό λιμάνι. Πρότεινε κάποιες χώρες της Βόρειας Αφρικής να συμμετάσχουν στις προσπάθειες και εξήρε μάλιστα τη συνεργασία της Ιταλίας με την ακτοφυλακή της Λιβύης, επισημαίνοντας ότι η σύρραξη στη χώρα αυτή καθιστά αδύνατη την επιστροφή των μεταναστών στο έδαφός της. Η συνάντηση θα συνεχιστεί το απόγευμα της Πέμπτης και θα επικεντρωθεί στην καταπολέμηση των υβριδικών απειλών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος, δήλωσε ότι «το μεταναστευτικό είναι τεράστια και ταυτόχρονα κοινή ευρωπαϊκή πρόκληση. Απαιτεί κοινή λύση και κοινή αντίδραση στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, στο περιθώριο του συμβουλίου, ο Γ. Κουμουτσάκος είχε συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Πετρίδη.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό Δελτίο Τύπου του υπουργείου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «επιβεβαιώθηκε η ταύτιση απόψεων των δύο χωρών για την ανάγκη αποτελεσματικής διαχείρισης της μετανάστευσης, με έμφαση στην ανάγκη εφαρμογής συνολικής προσέγγισης, η οποία θα βασίζεται στη λειτουργική και ισόρροπη σχέση μεταξύ των αρχών της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας». Σε αυτό το πλαίσιο, «είναι επιτακτική η διατήρηση της επαγρύπνησης στην Ανατολική Μεσόγειο, ενόψει ενδεχόμενης αύξησης των μεταναστευτικών ροών στο επόμενο διάστημα», προστίθεται στην ανακοίνωση.