Οι εθνικιστικές, υπέρ των ινδουιστών, πολιτικές της κυβέρνησης Μόντι και η ενθάρρυνσή της υπέρ της ρατσιστικής βίας εναντίον των μουσουλμάνων, γνωρίζουν νέες ημέρες δόξης, ενόψει των κρίσιμων ινδικών εκλογών του 2022. Οι μουσουλμάνοι και οι μουσουλμάνες της πολιτείας ζουν σε καθεστώς τρόμου, μετά την τοπική απαγόρευση της χιτζάμπ στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, από την τοπική κυβέρνηση που πρόσκειται στο κυβερνόν κόμμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μουσουλμάνες φοιτήτριες δέχονται επιθέσεις αν τολμήσουν να εμφανιστούν στα πανεπιστήμιά τους με μαντήλα ή μπούργκα, και μάλιστα οργανωμένες από τη φοιτητική νεολαία του κόμματος του Μόντι (Λαϊκό Ινδικό Κόμμα, Bharatiya Janata Party, BJP), που τις περιμένει κυριολεκτικά επί θύρας, ντυμένη στα πορτοκαλί, το χρώμα των ινδουιστών και των οπαδών του Μόντι. Δεν είναι η μόνη, ούτε είναι λίγες οι περιπτώσεις: η βία εις βάρος των μουσουλμάνων γυναικών, μαθητριών και φοιτητριών, πήρε τέτοιες διαστάσεις που η ινδουιστική κυβέρνηση υποχρεώθηκε να κλείσει επί τριήμερο τα σχολεία και πανεπιστήμια ώστε «να αποκατασταθεί η κοινωνική ειρήνη». Μουσουλμάνες φοιτήτριες έχουν ήδη προσφύγει δικαστικά, ζητώντας να αναγνωριστεί το δικαίωμά τους να φορούν τα θρησκευτικά τους σύμβολα, με βάση την πρόβλεψη της θρησκευτικής ελευθερίας στο Ινδικό Σύνταγμα. Υπέρ των μουσουλμάνων της Ινδίας επενέβη και η νομπελίστρια Μαλάλα Γιουσαφζάι, η οποία χαρακτήρισε «τρομακτικό να αρνούνται στα κορίτσια να φορούν χιτζάμπ» την ίδια ώρα που «οι γυναίκες αντιμετωπίζονται σαν αντικείμενα και ζητείται να φορούν όλο και λιγότερα». 

Η Ινδία είναι πατρίδα άνω των 200 εκατομμυρίων μουσουλμάνων, που παραμένουν διωκόμενη μειονότητα. Η δαιμονοποίηση τους και οι εις βάρος του διώξεις εξυπηρετούν την ατζέντα της κυβέρνησης Μόντι για μια «καθαρά ινδουιστική Ινδία», όπως καταγγέλουν γυναικείες ενώσεις. Ειδικά καθώς τα ενδυματολογικά θρησκευτικά σύμβολα των Ινδουιστών και σιχ (λχ το τουρμπάνι) είναι απολύτως αποδεκτά. 

H καμπάνια των μουσουλμάνων φοιτητριών υπέρ του δικαιώματός τους να ντύνονται όπως θέλουν, έχει ήδη καταλάβει και τα διεθνή κοινωνικά δίκτυα, με σύνθημα Η χιτζάμπ είναι δικαίωμά μας, #HijabIsOurRight.