X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Συνεχίζονται οι συλλήψεις και η αστυνομική καταστολή στη Λευκορωσία

Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας Σβετλάνα Τιχανόβσκαγια, η οποία διέφυγε στην Λιθουανία απηύθυνε έκκληση στους Λευκορώσους να πάνε σπίτια τους. «Λευκορώσοι, σας καλώ σε σύνεση και σεβασμό του νόμου. Δεν θέλω αίμα και βία. Σας ζητώ να μην αντιπαρατίθεστε με την αστυνομία, να μην βγαίνετε στις πλατείες και να θέτετε σε κίνδυνο τις ζωές σας. Να προσέχετε τον εαυτό σας και τους οικείους σας» είπε, καθώς οι συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών συνεχίστηκαν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα μετά τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής για τις οποίες ο νικητής Λουκασένκο έχει επικριθεί από εγχώριους και διεθνής παράγοντες σχετικά με τη νομιμότητα τους αλλά και την καταστολή της αστυνομίας.
|

Συνεχίστηκαν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στους δρόμους της Λευκορωσίας καθώς καταγγέλλεται νοθεία στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, την οποία κέρδισε ο συντηρητικός Αλεξάντερ Λουκασένκο, γνωστός και ως «ο τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης».

Και τις τρεις ημέρες διαδηλώσεων έχει σημειωθεί ακραία αστυνομική καταστολή με πολλούς τραυματίες και προσαγωγές από τις αρχές. Μάλιστα, η αστυνομία προβαίνει σε χρήση χημικών και σφαιρών καουτσούκ. Από τις χθεσινές διαδηλώσεις υπάρχουν πληροφορίες για τουλάχιστον 2.000 συλλήψεις σε όλη τη χώρα. Την προηγούμενη μέρα το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πάνω από 3.000 τέθηκαν υπό κράτηση και σχεδόν 90 τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων 39 άνδρες των δυνάμεων της τάξης.

Σε συνολικό επίπεδο, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν γίνει περισσότερες από 6.000 συλλήψεις και τις τρεις μέρες διαδηλώσεων, ενώ στα social media διακυνείται μεγάλο οπτικοακουστικό υλικό αστυνομικής καταστολής.

Την Τρίτη, η υποψήφια της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανούσκαγια κατέφυγε στη Λιθουανία έπειτα από απειλές για τα παιδιά της, όπως σημειώνει ο Guardian, ενώ ο Λιθουανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «προφανώς αντιμετώπισε μια ορισμένη πίεση και δεν είχε πολλές επιλογές εκτός από το να φύγει από τη χώρα».

Λευκορωσία: Στη Λιθουανία κατέφυγε η υποψήφια της αντιπολίτευσης με τις διαδηλώσεις να συνεχίζονται

Έπειτα από πληροφορίες για έναν νεκρό στις διαδηλώσεις από την αστυνομία, οι αρχές ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι ένας εκ των διαδηλωτών έχασε τη ζωή του όταν πυροδοτήθηκε εκρηκτικός μηχανισμός που ετοιμαζόταν να ρίξει εναντίον στελεχών των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, στη διάρκεια των επεισοδίων. «Ένας από τους διαδηλωτές αποπειράθηκε να πετάξει εκρηκτικό μηχανισμό στις δυνάμεις επιβολής της τάξης, αλλά ο μηχανισμός αυτός εξερράγη στα χέρια του» και τον σκότωσε, είπαν.

Ο Λουκατσένκο υποστηρίζει ότι οι διαδηλωτές είναι υποκινούμενοι από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από την Πολωνία, τη Βρετανία και την Τσεχία.

Την ίδια ώρα έχουν σημειωθεί συλλήψεις δημοσιογράφων και συνεργείων καθώς και επιθέσεις από τις αστυνομικές αρχές.

Η διακοπή του διαδικτύου στη χώρα φαίνεται ότι βελτιώθηκε την Τετάρτη έπειτα από τρεις ημέρες που ήταν εκτός λειτουργιας -ενώ υπάρχουν αναφορές ότι οι διακοπές του διαδικτύου σχετίζονται με τις διαδηλώσεις. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, στηλίτευσε τις διακοπές της πρόσβασης στο Διαδίκτυο που εμποδίζει «τον λευκορωσικό λαό να μοιραστεί πληροφορίες για τις εκλογές και τις διαδηλώσεις».

Επανεξετάζονται οι σχέσεις ΕΕ με Λευκορωσία

Οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Λευκορωσία επανεξετάζονται έπειτα από τις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές, δήλωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν και αρνήθηκε να σχολιάσει αν θα επιβληθούν και πάλι κυρώσεις στη χώρα.

«Το σύνολο των θεμάτων που αφορούν τις σχέσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Λευκορωσία είναι αυτή την ώρα υπό επανεξέταση λόγω των ατυχών γεγονότων που συνδέονται με τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνέντευξη Τύπου. Ο εκπρόσωπος είπε πως ετοιμάζεται μια κοινή δήλωση των 27 κρατών μελών της ΕΕ, αλλά δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα γι’ αυτήν.

Μάλιστα, τόνισε ότι «κατά τη διάρκεια της εκλογικής εκστρατείας, ο λαός της Λευκορωσίας επέδειξε την επιθυμία για δημοκρατική αλλαγή. Ωστόσο, οι εκλογές δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες» και κάλεσε «την πολιτική ηγεσία της Λευκορωσίας να ξεκινήσει έναν γνήσιο και περιεκτικό διάλογο με την ευρύτερη κοινωνία για την αποφυγή περαιτέρω βίας».

«Οι κρατικές αρχές ανέπτυξαν δυσανάλογη και απαράδεκτη βία προκαλώντας τουλάχιστον έναν θάνατο και πολλούς τραυματισμούς. Χιλιάδες άνθρωποι συνελήφθησαν και εντατικοποιήθηκε η καταστολή των ελευθεριών της συνάθροισης, των μέσων μαζικής ενημέρωσης και της έκφρασης. Καλούμε τις αρχές της Λευκορωσίας να απελευθερώσουν αμέσως και άνευ όρων όλους τους υπό κράτηση. Επιπλέον, αξιόπιστες εκθέσεις εγχώριων παρατηρητών δείχνουν ότι η εκλογική διαδικασία δεν πληρούσε τα διεθνή πρότυπα που αναμενόταν από ένα συμμετέχον κράτος του ΟΑΣΕ. Ο λαός της Λευκορωσίας αξίζει καλύτερα» τόνισε ο Μπορέλ και πρόσθεσε το εξής:

«Από την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων το 2015, η σχέση μεταξύ ΕΕ και Λευκορωσίας βελτιώθηκε. Αλλά χωρίς πρόοδο στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, η σχέση ΕΕ-Λευκορωσίας μπορεί μόνο να επιδεινωθεί». Σημειώνεται ότι την Παρασκευή θα αναμένεται να διεξαχθεί το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο οποίο θα τεθεί και το ζήτημα της Λευκορωσίας.

«Η Πολωνία είναι έτοιμη να διαδραματίσει ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στην αντιπολίτευση της Λευκορωσίας και τον πρόεδρο Λουκασένκο. Υπάρχει ακόμη χώρος για διάλογο», δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Γιάτσεκ Τσαπούτοβιτς στη Ρίγα.

Τέλος, η ΕΕ εξετάζει και το ενδεχόμενο κυρώσεων προς τη Λευκορωσία, κάτι που θα πρέπει να έχει την υποστήριξη και των 27 κρατών-μελών της Ένωσης.

«Σας ζητώ να μην αντιπαρατίθεστε με την αστυνομία, να μην βγαίνετε στις πλατείες και να θέτετε σε κίνδυνο τις ζωές σας»

Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας Σβετλάνα Τιχανόβσκαγια, σύζυγος του έγκλειστου αντιπολιτευόμενου, διέφυγε στην Λιθουανία και από εκεί απηύθυνε έκκληση στους Λευκορώσους -ουσιαστικά- να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών και να πάνε σπίτια τους.

Όπως δημοσιεύει η σελίδα «ONisenko», το μεσημέρι της Τετάρτης η Τιχανόβσκαγια βγήκε με βιντεο-μήνυμα στο διαδίκτυο, το οποίο διάβαζε από ένα κομμάτι χαρτί.

Στο βίντεο η Τιχανόβσκαγια αναφέρει: «Αξιότιμοι πολίτες της Λευκορωσίας. Εγώ, η Σβετλάνα Τιχανόβσκαγια σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας στις εκλογές για τον επικεφαλής της χώρας. Ο λαός της Λευκορωσίας έκανε την επιλογή του. Με ευγνωμοσύνη και θέρμη απευθύνομαι σε όλους τους πολίτες που με στήριξαν όλο αυτό τον καιρό. Λευκορώσοι, σας καλώ σε σύνεση και σεβασμό του νόμου. Δεν θέλω αίμα και βία. Σας ζητώ να μην αντιπαρατίθεστε με την αστυνομία, να μην βγαίνετε στις πλατείες και να θέτετε σε κίνδυνο τις ζωές σας. Να προσέχετε τον εαυτό σας και τους οικείους σας».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις