Στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού συνεχίζονται την Δευτέρα οι απολογίες των πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής που κατηγορούνται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Μετά την απολογία του Μιχάλη Αρβανίτη, ο οποίος αποτέλεσε τον πρώτο από τους βουλευτές της Χ.Α. που απολογήθηκε, και ακολουθώντας αλφαβητική σειρά το δικαστήριο κάλεσε τους Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο και Γιώργο Γερμενή.

Ο Χρ. Αλεξόπουλος αποχώρησε από τη ναζιστική οργάνωση τον Μάρτιο του 2014 μετά την «σωρεία αποκαλύψεων για τη δράση μελών της, που χαρακτηρίστηκε ως εγκληματική», όπως έγραφε στην επιστολή του προς τον τότε πρόεδρο της Βουλής, Β. Μεϊμαράκη. Εξέφραζε επίσης τη λύπη του που δεν διαφοροποίησε τη στάση του «όταν έβλεπα σε ποιους δρόμους οδηγούνται μια πολιτική προσπάθεια που εγώ την πίστεψα ως πατριωτική, αντισυστημική, κοινωνική» και σημείωνε ότι αυτή η προσπάθεια «κατέληξε να χαρακτηρίζεται από δράσεις και ενέργειες που εγώ, αλλά και πολλοί συναγωνιστές μου, καταδικάζουμε απερίφραστα και μετανιώνω που έστω και άθελά μου συνδέθηκα πολιτικά με αυτές».

Θυμίζουμε ότι ο μάρτυρας τον οποίο έφερε στο δικαστήριο ο πρώην βουλευτής Λάρισας για να τον υπερασπιστεί είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των δικηγόρων του Ν. Μιχαλολιάκου που κατηγορούσαν τη συνάδελφό τους λέγοντας «τι μας τον έφερες αυτόν εδώ;», όταν ο μάρτυρας κατέθετε ότι η Χρυσή Αυγή είναι μια ναζιστική οργάνωση που κρύβεται πίσω από τον μανδύα πολιτικού κόμματος: «Είδα μια μέρα τον Αλεξόπουλο με άλλους χρυσαυγίτες που του έλεγαν “θα κάνουμε ντου στο Κοινοβούλιο” και εκείνος απαντούσε: “Ασε τι λέει ο Αρχηγός, αυτά δεν γίνονται” (…) Ημουν παρών και σε δύο ομιλίες του Μιχαλολιάκου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας που έλεγε “εμείς θα μπούμε στη Βουλή και θα ρίχνουμε σφαλιάρες” και οι άλλοι από κάτω χειροκροτούσαν ένθερμα».

Οι ναζιστικές συναυλίες, η επίθεση στον Καμίνη και η αποχώρηση μετά την εκλογική αποτυχία

Ο Γιώργος Γερμενής, ή Καιάδας, αποχώρησε από την οργάνωση μαζί με τον Ι. Λαγό μετά την εκλογική αποτυχία της Χρυσής. Θεωρείται από τους στενότερους συνεργάτες του Νίκου Μιχαλολιάκου και αποτέλεσε μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου.

Ο γνωστός και ως Καιάδας έχει ήδη μία καταδίκη για την επίθεση σε βάρος του τότε δημάρχου Αθηναίων, Γ. Καμίνη, το 2013.  «Καθώς έδινα μια λαμπάδα κι ένα αυγό σε ένα κοριτσάκι, ξαφνικά κάτι αισθάνθηκα, άκουσα κι ένα θόρυβο. Ήταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιώργος Γερμενής. Τον τραβούσαν οι άνδρες ασφαλείας μου, καθώς ετοιμαζόταν να μου επιτεθεί. Ερχόταν πίσω από το παιδί, με αποτέλεσμα η γροθιά του να χτυπήσει τελικά το κοριτσάκι. Οπλοφορούσε. Πήγε να τραβήξει όπλο, αλλά τον απομάκρυναν. Ο Γερμενής δεν είχε έλθει μόνος του. Αν θυμάμαι καλά, εκτός από τον θόρυβο, άκουσα ύβρεις. Χυδαίες ύβρεις» σημείωσε χαρακτηριστικά στο δικαστήριο ο Γ. Καμίνης όταν αναφέρθηκε στο περιστατικό.

Παράλληλα, τη βραδιά των εκλογών του Μαΐου του 2012 έκανε τον γύρο του διαδικτύου το βίντεο με το «εγέρθητω» που απηύθυνε σε δημοσιογράφους κατά την είσοδο του Μιχαλολιάκου.

Υπενθυμίζεται ότι Γ. Γερμενής και Π. Ηλιόπουλος δικάστηκαν επίσης για την κατηγορία της απρόκλητης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας στο πανηγύρι της Ραφήνας αλλά αθωώθηκαν λόγω αμφιβολιών.

Στο δικαστήριο έχει προβληθεί ήδη βίντεο από τον σκληρό δίσκο του Μιχαλολιάκου στο οποίο ο Γερμενής μιλάει ως εκπαιδευτής δόκιμων μελών της Χρυσής Αυγής και αναπτύσσει την εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία της οργάνωσης για τον «Αιώνιο Εβραίο».

Τέλος, μεγάλη έκταση είχε λάβει και το βίντεο που είχε φέρει στη δημοσιότητα η «Εφ.Συν.» στο οποίο ο Γ. Γερμενής μαζί με άλλα μέλη του ηγετικού πυρήνα της οργάνωσης τραγουδούν ύμνους της ναζιστικής Γερμανίας, με λάβαρα των ναζί.

 «Ο εθνικοσοσιαλισμός τα πήγε καλά κοινωνικά»

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη βδομάδα απολογήθηκε ο πρώτος πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Μιχάλης Αρβανίτης – Αβράμης, μπροστά στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, για την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Ο κατηγορούμενος, ο οποίος δήλωσε «Ελλην εθνικιστής, οπαδός του μεγάλου Ιωάννου Μεταξά», αρχικά σημείωσε ότι θεωρεί ντροπή να απολογηθεί για κατασκευασμένες κατηγορίες κατά του προσώπου του, ενώ είπε ότι δε θα απαντήσει σε ερωτήσεις καθώς είναι η μαιευτική του Σωκράτη. Ωστόσο, στη συνέχεια απάντησε σε μέρος των ερωτήσεων που του απεύθυνε η έδρα καθώς έκρινε ότι «χρήζουν απαντήσεως».

Ο Μ. Αρβανίτης σημείωσε «δεν έχει καμία σχέση με τους ναζί, είναι εξοβελιστέοι αν υπάρχουν τέτοιοι», αλλά τόνισε ότι ο εθνικοσοσιαλισμός τα «πήγε καλά κοινωνικά στην Γερμανία αλλά εξετράπη εις ιμπεριαλισμόν».  «Ο Εθνικοσοσιαλισμός έχει ταυτιστεί με την εξέλιξή του την καταστροφικήν με ό,τι κακόν, επειδή εξετράπη. Κοινωνικώς τα πήγαινε καλά. Αλλά εξετράπη εις ιμπεριαλισμόν. Όχι. Είμεθα Έλληνες εθνικιστές. Αλλά όχι, δεν μας εκτρέπει προς την βία, […]», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις σχέσεις του με τον Ν. Μιχαλολιάκο τον οποίο υποστήριξε ότι γνωρίζει από παλιά. Απαντώντας σχετικά με την ρήση του Νίκου Μιχαλολιάκου «Θα ακονίσουμε τις λόγχες μας στα πεζοδρόμια», απάντησε πως ήταν «καθαρά συμβολικό» και μέρος του «πανηγυρικού» του λόγου. «Ένας ρήτωρ καταφεύγει ενδεχομένως και σε υπερβολάς. Και εγώ αγορητής είμαι και πολλάκις έχω προβεί σε υπερβολάς», είπε.

Ο ίδιος είπε ότι δεν άκουσε ποτέ για τα τάγματα εφόδου και τις δολοφονικές ενέργειες μελών της ΧΑ και ότι αποκλείει ο Μιχαλολιάκος να γνώριζε ή να είχε δώσει εντολή για αυτά. «Θα ήταν πολιτική αυτοκτονία, αφού εκείνη την περίοδο ανεβαίναμε εκλογικά», σημείωσε.

Διαβάστε περισσότερα: 

«Ο εθνικοσοσιαλισμός τα πήγε καλά κοινωνικά» – Ξεκίνησαν οι απολογίες των χρυσαυγιτών βουλευτών