Δε φαίνεται να επηρεάζει την αποφασιστικότητα των εξεγερμένων διαδηλωτών το γεγονός ότι έγινε αποδεκτή, από το Ιρακινό κοινοβούλιο, την Κυριακή, η παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας, Αντέλ Αμπντούλ Μαγντί, παρ’ ότι υπήρξε κύριο αίτημά τους. Ο Μαγντί, παραμένει ως υπηρεσιακός στη θέση του μέχρι να ορίσει αντικαταστάτη του ο πρόεδρος της χώρας, Μπαχράμ Σαλέχ, κάτι καθόλου εύκολο, καθώς πρέπει να αποφασίσουν σε κοινά αποδεκτό πρόσωπο αντίπαλες μεταξύ τους πολιτικές δυνάμεις εντός και εχθρικές μεταξύ τους δυνάμεις εκτός συνόρων.

Πληροφορίες φέρουν ως εκλεκτό του Ιράν για την προεδρία τον σιίτη Χαντί αλ-Αμίρι, της Οργάνωσης Μπάντρ, του οποίου κύριος αντίπαλος, και με τις ευλογίες των ΗΠΑ, φέρεται ο, επίσης σιίτης και κληρικός, Μοκτάμπα αλ- Σαντρ, του Στρατού Μαχντί, που, ωστόσο, αυτοχαρακτηρίζεται Ιρακινός Εθνικιστής, κάνοντας άνοιγμα προς τη σουνίτικη μειοψηφία. Ο, σεβαστός από το λαό, 89χρονος Μέγας Αγιατολάχ Αλί Αλ-Σιστανί, δεν έχει προσφέρει την υποστήριξή του σε κανέναν εκ των δύο ομοθρήσκων του, και φέρεται να αναζητεί ανεξάρτητη επιλογή. Αν αυτή δεν βρεθεί, όπως λένε οι αναλυτές, καθώς άλλη μη διεφθαρμένη προσωπικότητα δεν έχει εμφανιστεί στο προσκήνιο, θα υποχρεωθεί να δώσει σε κάποιον την ευλογία του.

Εν τω μεταξύ, παρ’ ότι ο Μαγντί έδωσε, ακριβώς πριν υποβάλλει παραίτηση, την 29η Νοεμβρίου την εντολή στις αρχές ασφαλείας να μη χρησιμοποιεί αληθινά πυρά κατά των διαδηλωτών, οι αρχές ασφαλείας συνεχίζουν την χρήση, σύμφωνα με ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ,  από την έναρξη των διαδηλώσεων, την 1η Οκτωβρίου, μέχρι την παραίτηση Μαγντί είχαν αποδεδειγμένα δολοφονηθεί 354 άνθρωποι, αλλά ο αριθμός είναι μεγαλύτερος. Ανεξάρτητες οργανώσεις ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων των αρχών ασφαλείας σε περισσότερους από 420. Για τα εγκλήματα αυτά έχει ήδη καταδικαστεί σε θάνατο ένας αξιωματικός της αστυνομίας και έχουν σπαγγελθεί κατηγορίες σε άλλους 43.

Ανάμεσα στους διαδηλωτές είναι χιλιάδες νέοι, κυρίως φοιτητές αλλά και μαθητές, που ανήκουν σε σιιτικές κοινότητες, και οι δολοφονίες συμφοιτητών τους έχουν ενισχύσει την αποφασιστικότητά τους. Ζητούν, τώρα, εκτός από τη βελτίωση της ζωής τους και της εκπαίδευσής τους, την παραίτηση όλης της κυβέρνησης και νέο εκλογικό νόμο, με τον οποίο θα γίνουν άμεσα εκλογές.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, αρκετά πανεπιστήμια και σχολεία παραμένουν κλειστά, και οι δάσκαλοι βρίσκονται δίπλα στους μαθητές τους, στο δρόμο. Οι αρχές έχουν απειλήσει τις διοικήσεις των Πανεπιστημίων και τους διευθυντές των σχολείων που επιμένουν να συμμετέχουν, με διώξεις, για «υπόθαλψη τρομοκρατίας», λόγω της άρνησής τους να ανοίξουν τα ιδρύματα.