Μετά την αναβολή της Τετάρτης, σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων καθώς κορυφώνεται το τρίτο κύμα πανδημίας στη χώρα.

Χθες, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα άνω των 3.000 και για πολλοστή τις τελευταίες εβδομάδες πάνω από τα 2.500 κρούσματα η μεγάλη εξάπλωση του ιού που καταγράφουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την ώρα που ο αριθμός των διασωληνωμένων συνεχίζει να καταγράφει αρνητικό ρεκόρ με 645 ασθενείς, και τον αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 45, σε σύνολο σχεδόν 7.300 απωλειών ανθρωπίνων ζωών.

Την ίδια ώρα, εκτός ελέγχου βρίσκεται και η θετικότητα, μετατρέποντας σε κόκκινη την Ελλάδα στο σύνολό της στον χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Παραμένουν σε επίπεδα συναγερμού οι διασωληνωμένοι και τα κρούσματα

Ενώ η κυβέρνηση δηλώνει, δια της κυβερνητικής εκπροσώπου, ότι κανένας συμπολίτης δεν μένει χωρίς ιατρική περίθαλψη, η ΠΟΕΔΗΝ καταγράφει σε νέα αναλυτική της ενημέρωση, δεκάδες διασωληνωμένους που μένουν εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, σε Covid αλλά και όχι covid περιστατικά.

«Κάντε κάτι με τις ΜΕΘ πεθαίνει κόσμος», λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας. «Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για ασφαλείς συνθήκες, για προετοιμασία του συστήματος και νοσοκομεία που νοσηλεύουν 100 έως 150 περιστατικά κορονοϊού να μην έχουν αναπτύξει ούτε μία κλίνη ΜΕΘ».

ΠΟΕΔΗΝ: 51 διασωληνωμένους βρήκαμε σήμερα εκτός ΜΕΘ στην Αττική. Είναι πολύ περισσότεροι

Σημειώνεται ότι χθες η Αττική σημείωσε περίπου τα μισά κρούσματα επί του συνόλου.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση έχει επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες σε ένα νέο λεξιλόγιο σχετικά με τα ενδεχόμα επιδημιολογικά μέτρα, βάζοντας στο τραπέζι «εργαλεία τήρησης των μέτρων», και ταυτόχρονα αφήνωντας ανοιχτά σενάρια για ανοίγματα κλάδων και αλλαγές στους κωδικούς μετακινήσεων.

Οι ειδικοί, παραμένουν επιφυλακτικοί με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας, Νίκο Θωμαΐδη να δηλώνει ότι «θα πρέπει να περιμένουμε θα έχουμε υψηλό αριθμό κρουσμάτων» και την επόμενη εβδομάδα σε όλη τη χώρα.

Προέβλεψε υψηλό αριθμό κρουσμάτων και στην Αττική, όπου όμως «φαίνεται να υπάρχει μια επιπεδοποίηση» και σημείωσε ότι σοκάρουν οι αναλύσεις των δειγμάτων που από την περιφέρεια λόγω της πολύ μεγάλης αύξησης.

«Όταν βλέπουμε αύξηση αυτού του μεγέθους σημαίνει ότι έχει ξεφύγει η διασπορά, στην Κρήτη ήταν και 1000%» υπενθύμισε. «210% ήταν η αύξηση στην Αθήνα αρχές Φεβρουαρίουκαι 500% τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη, πριν το δεύτερο κύμα» υπενθύμισε.

Σύμφωνα με τον Θωμαΐδη όπως προκύπτει από την ανάλυση των δειγμάτων φαίνεται να αυξάνεται σιγά σιγά η διασπορά και ξαφνικά να γίνεται μια έκρηξη. «Φαίνεται το ιικό φορτίο να εκτινάσσεται στα λύματα στην περιφέρεια, στην Αθήνα είμαστε σε σταθερά υψηλό ιικό φορτίο εδώ και 40 μέρες».

Τα σημερινά μέτρα δεν φαίνεται να αποδίδουν ιδιαίτερα, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος ενόψει της ανακοίνωσης του νέου μείγματος περιοριστικών μέτρων το απόγευμα.

Ο ερευνητής γιατρός του Ινστιτούτου κατά του καρκίνου στις ΗΠΑ, Γ. Παυλάκης, μιλώντας στον ANT1 απηύθυνε έκκληση στον κόσμο «να μην τα χαλάσουμε τώρα» και τόνισε πως «δεν έχουμε δικαίωμα να κουραστούμε πριν κουράσουμε τον κορωνοϊό».

Χαρακτήρισε «υπεραπλουστατευτικό» το «όλοι μέσα ή το όλοι έξω» και «καταστροφικό να γίνει ανεξέλεγκτα το άνοιγμα».

«Όσοι δεν έχουν δικό τους στη ΜΕΘ, δεν καταλαβαίνουν», εκτίμησε, επισημαίνοντας πως «δεν πρέπει να δοθεί λάθος σήμα ότι, “τελειώσαμε”. Δεν πρέπει να αφήσουμε την κούραση και την ηττοπάθεια να μας κυριεύσουν».

Παράλληλα, «μετέθεσε» το όποιο άνοιγμα σε διάστημα 2-3 εβδομάδων.

«Είμαι κατά του “ανοίξτε τα όλα”, κατά του μπορούμε να ανοίξουμε έστω και λίγο, γιατί θα ερμηνευτεί ότι τα περάσαμε όλα», τόνισε, προτείνοντας στην κυβέρνηση «να πει ότι δεν είναι τώρα ώρα να ανοίγουμε, αλλά σε 2-3 εβδομάδες».

Σαρηγιάννης: Κορύφωση μετά το Πάσχα

Την δική του εκτίμηση για τα μέτρα που είναι σε ισχύ στην χώρα μας για την καταπολέμηση του κορονοϊού, το lockdown και την επανεκκίνηση της Οικονομίας έκανε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος μίλησε το πρωί στο OPEN TV.

Ο καθηγητής προέβλεψε πως αν τα νέα μέτρα που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση δεν είναι αποτελεσματικά, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά πως ακόμα δεν διανύουμε την κορύφωση της πανδημίας, αφού αυτή θα έρθει μετά το Πάσχα. «Αν φέρουμε όμως πιο κοντά την κορύφωση, θα είναι καλύτερα», συμπλήρωσε.

Ο κ. Σαρηγιάννης επέμεινε πως πρέπει να στοχεύσουμε στην προστασία από τον κορονοϊό στα μέσα μεταφοράς και στους χώρους εργασίας. «Μέχρι το τέλος του μήνα θα βλέπουμε τα κρούσματα να αυξάνονται και ακόμα ένα πράγμα που προκαλεί ανησυχία είναι οι μεταλλάξεις. Παραπάνω από το μισό των νέων κρουσμάτων που ανιχνεύονται είναι μεταλλαγμένα. Θα πάρει χρόνο η αποκλιμάκωση», σημείωσε ο καθηγητής.