Τα Ηνωμένα Έθνη «καταδίκασαν» χθες «σθεναρά», διά χειλέων του Γενικού τους Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, τη δοκιμή αυτή. Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Αλβανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία ζήτησαν να διεξαχθεί συνεδρίαση του ΣΑ γι’ αυτή. Θα αρχίσει στις 15:00 (ώρα Νέας Υόρκης· 21:00 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισαν διπλωματικές πηγές.
«Η εκτόξευση αυτού του πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς αυξάνει τον κίνδυνο κλιμάκωσης των εντάσεων στην περιοχή. Ο Γενικός Γραμματέας καλεί τη ΛΔ Κορέας να απόσχει από περαιτέρω αντιπαραγωγικές ενέργειες», τόνισε ο εκπρόσωπος του κ. Γκουτέρες, ο Στεφάν Ντουζαρίκ.
Ο κ. Γκουτέρες «επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή του να συνεργαστεί με όλα τα μέρη για να αναζητηθεί ειρηνική και διπλωματική λύση ενόψει της πλήρους και επαληθεύσιμης αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε χθες Πέμπτη διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) που κατέπεσε εντός της ιαπωνικής ΑΟΖ. Ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζε-ιν επιβεβαίωσε κατόπιν ότι ο πύραυλος, που εκτοξεύθηκε από την Πιονγκγιάνγκ προς ανατολική κατεύθυνση, τη Θάλασσα της Κορέας –ή Θάλασσα της Ιαπωνίας–, ήταν όντως ICBM.
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν τηρούσε από τα τέλη του 2017 μέχρι χθες μορατόριο στις εκτοξεύσεις πυραύλων αυτού του τύπου. Στα τέλη του Νοεμβρίου εκείνης της χρονιάς είχαν προχωρήσει σε δοκιμή ICBM νέου τύπου, του Hwasong-15, που μπορεί να μεταφέρει «εξαιρετικά μεγάλη κεφαλή» και είναι ικανός να πλήξει όλη την επικράτεια των ηπειρωτικών ΗΠΑ.
Όπως και ο προκάτοχός του, ο Hwasong-14, ο ICBM αυτός σχεδιάστηκε για να φέρει πυρηνικές κεφαλές.
Τότε, ο Κιμ Γιονγκ Ουν ανακήρυξε τη χώρα του πυρηνική δύναμη.
Στα τέλη Απριλίου του 2018, ο Κιμ Γιονγκ Ουν επισημοποιούσε το μορατόριο στις δοκιμές πυρηνικών όπλων και στις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, διαβεβαιώνοντας ότι οι στόχοι των προγραμμάτων ανάπτυξής τους είχαν πλέον επιτευχθεί.