Στο συνέδριο που θα λάβει χώρα με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ — Παράρτημα Ελλάδας κεντρικοί ομιλητές θα είναι οι Dušan I. Bjelić, Julian Go, Mahmood Mamdani, Gina Athena Ulysse, Boaventura de Sousa Santos και Ann Stoler. Η κολεκτίβα dëcoloиıze hellάş απαρτίζεται από τους Σίσσυ Θεοδοσίου (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Νικόλας Κοσματόπουλος (Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Βηρυτού), Δέσποινα Λαλάκη (Πανεπιστήμιο της Πόλης της Νέας Υόρκης – CUNY), Πηνελόπη Παπαηλία (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) και Φωτεινή Τσιμπιρίδου (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας).
Οι διοργανωτές αναφέρουν πως «η διακοσαετής επέτειος της ελληνικής επανάστασης συμπίπτει με εξεγέρσεις και νέους αγώνες σε όλο τον πλανήτη ενάντια στη δυτική αποικιοκρατική κληρονομιά της λευκής υπεροχής, των εθνικισμών και του φυλετικού καπιταλισμού. Με την νέα πρωτοβουλία Decolonize Hellas προτάσσουμε την επείγουσα επανεξέταση της θέσης της νεότερης Ελλάδας σε σχέση με γεωγραφίες και γενεαλογίες της ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας. Να απο-αποικιοποιήσουμε την Hellas σημαίνει να εκθέσουμε τις αποικιακές γενεαλογίες που πυροδοτούν τα φαινόμενα οριενταλισμού, βαλκανισμού, ξενοφοβίας, ρατσισμού και σεξισμού και τα οποία διατυπώνονται
στο όνομά της».
Στο συμπόσιο «Για την Απο-αποικιοποίηση της Hellas. Αυτοκρατορικά Παρελθόντα, Αμφισβητούμενα Παρόντα, Χειραφετημένα Μέλλοντα, 1821-2021» θα συναντηθούμε με ερευνητές και ερευνήτριες, καλλιτέχνες, ακτιβιστές και ακτιβίστριες, δημοσιογράφους και ακαδημαϊκούς για να συζητήσουμε ζητήματα όπως: οι αποικιακές πρακτικές μουσείων, οι σχέσεις μεταξύ φυλής, αποικιοκρατίας και επανάστασης, η διασπορά και η εποικιστική αποικιοκρατία, οι διαδικασίες κατασκευής πολιτικών ταυτοτήτων, η έννοια της ειρήνευσης ως αποικιακή τεχνολογία, η αποαποικιοποίηση της Κύπρου, ο κοσμοπολιτισμός της θάλασσας και οι εργασιακές σχέσεις, η γνωσιοκτονία και η κοσμοπολιτική, οι φεμινιστικές μεθοδολογίες αποαποικιοποίησης, και πολλά ακόμα.
«Με διάφορα μέσα – συζητήσεις σε πάνελ, διαλόγους και συνεντεύξεις, εργαστήρια, καλλιτεχνικά δρώμενα, συνέλευση φοιτητικού δικτύου τριών πανεπιστημίων της ελληνικής περιφέρειας (Πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Θεσσαλίας και Μακεδονίας), περιπατητικές αντι-ξεναγήσεις στην Οθωμανική Ακρόπολη, την πόλη της Αθήνας και «αντισυμβατικές θάλασσες – φιλοδοξούμε να συναντηθούμε με ένα ευρύτερο ακροατήριο και να σκεφτούμε μαζί τα εν πολλοίς αποσιωπημένα αυτοκρατορικά παρελθόντα, την ταραχώδη εποχή μας η οποία χαρακτηρίζεται από την καπιταλιστική εκμετάλλευση, τη φυλετική και έμφυλη βία, την ξενοφοβία και τη νοσταλγία της λευκής υπεροχής, καθώς επίσης και να φανταστούμε τα μονοπάτια που μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο σε πιο φιλόξενα και συμπεριληπτικά μέλλοντα» σημειώνει η πρωτοβουλία.
Παρακολουθήστε δια ζώσης (Βιομηχανικό Πάρκο ΠΛΥΦΑ, Κορυτσάς 39) ή διαδικτυακά (https://www.youtube.com/channel/UCn1oHOHQ_SgyT3w0Reidwmg) το διεθνές υβριδικό νομαδικό συμπόσιο «Για την Απο-αποικιοποίηση της Hellas. Αυτοκρατορικά Παρελθόντα, Αμφισβητούμενα Παρόντα, Χειραφετημένα Μέλλοντα, 1821-2021».
Δείτε λεπτομέρειες αλλά και το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ:
https://decolonizehellas.org/programma/