Η συνέλευση μοίρασε την παρακάτω ανακοίνωση και εντός και εκτός Δασαρχείου ενώ έγινε μια εκτενής ενημέρωση και κατάθεση των αιτημάτων της:

Γιατί κινδυνεύει το Άλσος Πετρούπολης

Διαβάστε γιατί κινδυνεύει το Άλσος από τις αρπακτικές διαθέσεις του Δημάρχου και των μελλοντικών κερδοσκόπων φίλων του οι οποίοι κατάφεραν μέσα από κομματικά ρουσφέτια να περάσουν τον παρακάτω νόμο στα πλαίσια του καταστροφικού νόμου(4752) Χατζηδάκη για το περιβάλλον, ο οποίος με πλήρη σαφήνεια λεηλατεί τη δασική έκταση για ανέγερση ακόμα και αναψυκτήριων με πρόσχημα κατασκευής Δημαρχείου. Αναφερόμενος στο Άλσος και στο Βοτανικό προσπαθεί να νομιμοποιήσει την λεηλασία
«Στη ζώνη αυτή επιτρέπεται η ανέγερση αναψυκτηρίων, καφενείων, εστιατορίων, μικρών αθλητικών εγκαταστάσεων, κτιρίων πολιτιστικών χρήσεων και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, καθώς και εγκαταστάσεις ζωολογικού κήπου».

Άρθρο 132
Ειδικές πολεοδομικές ρυθμίσεις
1. Στο τέλος της περ. 4 της παρ. ΙΙ του άρθρου 21 του ν. 2742/1999 (Α΄ 207) προστίθεται εδάφιο και η περ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:

«4. Ζώνη Δ:
Η ζώνη αυτή καθορίζεται ως περιοχή του περιαστικού πάρκου της Βορειοδυτικής Πύλης της Αθήνας, με λειτουργίες αναψυχής, παιδικής αναψυχής, αθλητισμού, ελευθέρου πρασίνου και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Στη ζώνη αυτή επιτρέπεται η ανέγερση αναψυκτηρίων, καφενείων, εστιατορίων, μικρών αθλητικών εγκαταστάσεων, κτιρίων πολιτιστικών χρήσεων και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, καθώς και εγκαταστάσεις ζωολογικού κήπου. Επιτρέπονται οι διαμορφώσεις του χώρου σε αισθητικές επεμβάσεις, που διευκολύνουν τη δημιουργία αδιάκοπης πορείας σύνδεσης του αστικού χώρου του Λεκανοπεδίου με το Ποικίλο Όρος και στη συνέχεια με την Πάρνηθα.

Οι εγκαταστάσεις αυτές χωροθετούνται ύστερα από ειδική μελέτη που εγκρίνεται από το Τμήμα Μητροπολιτικού Σχεδιασμού Αθήνας – Αττικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Για την έγκριση αυτή ζητείται γνώμη της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ο χώρος με στοιχεία 1, 2, 3, 4, 5 … 16, 17, 18, 1, όπως φαίνεται στο συνημμένο τοπογραφικό διάγραμμα, χαρακτηρίζεται ως χώρος δημαρχείου και στα υφιστάμενα ανενεργά κτίρια του Βοτανικού Κήπου εγκαθίστανται οι λειτουργίες του δημοτικού καταστήματος. Εντός του περιγράμματος και του όγκου των ως άνω κτιρίων επιτρέπεται η συντήρηση, επισκευή, ενεργειακή αναβάθμιση, ανακατασκευή και ο εκσυγχρονισμός τους. Επιτρέπονται οι εσωτερικές διαρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων προσθηκών ορόφων και παταριών, καθώς και υπόγειων χώρων στάθμευσης με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία των κτιρίων».

Το ΣτΕ ακυρώνει τις αρπαχτικές διαθέσεις του Βλάχου για το Άλσος Αγ. Δημητρίου

Το ΣτΕ ακυρώνει το νόμο Χατζηδάκη για τον αποχαρακτηρισμό των δασικών εκτάσεων και βάζει φρένο στις ληστρικές διαθέσεις του Βλάχου και των συνεργών του στο δήμο Πετρούπολης κάνοντας δεκτή την αίτηση που υπέβαλλαν 7 οργανώσεις για τους δασικούς χάρτες.

Ειδικότερα, οι αποφάσεις 1364-1365/2021:

(β) Επιβεβαιώνουν ότι η παραχώρηση της χρήσης δασών και δασικών εκτάσεων δεν αίρει την προστασία τους, και δεν επιτρέπει τον οριστικό αποχαρακτηρισμό τους για το μέλλον. Η εξαίρεσή τους από τη δασική νομοθεσία τελεί υπό τη διαρκή αίρεση της συνέχισης της δραστηριότητας για την οποία οι εκτάσεις αυτές παραχωρήθηκαν. Έτσι, στο μέλλον, περαιτέρω αλλαγές χρήσης που δεν προβλέπονται από την αρχική παραχώρηση – π.χ., από αγροτική σε οικιστική – δεν θα είναι επιτρεπτές και τυχόν παύση του σκοπού της παραχώρησης για οποιοδήποτε λόγο θα συνεπάγεται επανυπαγωγή της έκτασης στην δασική νομοθεσία. Η δασική νομοθεσία, και ειδικά οι δασικοί χάρτες, καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες, θα πρέπει να διασφαλίσουν την επανυπαγωγή αυτή.

γ) Δεν επιτρέπουν την υλοποίηση οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν – με προβληματικές και ασυντόνιστες διαδικασίες – εντός δασών και δασικών εκτάσεων. Η ύπαρξη τέτοιων αδειών δεν επιτρέπει, πλέον, την καταστροφή ενός συνταγματικά προστατευόμενου αγαθού.

Δικαίως είχαμε καταγγείλει τον αποχαρακτηρισμό της Δασικής έκτασης του Άλσους Αγ. Δημητρίου από τη βουλή με πίεση του Δήμου Πετρούπολης για την ανέγερση Δημαρχείου. Μια προσπάθεια του Βλάχου και των συνεργατών του, ιδεολογική και πολιτική μέσα απο ένα πλέγμα εκδουλεύσεων και συμφερόντων να αρπάξουν μέρους του Άλσους σήμερα και ολόκληρο το Άλσος αύριο.
Αντί μετά τις πυρκαγιές να συνετιστούν έγιναν πιο ωμοί ζητώντας λεφτά από το κράτος για το Δημαρχείο στην δασική έκταση του Άλσους.

Πετρουπολιώτισσες και Πετρουπολιώτες τώρα έχουμε ένα όπλο στα χέρια και είναι η απόφαση του ΣτΕ η επαρκής συνθήκη όμως είναι η συμμετοχή και η αντίσταση για την περιφρούρηση των δασικών εκτάσεων που μετά τις πυρκαγιές έχει ανοίξει η όρεξη σε πολλούς κερδοσκόπους.

Στη Συνέλευση Αγώνα Βόρειας Εύβοιας στην Αγιάννα που συμμετείχαμε βάλαμε το θέμα των δασικών εκτάσεων και έγινε αποδεκτό σαν το 6ο αίτημα της πρώτης ανακοίνωσης για κανένα αποχαρακτηρισμό των δασικών εκτάσεων και καμμιά αλλαγή χρήσης ποτέ και πουθενά.

Το Δασαρχείο του Αιγάλεω τι λέει για όλα αυτά;