Η τουρκική αστυνομία προχώρησε το πρωί της Τετάρτης 19 Μαρτίου στη σύλληψη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και του συμβούλου του στον τομέα του Τύπου, Μουράτ Ονγκούν, στο πλαίσιο αυτού που χαρακτηρίζει ως «μεγάλη επιχείρηση κατά της διαφθοράς». Εισαγγελείς έχουν εκδώσει εντάλματα σύλληψης για συνολικά 106 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων για τους δημάρχους δύο μεγάλων περιφερειακών δήμων της Κωνσταντινούπολης (Σισλί, Μπεϊλικντουζού), επιχειρηματίες και δημοσιογράφους.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου δημοσίευσε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ετοιμαζόταν για τη σύλληψή του με τίτλο «η βούληση του λαού δέχεται πλήγμα». Τόνισε ότι «μιλάω με λύπη. Μια χούφτα μυαλά, που προσπάθησαν να σφετεριστούν τη θέληση του έθνους μας, χρησιμοποίησαν τους αγαπητούς μου αστυνομικούς ως όργανο για αυτό το κακό κι έστειλαν εκατοντάδες αστυνομικούς στην πόρτα του εκπροσώπου 16 εκατομμυρίων κατοίκων της Κωνσταντινούπολης».

«Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι εναντίον αυτού του ατόμου και του μυαλού του που χρησιμοποιεί όλη αυτή τη διαδικασία ως μηχανισμό» συμπλήρωσε με αναφορά στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αναλυτικά όσα είπε ο Εκρέμ Ιμάμογλου:

«Μιλάω με λύπη. Μια χούφτα μυαλά, που προσπάθησαν να σφετεριστούν τη θέληση του έθνους μας, χρησιμοποίησαν τους αγαπητούς μου αστυνομικούς ως όργανο για αυτό το κακό κι έστειλαν εκατοντάδες αστυνομικούς στην πόρτα του εκπροσώπου 16 εκατομμυρίων κατοίκων της Κωνσταντινούπολης. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια μεγάλη τυραννία, αλλά θέλω να ξέρετε ότι δεν θα τα παρατήσω. Σας αγαπώ όλους πολύ, εμπιστεύομαι τον εαυτό μου στο έθνος μου. Να ξέρει ολόκληρο το έθνος ότι θα σταθώ όρθιος Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι εναντίον αυτού του ατόμου και του μυαλού του που χρησιμοποιεί όλη αυτή τη διαδικασία ως μηχανισμό».

Ο βουλευτής του «CHP İstanbul», Τουράν Τασκίν Οζέρ, ενημέρωσε ακόμα ότι «20 οχήματα γεμάτα με αστυνομικούς στάλθηκαν στην κατοικία του Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος κρατείται».

Σύμφωνα με το CNN Türk, σε βάρος του αναμένεται να ασκηθούν βαριές κατηγορίες, όπως αυτή του «επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης», «δωροληψίας», στησίματος σε μειοδοτικούς διαγωνισμούς και παροχής υποστήριξης σε «τρομοκρατική» οργάνωση.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Ιμάμογλου κατηγορείται ότι έδωσε διαγωνισμό σχεδόν 400 εκατομμυρίων λιρών στην εταιρεία του Acun Ilıcalı που ονομάζεται Creative Media στο Λονδίνο, μέσω του IMM Media AŞ. Επικεφαλής της εταιρείας είναι ο Merthan Açıl, ο πρώην κουνιάδος του Acun Ilıcalı, για τον οποίο ξεκίνησε έρευνα.

Χάρης Δούκας: «Φίλε Εκρέμ, είμαστε δίπλα σου»

Ο Δήμαρχος Αθηνών, Χάρης Δούκας, σχολίασε την σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου, τονίζοντας ότι «με ανησυχία παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Κωνσταντινούπολη και τη σύλληψη του Δημάρχου Εκρέμ Ιμάμογλου και 100 συνεργατών του».

«Ο κύριος αντίπαλος του Ερντογάν, εκλεγμένος από το 54% των πολιτών της Κωνσταντινούπολης βρίσκεται υπό κράτηση, κατηγορούμενος για βαριά αδικήματα» προσέθεσε ο κ. Δούκας. Σημείωσε ακόμα ότι «είναι το τελευταίο επεισόδιο, μιας σειράς διώξεων που έχουν ασκηθεί κατά του φίλου Εκρέμ, με τελευταία την ακύρωση του πανεπιστημιακού του πτυχίου γεγονός που τον απέκλειε από την κούρσα για τη διεκδίκηση της προεδρίας της Τουρκίας».

«Η σύλληψη εκλεγμένου δημάρχου και η αντικατάσταση από διορισμένο, αποτελεί σοβαρό πλήγμα κατά της Δημοκρατίας» κατέληξε στην ανάρτηση του ο κ. Δούκας.