Οι στίχοι του “Baraye” του Shervin Hajipour προέρχονται εξ ολοκλήρου από μηνύματα που έχουν δημοσιεύσει οι Ιρανοί στο διαδίκτυο σχετικά με τους λόγους που διαδηλώνουν. Κάθε στίχος ξεκινά με τη λέξη Baraye – που σημαίνει «Για…» ή «Εξαιτίας…» στα Φαρσί.

Ο Hajipour κυκλοφόρησε το τραγούδι στο διαδίκτυο την περασμένη εβδομάδα και έγινε γρήγορα viral, συγκεντρώνοντας εκατομμύρια φορές σε διάφορες πλατφόρμες.

Υπάρχουν βίντεο που δείχνουν μαθήτριες να τραγουδούν το τραγούδι, να ακούγεται από τα παράθυρα των αυτοκινήτων στην Τεχεράνη και να παίζεται σε διαδηλώσεις αλληλεγγύης στην Ουάσιγκτον, το Στρασβούργο και το Λονδίνο.

Σύμφωνα με μηνύματα που αναρτήθηκαν στο Twitter από την αδερφή του Hajipour και επιβεβαιώθηκαν εκ νέου από την οργάνωση Human Rights Watch, οι υπηρεσίες πληροφοριών στην επαρχία Μαζανταράν κάλεσαν τους γονείς του Hajipour και τους ενημέρωσαν για τη σύλληψή του την 1η Οκτωβρίου.

Πηγές κοντά στον Hajipour πιστεύουν ότι ο τραγουδιστής αναγκάστηκε να αφαιρέσει το τραγούδι από το Instagram όταν συνελήφθη. Έκτοτε έχει καταχωρηθεί ως γραμμένο από κάποιον άλλο, επιτρέποντας την υποβολή καταγγελιών για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα το τραγούδι να αφαιρείται από τις πλατφόρμες στις οποίες είχε ανέβει. Ωστόσο, το τραγούδι έχει ήδη κοινοποιηθεί ευρέως και συνεχίζει να ανεβάζεται από τους χρήστες στο YouTube.

«Αυτό το τραγούδι έχει σπάσει τα περσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης απόψε. Πολλοί από εμάς έχουμε κλάψει ακούγοντας το ξανά και ξανά. Ο καλλιτέχνης Shervin Hajipour συνόψισε τη βαθιά εθνική θλίψη και τον πόνο που νιώθουν οι Ιρανοί εδώ και δεκαετίες, με αποκορύφωμα την τραγωδία της #MahsaAmini», δήλωσε ο ανταποκριτής του BBC, Bahman Kalbasi.

Μια καμπάνια βρίσκεται σε εξέλιξη που καλεί το κοινό να προτείνει το τραγούδι για Grammy στην κατηγορία του καλύτερου τραγουδιού για κοινωνική αλλαγή.

Στο τραγούδι, ο Hajipour τραγουδά στίχους όπως «Για χορό στους δρόμους, για φιλιά στους αγαπημένους» και «για τις γυναίκες, τη ζωή, την ελευθερία», ένα άσμα συνώνυμο με το κύμα διαμαρτυριών μετά τον θάνατο της Αμίνι.