Υπενθυμίζεται πως ο Τσάρλι Κερκ, ιδρυτής της ακροδεξιάς οργάνωσης Turning Point USA και μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του αμερικανικού συντηρητικού κινήματος, έπεσε νεκρός από πυροβολισμό κατά τη διάρκεια δημόσιας εκδήλωσης στο Πανεπιστήμιο Utah Valley. Ο 31χρονος ακτιβιστής, γνωστός για τις προκλητικές του απόψεις και τη στενή του σχέση με τον Ντόναλντ Τραμπ, μιλούσε μπροστά σε χιλιάδες φοιτητές για την οπλοκατοχή, όταν πυροβολήθηκε θανάσιμα στον λαιμό.
Σύμφωνα με τον Κοξ, η σύλληψη προέκυψε μετά από πληροφορίες που δόθηκαν από μέλος της οικογένειας του 22χρονου φερόμενου δράστη, το οποίο ανέφερε ότι ο ίδιος είχε ομολογήσει ή αφήσει να εννοηθεί την εμπλοκή του στο περιστατικό. Ο πατέρας του υπόπτου αναγνώρισε τον γιο του από τις φωτογραφίες που είχαν δημοσιευτεί και τον παρότρυνε να παραδοθεί, ενώ φέρεται συνεργάστηκε με πάστορα που ειδοποίησε τους Αμερικανούς Ομοσπονδιακούς (US Marshals), οι οποίοι και προχώρησαν στη σύλληψη.
Ο κυβερνήτης ανέφερε ότι ο ύποπτος είχε εκφράσει αρνητικά συναισθήματα για το θύμα πριν από τον πυροβολισμό και ότι είχε πολιτικοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τη διάρκεια της καταδίωξης, ο ύποπτος άλλαξε ρούχα στην ταράτσα ενός κτηρίου, αλλά όταν συνελήφθη φορούσε τα ίδια ρούχα που φορούσε πριν τον πυροβολισμό. Ο Κοξ σημείωσε ότι πιθανότατα ενήργησε μόνος του, χωρίς στοιχεία για εμπλοκή άλλων, ενώ η έρευνα συνεχίζεται.
Ο συγκάτοικός του παρέδωσε στους ανακριτές μηνύματα από την εφαρμογή Discord, όπου ο ύποπτος συζητούσε για την ανάκτηση ενός τουφεκιού και παρακολούθηση της περιοχής. Ο κυβερνήτης της Γιούτα, υποστήριξε ότι βρέθηκαν σφαίρες με χαραγμένα αντιφασιστικά μηνύματα στις θήκες τους μαζί με το τουφέκι.
Ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς, φίλος του Κερκ, ευχαρίστησε τις αρχές για τη σύλληψη και ταξίδεψε στη Γιούτα για να παραλάβει το φέρετρο του θύματος.
Νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο Fox News ότι πιστεύει με «μεγάλη βεβαιότητα» πως ο ύποπτος για τη δολοφονία του Τσάρλι Κερκ βρίσκεται υπό κράτηση. Ο Τραμπ τόνισε ότι ελπίζει να επιβληθεί στον δράστη … η θανατική ποινή, χαρακτηρίζοντας τον Κερκ «το καλύτερο άτομο», ενώ κατακεραύνωσε τον δράστη για την πράξη του. «Λοιπόν, ελπίζω – θα κριθεί ένοχος, φαντάζομαι – και ελπίζω να του επιβληθεί η θανατική ποινή», είπε, προσθέτοντας ότι ο Κερκ «δούλεψε τόσο σκληρά και τόσο καλά, που όλοι τον συμπαθούσαν».
Μάλιστα, ο Τραμπ ανέφερε ότι ο κυβερνήτης της Γιούτα, Σπένσερ Κοξ, έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει την θανατική ποινή για τον δράστη. «Στη Γιούτα, έχουν τη θανατική ποινή και έχετε έναν πολύ καλό κυβερνήτη εκεί», σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο Κοξ είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση. Υπενθυμίζεται ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος σε χθεσινό βίντεο που δημοσιοποίησε μέσω Truth Social έσπευσε να στοχοποιήσει τη «ριζοσπαστική αριστερά» . «Εδώ και χρόνια η ριζοσπαστική Αριστερά εξισώνει θαυμάσιους Αμερικανούς, όπως ο Τσάρλι, με ναζί και με τους χειρότερους εγκληματίες και δράστες μαζικών δολοφονιών στον κόσμο. Αυτή η ρητορική ευθύνεται άμεσα για την τρομοκρατία που ζούμε σήμερα στη χώρα μας, κι αυτό πρέπει να σταματήσει αμέσως», υποστήριξε.