«Θα φάνταζε λίγο αλαζονικό να ασχολούμαστε τώρα με το τι θα γίνει το 2027. Δεν έχω κάποιο σχέδιο κάποιας απότομης μετακίνησης σε ευρωπαϊκή θέση» είπε. Στη συνέχεια επανήλθε στο 2027, δηλώνοντας πως τότε θα κριθεί η κυβερνητική επιτυχία. Αναφέρθηκε σε μια σειρά ζητημάτων που, μεταξύ άλλων αφορούν την ακρίβεια, τους στόχους της κυβέρνησης, τη στεγαστική κρίση, την κατάσταση του ΕΣΥ, τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας, τις εξελίξεις στην αντιπολίτευση κ.λπ.

Για την ακρίβεια

«Η ακρίβεια είναι το πρώτο θέμα που απασχολεί τους πολίτες. Είχαμε μία απότομη αύξηση τιμών, στην Ελλάδα λίγο χαμηλότερη από τον μέσο όρο της Ε.Ε.», είπε, και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει μια ακρίβεια, αλλά είναι το άθροισμα των επιμέρους πληθωριστικών αυξήσεων» υποστήριξε και επανέλαβε την πρόβλεψη σταθεροποίησης του πληθωρισμού γύρω στο 2%.»

«Όλα τα μέτρα που πήραμε μειώσεων φόρων, αυξήσεις μισθών κατατείνουν στη στήριξη του εισοδήματος ως ανάχωμα στην ακρίβεια». σημείωσε.

Στόχοι

Ερωτηθείς για τους δύο στόχους για τους οποίους θα ήθελε να κριθεί στο τέλος της τετρατετίας, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε:

«Ο πρωτος στόχος μου ειναι να αυξάνεται διαρκώς ο κατώτατος μισθός, ΕΙναι κεντρική πολιτική δέσμευση στην οποία θα ήθελα να κριθώ στο τέλος της τετραετίας

Δεύτερος στόχος το ΕΣΥ. Γνωρίζω ότι υπάρχει προβληματισμός των πολιτών. Το ΕΣΥ χρεάζεται δραστικές παρεμβάσεις. Το 2027 πρέπε να έχουμε πολλά νέα νοσοκομεία , καλύτερα αμειβόμενους γιατρούς».

«Είναι καλύτερο κάποιος να εργάζεται από το να είναι άνεργος»

«Το 2019 είχαμε 17% ανεργία σήμερα έχουμε 9%. Έχουμε δημιουργήσει 500.000 νέες θέσεις εργασίας. Είναι όλες καλοπληρωμένες; Όχι, αλλά είναι καλύτερο κάποιος να εργάζεται από το να είναι άνεργος. Η αγορά εργασίας έχει αυτή τη στιγμή το ανάποδο πρόβλημα να έχουμε δηλαδή εργοδότες που δυσκολεύονται να βρουν εργαζόμενους και να αναγκάζονται να πληρώνουν υψηλότερους μισθούς για να τους προσεγγίσουν», τόνισε και πρόσθεσε:

«Τα στοιχεία της αγοράς εργασίας είναι ενθαρρυντικά και η επόμενη πρόκληση είναι καλύτερες δουλειές, πιο καλοπληρωμένες και με μεγαλύτερη εργασιακή ασφάλεια».

Για τη στέγη

Στο επίκεντρο τέθηκε και το στεγαστικό ζήτημα, όπου πάλι ο πρωθυπουργός προσπάθησε να εξωραΐσει την εικόνα:

«Θέλουμε οι συμπολίτες μας οι συμπολίτες μας να αποκτούν σπίτι. Για αυτό το πρόγραμμα «σπίτι μου» είχε τόσο μεγάλη ζήτηση. Η απκλιμάκωση των επιτοκίων θα βοηθήσει σε αυτήν την κατεύθυνση. Το Πρόγραμμα Σπίτι μου θα βοηθήσει περίπου 15.000 με 20.000 συμπολίτες μας να βρουν σπίτι. Υπάρχει ένα μεγάλο απόθεμα κλειστών διαμερισμάτων. Τα ενοίκια αυξάνονται επειδή υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση από ό,τι προσφορά.

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στην βραχυχρόνια μίσθωση λέγοντας: «δεν δαιμονοποιούμε καμία επιχειρηματική δραστηριότητα».

Για το ΕΣΥ

Ίδια απολογητική στάση και στο ζήτημα της υγείας, όπου ο πρωθυπουργός προσπάθησε να διασκεδάσει την εικόνα διάλυσης του ΕΣΥ:

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα 2,5 πρώτα χρόνια για το ΕΣΥ ήταν χρόνια πανδημίας,μάχη την οποία κερδίσαμε (…) . Δίνουμε κινητρα σε γιατρούς να επιστρέψουν. Έχουμε κάνει περισσότερες προσλήψεις γιατρών. Υπάρχει εύλογη γκρίνια για τα τμήματα επειγόντων περιστατικών. Δεν θέλουμε επιτάξεις γιατρών και δεν χρειάστηκε τελικά να κάνουμε γιατί βρήκαμε έστω προσωρινές λύσεις σε συνεργασία με τους ιατρικούς συλλόγους.

Για τη μεσαία τάξη

«Οι κυβερνήσεις έχουν υποχρέωση να απορροφούν το πολιτικό κόστος από επιλογές που ενίοτε είναι δυσάρεστες. Δεν κοιτάω τις δημοσκοπήσεις κάθε μέρα και λέω: “ωπ, εδώ πάμε να αλλάξουμε την πολιτική μας”. Ποτέ δεν το έκανα. Πιστεύω ότι αυτή η πολιτική μας σε ορίζοντα 4τίας θα αποδώσει και αν πρέπει να αναλάβουμε ένα πρόσκαιρο εκλογικό κόστος αυτό είναι μέρος της πολιτικής διαδικασίας», απάντησε σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση έχει χάσει τη στήριξη της μεσαίας τάξης.

Με αφορμή άλλη ερώτηση, σημείωσε για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών:

«Κάναμε μία παρέμβαση για τους ελεύθερους επαγγελματίες που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και αναφέρομαι στο τεκμαρτό εισόδημα.Ελάχιστοι επαγγελματίες επέλεξαν τελικά να αμφισβητήσουν τη φορολογική επιβάρυνση που προέκυψε από το τεκμαρτό εισόδημα. Είπαμε όμως ότι θα κάνουμε σημειακές διορθώσεις που εξήγγειλα χθες ειδικά όσον αφορά τους οικισμούς έως 1.500 κατοίκους, μέτρο που στηρίζει την ελληνικό ύπαιθρο».

Για την εκλογή ΠτΔ

«Τη σέβομαι και την εκτιμώ την ΠτΔ. Άδικο και για την ίδια και για τον θεσμό το γεγονός ότι ανακυκλώνεται αυτή η συζήτηση πριν από την ώρα της. Προφανώς η πρόθεση πάντα είναι η μέγιστη συναίνεση», τόνισε ερωτώμενος αν θα επαναστηρίξει την Κ. Σακεραλλοπούλου για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Για την αντιπολίτευση

Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν σκέψεις για αλλαγή του πολιτικού σκηνικού απάντησε:

«Είμαι πρωθυπουργός, αρχηγός της ΝΔ και δεν έχω σκοπό να βγω στη σύνταξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε πολιτική αφασία. Δεν υπάρχει σοβαρή πρόταση. Το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε όλες τις μεταρρυθμίσεις και προοδευτικές παρεμβάσεις που κάναμε. Άρα το όχι σε όλα δεν ταιριάζει στη σημερινή Ελλάδα. Αυτή η παρουσίαση μιας μαύρης πραγματικότητας αδική την αντιπολίτευση. Θα ήταν θετικό να υπάρχει εναλλακτική πρόταση. Δυστυχώς προς το παρόν αυτό δεν το βλέπουμε. Μπορεί κάποιος να συμφωνεί να διαφωνεί μαζί της, είναι όμως μια συγκροτημένη πρόταση με αρχή, μέση και τέλος. Και κυρίως είναι μια κοστολογημένη πρόταση […] Σήμερα δεν βλέπω να υπάρχει κάποια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται σε μια κατάσταση αφασίας».

Για την άνοδο της ακροδεξιάς

«Η άνοδος της ακροδεξιάς είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο. Στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοια φαινόμενα. Πάντα υπήρχαν στα δεξιά της ΝΔ κόμματα. Δεν θα τα κατηγοριοποιήσω όλα ως ακροδεξιά ούτε τους ψηφοφόρους τους. Η γενεσιουργός αιτία  της ακροδεξιάς στην Ευρώπη είναι τα ζητήματα της παράνομης μετανάστευσης, ζήτημα που στην Ελλάδα σε μεγάλο βαθμό έχουμε αντιμετωπίσει», απάντησε σε ερώτηση για το αν ανησυχεί από την ευρωπαϊκή άνοδο της ακροδεξιάς.

Για τις πυρκαγιές

«Είχαμε μία αστοχία. Μία φωτιά ξέφυγε και μπήκε στον ιστό. Μελετάμε τι μπορούμε να κάνουμε ώστε αυτό να μην συμβεί ξανά. Θα γίνουμε καλύτεροι του χρόνου. Η αντιπολίτευση μηδενίζει όλη την προσπάθεια» εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση για την πρόσφατη πυρκαγιά στην Αττική.

«Ας δούμε και τη μεγάλη εικόνα. Ας δούμε πώς, πόσοι συμπολίτες μας είδαν τις δυνάμεις του κράτους να είναι παρούσες και να σβήνουν φωτιές εν τη γενέσει τους. Ας κρατήσουμε λοιπόν τα πολλά θετικά και ας φροντίσουμε να μάθουμε από τη μία μεγάλη αστοχία για να γίνουμε καλύτεροι», πρόσθεσε.

Για την απουσία Σαμαρά και Καραμανλή από την χθεσινοβραδινή ομιλία

«Η ΝΔ είναι και ισχυρή και ενωμένη. Με τους προκατόχους μου έχουμε ειλικρινή σχέση και έχουν το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης. Είμαστε δημοκρατικό κόμμα. Αλλά είμαστε ένα κόμμα συντεταγμένο που τα στελέχη ψηφίζουν στη βουλή για να στηρίξουν την κυβέρνηση. Όσοι ανησυχούν για την ενότητα της ΝΔ να δουν σε άλλους πολιτικούς χώρους, εκεί θα βρουν προβλήματα. Η ΝΔ μια χαρά είναι», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης, σχολιάζοντας την απουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών από την ομιλία του.

Για την κλιματική κρίση και τη λειψυδρία

«Η χώρα πέρασε 2 χρόνια χαμηλών βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων. Εκτιμούμε όμως ότι η πιθανότητα να έχουμε τέσσερα χρόνια με αντίστοιχα προβλήματα είναι μικρή. Έχουμε πάρει μια μεγάλη απόφαση ωστόσο για την μακροπρόθεσμη θωράκιση της Αττικής. Και αυτή είναι η ένωση του τεχνητού ταμιευτήρα του Μόρνου με τον ταμιευτήρα των Κρεμαστών. Το έργο θα απαιτήσει τρία με τέσσερα χρόνια. Είναι ένα έργο που οφείλουμε να υλοποιήσουμε, όχι ευκαταφρόνητου αλλά όχι και τεράστιου κόστους», τόνισε μιλώντας για τη λειψυδρία.

Ταυτόχρονα εξήγγειλε έργα που αφορούν επιπτώσεις τις κλιματικής κρίσης, ώστε να περιοριστούν οι πλημμύρες.

Για τα Τέμπη

«Όλες οι θεωρίες περί συγκάλυψης είναι απαράδεκτες. Νομίζω ότι θα φανεί και από την έρευνα της Δικαιοσύνης. Μόνο η Δικαιοσύνη μπορεί να αποδώσει τις πραγματικές ευθύνες για αυτή την τραγωδία», ανέφερε για την υπόθεση του εγκλήματος των Τεμπών, ενώ δεσμεύθηκε ότι η δίκη θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του χρόνου.